kebaikan vitamin e

Selama ini kita mungkin tahu yang vitamin E hanya untuk mencantikkan kulit sahaja. Tapi hakikatnya, ada lebih banyak lagi manfaat vitamin E yang kita tak tahu. Di sini Ain kongsikan 10 kebaikan vitamin E untuk kesihatan kita.

Vitamin E merupakan salah satu vitamin larut lemak selain vitamin A, D, dan K. Kumpulan vitamin larut lemak jika diambil berlebihan tidak akan disingkirkan melalui air kencing (seperti vitamin larut air). Sebaliknya akan disimpan di dalam badan untuk kegunaan di masa hadapan.

Walau bagaimanapun, paras vitamin larut lemak yang berlebihan boleh memudaratkan.

Apabila kita menyebut ‘vitamin E’ bermaksud gabungan 8 komponen di dalamnya, di mana komponen yang paling aktif ialah alpha-tocopherol.

.

10 Kebaikan Vitamin E

.

1# Antioksidan

Pernah tengok besi yang dah berkarat?

Sel-sel badan kita yang dah rosak boleh diibaratkan seperti besi yang telah berkarat. Besi yang mengalami proses oksidasi lalu berkarat, adalah analogi yang mudah faham bagi menerangkan proses oksidasi radikal bebas yang kemudiannya boleh merosakkan sel badan. Tidak mustahil ini boleh mengakibatkan kanser dan penyakit-penyakit kronik yang lain.

Berdasarkan National Health Institute (NIH), vitamin E merupakan antioksidan yang sangat powerful yang boleh melindungi sel-sel badan dari kerosakan oleh radikal bebas, melawan keradangan dan melambatkan proses penuaan secara semulajadi (2). Dengan ini, kajian juga mendapati dapat meningkat paras imuniti kita (3).

kebaikan vitamin e

Antioksidan (vitamin E) melindungi sel sihat daripada dirosakkan oleh radikal bebas.

.

2# Mengimbangi Paras Kolesterol

Selain dari pemakanan, kolesterol secara semulajadinya dihasikan oleh badan untuk menjalankan fungsi-fungsi tertentu. Paras kolesterol yang normal adalah baik untuk kesihatan.

Namun, apabila mengalami proses oksidasi, kolesterol menjadi ‘jahat’ dan memudaratkan (meningkatkan risiko masalah kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok).

Kajian mendapati, vitamin E membantu melawan radikal bebas yang menyebabkan oksidasi kolesterol ini (1).

Isomer tocotrienol di dalam vitamin E pula berfungsi:

  • mengurangkan aktiviti enzim HMG-CoA reductase yang mengawal penghasilan kolesterol
  • menghalang proses penyumbatan salur arteri (atherosclerosis)

Disebabkan agak sukar untuk mendapatkan vitamin E yang cukup dari pemakanan, sebaiknya boleh memudaratkan, pemilihan suplemen vitamin E sebaiknya dari sumber semulajadi. Ini kerana vitamin E sintetik, manfaatnya tidak dapat menandingi yang semulajadi.

Di dalam vitamin E sintetik, paras alpha-tocopherol yang lebih tinggi boleh mengganggu tindakan delta- dan gamma-tocotrienols yang menurunkan kolesterol (fungsi ini mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular).

.

3# Menyihat dan Mencantikkan Kulit

Wah, ini part yang best ni haha. Rupa-rupanya banyak ya yang vitamin E boleh buat dari dalam untuk menyihat dan mencantikkan kulit kita! :

  • menguatkan dinding kapilari lalu memperbaiki kelembapan dan keelastikan kulit
  • sebagai antioksidan semulajadi yang melindungi dari kerosakan oleh radikal bebas
  • mengurangkan keradangan (4)
  • membantu dalam penyembuhan kulit (contoh luka)
  • minyak vitamin E boleh diserap oleh lapisan epidermis, bertindak sebagai sunblock semulajadi
  • mempercepatkan regenerasi sel, sebab itulah ianya terbaik untuk merawat jerawat,, parut dan kedutan

Patutlah vitamin E merupakan suplemen wajib bagi mereka yang mementingkan kecantikan kulit. Sihat dalaman, cantik luaran gitewww.

kebaikan vitamin e

Kebaikan vitamin E yang paling popular ialah mencantikkan kulit. Sesuai sangat untuk yang berjerawat, parut lama dan mengurangkan kedutan.

.

4# Melebatkan Rambut

Ini pun manfaat yang best jugak!

Disebabkan vitamin E merupakan antioksidan yang hebat, ia melindungi kerosakan rambut oleh radikal bebas.

Selain itu, vitamin E juga menggalakkan pengaliran darah ke bahagian rambut, membantu mengekalkan kelembapan rambut, menghalang kekeringan dan flakey.

Minyak dalam vitamin E pula boleh menjadikan rambut kelihatan lebih bersinar dan sihat. Jadi, tak salah sekali sekala untuk membelai rambut anda dengan minyak vitamin E.

.

5# Mengimbangi Hormon

Antara tanda anda bermasalah hormon tak seimbang ialah mengalami senggugut (PMS, pre-menstrual syndrome), masalah berat badan, jangkitan salur kencing, perubahan kulit (jerawat, kuit kusam, dan lain2), keletihan.

Cubalah tangani masalah ini dengan vitamin E, kerana berdasarkan kajian (5), vitamin E membantu mengimbangi sistem hormon (endocrine) dan saraf (nervous system).

Tak mustahil, jika anda berjaya menyelesaikan masalah hormon anda, sekaligus lebih mudah untuk anda menurunkan berat badan, mendapat kulit yang lebih cantik, menangani senggut dan sebagainya.

.

6# Membantu Menangani Senggugut

Kini, tak perlu lagi terseksa menghadapi senggugut setiap bulan. Ambillah vitamin E seawal 2 hingga 3 hari sebelum dan 2 hingga 3 hari selepas haid untuk mengurangkan kesakitan, menangani kerisauan, ‘craving‘ dan simptom2 PMS yang lain.

Dengan vitamin E juga, dikatakan mampu mengawal haid dengan lebih teratur.

kebaikan vitamin e

Mood swing ialah salah satu simptom dalam PMS. 🙂

.

7#  Kesihatan Mata

Macular degeneration ialah penyebab paling utama bagi buta. Pengambilan vitamin E bersama vitamin C, beta carotena dan zink dikatakan perlu untuk kesan terhadap penglihatan yang baik.

Buat mereka yang baru selesai pembedahan mata secara laser pula, disarankan mengambil vitamin E dan A untuk mempercepatkan penyembuhan dan penglihatan.

.

8# Membantu Pesakit Alzheimer (nyanyuk)

Hasil kajian ini menunjukkan, vitamin E yang bersifat antiradang:

  • melambatkan hilang ingatan
  • dan melambatkan kemerosotan fungsi
  • kebergantungan pesakit kepada orang lain juga dilambatkan
  • mengurangkan risiko nyanyuk yang lebih serius jika diambil bersama vitamin C

.

9# Mengurangkan Risiko Kanser & Memperbaiki Kesan Dari Perubatan

Pesakit kanser yang menjalani rawatan kanser disarankan untuk mengambil vitamin E kerana sifat antioksidannya melawan kesan radikal bebas dan untuk mengurangkan kesan sampingan yang tidak diingini daripada rawatan (contoh rambut gugur selepas kimeterapi).

.

10# Meningkatkan Tenaga dan Kekuatan Otot

Jangan terkejut jika dikatakan vitamin E juga mampu memberi tenaga dan menguatkan otot.

Di dalam kajian klinikal (6) ini, vitamin E menjalan fungsi ini kerana ia menguatkan dinding kapilari, menggalakkan pengaliran darah yang baik dan merupakan ‘makanan’ kepada sel otot.

.

3 Keistimewaan Vita E Complex Shaklee?

.

1) Sumber Semulajadi

National Health Institute (NIH) menyatakan, cara untuk mengenalpasti sumber vitamin E semulajadi atau pun tidak ialah dengan melihat kepada label di botol.

Vitamin E dari sumber semulajadi akan dilabel dengan “D” atau “d” (macam dalam gambar di bawah). Manakala yang sintetik akan dilabel dengan “DL” atau “dl”.

vitamin e
.
Apa beza consume yang natural atau sintetik?
.
Orang yang consume Vitamin E sintetik memerlukan 50% IU (International Unit) lebih dari yang dapat diperoleh dari vitamin E semulajadi.
.
Maknanya, untuk dapatkan khasiat vitamin E sebagaimana yg kita boleh dapat dari, contohnya 10 IU vitamin E semulajadi, kita perlukan 15 IU vitamin E sintetik (10 + 50% dari 10 = 10 + 5 = 15).
.
Kiranya ‘dos’ yang sintetik ni kena lebih dari yang semulajadi.

.

2) Diperbuat Daripada Ekstrak Biji Anggur

Ada banyak sumber makanan yang kaya dengan vitamin E. Tapi kenapa Shaklee pilih biji anggur?
.
Sebab dalam biji anggur ada Oligomeric Proanthocyanidin (OPC) yang lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yang lain. OPC ni 50 kali ganda lebih kuat dari vitamin E, dan 20 kali ganda lebih kuat dari vitamin C!
.
Sumber dari National Institutes of Health (NIH) menyatakan OPC yang terdapat dari ekstrak biji anggur terbukti mampu:
  • menurunkan paras kolesterol LDL (kolesterol “jahat“)
  • menghalang pembekuan darah
  • menguatkan salur darah
  • membantu pembaikan kolagen
  • mengurangkan bengkak dan radang
  • melegakan masalah berkaitan varicose vein
  • mengurangkan risiko diabetic retinopathy
  • mencantikkan kulit
Boleh dapat OPC dari sumber makanan tak? Sangat jarang, kerana OPC kebanyakannya terdapat dalam sumber yang kita tidak makan (contoh: biji anggur). Dan kalau ada pun, kebanyakannya termusnah sewaktu penyediaan makanan.

.

3) Khasiat 1 Sofgel Vita E Complex

Adalah bersamaan dengan vitamin E daripada 500ml minyak safflower, 8kg bayam, 500gram badam atau 1kg benih gandum.

Tak terdaya ceq nak makan sebanyak semua tu untuk dapatkan vitamin E yang cukup. Jadi jalan mudah ialah dengan mengambil Vita E Complex Shaklee setiap hari. 🙂

.

Sebotol Vitamin E didatangkan dengan 120 biji (tahan 4 bulan) dan harga retail RM156.25. Postage flat rate RM10.60 ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Lebih penjimatan sebagai ahli berdaftar Shaklee. 🙂

 

Klik gambar ini untuk konsultasi lanjut suplemen vitmin E semulajadi yang selamat dan berkesan.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat