covid 19 dan penyusuan

Baru-baru ini, saya ada menerima soalan dari seorang kenalan yang bertanyakan tentang covid-19 dan penyusuan. Soalannya berbunyi begini,

“Assalamualaikum Ain. Nak tanya ni. Kalau ibu menyusu suspected covid-19, dah buat swab test, kena kuarantin, masih boleh teruskan menyusu baby ke? Depa kata kena kuarantin dari baby, boleh bagi EBM saja. Tu pun kena jaga SOP masa pam dan handle EBM semua. Ada sorang ni pulak kata jangan menyusu terus. Stressnya rasa kalau tak boleh menyusu. Sudahlah jauh dari baby! Macam mana ya?”

Sebagai seorang ibu menyusu, saya sangat faham keinginan untuk terus menyusukan bayi sehingga paling kurang 2 tahun umur bayi. Dan saya juga faham, betapa kecewanya hati seorang ibu menyusu kalau ada yang beritahu perlu berhenti menyusukan bayi atas sebab-sebab tertentu.

.

Saranan Penyusuan Susu Ibu

.

Dari segi agama Islam, di dalam Al-Quran ada dinyatakan saranan menyusukan bayi sehingga berumur 2 tahun:

“Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu.” (Surah Al-Baqarah, ayat ke 233)

Dari segi perubatan pula, World Health Organization (WHO) – dan American Academy of Pediatrics menyarankan penyusuan eksklusif bayi sehingga 6 bulan, kemudian diteruskan dengan penyusuan bersama-sama pemberian makanan komplementari sehingga bayi berusia setahun dan ke atas. Ini penting untuk membekalkan anak kecil dengan nutrisi yang ideal serta menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Polisi Penyusuan Susu Ibu Malaysia juga menyatakan yang sama, iaitu, “Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun.

Ya. Susu ibu adalah makanan terbaik paling ideal bagi seorang bayi kecil sejak dilahirkan. Susu ibu adalah selamat, bersih dan mengandungi banyak antibodi sangat bermanfaat untuk membantu melindungi dari pelbagai masalah kesihatan kanak-kanak.

Namun, pandemik covid-19 yang melanda satu dunia kini tidak mengenal siapakah mangsanya. Mana-mana ibu menyusu juga boleh dijangkiti virus yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kita ini.

Persoalannya, adakah ibu menyusu yang disahkan positif covid-19 masih boleh terus menyusukan bayi mereka? Bagaimana pula jika hanya suspected sahaja? Dan bagaimana pula jika bayi sahaja disahkan positif covid-19 sedangkan si ibu mempunyai keputusan ujian negatif?

manfaat susu ibu kepada bayi

Pelbagai manfaat susu ibu kepada bayi. Bagaimana pula jika ibu atau bayi disah atau disyaki positif covid-19? Adakah penyusuan boleh diteruskan?

.

Kajian May 2020 Tentang Covid 19 Dan Penyusuan

.

Berdasarkan maklumat di laman web rasmi WHO, pada bulan May 2020 yang lalu telah dijalankan kajian ke atas 46 ‘pasangan’ ibu menyusu dan bayi – kesemua ibu menyusu manakala 13 orang bayi ini telah disahkan positif covid-19.

Sampel susu ibu telah diambil dari kesemua ibu untuk menguji kehadiran virus covid-19 di dalamnya. Didapati virus covid-19 adalah negatif di dalam 43 sampel manakala baki 3 sampel menunjukkan kehadiran partikel virus covid-19.

Daripada 3 sampel susu ibu yang positif covid-19 ini, bayi-bayi mereka diuji sama ada dijangkiti covid-19 atau tidak. Hasilnya, cuma seorang bayi sahaja yang disahkan positif. Namun, sumber jangkitan tidak dapat dikenalpasti dengan tepat.

Walaupun di awal kajian, sebanyak 13 bayi disahkan positif covid-19, namun di penghujung kajian hanya satu sampel susu ibu yang mempunyai partikel virus covid-19 yang bayinya juga positif covid-19. Itu pun sumber jangkitan tidak dapat dikenalpasti dengan tepat.

Hasil kajian ini juga mendapati:

  • Kehadiran antibodi IgA telah dikesan di dalam susu ibu yang pernah dijangkiti covid-19, menunjukkan yang penyusuan susu ibu melindungi bayi dari jangkitan dan kematian.
  • RNA virus covid-19 yang dijumpai di dalam susu ibu adalah tidak sama dengan virus covid-19 ‘hidup’ yang berkebolehan menjangkiti. Untuk jangkitan berlaku, memerlukan virus ‘hidup’ yang boleh sampai ke sel target dan mengatasi sistem pertahanan bayi pula.
  • Bayi dan kanak-kanak berisiko rendah untuk dijangkiti covid-19. Jika dijangkiti pula, kebanyakannya ialah ‘mild‘ atau tiada simptom.

.

Dengan itu, bagi ibu menyusu yang disyaki atau telah disahkan positif covid-19, saranan dari WHO adalah untuk menerus atau memulakan penyusuan sebagai langkah untuk melindungi bayi dari jangkitan. Iaitu apabila kebaikan penyusuan melebihi potensi risiko jangkitan terhadap bayi.

.

SOP Penyusuan Bagi Ibu/Bayi Menyusu Yang Disah Atau Disyaki Covid-19

.

Data dari hasil kajian ini juga sebenarnya tidak mencukupi untuk memberi kesimpulan tentang transmisi virus covid-19 melalui susu ibu. Walaupun WHO menyarankan ibu meneruskan penyusuan walaupun disah atau disyaki covid-19, sebagai langkah berjaga-jaga sebaiknya ibu menyusu turut mematuhi SOP yang ditetapkan.

Centers for Disease Control (CDC) menyarankan:

  1. Ibu menyusu mencuci tangan sebelum dan selepas menyentuh bayi.
  2. Memakai penutup hidung dan mulut ketika menyusukan bayi.
  3. Mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan pam dan botol susu.
  4. Membersihkan kesemua bahagian pam dan botol selepas menggunakan.

.

Berdasarkan maklumat dari CDC juga (setakat 3 Disember 2020):

  • Penyusuan didapati bukan sumber jangkitan covid-19.
  • Kajian mendapati, virus SARS-CoV yang ditambah secara eksperimen ke dalam susu ibu, telah dinyahaktifkan melalui proses pasteurization
  • Amalkan langkah pencegahan dan kawalan jangkitan yang disarankan.

covid 19 dan penyusuan

Sentiasa amalkan norma baharu bagi memutuskan rantaian jangkitan covid-19 – kerap cuci tangan, penjarakan fizikal 1 meter dan patuhi SOP.

.

Sumber: WHO, CDC

Ibu menyusu juga digalakkan mengamalkan pemakanan seimbang, mengamalkan cara hidup sihat serta mengambil makanan tambahan untuk menampung keperluan nutrisi bagi menyokong kesihatan menyeluruh, sistem imun ibu dan bayi yang disusukan.

Set Menyusu Shaklee menyediakan keperluan nutrisi lengkap ibu dan bayi menyusu. Saya ialah salah seorang pengamal set ini sejak anak pertama sehingga anak keempat. Alhamdulillah, kesannya sangat memuaskan hati (Klik untuk baca).

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

Categories

WhatsApp chat