bayi tak berak

Baru-baru ini, kebetulan pada hari yang sama didatangi dua ibu yang membawa bayi masing-masing dengan aduan yang sama – bayi tak berak beberapa hari.

Yang membezakan mereka ialah seorang diberi susu ibu sepenuhnya, manakala seorang lagi dah diberi susu formula.

.

BAYI PERTAMA

“Doktor, baby saya dah 5 hari tak berak. Biasanya sehari akan berak sekali, Baby saya minum susu formula.”

Bila ditanya lebih lanjut, ini merupakan anak pertama beliau.

.

BAYI KEDUA

“Doktor, baby saya dah seminggu tak berak. Biasanya berak sekali dalam 2-3 hari. Yang saya peliknya, dia fully breastfeeding.”

Bayi ini pula adalah anak kedua pasangan itu.

bayi tak berak

.

JADI, NORMALKAH BAYI TAK BERAK BEBERAPA HARI?

.

Untuk menjawab soalan ini, Ain bahagikan jawapan kepada 2 bahagian

Menyusu Sepenuhnya

Telah sedia maklum sejak dahulu lagi yang susu ibu merupakan ‘makanan’ terbaik bagi si manja anda.

Ini kerana molekul susu ibu sangat ringkas dan mudah diserap oleh perut bayi yang masih ‘muda’.

Adalah sesuatu yang normal sekiranya bayi yang diberikah susu ibu sepenuhnya tidak membuang air besar beberapa hari.

As long as, bayi anda kekal aktif, perut tidak kembung dan tiada tanda-tanda usus tersumbat seperti muntah.

Bayi ini juga biasanya mempunyai kenaikan berat badan yang baik.

Means, susu ibu yang dia minum tu berjaya bantu tumbesaran dia.

“Tapi saya rasa macam baby saya tak puas menyusu je. Kejap2 nak menyusu, kejap2 nak menyusu. Baru menyusu sejam lepas, ni nak menyusu lagi. Menyusu lama plak tu. Susu saya tak cukup ke kalau macam ni?”

Tak juga.

Selain molekul susu ibu yang sangat ringkas (cepat diserap), perut bayi yang baru dilahirkan juga kecil sahaja.

Beberapa hari pertama kelahiran, mereka cuma memerlukan sekitar 1oz susu sahaja sekali menyusu.

Sudahlah sekali minum sedikit sahaja (sebab perut kecik kan?), lepas tu plak susu itu cepat diserap (sebab molekul susu ibu ringkas kan). Tak hairanlah bayi anda kejap2 nak menyusu, kejap2 nak menyusu.

“Kalau bayi saya menyusu lama pula macam mana tu, bila dilepaskan dia menangis je”

Tak semua bayi menangis kerana mahukan susu.

Anda boleh baca entri 10 Sebab Kenapa Bayi Menangis Selain Lapar yang pernah Ain tulis sebelum ini.

Untuk bayi yang menyusu sepenuhnya, apa yang boleh disarankan ialah ibu mengambil makanan kaya serat (sayur-sayuran dan buah-buahan) dan air kosong yang mencukupi.

Apa yang ibu makan kan akan sampai kepada bayi menyusu juga.

bayi tak berak

Bayi tak berak beberapa hari membimbangkan ibu bapa.

.

Diberi Susu Formula

Sememangnya salah satu kesan sampingan pengambilan susu formula ialah sembelit.

Kerana molekul susu formula adalah lebih kompleks, susah untuk ‘dipecahkan’ dan dihadam.

.

Bagi kedua-dua bayi menyusu sepenuhnya dan menyusu susu forula, sembelit beberapa hari adalah dikhuatiri TIDAK NORMAL apabila  bayi menunjukkan tanda-tanda berikut:

  • muntah-muntah berlebihan
  • nampak lemah dan letih
  • demam tinggi
  • asyik menangis yang tidak boleh dipujuk
  • perut keras dan kembung

Maka, segeralah bawa bayi tak berak dengan tanda-tanda ini ke klinik atau hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Set Menyusu Shaklee melengkapkan nutrisi ibu dan bayi menyusu anda.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat
%d bloggers like this: