apa itu kemoterapi

Apa Itu Kemoterapi?

“Jiran saya baru sahaja menjalani rawatan kemoterapi kerana didiagnos kanser usus tahap 3. Kesian sangat bila dia menceritakan tentang kesan sampingan yang dihadapi. Tak boleh ke kalau tak jalani rawatan kemoterapi tu? Sebab nampak macam lagi teruk jadinya?”

.

Apa Itu Kemoterapi?

.

Kemoterapi ialah gabungan dari perkataan “chemo” (chemical) dan “therapy“, yang merupakan rawatan serius dan agresif menggunakan satu atau lebih agen antikanser yang kuat untuk membunuh sel-sel yang membahagi dengan kadar yang cepat seperti sel kanser.

Ubat kemoterapi ‘bekerja’ di seluruh tubuh pesakit. Jadi bukan hanya akan mempunyai kesan terhadap sel kanser, tetapi juga terhadap sel-sel sihat lain yang juga membahagi dengan cepat, lalu menghasilkan kesan sampingan tertentu.

Apabila doktor yang merawat berkeputusan untuk menjalankan rawatan kemoterapi untuk seseorang pesakit, ianya bermaksud, kebaikan kemoterapi itu berkemungkinan besar adalah jauh lebih baik berbanding kesan-kesan sampingan yang akan dihadapi (benefits outweigh risks/side effects).

Ringkasan 2 fungsi utama kemoterapi seperti berikut:

 1. Merawat kanser
   • Membunuh sel-sel kanser
   • Mengawal kanser dari merebak ke bahagian atau organ lain, atau melambatkan pertumbuhan sel kanser
   • Mengecilkan saiz kanser yang menyebabkan sakit
 2. Merawat penyakit bukan kanser, contohnya:
   • Penyakit sel darah atau sumsum (bone marrow) contohnya leukemia : kemoterapi digunakan untuk menyediakan pesakit sebelum bone marrow transplant
   • Penyakit berkaitan sistem imun : kemoterapi membantu mengawal sistem imun yang terlebih aktif (overactive) seperti lupus atau rheumatoid arthritis

.

Rawatan kemoterapi juga digunakan untuk mengecutkan saiz kanser sebelum rawatan radioterapi atau pembedahan, dikenali sebagai terapi neoadjuvan. Manakala kemoterapi yang bertujuan memusnahkan sel-sel kanser yang masih ada selepas radioterapi atau pembedahan dikenali sebagai terapi adjuvan.

Tempoh masa, ubat apa yang digunakan, tempoh kitaran sesuatu kemoterapi adalah ‘personalized‘ bagi setiap pesakit. Ini bergantung kepada jenis kanser yang dihidapi dan tahapnya, tujuan rawatan, jenis ubat yang akan digunakan, tahap kesihatan pesakit serta bagaimana tindak balas tubuh pesakit terhadap kanser.

apa itu kemoterapi

Ranking kanser di Malaysia antara tahun 2012 sehingga 2016.

.

Bagaimana Kemoterapi Dijalankan?

.

Bergantung kepada jenis dan tahap sesuatu kanser, ubat kemoterapi boleh disalurkan kepada pesakit melalui pelbagai cara:

 • pengaliran intravena melalui jarum yang dicucuk ke dalam salur darah pesakit (intravenous infusion)
 • ubat pil atau kapsul untuk ditelan
 • suntikan ke dalam otot (intramuscular injection)
 • sapuan krim atau gel (untuk kanser kulit tertentu)
 • target bahagian badan tertentu contohnya ke dalam perut (intraperitoneal), ke dalam ‘sarung’ paru-paru (intrapleural), ke dalam air tulang belakang (intrathecal) dan lain-lain.
 • atau pun rawatan terus ke sel kanser, sebagai contoh menyuntik ubat kemoterapi ke dalam salur darah (artery) yang secara langsung ‘memberi makan’ kepada sel kanser.

.

Persediaan Sebelum Kemoterapi

.

Adalah penting untuk memastikan tahap kesihatan fizikal dan mental pesakit berada pada tahap optimum sebelum kemoterapi dijalankan.

 • Ujian darah untuk menentukan fungsi organ-organ seperti ujian sel-sel darah dan fungsi hati. Seperti yang telah disebutkan, kemoterapi akan turut memberi kesan terhadap sel-sel sihat yang lain contohnya sel darah merah (red blood cells), sel darah putih (white blood cells) dan sel darah beku (platelet). Fungsi hati yang baik sebelum rawatan kemoterapi penting kerana hati ialah organ yang akan ‘bekerja keras’ untuk memusnahkan ubat kanser selepas rawatan nanti.
 • Pesakit juga disarankan untuk menjalankan pemeriksaan gigi untuk memastikan tiada jangkitan gigi dan gusi sebelum kemoterapi. Selepas kemoterapi, pesakit akan mempunyai tahap imuniti yang agak rendah (kerana sel darah putih yang berkurang). Sekalipun jangkitan yang disangkakan ‘kecil’ sahaja di gigi atau gusi, boleh menyebabkan jangkitan yang teruk kepada pesakit selepas kemoterapi.
 • Prosedur memasukkan kemoport (jika perlu)
 • Menguruskan bantuan yang mungkin diperlukan selepas kemoterapi – contoh : untuk membuat kerja rumah, membeli stok dapur yang cukup, dan sebagainya
 • Ambil tahu tentang kesan sampingan yang berkemungkinan (tidak sama untuk setiap pesakit).
 • Sokongan ahli keluarga dan rakan-rakan rapat (sokongan fizikal, emosi dan mental pesakit).
 • Digalakkan menyertai kumpulan sokongan. Sesungguhnya, pesakit tidak keseorangan dan dengan adanya kumpulan sokongan lebih mudah untuk meluahkan perasaan dan bertukar-tukar pendapat.

apa itu kemoterapi

Kesan sampingan kemoterapi bukan sedikit, bergantung kepada tindak balas tubuh masing-masing. Baca entri Kesan Sampingan Kemoterapi dan Cara Menanganinya.

.

Sebagai penututp, entri ini BUKAN bertujuan menggantikan konsultasi doktor. Untuk konsultasi tentang masalah kesihatan anda, sila rujuk doktor yang merawat untuk pemeriksaan lanjut untuk diagnosis dan rawatan yang tepat.

Isi kandungan dipetik dari WebMD, Mayo Clinic, Medical News Today, Ministry of Health Malaysia, Healthline.

Didiagnos menghidap atau merupakan ahli keluarga pesakit kanser bukanlah sesuatu yang mudah. Terutama sekali selepas menghadapi rawatan kemoterapi yang kebanyakannya memberi kesan sampingan yang tidak menyenangkan.

Pemakanan sihat dan pengambilan suplemen dari sumber semulajadi dan dijamin keselamatannya mampu menyokong baikpulih tubuh pesakit yang ‘sensitif’ ketika itu.

Klik gambar untuk Ain bantu.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth