Yang si kecik ni, bukan boleh nampak botol Omega Guard atau kita sebut nak makan vitamin. Akan terus diserbu peti ais, ambil vitamin feveret dia dan ngap!

Tapi bila dia suka makan omega ni pun dah lega banyak sebagai seorang ibu.

Sebabnya omega, lebih spesifik lagi omega-3, adalah baik untuk kesihatan dan kecerdasan otak.

Otak kan pusat kawalan untuk badan kita.

Tambahan pula budak-budak yang sedang membesar ni, lagilah perlukan omega-3 yang cukup setiap hari untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan otak.

Korang tahu tak, yang sebenarnya, 60% daripada otak kita adalah terdiri daripada lemak?

Lemak ini sudah tentulah terdiri daripada lemak “baik” seperti omega-3.

Omega-3 memainkan peranan yang penting untuk memastikan otak kita terus berfungsi dengan baik 24 jam sehari.

Bagaimana omega-3 menjaga kesihatan otak kita?

Teruskan membaca 4 manfaat omega-3 untuk otak di bawah ini.

Tahukah anda, otak merupakan organ yang mempunyai paling banyak lemak iaitu sebanyak 60%! 

.

4 MANFAAT OMEGA-3 UNTUK KESIHATAN OTAK

.

1# Meningkatkan Keupayaan Mental

Pengambilan omega-3 telah terbukti memberi kesan-kesan berikut:

  • Memberi kesan positif terhadap fungsi kognitif, memori dan fokus
  • Menyokong kebolehan pembelajaran dan membaca yang optimum
  • Memperbaiki transmisi isyarat antara sel-sel otak untuk fungsi memori yang optimum

.

manfaat omega 3 untuk otak

Saya amalkan Omega Guard sebab saya rasa bila senior kat office explain tentang kerja saya susah nak pick up. Sampai kena ulang tanya berkali-kali. Saya pulak kerja dengan company Chinese jadi semua kerja mesti cepat dan betul. Alhamdulillah lepas amalkan Omega Guard saya dapat rasa perkembangan otak saya makin baik. Kerja makin laju, error pun makin kurang. Bos makin sayang” (Phara Mustapha)

.

2# Mempengaruhi Mood Yang Positif

Kajian mendapati, pengambilan EPA dan DHA mengembangkan bahagian otak yang mengawal mood dan emosi.

Ini kerana omega-3 membantu meningkatkan mood dan memperbaiki kesihatan emosi secara keseluruhan.

.

manfaat omega 3 untuk otak

“...Amal perasan makin cerdik dah Husna. Sekarang tau banyak benda bila bercakap dengan dia. Alhamdulillah.” (Nur Amalina Kamsani)

.

3# Mengekalkan Fungsi Kognitif Yang Sihat Di Kalangan Orang Tua

Dengan pertambahan usia, penyerapan nutrisi akan merosot, memberi kesan terhadap pengambilan DHA dan seterusnya mengganggu fungsi otak.

Oleh itu, sokonglah proses penuaan anda secara sihat dengan mengambil omega-3 berkualiti setiap hari.

Untuk warga tua, omega-3 berfungsi:

  • mengurangkan risiko kemerosotan fungsi kognitif
  • menggalak dan mengekalkan fungsi otak yang normal, terutamanya memori
  • lalu mengurangkan risiko simptom yang berkaitan Alzheimer dan nyanyuk
  • merangsang kesihatan sel otak dan transmisi isyarat yang optimum

.

manfaat omega 3 untuk otak

Dan anak-anak saya semua makan omega sebab IQ. Mak aiihhh bercakap macam lawyer. Padahal umur baru 3 tahun. Haha. Si adik umur setahun lebih pun suka omega. Dia buat macam chewing gum omega tu.” (Esther Lize Ashtar)

.

4# Omega-3 Juga Membantu Perkembangan Otak Bayi Semasa di Dalam Kandungan Lagi

Bagi ibu hamil pula, pengambilan omega-3 secara konsisten sepanjang kehamilan adalah penting untuk:

  • menyokong perkembangan sihat struktur sel otak bayi, terutamanyanya semasa trimester ketiga
  • menyokong kebolehan menyelesaikan masalah bayi selepas dilahirkan nanti
  • menggalakkan koordinasi mata dan tangan bayi, serta kebijaksanaan mereka di kemudian hari nanti
  • menyokong anak-anak fokus
  • menyokong perkembangan sensori, persepsi, kognitif dan sistem motor bayi sepanjang pertumbuhan otak bayi

.

Baca juga entri Ibu Hamil, Bayi dan Omega-3.

.

manfaat omega 3 untuk otak

Anak-anak saya, Fatimah dan Zakir suka sangat Omega ni. Pantang nampak botol. Berbiji-biji nak dimakan. Nampak beza berbanding kanak-kanak lain seusia. Lebih petah berbicara dan bila demam tak melarat. Setakat 2 3 hari je paling lama.” (Wan Nabighah)

.

Kenapa Omega Guard Shaklee?

  1. Diperbuat daripada minyak ikan bergred farmaseutikal
  2. Diproses melalui penyulingan molekul tiga peringkat untuk menyingkirkan komponen berbahaya, memastikan ketulenan dan kepekatan tinggi
  3. Kandungan EPA & DHA yang tinggi berbanding jenama lain
  4. Mengandungi 7 spektrum lengkap asid lemak omega-3 tulen
  5. Bau dan rasa kesan hanyir yang minimum
  6. Diiktiraf oleh Friends of the Sea (FoS), sebuah badan yang mengawal penangkapan ikan untuk memastikan keterlangsungan sumber

.

Sebotol Omega Guard didatangkan dengan 90 sofgel berharga RM136 untuk kegunaan sebulan (3 biji sehari).

Nak Dapatkan Omega Guard Untuk Kesihatan Otak Anda?

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat
%d bloggers like this: