ajar anak puasa

Kira-kira seminggu sahaja lagi kita nak bertemu bulan puasa Ramadhan Kareem. Mesti ramai mak-mak yang berdebar-debar sebab baru first time nak ajar anak puasa kan?

Anak Ain yang sulung dah mula berpuasa penuh sehari bermula puasa tahun lepas. Alhamdulillah tak sangka dia boleh tahan sampai Maghrib. Walaupun kadang-kadang sahur pukul 8-9 pagi sebab bangun lewat especially hujung minggu dan cuti sekolah. Kira ok la kan hihihi.

Buat mak-mak yang runsing pasal ni, Ain cadangkan cuba bagi anak-anak minum Meal Shakes semasa sahur. Dan waktu berbuka pula, galakkan mereka minum Performance Drink. Kenapa?

Meal Shakes mengandungi vitamin dan mineral lengkap untuk menyokong nutrisi anak-anak yang sedang berpuasa. Boleh bantu beri rasa kenyang dan tenaga untuk anak-anak juga. Bukannya apa, kadang-kadang dorang nak sahur pun tengah mengantuk nak makan pun tak berapa berselera kan? Jadi kalau tak ambil nutrisi yang secukupnya, dari manalah tenaga nak ada untuk menempuh hari-hari dorang kan?

Selain itu, Meal Shakes kita juga diperkaya dengan serat untuk bantu kelancaran sistem pencernaan anak-anak. Bulan puasa biasanya anak-anak kurang minum air kosong, jadi kalau boleh mestilah kita tak nak anak-anak sembelit kan? Jadi, kita boleh beri Meal Shakes.

Untuk berbuka puasa pula, setelah seharian menahan lapar dan dahaga, Performance Drink membantu menghidrat dan mengembalikan keseimbangan elektrolit dalam badan. Seriously, lalu je “air oren” ni kat tekak rasa lega dan refreshing sangat. Anak Ain suka sangat PD dan tiap kali nak buka puasa akan tak sabar-sabar nak minum “air oren” ni. Letak air beberapa ketul lagi best.

ajar anak puasa

“Saya nak kongsi pengalaman anak saya yang baru 6 tahun belajar berpuasa. Makan sahur dan berbuka macam biasa makan nasi dan lauk yang saya masak. Cuma saya beri makanan tambahan fresh milk + Meal Shakes + kurma (blended) ketika berbuka. Performance Drink dan Meal Shakes masa sahur.

Alhamdulillah dapat puasa penuh dan dia nampak cool je puasa. Tak merengek cakap lapar or dahaga. Sepanjang puasa semalam siap aktif menyakat adik dan main-main kat halaman rumah. Bukannya tidur sepanjang hari. Syabas anakku! Semoga dapat teruskan puasa penuh tahun ni InsyaaAllah.” (Cmz Mai)

.

Dapatkan Set Berpuasa Untuk Anak-anak dengan harga runcit berikut sekarang juga:

  • Meal Shakes RM120 (544 gram)
  • Performance Drink – Natural Orange RM86.25 (539 gram)

Nak lebih jimat? Daftarlah sebagai ahli dengan Ain.

ajar anak puasa

Ajar anak puasa dengan memberikan pengalaman manis kepada mereka.

.

Bacaan lanjut:

  1. Set Puasa Shaklee Lengkapkan Nutrisi Ramadhan
  2. Puasa Ketika Hamil – Selamat Atau Bahaya?
  3. Tips Puasa Untuk Ibu Hamil Berjaya Berpuasa

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 0164214704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Butterworth, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat