Anda salah seorang ibu hamil yang bermasalah Hb rendah?

Dah makan macam-macam jenis vitamin untuk cuba naikkan Hb tapi bukan sahaja gagal, sebaliknya juga dapat plak kesan sampingan seperti sembelit apabila mengambil pil zat besi.

Kini, anda boleh menarik nafas lega. Cadangan suplemen untuk naikkan Hb  semasa mengandung ini, bukan sahaja sangat mengandungi nutrisi lengkap untuk menyokong pembentukan sel darah merah yang sihat. Tetapi juga tidak menyebabkan sembelit seperti kebanyakan tablet zat besi yang lain.

anemia ketika hamil

Cadangan suplemen untuk HB rendah ibu hamil ialah Vitalea, B Complex dan Vitamin C.

.

Vitalea Iron Formula, merupakan antara multivitamin tertua dunia (dicipta pada tahun 1915), dengan 28 vitamin dan mineral yang diperlukan ibu hamil termasuk zat besi untuk penghasilan sel darah merah.

B Complex pula lengkap dengan kesemua 8 vitamin B termasuk asid folik dan vitamin B12 yang juga memainkan peranan penting untuk membentuk sel darah merah yang sihat untuk menangani masalah Hb rendah ibu hamil.

Ia juga didatangkan dengan sistem penyaluran bioaktif berpaten (patented bioactivated delivery system) untuk meningkatkan penyerapan asid folik yang sukar diserap.

SR Vita C Plus menyediakan vitamin C untuk 5 jam secara berterusan kerana adanya sistem sustained release yang unik.

Tahukah anda, vitamin C digalakkan diambil bersama zat besi untuk meningkatkan kadar penyerapan zat besi?

Jadi, bagi ibu hamil dengan Hb rendah, Vitalea dan SR Vita C Plus ini merupakan ‘best friends’ yang tidak sepatutnya dipisahkan!

.

Sejauh Mana Vitamin-vitamin Ini Membantu Hb Rendah Ibu Hamil?

hb rendah ibu hamil

“Keputusan HB semalam. Walaupun HB tak turun ke paras bahaya, tapi nurse puji sebab keputusan HB semalam cantik. Siap tanya makan apa? Saya terus terang kata ambil multivitamin Shaklee. Yang best lepas tu boleh plak nurse tu advise suruh breastfeed baby sepenuhnya dan suruh ambil set breastfee Shaklee, sebab dia pun tengah consume set yang sama.”

.

“Terasa sangat bahagia bila officemate yang pregnant, sekian lama mengalami masalah low HB. Dari bulan ke bulan HB asyik 9+ gitu. Akhirnya saya cadangkan makan Vitalea Iron Formula menggantikan pil yang klinik bagi. Syukur Alhamdulillah dalam tempoh seminggu lebih je HB dah naik 11+. Pagi tadi dia punyalah risau nak gi check up. Tak sangka HB dia naik akhirnya!”.

.

hb rendah ibu hamil

.

“Saya pregnant dan sejak consume Vitalea baru lalu nak makan. Sekadar nak share ye. Selain dah ada selera makan, Alhamdulillah HB pun naik dari 9.6 ke 12.4. Memang awesome Vitalea. So sekarang tak skip dah Vitalea. Siap tambah stock lagi. Sebab saya tak leh telan iron yang KK bagi. So bertukar kepada Vitalea.”

.

hb rendah ibu hamil

TESTIMONI PEMBAWA THALASSEMIA : “Aah now memang full ambik Shaklee. Now Hb 9 ke 9.5 around. Memang badan ok. Banding yang KK iron 200mg kena ambik 4 biji. Terus pening kepala dan nak muntah. Ok la, sebab masa ambik iron KK 8. Tak pernah naik. Meal Shakes boleh minum kan? Sebab usaha juga jaga pemakanan. Tapi susah jugak nak naik ke 10”

.

Macam Mana Pula Dengan Harga Vitamin-Vitamin Ni?

.

Harga retail kombo ketiga-tiga vitamin ini ialah RM250 (tidak termasuk postage).

Tempoh penggunaan setiap vitamin ialah seperti berikut:

  1. Vitalea 120 biji – tahan 2 hingga 4 bulan (ambil 1 – 2 biji sehari)
  2. Vitamin C 180 biji – tahan 3 hingga 6 bulan (ambil 1 – 2 biji sehari)
  3. B Complex 120 biji – tahan 2 hingga 4 bulan (ambil 1 -2 biji sehari)

.

Walau bagaimanapun, ibu hamil yang bermasalah kesihatan termasuk anemia disarankan mendapat nasihat doktor sakit puan yang merawat terlebih dahulu. Keadaan kesihatan sorang ibu hamil sama sekali tidak sama dengan ibu hamil yang lain.

Contohnya: paras HB yang boleh diterima bagi ibu hamil pembawa thalassemia mungkin melebihi 8g/dL pun sudah mencukupi. Tak boleh lah nak expect HB yang bermasalah kesihatan normal seperti ibu hamil yang tiada masalah kesihatan kan?

Apa pun, bertanya dan berbincanglah dengan doktor pakar anda. =)

.

Klik gambar ini untuk konsultasi lanjut dan order suplemen Shaklee.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat