cedera ligament pada lutut

Sakitnya bila cedera ligament pada lutut!

Tuhan saja yang tahu, bila dating sakit tu memang tak tertahan. Bila pakar tulang cadangkan untuk pembedahan, dah ketaq lutut. Haha.

Meh kita baca pengakuan Master Dosh yang pernah mengalami kecederaan ligamen lutut dan dicadangkan untuk pembedahan.

“Sebut kolagen, mesti banyak kaitan dengan cun dan cantik kan? Normal lah tu sebab dah banyak orang buat treatment macam-macam style untuk kolagen ni especially untuk beauty gitu..

Adakah saya consume suplemen kolagen untuk cantik?? Opss…Tu bonus yang dapat kulit licin dan maintain tegang. Saya consume sebab lutut!!

9 tahun lepas, semasa masih aktif berbola sepak, lutut kiri diuji dgn ACL putus ligamen all over lutut menyebabkan 80% damage menyebabkan lutut sy ‘longgar’, bertongkat 2 minggu tapi takut nak gi operate. Tahan bertahun-tahun biar je lutut camtu.

Efeknya?

Susah nk jalan jauh dan angkat barang berat sambil jalan. Pasti rasa sengal dan kebas waktu malam. Nk jogging atau aktif berjalan sambil bawa beg berat serta membuat beberapa aksi bersukan yang gunakan lutut, tak dapat dibuat secara kasar dan aktif. Walaupun begitu, Alhamdulillah..masih ada kaki. Saya gagahkan juga.

cedera ligament pada lutut

Kolagen merangkumi 53% tulang rawan dan tulang kita. Jadi, ia mengekalkan flexibiliti sendi dan pergerakan tulang temulang. Apa lagi kelebihan kolagen untuk kesihatan kita?

 

So, apa jadi seterusnya dengan cedera ligament pada lutut tu?

.

Tahun 2012 baru kenal suplemen kolagen ni. Tapi tak consume lagi (mula aktif sejak Jan 14). Selepas tahu yang kolagen ni bisa diperlukan untuk kekuatan tulang rawan, terus consume dan Alhamdulillah, saya dapat rasakan lutut kiri jadi lebih kuat dari sebelum. Walaupun dah lama saya tak pi checkup untuk tengok condition lutut. Since saya mampu berjalan jauh tanpa rasa sengal dilutut untuk jangka masa lama, dah cukup bersyukur sangat. Especially masa dukung Faheem. Mampu bertahan lama dan berjalan sambil mendukung dan menggalas beg (agak-agak dlm 30kg la beban dibawa). Still steady, lutut tak gegau la kiranya.

Alhamdulillah..

Side effect lain? Kulit Gebu? haha..Kena rasa sendiri la perbezaannya.

Yang penting, jaga kesihatan sebelum sakit.. InshaaAllah

.

Berdasarkan Kajian Ini, mendapati terdapat perubahan positif terhadap sakit sendi para atlit yang diberi suplemen yang mengandungi collagen hydrolysare selepas kajian selama 24 minggu.

Keputusan kajian mencadangkan pengambilan suplemen ini mengurangkan parameter yang boleh mengganggu atlit (contoh : sakit sendi).

Namun, kajian yang lebih teliti lagi diperlukan untuk menyokong keputusan ini.

.

8 Panduan Memilih Suplemen Kolagen Berkualiti

.

  1. Pilihlah kolagen jenis makanan/minuman (bukan suntikan) untuk memastikan penyerapan yang optimum.
  2. Ambil tahu saiz molekul kolagen sesuatu suplemen kolagen. Kolagen yang bersaiz sekurang-kurangnya 1000 Dalton adalah saiz paling optimum untuk diserap oleh sel.
  3. Kaji bahan yang terkandung di dalam suplemen kolagen tersebut. Adakah mengandungi emolien unggul yang mampu ‘mengunci’ kelembapan untuk jangka masa yang panjang?
  4. Check juga samada kolagen itu mengandungi antioksidan untuk mengelakkan kesan penuaan.
  5. B Complex, jika terdapat dalam suplemen kolagen, membantu sintesis kolagen dari tubuh kita sendiri.
  6. Bonus point bagi suplemen kolagen yang juga mengandungi glucosamine untuk menyokong kesihatan sendi.
  7. Pastikan juga suplemen kolagen itu mempunyai bahan yang boleh merangsang pembentukan asid hyaluronik kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat elastin.
  8. Yang terakhir tapi paling penting, pilihlah suplemen kolagen yang selamat dan tak bertoksin. Kalau memenuhi ketujuh panduan yang awal, tapi tak selamat tak guna jgak yer dak?

Buat pilihan bijak. Pastikan pelaburan anda berbaloi.

Wallahu’alam.

Klik gambar ini untuk konsultasi lanjut produk kesihatan Shaklee.

 

DISCLAIMER : SUPLEMEN BUKAN PENGGANTI UBAT ATAU NASIHAT PROFESSIONAL. PESAKIT BERMASALAH SENDI DINASIHATKAN UNTUK MENDAPATKAN NASIHAT DOKTOR YANG MERAWAT TERLEBIH DAHULU SEBELUM MENGAMBIL APA-APA SUPLEMEN.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat