ibu hamil boleh minum kopi

Ibu Hamil Boleh Minum Kopi, Teh Atau Minuman Berkafein Lainkah?

Selamat pagi semua.

Achik kalau dapat breakfast donut kegemaran sambil tengok kartun kegemaran Grizzy & Lemmings, memang habih happy la dia.

Bila pagi dia dah happy, biasanya sampai ke malam lah dia tersengih2 kerang busuk dan mengusik orang tak habis2.

Umi plak dah settle nasi lemak daun pisang sebungkus & nak minum kopi pulak.

.

Eh2 ibu hamil boleh minum kopi (kafein) ke?

.

Ain dulu pun takut nak minum minuman berkafein masa mengandung. Preggy first sampai third, memang tak ambil langsung. Padahal sebelum preggy first, hari2 pun ambik Nescafe untuk keep alert masa kerja.

Tapi pregnant kali ni, macam jadi penggemar kopi plak. Dalam seminggu mesti ada 2-3 kali nak minum kafein.

Generally, kalau diambil secara sederhana, minuman berkafein mampu tolong kita lebih fokus, lebih alert dan ada yang boleh lega sakit kepala juga. Sebab kopi ni sejenis ‘stimulant’ dan energy booster.

Tapi kalau ambik lebih2 plak bleh jadi ketagihan. Tu yang ada orang minum bercawan2 hari2 tu.

Macam mana plak untuk mak buyung?

Ikutkan kajian, ibu mengandung yang ambil kafein BERLEBIHAN berisiko keguguran, pertumbuhan bayi terbantut, dan bila dah besar bayi lebih berisiko mengalami obesiti.

ibu hamil boleh minum kopi

Risiko obesiti semakin tinggi dengan peningkatan dos pengambilan kafein semasa hamil. (Sumber: BMJ)

.

ibu hamil boleh minum kopi

Bayi juga mempunyai risiko terbantut pertumbuhan, dengan peningkatan dos kafein.

.

Sebabnya kafein menyebabkan jantung lebih laju, tekanan boleh naik juga, kencing lebih banyak (diuretik) – boleh dehydrate kalau tak minum air kosong banyak. Dan kafein juga boleh sampai ke baby melalui uri (placenta).

Hisy, scary plak kan risiko macam-macam tu?

.

Tapi risiko2 ni ada kalau ambil berlebihan.

“BERLEBIHAN” tu banyak mana?

.

American College of Obstetricians & Gynecologists (ACOG) mencadangkan pengambilan kafein dihadkan kepada kurang dari 200mg sehari untuk ibu mengandung.

200mg tu banyak mana plak?

Banyak mana tu depends on sumber kafein yang anda ambil. Boleh jadi kopi, teh, coklat pun ada kafein skit juga. Jenis teh or kopi yang lain2 pun mengandungi jumlah kafein yang berbeza.

Senang cerita, roughly lebih kurang 1-2 cawan minuman (teh/kopi) sehari tu kira ok la, tak sampai 200mg kafein pun.

ibu hamil boleh minum kopi

Jumlah kafein yang terkandung dalam sumber yang berbeza.

.

Kesimpulannya, ambil apa pun ambillah secara bersederhana. Mak buyung ka, pak buyung ka, tak buyung ka, kalau ambil secara bersederhana should be ok ja.

Kurma yang orang kata elok tu, kalau ambik banyak sangat pun boleh naikkan paras gula.

So keyword kat sini ialah BERSEDERHANA.

Mahu info tentang kehamilan lagi? Klik Info Hamil untuk bacaan lanjut.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat