Entri ini ialah kisah pengalaman Ain sendiri berusaha hilangkan parut chicken pox dengan cepat. First time masa Khayla kena chicken pox yang agak teruk ruamnya. Boleh rujuk entri Parut Campak Anak Hilang Seawal Seminggu.

Kali ni plak kisah Zulaikha, puteri ketiga kami.

Bermula dengan demam low grade 2 hari diikuti kemunculan 3 biji vesicles di private area yang memusykilkan. Esoknya, baru nampak jelas nyata yang Achik mengalami chicken pox. Masa ni dah mula muncul vesicles di badan, leher, lengan dan peha dia.

Berbekalkan pengalaman masa jaga Humaira (Along) & Khayla (Angah), Ain buat yang sama untuk Zulaikha. Kecuali part-part rawatan tradisional yang biasa orang-orang tua sarankan buat – minum air kelapa, mandikan dengan daun semambu, tilam dialas dengan daun semambu untuk kurangkan gatal – Ain tak buat semua ni.

.

hilangkan parut chicken pox

Inilah ‘vesicle‘. Ruam timbul berisi cecair.

.

Apa Cara Ain Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat?

.

Basic H

.

Pertamanya, Ain mandikan Achik dengan air bancuhan Basic H, untuk lebih cepat mengeringkan rash yang ada.

Ain campurkan beberapa titik Basic H sahaja ke dalam sebaldi air suam. Dan bilas seluruh badan Achik selesai sabun dan syampu. Achik suka!

Everytime dah settle sabun dan syampu dia sendiri akan mintak nak mandi ‘air sabun’. Basic H ni concentrated sangat. Letak beberapa titik saja pun dan boleh hasilkan buih yang banyak. Tu sebab budak suka haha!

Tak bahaya ke guna Basic H sebab Basic H ni kan kegunaannya untuk kebersihan rumah – mop lantai, sental toilet, walid guna untuk cuci kereta, etc?

Kalau tak ada info tentang Basic H memang Ain sendiri pun rasa macam nonsense! Haha!

Apa yan meyakinkan Ain ialah semua produk Shaklee dihasilkan dari sumber semulajadi, termasuklah yang untuk kebersihan rumah seperti Basic H ini.

Shaklee tidak pernah declare yang Basic H ialah untuk kegunaan ke atas kulit yang ada chicken pox. Tetapi adalah berdasarkan pengalaman kebanyakan pengguna Shaklee sendiri.

Personally, Ain rasa Basic H ni tak menghakis kulit langsung (sebab bebas bahan kimia). Walau sebanyak mana Basic H yang terkena kulit, tetap Ain tak rasa macam kulit terbakar apatah lagi mengelupas pedih-pedih. Langsung tak seperti pencuci toilet lain, even pencuci pakaian pun banyak yang boleh mengakibatkan allergic dermatitis (alahan kulit).

Jadi, kepada yang tidak yakin dengan Basic H, tidak disarankan menggunakannya ya. =)

Mungkin ada yang tak tahu, Shaklee juga mempunyai rangkaian produk ‘Healthy Home‘ lain iaitu:

  • Fresh Laundry Concentrate (sabun serbuk pencuci pakaian)
  • Soft Fabric Concentrate (pelembut, pewangi pakaian ala-ala ‘Softener’ tu)
  • Dish Wash Concentrate (sabun pencuci pinggan mangkuk)
  • Basic H (pencuci serbaguna, terutamanya kesan degil seperti kotoran oven, besi atas dapur memasak, dan lain-lain)

.

hilangkan parut chicken pox

Ruam di bahagian belakang badan. Penuh!

.

Herbal Blend

.

Masa Along & Angahnya chicken pox lagi, Ain memang sapukan Herbal Blend saja.

Nampakla kurang banyak gatalnya. Rash cepat kecut dan mostly tak tinggalkan parut yang lama.

Kecuali area tertutup seperti badan dan private part, akan tinggalkan parut yang ambil masa skit untuk hilang.

Yang paling Umi ni suka, muka Achik jadi licin balik!!!

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.

.

hilangkan parut chicken pox

Paling sadis kalau parut kat muka banyak macam ni dan tak hilang. Anak perempuan ooiiii…

.

Sekarang kita tengok pula gambar before and after Achik. Tadaaaa!!!!

.

hilangkan parut chicken pox

Gambar kiri pada 1/7/19. Manakala gambar kanan pada 9/7/18. Syukur Alhamdulillah kulit Achik semakin licin, parut hilang satu per satu.

.

Jadi, parents yang nak cuba hilangkan parut chicken pox anak-anak (untuk sendiri pun boleh), jangan segan silu Whatsapp Ain.

Lagi cepat sapu, lagi mudah nak hilang parut tu. InsyaaAllah.

Baca juga entri Pelbagai Jenis Ruam Bayi Yang Buat Mak Pak Konfius.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat