kesan radiasi telefon bimbit

Pernah terfikir dari mana datangnya kes-kes kanser yang makin meningkat dari tahun ke tahun?

Adakah penggunaan telefon bimbit salah satu dari faktor penyebab?

Berdasarkan info dari National Cancer Institute, ada 3 sebab kenapa dikatakan telefon bimbit berpotensi menyebabkan kanser tertentu dan beberapa masalah kesihatan:

  1. telefon bimbit membebaskan tenaga radiofrekuensi yang boleh diserap oleh tisu badan yang berdekatannya (contohnya, jika seseorang selalu menyimpan telefon bimbit di dalam poket baju/seluar)
  2. jumlah penggunaan telefon bimbit meningkat dengan cepat.*
  3. adanya peningkatan jumlah panggilan telefon setiap hari, peningkatan panjang setiap panggilan dan peningkatan tempoh masa yang digunakan untuk bercakap di telefon bimbit

*Sehingga tahun 2014, lebih 327.5 juta pengguna telefon bimbit di US (maklumat dari Cellular Telecommunications and Internet Association). Jumlah ini meningkat 3 kali ganda dari tahun 2000, iaitu sebanyak 110 juta pengguna pada tahun itu).

.

Apa Itu Tenaga Radiofrekuensi Dan Bagaimana Ia Boleh Mempengaruhi Kesihatan Manusia?

.

Tenaga radiofrekuensi (TRF – singkatan Ain sendiri) ialah sejenis radiasi elektromagnetik jenis ‘non-ionizing‘ yang berfrekuensi rendah dan tenaga juga rendah. Frekuensi TRF berada di antara 30kHz (kilo Hertz) dan 300GHz (giga Hertz).

Jadi, TRF digunakan dalam aplikasi telekomunikasi seperti televisyen, radio dan telefon bimbit. Yang mana tenaga ini dapat diserap oleh badan kita daripada alat-alat yang membebaskannya.

Kalau kita tengok pendedahan kepada radiasi jenis ‘ionizing‘ (contoh: X-ray), ianya telah terbukti meningkatkan risiko kanser. Tetapi tidak bagi pendedahan terhadap TRF – tiada bukti yang konsisten yang menyatakan TRF boleh meningkatkan risiko kanser.

Sehingga kini, kesan biologi TRF yang konsisten dikenalpasti ialah kesan pemanasan (‘heating’). Sebagai contoh, mikrowave digunakan untuk memanaskan makanan, telefon bimbit jika digunakan secara berterusan akan membebaskan haba. Namun, kesan pemanasan ini tidak cukup untuk menaikkan suhu badan manusia.

Ada juga pendapat menyatakan TRF boleh mengganggu metabolisma gula. Malangnya, kajian-kajian yang dijalankan tidak menunjukkan keputusan yang konsisten (So, tak pasti jugak la kan).

Pendapat lain, mengatakan TRF mempengaruhi pengaliran darah ke otak. Tetapi sekali lagi, tiada bukti yang konsisten walaupun beberapa kajian dijalankan.

kesan radiasi telefon bimbit

Kesan Radiasi Telefon Bimbit – Menakutkan plak admin tengok info ni. Admin guna Huawei.

.

Jadi, Adakah RTF Boleh Menyebabkan Kanser?

.

Disebabkan pelbagai kajian dibuat dah hasilnya tiada keputusan yang konsisten atas sebab-sebab tertentu (boleh rujuk entri asal), beberapa organisasi terlibat telah membuat kesimpulan berikut:

.

International Agency of Research Center (IARC)

IARC yang merupakan komponen World Health Organisation (WHO) mengklasifikasikan penggunaan telefon bimbit sebagai “possible carcinogenic to humans” (boleh jadi punca kanser di kalangan manusia).

Ini adalah berdasarkan bukti terhad dari kajian yang dijalankan, bukti terhad dari kajian tentang TRF, dan bukti-bukti tidak konsisten yang lain.

.

American Cancer Society (ACS)

ACS pula menyatakan, klasifikasi oleh IARC tadi bermaksud kesan radiasi telefon bimbit sebagai penyebab kanser ada, tetapi tidak cukup bukti yang kukuh.

.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Bagi NIEHS pula, tiada kaitan antara penggunaan telefon bimbit dan kanser kerana tiada bukti yang kuat. Lebih banyak bukti diperlukan.

.

U.S Food and Drug Administration (FDA), Centers for Disease Control (CDC) dan Federal Communications and Commisions (FCC) pula menyatakan, kajian-kajian yang dijalankan telah gagal membuat konklusi tentang perkara ini.

.

European Commission Scientific Committee

Pada tahun 2015, kesimpulan keseluruhan telah dibuat bahawa:

  • berdasarkan kajian epidemiologi tentang radiasi elektromagnetik, tiada peningkatan kes kanser otak dan leher
  • komiti ini juga menyatakan tiada peningkatan risiko bagi kes kanser malignant termasuk kanser yang melibatkan kanak-kanak.

kesan radiasi telefon bimbit

Kesan Radiasi Telefon Bimbit – Senarai telefon bimbit yang paling kurang membebaskan radiasi.

.

Langkah Pencegahan Kesan Radiasi Telefon Bimbit

.

Disebabkan kajian-kajian yang telah dijalankan tidak mendapat konklusi yang tepat dan konsisten, sebolehnya kita mencegah daripada ‘dah terkena baru padan muka’ (hihihi)

Untuk ini, FDA telah mencadangkan beberapa perkara sebagai langkah pencegahan:

  • Mengehadkan penggunaan telefon untuk tempoh masa sesingkat yang boleh. Ataupun menggunakan telefon bimbit hanya jika tiada talian tetap sahaja.
  • Menggunakan alat dengan teknologi ‘hands-free’ seperti headsets, yang menjarakkan telefon bimbit dengan badan kita.

Antara lain, kita juga disarankan mengamalkan pemakanan sihat dan kaya antioksidan sebagai langkah mengurangkan kerosakan oleh radikal bebas.

Oksidasi oleh radikal bebas secara berterusan merupakan penyebab pelbagai masalah kesihatan.

Baca tentang Vivix, suplemen antioksidan terhebat dari sumber semulajadi, dan disokong oleh kajian Telomere.

Klik gambar ini untuk konsultasi lanjut produk kesihatan Shaklee.

WhatsApp chat