Selalu je kan kita dengar orang kata, soya penyebab kanser dan cyst? Kalau dah memang diagnos ada cyst atau apa-apa ketumbuhan (kanser), lagi lah kita dilarang untuk mengambil soya.

Sejauh mana kebenaran kenyataan ini;

Benarkah Soya Penyebab Kanser dan Cyst?

soya penyebab kanser dan cyst

Jom kita baca pengakuan jujur Keknie yang telah didagnos mempunyai cyst sebesar 4 cm, tetapi teruskan mengamalkan soya.

*****

“Ingat tak dulu Keknie post cyst Keknie 4cm masa baru trace hari tu? Lepas tu ramai pesan suruh stop minum ESP sebab ESP ni kan dari soya. Tapi Keknie tak stop pun sebenarnya. Keknie tetap minum setiap hari selama 7 tahun ni.

Keknie test kat diri sendiri betulkah ESP ni menyebabkan cyst makin besar?

Semalam terjawab sudah bahawa ESP BUKAN penyebab cyst Keknie makin membesar. Buktinya, cyst makin mengecil dari 4cm ke 2.8cm dalam masa 3 bulan.

Kalau ESP bukan penyebab cyst, tapi kenapa Keknie ada cyst?

Sebab 3 tahun ni Keknie over strass.

GLA lama tinggal sebab jenis subur takut terlebih subur. Makan MasyaaAllah tolak kayu batu je. Bila kita over stress hormon kita haywire tau. Stress ni sangat-sangat jahat. Stress juga boleh sebabkan kita dapat kanser. Jadi kita kena belajar manage stress kita. Banyak penyakit terjadi sebab stress.

Jadi, lepas tahu ada cyst tu Keknie belajar manage stress. Beajar letgo benda-benda kecil, belajar menjadi tenang, belajar menjadi lebih positif, belajar makan sihat, belajar elak fast food tapi sebulan sekali makan jugak. Dan belajar makan vitamins dengan disiplin.

Vitamins apa boleh refer wall Keknie yang Keknie post pasal Dr. Hamid Arshat bagitau makanan elak cyst tu.

Alhamdulillah cyst Keknie mengecut.

Husband, Dr. Aini dan Allah saksi Keknie semalam.

Husband tak habis-habis cakap Alhamduillah sebab dia pun tak nak Keknie operate sebab doktor semalam cakap semalam kalau membesar naik 5cm memang doktor akan refer hospital untuk operation. Bukan cerita omong kosong. Inilah realitinya.

So, konklusinya ESP bukan penyebab cyst ya. Doktor pun cakap bukan sebabkan cyst makin besar.

ESP sahaja minuman soya yang Kkenie minum sebab konfem non-GMO. Beli tempe sahaja selain soya ESP.

Keknie sayang diri Keknie. Keknie pun harap korang sayang diri korang ya.” (Credit : FB Shazwani Aika)

*****

Entri berkaitan : Soya Menyebabkan Kanser, Mitos Atau Fakta?

.

6 KELEBIHAN ESP SHAKLEE

ESP dihasilkan daripada protein soya yang tidak diubah-suai secara genetik (bukan GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP). Tidak hairanlah harga ESP tidak semurah soya biasa di pasaraya.

.

  1. Membekalkan 14gram protein indeks glisemik rendah (GI 39 sahaja)
  2. Membekalkan 9 jenis asid amino ‘perlu’ (essential amino acids) yang tidak boleh dihasilkan oleh badan
  3. Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat, iaitu sebanyak 500gram bagi setiap hidangan (50% dari cadangan keperluan harian)
  4. Bersumberkan protein dari soya yang tidak diubah-suai secara genetik (non-GMO; non-genetically modified organism) di bawah Program Pengekalan Identiti (Identity Preservation Program, IPP)
  5. Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – ini merupakan skor taraf tertinggi, bersamaan skor yang diberikan kepada protein sumber haiwan
  6. Berdasarkan kajian, protein soya membantu menurunkan paras kolesterol (Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25gram sehari)

.

Setong ESP dengan 850gram serbuk soya berharga RM161 untuk pengambilan selama sebulan. Cadangan pengambilan 1 hidangan ialah sebanyak 3 sudu besar sehari.

Baca juga Cadangan Resepi Bancuhan ESP untuk variasi cara bancuhan mengikut selera anda.

.

daftar ahli shaklee

Daftarlah sebagai ahli Shaklee untuk menikmati penjimatan berganda dengan harga ahli dan manfaat-manfaat lain. Klik gambar untuk pertanyaan dan order.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat