haid berpanjangan

“Salam doc. Nak bagitahu, Alhamdulillah lepas makan vitamin yang dari doc tu period saya stop tanpa makan ubat stop period. Dah dekat sebulan dah Alhamdulillah…”

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Tumpang happy dan bersyukur bila customer bagi feedback macam ni.

Ceritanya macam ni…

Patient ni datang klinik beberapa kali, dengan complaint yang sama iaitu masalah PERIOD BERPANJANGAN.

Dah BEBERAPA TAHUN memang macam ni.

Bergantung kat ubat stop period untuk stopkan period.

Makan ubat tu stop la 3-4 hari.

Then, lepas beberapa hari, period datang balik. Makan balik ubat tu, stop balik.

And the cycle continues…

SAMPAI TAK TAHULAH BILA TARIKH SEBENAR PERIOD, BILA BOLEH SOLAT, BILA UZUR! ?

.

Boleh bayangkan betapa stressnya kalau ada masalah haid berpanjangan ni kan?

.

Lagi satu, bila ada masalah period >>> masalah hormon >>> masalah kesuburan >>> masih belum dikurniakan rezeki even dah beberapa tahun kahwin.

Dah pernah under gynea, workout semua normal katanya (check darah, xray, ambil sampel rahim, etc).

So, patient tanya,

“Sampai bila saya nak kena makan ubat stop period ni, doc? Dah kawen lama pun belum ada anak lagi.”

Sedih wei bila patient tanya macam tu ?.

Nak refer gynea (sakit puan) pun dia dah pi. Apa lagi choice yang ada?

Jadi, Ain cadangkan beliau cuba GLA Complex.

Kena settlekan masalah haid berpanjangan beliau dulu.

Ain bagitau, masalah puan ni dah bertahun2. GLA ni cuma suplemen, bukan ubat. Jadi akan ambil masa untuk puan rasa sihat.

Mula tu beliau tak macam berminat. Tapi lepas sebulan macam tu, akhirnya beliau setuju.

Dan tak sangka secepat ini (sebulan/botol pertama) puan ni bagi feedback macam ni.

haid berpanjangan

Syukur Alhamdulillah… ?

Ain faham. Period stop hampir sebulan tanpa ubat stop period pun dah besar rahmat dah bagi puan ni.

Nak ada rezeki anak tu bila, jangan tanya Ain. Ain tak boleh jawab.

Kita jangan buat kerja Tuhan.

Kita buat kerja kita saja – USAHA.

.

Sedikit info tentang haid berpanjangan

Dari segi sains, tempoh haid normal ialah antara 3 hingga 7 hari.

Seorang wanita yang datang haid melebihi 7 hari adalah mengalami masalah haid berpanjangan.

Kitaran haid normal seorang wanita ialah antara 21 sehingga 35 hari.

Antara punca haid berpanjangan ialah seperti berikut:

  • ketidakseimbangan hormon
  • ketumbuhan seperti fibroid, cyst dan polyp
  • masalah pembekuan darah
  • penyakit thyroid
  • jangkitan
  • kanser

Oleh kerana itu, wanita yang menghadapi masalah haid disarankan untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut dan nasihat dari pakar sakit puan.

Ini penting untuk mengenalpasti haid berpanjangan ini bukanlah kerana sebab yang serius.

Rujuk artikel dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan tentang darah haid dan istihadah bagi wanita muslim.

haid berpanjangan

 

Kenapa GLA Complex Shaklee?

  • Mengandungi kepekatan gamma linoleic acid tertinggi, iaitu sebanyak 17-25%, berbanding suplemen gamma linoleic acid jenama lain
  • Digabungkan dengan minyak bunga matahari (sumber lain asid lemak omega-6) dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kecantikan kulit
  • Lebih 350 kajian dibuat ke atas setiap ramuan untuk menyaring bahan tercemar, racun serangga, logam berat, sisa pelarut, kehadiran radiasi dan pencemaran mikrob
  • Tiada bahan yang diharamkan
  • Bebas gluten
  • Terbukti (Landmark Study) selamat diamalkan untuk jangka masa panjang (berpuluh-puluh tahun)

.

Baca entri GLA Shaklee : Kebaikan & Harga untuk info lanjut.

 

Harga runcit sebotol GLA RM91.25 (60 sofgel)

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat