50 Jawapan Nutritionist Tentang ESP Shaklee

50 Jawapan Nutritionist Tentang ESP Shaklee

Berikut ialah 50 soal jawab tentang ESP Shaklee bersama pakar nutrisi Shaklee (nutritionist).

tentang esp shaklee

ESP Shaklee merupakan minuman dengan protein berkualiti lengkap dengan kesemua asid amino ‘perlu’ yang tidak boleh dihasilkan badan. Antara manfaat ESP ialah seperti di dalam gambar ini.

.

1) Apakah maksud soya non-GMO

Non-GMO ialah singkatan bagi non-genetically modified organism, bermaksud yang tidak diubah genetiknya. Maknanya, kacang soya ESP adalah bahan organik dan tiada hormon tambahan. Jadi dapat diserap oleh badan dengan sempurna.

.

2) Bagaimana isoflavon kacang soya menyerupai hormon wanita?

Kerana molekulnya. Tetapi, tindakbalas tidak sama kerana estrogen dalam badan mempunyai kuasa dominan berbanding fitoestrogen isoflavon.

.

3) Bagaimana ESP membantu wanita mengandung?

ESP menyediakan protein berkualiti tinggi dan serat. Ini membantu perkembangan bayi dalam kandungan.

.

4) Bagaimana pula ESP membantu wanita yang ingin hamil?

Protein diperlukan untuk memperbaharui sel-sel, termasuk hormon-hormon kesuburan dan sel-sel dalam sistem pembiakan. ESP menyediakan protein berkualiti tinggi yang diperlukan badan.

.

5) Soya tidak baik untuk lelaki – fakta atau auta?

Setakat ini tiada kajian sahih yang membuktikan, yang soya tidak boleh diambil oleh lelaki.

.

6) Bagaimana untuk mengenal pasti mereka yang mempunyai alahan terhadap kekacang, kerana ada sesetengahnya tidak pernah tahu yang dia alergik kepada soya sehingga selepas pembelian ESP.

Sebaiknya pemeriksaan darah dibuat di klink atau hospital untuk mengesan alahan terhadap sesuatu makanan.

.

7) Dari segi perbidanan Melayu, dikatakan soya menyebabkan urat sejuk dan kembang kerana ia dikategorikan di dalam kumpulan kekacang. Sejauh mana kebenarannya?

Tiada kajian sahih yang membuktikan soya penyebab ‘urat sejuk’ dan ‘kembang’.

.

8) Berapa sudu ‘dos’ harian ESP? Ada yang kata 3 sudu besar, ada yang kata 6 sudu besar. Adakah memudaratkan jika melebihi kuantiti?

Sukatan yang disarankan ialah 3 sudu besar setiap hari. Ini bersamaan dengan 14gram protein. Secara puratanya, kebanyakan individu memerlukan 50-60gram protein setiap hari. Jadi, mereka yang mengamalkan pemakanan sihat dan ditambah dengan satu hidangan ESP sudah mencukupi untuk memenuhi keperluan protein harian.

.

9) Kenapa ambil ESP boleh menaikkan berat badan dan kenapa ada yang ambil untuk kurus?

Pengawalan berat badan perlukan diseimbangkan dengan pemakanan, senaman dan suplemen berkesan.

Jika seseorang hanya ingin kurus dengan pengambilan suplemen tanpa kawalan makanan dan senaman, ini akan membantutkan program kurusnya dan boleh menyebabkan berat badan naik. Juga perlu minum banyak air kosong agar proses penyerapan dan pemulihan otot menjadi lebih baik.

.

10) Untuk yang nak berdiet, macam mana dengan pengambilan ESP dan bila waktunya untuk minum ESP?

Boleh diambil sebagai ‘meal replacement‘ pada waktu pagi, 3 jam selepas sarapan atau boleh diambil sebelum sarapan atau sebelum makan malam (pengambilan sarapan dan makan malam dikawal).

.

Salah satu yang istimewa tentang ESP Shaklee ialah nilai GI nya yang rendah!

tentang esp shaklee

Salah satu yang istimewa tentang ESP Shaklee ialah indeks glisemiknya di dalam kategori rendah, iaitu 39 sahaja. Makanan dengan nilai GI yang rendah membekalkan tenaga berpanjangan dan memberi rasa kenyang lebih lama kerana glukosa dilepaskan perlahan-lahan. Sesuai sangat buat minuman ‘wajib’ untuk mereka yang sedang berdiet!

.

11) ESP tidak boleh diambil bersama suplemen Shaklee yang lain?

Boleh, tiada masalah.

.

12) Ada mitos mengatakan soya tidak bagus untuk kesihatan lelaki dan wanita. Ada juga yang mengatakan soya penyebab kulit bayi sensitif.

Tiada bukti saintifik kukuh mengatakan tidak bagus untuk kesihatan. Malah, banyak kajian saintifik menunjukkan soya bermanfaat untuk kesihatan.

.

13) Soya tidak baik untuk kesihatan kerana ia akan menggalakkan sel-sel kanser (“makanan” sel kanser). Betul ke?

Soya dari sumber non-GMO yang digunakan untuk menghasilkan ESP adalah organik dan tidak membahayakan. Soya ini juga telah dibasuh dengan air semasa pemprosesannya menyebabkan ia selamat, berkesan dan mesra alam.

.

14) Bolehkah ESP diambil oleh pesakit hypothyroidism, hyperthyroidism, pesakit buah pinggang yang belum atau sedang manjalani dialisis?

Untuk penyakit sebegini, sila dapatkan nasihat doktor dahulu.

.

15) ESP penyebab ruam bayi?

Tidak.

.

16) Adakah ESP boleh menyebabkan tulang lemah? Jika ibu hamil mengambil ESP, adakah ia juga menyebabkan tulang bayi menjadi lemah?

Tulang tidak kuat disebabkan kekurangan kalsium. Disarankan ibu mengambil Ostematrix juga untuk menampung keperluan kalsium semasa mengandung.

.

17) Bolehkah wanita yang bermasalah fibroid dan cyst mengamalkan produk berasaskan soya seperti ESP? Jika tidak boleh, apakah cadangan terbaik sumber protein untuk mereka?

Digalakkan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil suplemen. Walau bagaimanapun, soya bukan penyebab masalah cyst.

.

18) Ibu yang menyusukan bayi yang ada masalah G6PD, bolehkah dia mengambil ESP selama tempoh menyusu itu? Ada kesan sampingan pada bayi?

Tidak digalakkan, kecual dengan kebenaran doktor.

.

19) Orang yang bermasalah gout boleh ambil ESP?

Boleh.

.

20) Ibu menyusu yang mengambil ESP, adakah akan memberi kesan ke atas berat badan bayi? Boleh bertambah atau sebaliknya?

Bergantung kepada pemakanan ibu dan anak.

tentang esp shaklee

Teruja baca feedback Puan Aeinna ni. Ibu hamil DAN menyusu dalam masa yang sama, pun boleh berpuasa penuh Alhamdulillah. Patutlah ramai ibu suka bertanya tentang ESP Shaklee dan nak cuba. Baca juga Koleksi Testimoni ESP untuk feedback lebih ramai penggemar ESP Shaklee.

.

21) Cara pengambilan ESP untuk membantu menaikkan berat badan?

ESP menyediakan kandungan asid amino lengkap kepada tubuh badan Dan ia dapat membantu penghasilan otot. Kenaikan otot akan mempeungaruhi berat badan.

.

22) Cara makan ESP untuk mengelak kenaikan berat badan?

Rujuk jawapan untuk soalan 10).

.

23) Benarkah di awal kehamilan tidak digalakkan mengambil ESP kerana boleh meningkatkan hormon sehingga menyebabkan keguguran?

Tidak. Pengambilan ESP tidak menyebabkan peningkatkan hormon.

.

24) Adakah ESP boleh menyebabkan kegemukan apabila sudah tidak diambil lagi?

Tidak. Rujuk jawapan kepada soalan 9).

.

25) Apa kaitan ESP boleh putihkan kulit?

ESP ialah protein, asas untuk pembinaan sel. Apabila sel sihat, organ akan sihat, sistem tubuh badan akan turut sihat. Secara tidak langsung, akan memberi kesan positif kepada kulit.

.

26) Kanak-kanak boleh consume ESP tak? Kalau boleh, berapa sukatannya?

Tidak digalakkan. Sebaiknya ambil Meal Shakes.

.

27) Sukatan pengambilan ESP untuk pesakit diabetes?

Seperti biasa. 1 hingga 2 kali sehari.

.

28) Apa bukti soya ESP adalah non-GMO?

ESP dihasilkan di bawah Identity Preservation Program (IPP). di mana ia dikawal ketat dari proses pertumbuhan sehingga proses pemprosesan. Ia adalah pihak ketiga yang memastikan produk ESP adalah nOn-GMO.

.

29) Pengambilan ESP dikatakan membantu kenyang lebih lama. Tetapi mengapa ada yang selepas sajam dua dah mula lapar? Adakah terdapat kesilapan di dalam cara pengambilan?

Pengambilan ESP adalah sebanyak 3 sudu besar bersamaan dengan 14gram protein (105kcal).

Proses penyerapan protein setiap individu adalah berbeza, sekitar 509g setiap jam. Jadi, dalam masa 3-4 jam sudah berasa lapar jika individu tersebut hanya mengambil ESP sahaja.

Dinasihatkan makan juga pada kalori rendah dengan ditambah ESP.

.

30) ESP dikatakan baik untuk pesakit gastrik. Kenapa? Adakah ia disebabkan ESP mengandungi kalsium?

Ya betul. ESP mempunyai kalsium 500g bagi setiap hidangan (50% daripada saranan keperluan harian).

tentang esp shaklee

Selain asid amino ‘perlu’, ESP Shaklee juga mengandungi banyak nutrisi lain seperti kalsium, zat besi, lemak ‘baik’ dan sebagainya.

.

31) Bagaimana ESP dikatakan membantu wanita menopaus?

Wanita menopaus adalah disebabkan paras hormon estrogen turun mendadak. Soya mengandungi isoflavon, dapat membantu mengawal penurunan hormon ini.

,

32) ESP yang sudah expired kerana jarang diambil, adakah masih boleh diminum?

Disarankan tidak minum ESP selepas expired date.

.

33) Betulkah kesesuaian ESP adalah mengikut jenis darah? Adakah mereka yang berdarah B tidak sesuai minum ESP dan menyebabkan kegemukan?

Tidak. Tiada kajian saintifik yang kukuh yang membuktikan ini.

.

34) Benarkah ESP tidak boleh diambil oleh pesakit cyst kerana kandungan soya dalam ESP?

Soya bukan penyebab cyst. Tetapi pesakit cyst hendaklah mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil apa-apa suplemen.

.

35) Ibu menyusu yang tiada eczema, akan menyebabkan bayi yang disusukan itu mempunyai eczema sekiranya ibu tadi mengambil ESP. Benarkah?

Tidak. Kecuali bayi tersebut mempunyai alahan kepada soya. Kebarangkalian adaah rendah.

.

36) Adakah ESP mengandungi soy isoflavone yang menyebabkan lebihan hormon lelaki (testosterone) dalam badan wanita?

Tidak. Fungsi isoflavon tidak akan melebihi hormon original yang terdapat dalam badan. Jadi ia tidak akan mengganggu paras hormon dalam badan.

.

37) Betul ke ambil ESP berlebihan boleh merosakkan buah pinggang?

Kerosakan buah pinggang bukan disebabkan faktor pengambilan soya. Tetapi dari pemakanan yang tinggi pengawet atau ubatan lebihan dalam badan.

.

38) Siapa yang memang tidak boleh mengambil soya?

Tiada spesifik alasan yang menyatakan soya tidak boleh diambil oleh pesakit tertentu. Bagaimanapun, sila dapatkan nasihat doktor untuk pesakit kronik.

.

39) Sukatan pengambilan ESP sehari untuk ibu hamil dan menyusu?

Disarankan ambil 3 sudu besar minimum sehari. Boleh ambil lebih sehingga 9 sudu besar mengikut keperluan.

.

40) Adakah kegatalan badan selepas mengambil ESP adalah “healing crisis” atau alahan kepada kacang soya? Berapa lama biasanya jika healing crisis?

Kebarangkalian itu ada. Pantau untuk 2-3 minggu. Banyakkan minum air kosong. Dan sebaiknya buat pemeriksaan untuk mengenalpasti tahap alahan terhadap makanan.

Rujuk entri Koleksi Cara Bancuh ESP Shaklee Sedap Untuk Dicuba, untuk pelbagai resepi bancuhan selain minum ia begitu sahaja.

.

41) Betul ke ESP boleh cerahkan kulit? Berapa lama makan untuk dapatkan kulit cerah?

ESP bukan ubat. Ia bertindak dengan membina sel dan apabila sel sihat, maka organ dan sistem tubuh badan akan sihat. Selain itu, boleh ambil vitamin C, E dan Collagen Powder untuk kesihatan kulit.

.

42) Kenapa ESP ada berasa pahit?

ESP tidak pahit. Sila laporkan kepada pihak Shaklee jika ada sebarang keraguan. (Email ke customerinquiry@shaklee.com)

.

43) Adakah ESP boleh menyebabkan loya, muntah, cirit-birit, demam panas?

Bergantung kepada individu. Tiada masalah setakat ini sejak ESP diperkenalkan pada tahun 1961. Jika semakin teruk, disarankan untuk mendapatkan rawatan dari doktor.

.

44) Adakah ESP boleh diambil oleh pesakit yang disyaki mengalami denggi?

Boleh, tiada masalah. Dalam masa yang sama, pesakit disarankan minum air secukupnya juga.

.

45) Pesakit psoriasis perlukah mengambil ESP dan apakah kebaikannya untuk pesakit?

Untuk masalah autoimun, sila dapatkan nasihat doktor.

.

46) Kenapa selepas minum ESP, ada orang yang rasa bloated dan ‘berangin’?

Dikhuatiri kurang makan dan kurang air. Banyak faktor lain yang menyebabkan bloated. Sila makan dengan masa yang betul dan cukupkan pengambilan air kosong.

.

47) Jika ibu hamil yang memang mengambil ESP dari sebelum hamil lagi, tetapi morning sickness membuatkan dia loya dan tak lalu mengambil ESP lagi, ada cara minum yang lebih sesuai tak?

Boleh cuba mencampurkan dengan minuman lain seperti jus buah-buahan.

.

48) Protein dikatakan penggalak kanser. Bolehkah pesakit kanser mengambil ESP?

Boleh, atas nasihat doktor. Jika ada penyakit tertentu, sila dapatkan nasihat doktor sebelum pengambilan apa-apa suplemen.

.

49) Jerawat akan tumbuh setiap kali saya makan kacang. Adakah selamat sekiranya saya minum ESP?

Boleh buat pemerhatian terlebih dahulu, kerana mungkin ada healing crisis-nya. Produk Shaklee sentiasa selamat. Namun, penerimaan setiap individu kesannya berbeza mengikut tahap kesihatan masing-masing.

.

50) Abang saya ada asthma. Ambil ESP terus trigger asthma.

Kemungkinan abang anda ada masalah alahan pada makanan tertentu juga. Sila buat pemeriksaan dokor terlebih dahulu.

Nak tahu lebih lanjut tentang ESP Shaklee kegemaran ramai ini?

Promosi ESP Shaklee, YOUTH, Zinc Complex

Promosi ESP Shaklee, YOUTH, Zinc Complex

Promosi ESP Shaklee kini kembali!

ESP ialah salah satu produk top 10 dalam carta jualan Shaklee. Kerana protein merupakan komposisi kedua terbesar badan selepas air, manfaat ESP sangat meluas.

promosi esp shaklee

.

Promosi ESP Shaklee

Nak tahu apa fungsi-fungsi utama protein, rujuk entri 6 Fungsi Protein Dalam Badan Kita.

Nak tahu sama ada anda kekurangan protein, ketahui Tanda Kurang Protein Pada Manusia.

Bagaimana pula protein membantu menyihatkan kulit dari dalaman, rujuk entri Kebaikan Protein Untuk Kulit Cantik. Klik sini untuk baca Testimoni ESP Untuk Kulit Cantik.

Benarkah ESP juga bermanfaat untuk mereka yang kerap diserang gastrik? Terjah entri Berpuasa Penuh Walaupun Ada Gastrik.

Selain itu, siapa lagi perlukan ESP? Rujuk entri Koleksi Testimoni ESP Untuk….

Anda dah lama nak cuba ESP, tetapi tak jadi sebab dengar khabar angin yang soya tak bagus untuk kesihatan dan boleh menyebabkan kanser. Ketahui kebenaran dari entri Soya Menyebabkan Kanser : Mitos Atau Fakta?

Selain bersumberkan soya nonGMO, ketahui juga 10 Kebaikan ESP Sebagai Suplemen Protein dan Waktu Terbaik Minum ESP.

promosi esp shaklee

Untuk promosi kali ini,

  • Beli 6 percuma 1 ESP @ RM965.70
    • PERCUMA keahlian
    • PERCUMA postage
    • Cashback RM35+
    • Layak PWP maksima 3 shaker biru seperti dalam poster di atas dengan harga diskaun RM27.50 (NP : RM35)
    • Pejimatan keseluruhan kira-kira RM250
  • Beli 2 diskaun 5% @ RM306.38
    • Layak PWP 1 shakre biru di atas dengan harga diskaun RM27.50 (NP : RM35)

.

.Kita Juga Ada Promosi Zinc Complex Bulan Ini!

promosi zinc shaklee

Beli 4 botol pada harga 3 botol dengan harga RM168.75 sahaja (JIMAT RM56.25)

Murah kan?

7 manfaat utama mineral zink ialah seperti berikut:

  1. Menguatkan sistem imun badan
  2. Menyokong kesihatan rambut
  3. Menyokong fungsi kognitif (minda)
  4. Menggalakkan penyembuhan luka
  5. Membantu sistem pembiakan yang sihat (kesuburan
  6. Meningkatkan tenaga dan stamina
  7. Kecantikan kulit

Info lanjut di entri Zinc Complex Shaklee Is Back!

.

YOUTH Travel Pack @ Trial Set Available This Month Only!

promosi youth shaklee

Untuk anda yang dah lama teringin nak cuba skincare YOUTH tapi mempunyai kekangan wang kerana harga YOUTH, kini anda boleh mendapatkannya dengan harga yang jauh lebih menjimatkan!

.Anda boleh mendapatkan YOUTH Travel Set & Travel Set (Trial Set) di atas dengan 2 cara:

  1. Dengan harga RM85 sahaja apabila anda membuat belian mana-mana produk YOUTH dengan minima 200uv dalam satu resit
  2. Atau anda boleh grab terus set ini sahaja dengan harga RM297.50 (tanpa perlu membuat belian produk YOUTH lain)

.

Travel Set & Travel Case ini terdiri daripada:

  • 1 x Luminous Ge Oil Cleanser 20ml
  • 1 x Perfecting Skin Toner 30ml
  • 1 x YOUTH Activating Serum 7ml
  • 1 x Advanced Renewal Night Cream – RICH 10g
  • Travel Case : (L) 17.5cm x (H) 10.5cm x (W) 6.0cm

.

Saksikan sendiri kecomelan YOUTH Travel Set di dalam video ini.

.

Untuk yang belum tahu, berbaloikah anda mencuba produk YOUTH, baca Keistimewaan YOUTH Skincare. Lihat juga Koleksi Testimoni YOUTH Shaklee untuk jeragat, jerawat teruk dan breakout.

YOUTH juga sesuai untuk kaum lelaki dan anda yang berkulit sensitif.

Semua promosi di atas berlangsung sepanjang November 2019 sahaja dan selagi stok masih ada. Grab cepat kalau nak jimat!

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Hargai Nikmat Sihat Sebelum Sakit

Hargai Nikmat Sihat Sebelum Sakit

“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya yang lima. Iaitu sihat sebelum sakit, kaya sebelum sempit (miskin), lapang sebelum sibuk, muda sebelum tua dan hidup sebelum mati.” (Hadith Riwayat Al-Hakim Al-Baihaqi)

.

Ayah Ain pernah didiagnos glaukoma. Ada sakit lutut juga on off…

sihat sebelum sakit

Ini ayah Ain. Umur beliau tahun ini 66 tahun. Seorang yang suka makan, sangat rajin bersenam seperti berbasikal, hiking dan berenang serta suka travel.

Ayah Ain dahulunya seorang yang skeptical dengan suplemen (macam anaknya yang ni jugak hihihi). Tapi bila diperkenalkan dengan suplemen Shaklee, sendiri rasa kesan badan rasa lebih sihat, ayah mula jadi seorang Shaklee Lover. =)

Macam-macam ayah tanya dulu. Selamat ke tak suplemen Shaklee ni? Tak pe ke makan banyak jenis? Boleh ke makan lama-lama? Macam mana action produk itu ini…dan sebagainya.

Kalau tak silap Ain, Ain mula bagi ayah cuba Vivix dan Carotomax lebih 2 tahun lepas. Masa tu hari-hari ayam bermuram durja sebab baru didiagnos glaukoma. Dengan penglihatan yang mencabar, sakit kepala yang kuat, kena titik ubat mata beberapa kali sehari, keluar belanja untuk rawatan, ambil masa untuk sembuh. Siapala yang tak stress kalau semua itu terjadi kan?

Syukur Ain dengar cakap Ain (ayah agak degil orangnya hehe) suruh teruskan makan Vivix dan Carotomax. Lepas hampir setahun baru ayah kata mata ayah ada beza banyak. Dan lepas dari tu sampai hari ni, Ain tak pernah dengar lagi ayah “bising-bising” pasal mata ayah macam sebelum tu. Alhamdulillah.

Bila mata dah ok, ayah nak cuba suplemen untuk turunkan kolesterol yang kejap naik kejap turun tu. Almaklumlah suka makan. Tapi kolesterol ayah tak tinggi mana, around 5.5-5.8 macam tu (fluctuating). Dan ayah on off pergi buat treatment untuk sakit lututjuga. Kata pakar ortho, cecair kat lutut dah kurang.

Ayah dah cuba macam-macam produk juga, last sekali ayah setia dengan semua ni:

  • Carotomax – untuk kesihatan mata (tak mau lagi kena glaukoma, teruk rasanya kata ayah)
  • Zinc Complex – ayah rasa lebih bertenaga ambil zinc
  • Omega Guard – ayah memang dari dulu suka minyak ikan (dulu ambil Scott’s Emulsion) dan untuk kesihatan sendi juga sebab selalu sakit lutut
  • Ostematrix – bantu otot rehat lepas senaman, tidur lena, bangun fresh
  • Vitamin C – antioksidan dan immune booster
  • B Complex – tenaga dan kesihatan saraf

.

Baru ni saja-saja timbang dan ukur komposisi badan ayah dengan mesin timbang Karada. Keputusannya:

  • Berat 62kg
  • BMI 22.9 (Normal)
  • Subcutaneous fat 15.3% (Normal)
  • Otot 69% (Normal)
  • Visceral fat 7 (Normal) (VF – lemak yang membaluti organ. Jika tinggi berisiko mengganggu fungsi organ)
  • Body age 46

.

Apa Itu Body Age?

Body age tidak sama dengan chronological age.

Chronological age ialah usia yang semakin bertambah setiap tahun.

Body age pula ialah biological age, iaitu umur tubuh mengikut tahap kesihatan dan kecergasan.

Bacaan komposisi tubuh yang mempunyai nilai lemak yang lebih tinggi akan memberi bacaan body age yang lebih tua. Dan sebaliknya jika komposisi otot lebih tinggi.

Kalau dapat body age yang lebih tua dari chronological age kita, maksudnya badan kita dah makin tak sihat macam orang yang lebih tua. Biasanya orang yang ada penyakit kronik macam kencing manis, darah tinggi yang tak terkawal, mempunyai body age yang lebih tua.

Kalau dapat sama dengan chronological age, ok lagi lah, badan kita tua seiring usia. Kalau dapat lebih muda macam ayah Ain ni, maknanya masih sihat cergas seperti orang muda walaupun usia sebenar lebih tua. Alhamdulillah.

.

Body Age Mak Ain Pula Macam Mana?

sihat sebelum sakit

Ini pula mak Ain. Mak Ain jenis suka makan sihat-sihat, rajin bersenam juga especially bila ayah ajak. Sama lah macam ayah, rajin berbasikal, hiking dan swimming.

Sejak dari Ain sekolah lagi, kalau balik kampung or jumpa kawan-kawan mak, ramai yang akan kata kami nampak macam adik beradik. Auwww… Mak memang dari dulu nampak lebih muda dari usia.

Tapi apa guna kalau di luar nampak muda tapi dalaman tua kan? So kami pun check body age mak juga.

Alhamdulillah, asbab pemkanan sihat, rajin bersenam dan amalkan Shaklee juga, body age mak jauh lebih muda dari usia sebenar – 8 tahun lebih muda

Wah. ingat senang ke nak dapat result macam ni? Ain check body age Ain pun 2 tahun lebih TUA ok, huhuhu. Malu dengan mak ayah tau.

Mak pun dah cuba beberapa suplemen Shaklee, tapi setakat ni cuma konsisten semua di bawah:

  • Vitalea, ESP dan Ostematrix untuk kesihatan tulang seperti yang pakar nutrisi suggest masa Bone Check 2 tahun lepas. Boleh baca sharing Ain sebelum ini tentang result kepadatan tulang mak yang AMAZINGGG dalam entri Cegah Osteoporosis Sebelum Terlambat.
  • Omega Guard dan B Complex sebagai ikhtiar lebih sihat dari slipped disc
  • Mak konsisten Omega Guard juga untuk bantu kawal kolesterol yang tinggi. Baca “living proof” mak kat entri “Turunkan Kolesterol Dalam Dua Bulan” untuk info lanjut.
  • Vitamin C untuk boost imuniti

.

=======

Tak ramai yang cakna untuk mencegah dari mengubat. Yang ramainya, bila dah kena baru nak berubat.

Nak konsisten beli suplemen setiap bulan atau nak topup bila habis membazir duit?

Hakikatnya, kos merawat bila dah terkena jauh lebih tinggi daripada usaha mencegah sakit dengan pemakanan sihat, bersenam dan pengambilan suplemen berkualiti.

Sebab itulah kita dinasihatkan menghargai nikmat sihat sebelum sakit.

Kesimpulannya, nak kekalkan kesihatan optimum dan awet muda dari dalam, amalkan pemakanan sihat dan seimbang, rajin bersenam dan amalkan pengambilan suplemen berkualiti.

Perlukah suplemen sebagai ikhtiar sihat sebelum sakit? Baca lebih lanjut dalam entri “Suplemen – Keperluan Atau Kehendak?

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth sejak 2012
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Protein Menggemukkan, Fakta Atau Mitos?

Protein Menggemukkan, Fakta Atau Mitos?

Protein merupakan salah satu nutrisi penting untuk mengekalkan kesihatan. Komposisi protein dalam tubuh kita juga, adalah yang kedua paling banyak selepas air. Jadi sudah tentulah fungsi protein juga tidak kurang banyaknya. Anda boleh baca entri yang pernah Ain kongsi sebelum ini bertajuk “6 Fungsi Protein Dalam Badan Anda“.

Untuk mengurangkan pengambilan protein kerana bimbang ianya menggemukkan, adalah tidak wajar sama sekali. Kurang protein dalam badan akan mengganggu banyak fungsi penting di dalam badan.

Pengambilan protein membantu menurunkan berat badan

Terutamanya protein dari sumber tumbuhan non-GMO dengan indeks glisemik rendah yang diambil secara konsisten, sangat membantu anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan.

Bagaimana?

.

1# Protein Membekalkan Tenaga Lebih Berpanjangan

Walaupun protein bukan sumber tenaga utama seperti karbohidrat, tetapi protein ialah piihan yang baik untuk membekalkan tenaga untuk jangka masa panjang.

Ini kerana, protein perlu dicernakan terlebih dahulu sebelum dilepaskan untuk membekalkan tenaga. Proses pembakaran yang berlaku secara perlahan-lahan ini boleh menjadi sumber tenaga anda sepanjang hari.

Dan pastikan juga anda memilih makanan berprotein tanpa “refined sugar” ya. Gula berebihan dan tersembunyi boleh mengganggu proses menurunkan berat anda.

.

2# Protein Membantu Mengawal Selera Makan & Mengurangkan ‘Craving’

Kajian menunjukkan, protein boleh mengurangkan paras hormon yang mengawal rasa lapar iaitu ghrelin. Dalam masa yang sama, protein juga meningkatkan paras hormon yang mengawal rasa puas dan kenyang iaitu hormon peptide YY.

Bila dan kurang rasa lapar, perut pun rasa kenyang dan puas makan, sudah tentulah membantu membantutkan selera makan anda. Tidaklah sepanjang masa asyik mahu mengunyap kudapan tidak sihat dan boleh menggemukkan anda.

Dan berdasarkan kajian yang sama, protein juga membantukan keinginan anda untuk mengunyap pada waktu malam (rujuk graf di bawah).

protein menggemukkan

.

3# Protein Memperbaiki Komposisi Tubuh

Berita gembira untuk anda yang rajin bersenam kerana pengambilan makanan tinggi protein secara konsisten berupaya membantu anda meningkatkan berat otot (bukan berat badan ya).

Perhatikan gambar di bawah.

protein menggemukkan

Dengan berat yang sama, kuantiti lemak adalah lebih banyak berbanding otot.

Salah satu fungsi protein ialah membina otot. Otot penting untuk metabolisma tubuh. Dan metabolisma tubuh pula penting untuk membakar lemak dan membantu anda kurus.

Jadi, jika anda mengamalkan pemakanan berprotein tinggi secara konsisten, badan anda mengandungi lebih banyak otot dan komposisi tubuh anda adalah lebih baik. Metabolisma tubuh menjadi lebih tinggi, lalu akan dapat membakar lebih banyak lemak. Kan bagus untuk bantu anda kurus secara sihat dengan berterusan?

Tidak hairanlah jika anda yang berdiet dengan makanan tinggi protein tidak mengalami penurunan berat badan tetapi mengalami kehilangan inci yang sangat ketara seperti gambar di bawah.

protein menggemukkan

Jadi dengan berat badan yang sama, anda memilih untuk menjadi seperti gambar di sebelah kanan (komposisi tubuh yang lebih banyak otot) atau kiri (komposisi tubuh yang lebih banyak lemak)? Sudah tentulah gambar sebelah kanan! =)

.

4# Protein Membantu Mengurangkan Pengambilan Kalori

Apabila anda memilih untuk mengambil makanan tinggi berprotein, anda sebenarnya memilih untuk mengambil kurang kalori.

Syarat yang penting untuk menurunkan berat badan ialah pengambilan kalori kurang atau sama dengan basal metabolic rate (BMR) anda.

BMR seseorang tidak sama dengan BMR orang lain. Anda boleh mengira BMR anda menggunakan kalkulator secarar online sahaja. Cuma google “calculate BMR” dan masukkan info yang diperlukan seperti tinggi dan berat badan sahaja. Anda juga boleh mendapatkan bacaan BMR anda dengan alat penimbang khas seperti mesin Krada.

Makanan berprotein mempunyai nilai kalori yang lebih rendah.

.

Wah, rupa-rupanya macam-macam cara protein boleh bantu turunkan berat badan ya. Patutlah ada pelbagai minuman protein dijual di pasaran!

Berikut pula ialah ciri-ciri yang perlu anda pastikan sebelum memilih sesuatu minuman berprotein:

  1. Sumber GMO (genetically modified organism / diubah genetik) atau nonGMO (non-genetically modified organism / tidak diubah genetik)? Sumber GMO boleh mempunyai pelbagai kesan sampingan negatif terhadap kesihatan
  2. Lengkap dengan kesemua asid amino ‘perlu’ (essential amino acids) atau tidak? Asid amino jenis ini tidak dihasilkan badan dan boleh didapati dari diet sahaja
  3. Berapa indeks glisemik? Indeks glisemik tinggi menyebabkan paras gula naik mendadak dan boleh memudaratkan terutamanya kepada pesakit kencing manis
  4. Cara pemprosesan? Jika menggunakan suhu tinggi boleh memusnahkan protein (sensitif terhadap suhu tinggi)
  5. Sumber haiwan atau tumbuhan? Sumber haiwan (contoh ayam dan daging) juga mengandungi kolesterol dan lemak
  6. Skor PDCAAS berapa? Skor ini mengukur kualiti protein sama ada ia dicernakan dengan baik. Skor tertinggi ialah 1.0

.

Adakah ESP mempunyai ciri-ciri sumber protein yang baik seperti yang telah disebutkan?

Baca 10 Kebaikan ESP Sebagai Sumber Protein.

Makanan Ibu Menyusu Yang Berkhasiat

Makanan Ibu Menyusu Yang Berkhasiat

Makanan ibu menyusu merupakan faktor penting bukan sahaja untuk kesihatan fizikal dan mental si ibu, tetapi juga untuk menampung keperluan menghasilkan susu ibu untuk si manja.

Apa yang diambil oleh si ibu, kebanyakannya akan tersalur kepada bayi melalui susu ibu. Sebab itulah Keperluan Nutrisi Ibu Menyusu lebih tinggi berbanding wanita yang tidak menyusukan.

Berikut adalah saranan sumber makanan untuk ibu menyusu untuk tujuan yang telah disebutkan:

makanan ibu menyusu

.

Saranan Makanan Ibu Menyusu

.

  • TELUR

Telur merupakan sumber yang baik untuk memenuhi keperluan protein badan ibu menyusu, selain juga merupakan sumber vitamin D yang membantu pembentukan tulang bayi.

  • PRODUK TENUSU RENDAH LEMAK

Sumber makanan seperti keju dan susu mengandungi kalsium yang diperlukan untuk pembentukan dan perkembangan tulang bayi. Untuk ibu menyusu pula, kalsium penting untuk mengekalkan kesejahteraan kesihatan.

  • AIR KOSONG

Amat penting ibu menyusu mendapatkan air kosong secukupnya untuk menyokong penghasian susu ibu dan agar ibu kekal hidrat dengan baik.

  • DAGING

Jangan skip pengambilan daging seperti ayam, ikan dan lembu kerana membekalkan nutrien penting untuk ibu menyusu dan bayi yang disusukan.

  • BUAH-BUAHAN

Nak dapatkan sumber makanan tinggi antioksidan, vitamin dan mineral penting, amalkan buah-buahan pelbagai warna setiap hari.

  • SAYURAN HIJAU BERDAUN

Sayur-sayuran terutamanya yang berwarna hijau pula mengandungi simpanan pelbagai vitamin seperti vitamin A, vitamin C, kalsium dan antioksidan.

  • BIJIRIN PENUH

Bijirin penuh merupakan sumber kebanyakannya diperkaya nutrien penting seperti protein, vitamin, zat besi dan mineral lain.

  • KEKACANG

Kekacang pula sumber yang kaya dengan protein dan zat besi, Amat digalakkan pengambilan untuk ibu menyusu terutamanya ibu menyusu yang vegetarian.

Walau bagaimanapun, terdapat kekacang yang boleh mengganggu sistem penghadaman jadi ambillah dalam kadar sederhana sahaja.

Kesimpulannya, ibu menyusu perlu memenuhi keperluan nutrisi harian bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi juga untuk menghasilkan susu badan yang mencukupi serta nutrisi untuk si manja jua.

.

makanan ibu menyusu

“Alhamdulillah rasa energetic skit after consume Vitalea dan Ostematrix. Jannah selalu bangun untuk pam tengah malam. Before ni selalu terlajak untuk pam. Memang takkan dengar alarm. Sebab terlalu penat. Since consume Shaklee ni jadi macam senang dan alert pada alarm untuk bangun. Tak tipu. Haha. Somehow even tak take a nap masa lunch time dekat office pun, bila balik rumah tu badan rasa ok skit compared to dulu.”

Bolehkah EBM Dicampur?

Bolehkah EBM Dicampur?

bolehkah ebm dicampur

Bolehkah EBM dicampur?

.

Mak menyusu pernah terdetik tak, awal-awal masa pam dapat skit ja ebm pastu simpan dalam freezer rasa rugi space sangat.

Sebab botolnya boleh isi 4-5oz. Tapi ebm dalam setiap botol cuma 0.5-1oz je (contoh). Freezer plak kecik je tambah plak kalau tumpang freezer mak or kita ada satu je peti ais.

Ada cara ke untuk dapat sebotol penuh ebm jadi boleh jimat space dalam freezer? Ya. Ada.

.

Bolehkah EBM Dicampur?

.

EBM yang baru dipam (sebelum simpan freezer), boleh dicampurkan. Tapi kalau memenuhi 2 syarat ini sahaja:

  1. Suhu yang hendak dicampurkan sama
  2. EBM-EBM dipam dalam tempoh 24 jam

.

Contoh:

  • Pukul 9 pagi pam dapat 1oz. Simpan dalam peti sejuk (bukan freezer). Ini botol A.
  • Pukul 12 tengah hari pam lagi dapat 1oz. Simpan dalam peti sejuk yang sama. Ini botol B.
  • Pukul 3 petang pam lagi dapat 1oz jugak. Ini botol C. Masa nak simpan EBM ni dalam peti sejuk, dah boleh combine dah EBM dalam botol A dan B sebab suhu dah sama.
  • Pukul 6 petang pam lagi dapat 1oz jgak sama jgak masa nak simpan tu dah boleh combine botol C dengan A+B tadi (suhu dah sama).
  • Sampailah botol penuh then pindahkan dalam freezer plak. So dari letakkan 4 botol, kita cuma letak sebotol saja EBM dengan kuantiti yang sama. Kan dah jimat space dalam freezer tu?

.

Anda juga boleh menetapkan berapa oz susu yang anda mahu dalam satu-satu botol. Ada juga ibu menyusu yang lebih prefer untuk mengisi botol dengan jumlah oz sekali minum oleh bayi mereka. No problem ya ibu-ibu. Up to you. Asalkan memenuhi 2 syarat tadi je.

Pastu kat botol nak label pukul berapa? Label time yang paling awal. Macam contoh tadi label la pukul 9 pagi.

Ingat 2 syarat untuk campurkan EBM tadi?

  1. Suhu susu yang akan dicampurkan sama
  2. Dalam tempoh 24jam

.

bolehkah ebm dicampurkan

Testimoni ibu yang merangsang laktasi untuk menyusukan anak angkat. Info lanjut di entri Persediaan Untuk Menyusukan Anak Angkat.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Cara Simpan EBM – Antara Botol Dan Plastik

Cara Simpan EBM – Antara Botol Dan Plastik

“Cara simpan ebm yang mana lebih baik, dalam botol atau dalam plastik?”

Sama ja mana-mana pun asalkan bersih.

Bezanya ialah cara pengendalian botol dan plastik semasa proses nak menyimpan dan semasa nak menggunakan ebm itu nanti.

Kalau botol, proses nak handle botol tu panjang berjela ceritanya – kena cuci bersih-bersih (guna sabun cuci botol sebaiknya). Lepas tu sterilize (so kena ada sterilizer jgak or guna cara tradisional je). Then keringkan baru boleh guna.

Tapi botol boleh guna berulang kali. Cuma kena rajin je la buat benda-benda tadi tu.

Masa cuci kena pastikan cuci bersih-bersih. Lemak ebm boleh tahan payah nak hilangkan juga. Nampak bersih tapi bila rasa dengan jari dok licin-licin lagi tu, haa silalah berus dengan sabun lagi ya haha. Ain pun kadang basuh 2-3 kali jgak.

Bila nak guna ebm dari botol plak, ambil masa skit untuk cairkan susu sebab botol kan tebal.

Dan kebanyakan botol sesuai untuk simpanan 4-5oz susu (ada brand Avent boleh sampai 7oz) saja tak banyak.

.

cara simpan ebm

“Alhamdulillah berkat try makan vitamin Set B & ESP, start pada 11/12/11 haritu. Dapatlah juga buat stok untuk si busuk Emeer Darqisy. EBM yang penuh khasiat, pekat. Thanks to Zura Betty for your guidance.”

 

Cara simpan ebm dengan menggunakan plastik adalah lebih mudah. Cuma unseal saja plastik tu, dah boleh terus guna tak payah cuci bagai tu. Sepantas kilat boleh simpan ebm dah.

Nak cairkan susu pun lebih cepat sebab plastik nipis je. Dan kebanyakannya sesuai untuk simpan ebm lebih 5oz (ikut brand) sampai belas-belas oz.

Tapi plastik ialah disposable jadi bila habis kena beli lagi. Tak boleh guna semula ya.

cara simpan ebm

“Penangan ESP. Kisahnya ESP habis Sabtu haritu. Tunggu closing baru beli. Isnin memang perasan susu dropped skit. Semalam beli ESP, malam tadi start minum balik, pagi tadi baju lencun dengan susu. Pam kat ofis dapat 15oz sekali pam. Hah amik ko hehe. Alhamdulillah”

.

Nota kaki : Ain lagi suka guna plastik sebab jimat masa & kebersihan lebih terjamin (pakai-buang)

Anda mungkin berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang Set Menyusu Shaklee dan Koleksi Testimoni Set Menyusu Shaklee.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Berpuasa Penuh Walaupun Ada Gastrik

Berpuasa Penuh Walaupun Ada Gastrik

suplemen untuk pesakit gastrik

Anda salah seorang penderita gastrik yang selalu mengalami masalah pedih perut semasa berpuasa? Tahukah anda, Shaklee ada suplemen untuk pesakit gastrik yang dapat menyokong anda berpuasa tanpa serangan gastrik?

ESP Shaklee mempunyai indeks glisemik serendah 39 sahaja. Sumber makanan dengan indeks glisemik rendah membantu mengekalkan paras gula darah yang stabil, memberi rasa kenyang yang lebih lama, jadi adalah baik untuk penghidap gastrik yang ‘sensitif’ dengan jenis makanan terutamanya kalau lewat makan sikit.

Baca lebih lanjut tentang Indeks Glisemik dalam entri Tips Penjagaan Makanan Untuk Kurus.

.

Apa Kata Mereka Yang Telah Mengamalkan ESP Sebagai Suplemen Untuk Pesakit Gastrik?

.

“Saya suka ESP. Gastrik teruk saya dah hilang. Susu badan pekat. Anak tak mengempeng. Tak perlu bangun malam setiap sejam untuk susukan anak. Anak cuma bangun sekali je. Lega mak boleh lena tidur…”(Juliza Sarif)

.

ESP terbukti baik sebagai suplemen untuk pesakit gastrik.

“Saya suka sebab gastrik tiada lagi“(Esther Lize Ashtar)

.

“Alhamdulillah. Mak saya ada gastrik teruk. Perlu makan sekurang-kurangnya 2 jam sekali. Sampaikan kalau travel pergi ke mana-mana kena standby roti, nasi, benda yang boleh mengenyangkan. Saya cuba test bagi minum ESP. Disebabkan mak tak reti minum soya dan tak pernah minum soya, saya suggest campurkan dengan Milo. Alhamdulillah boleh masuk tekak dia. Nak sihat kan, kena telan juga. Nak dijadikan cerita, mak ambil ESP sebulan sebelum puasa. Selama sebulan puasa, mak dapat puasa penuh. Sampai sekarang mak masih consume ESP. Nampak lebih bertenaga sebab mak meniaga. Kulit lebih sihat.”

.

suplemen untuk pesakit gastrik

“Wawa dulu ada pengalaman gastrik teruk sampai pengsan. Ni waktu zaman belajar tahun 2010/2011. Tak boleh lapar langsung, tak boleh kenyang langsung. Alih-alih badan yang kurus kering sebab makan cukup syarat. Kat rumah memang prepare ubat gastrik dalam peti ais. Sampai macam kalih dah. Dulu tak suka makan ubat tu sebab rasa macam ubat gigi kan. Lepas jumpa ESP tahun 2014, Wawa makan ESP tak henti sampai sekarang. Alhamdulillah, belum pernah kena gastrik lagi. Ubat pun dah lama tak jumpa. Alhamdulillah, Shaklee effect pada Wawa.” (Puan Wawa)

.

Jadi bagi anda yang selalu kena serangan gastrik terutamanya masa berpuasa ni, cepat-cepat dapatkan ESP dari Ain. Satu tong 850 gram dijual dengan harga runcit RM161.25 untuk kegunaan selama sebulan. Daftarlah sebagai ahli untuk lebih penjimatan.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 0164214704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Butterworth, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah Sarawak

Promosi YOUTH Shaklee April – Jun 2019

Promosi YOUTH Shaklee April – Jun 2019

Selain promosi YOUTH Shaklee Intensive & Treatment Set, Shaklee juga ada menawarkan promosi Jom Shaklee untuk mengalu-alukan pendaftaran ahli baru.

Promosi Jom Shaklee ini terbahagi kepada tiga Welcome Set seperti berikut:

.

YOUTH Starter Welcome Set

promosi youth shaklee

Untuk yang dah lama nak cuba rangkaian produk penjagaan kulit YOUTH terbaru dengan keputusan klinikal tanpa kompromi ini, inilah masa paling sesuai sebab anda juga dapat JIMAT LEBIH RM300.

Ujian Indeks Usia Kulit mendapati, sebanyak 100 wanita yang diuji, kesemua mereka mendapat keputusan kulit yang lebih baik selepas menggunakan YOUTH. Dan 2/3 pula berjaya mengubah usia kulit sedekad lebih muda!

Wah, siapa lah yang tidak mahu kulit kekal remaja dan awet muda?

Info lanjut YOUTH, rujuk entri tentang YOUTH Shaklee. Untuk melihat sendiri “real” testimonials dari pengguna dan pencinta Youth, klik Koleksi Testimoni YOUTH.

Untuk promosi YOUTH Shaklee ini, harga asal satu Set Permulaan ini ialah RM850 untuk cleanser, toner, moisturizer SPF50 dan night cream sahaja.

Harga promosi pula cuma RM612 sahaja (JIMAT 10% DARI HARGA AHLI!) dan anda bukan sahaja akan mendapat 4 item yang telah disebut sebentar tadi, tetapi juga:

  • keahlian PERCUMA (bernilai RM65)
  • penghantaran PERCUMA ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak
  • cashback RM20+
  • beg kertas PERCUMA

Yang mana jumlah penjimatan anda sehingga RM340!

.

Vivix Starter Welcome Set

promosi youth shaklee

Bukan sahaja YOUTH yang Shaklee tawarkan untuk ahli baru. Kita juga ada Vivix Starter Welcome Set (2 botol Vivix) sepanjang promosi ini.

Baca Keistimewaan Vivix Sebagai Minuman Botani Revolusi Terbaru.

Sebagai perbandingan, harga asal 2 botol Vivix sahaja ialah RM950. Dengan promosi ini, anda cuma perlu “melabur” RM684 sahaja (JIMAT 10% DARI HARGA AHLI!) untuk 2 botol Vivix serta automatik mendapat:

  • Keahlian PERCUMA (bernilai RM65)
  • Penghantaran PERCUMA (RM10 ke seluruh Malaysia)
  • Cashback RM30+
  • Beg kertas PERCUMA

Semua ini memberikan penjimatan sehingga RM375!

.

Daily Essential Welcome Set

promosi youth shaklee

Untuk anda yang baru berjinak-jinak dengan Shaklee, Daily Essential Welcome Set terdiri daripada rangkaian suplemen harian untuk memenuhi nutrisi asas tubuh untuk kesihatan.

Vivix, ESP, Vitalea, Vitamin C, B Complex dan Omega Guard ialah vitamin-vitamin yang termasuk di dalam set ini.

Dengan harga cuma RM736.20 sahaja (asal RM818), anda juga diberi:

  • Keahlian PERCUMA
  • Penghantaran PERCUMA
  • Cashback RM30+
  • Beg kertas PERCUMA

Dengan ini,anda JIMAT RM293!

.

Terms and Conditions

Sesiapa sahaja yang baru mendaftar sebagai ahli sepanjang April sehingga Jun 2019 boleh mendapatkan mana-mana Welcome Set ini, melalui 3 cara:

  1. Mandaftar dengan RM65, anda boleh menebus mana-mana set dalam tempoh 60 hari dari tarikh mendaftar dan terhad kepada 1 set bagi setiap pakej.
  2. Pendaftaran PERCUMA dengan pembelian 200uv dalam satu resit (termasuk pembelian promosi YOUTH Intensive & Treatment Set). juga boleh menebus mana-mana set dalam tempoh 60 hari mendaftar. Terhad kepada 1 set bagi setiap pakej.
  3. Mendaftar dengan membeli mana-mana Welcome Set. Kemudian boleh menebus mana-mana Welcome Set yang lain dalam masa 60 hari. Juga terhad kepada 1 set bagi setiap pakej.

.

Promosi berlangsung sepanjang 1 April 2019 sehingga 30 Jun 2019 sahaja. Dan selagi stok masih ada. Jadi, cepat-cepat kalau nak grab set-set “panas” ni!

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 0164214704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Butterworth, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak