doa harian bulan ramadhan

Ramadhan bakal menjelang kurang dari sebulan sahaja lagi. Suka untuk Ain kongsi koleksi doa harian bulan Ramadhan yang dikongsikan dari beberapa group Whatsapp. Semoga yang memulakan langkah perkongsian mendapat pahala berterusan sebagai saham akhirat Aaamiiin.

“Berdoalah kepadaKu, nescaya akan Ku perkenankan” (Surah Al-Mu’min, 40:60)

Antara masa terbaik untuk berdoa sepanjang bulan Ramadhan bulan mulia ialah ketika sepertiga malam, ketika sujud, antara azan dan iqamah, selepas Asar hari Jumaat, selepas solat Fardhu, ketika hujan turun dengan lebatnya, 10 malam terakhir (mengejar Lailatul Qadar) dan semasa sedang bermusafir (contoh: nak balik kampung).

.

Koleksi Doa Harian Bulan Ramadhan Sebagai Panduan

.

“Aku naik saksi tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah dan kami memohon keampunan dari Allah. Kami memohon syurga dari-Mu dan berlindung dari api neraka.”

Ya Allah, berikan penghujung yang baik dalam semua perkara kami dan selamatkan kami dari penghinaan dunia dan azab akhirat.

Ya Allah, sesunggunya Engkau Maha Pemberi Kemaafan, Engkau suka memberi kemaafan, maka maafkanlah aku.” (Hadith At-Tirmidzi)

Telah hilanglah dahaga, telah basahlah kerongkong, dan telah tetap ganjaran/pahala, dengan izin Allah.” (Hadith Abu Dawood)

Ya Allah, sesunggunya untuk-Mu kami berpuasa, dan dengan-Mu kami beriman, dan keatas-Mu kami bertawakkal dan di atas rezeki-Mu kami berbuka puasa.

Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku dengan agama-Mu.” (Hadith At-Tirmidzi)

Ya Allah, tolonglah aku agar selalu berzikir kepada-Mu (mengingati-Mu), bersyukur pada-Mu, dan memperbaiki ibadah kepada-Mu.

Ya Allah, berikanlah kepada kami kebaikan di dunia, kebaikan di akhirat dan lindungilah kami dari siksa neraka.” (Surah Al-Baqarah 201)

Ya Allah Ya Tuhan kami, ampunkan aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang Mukmin pada hari terjadinya Hisab.” (Surah Ibrahim 14)

Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari keburukan akhlak, keburukan amal dan keburukan hawa nafsu.” (Hadith At-Tirmidzi)

Ya Rabb pencipta langit dan Bumi, Engkaulah pelindungku di dunia dan di akhirat, matikanlah aku dalam keadaan Islam, dan gabungkanlah aku dengan orang-orang soleh.” (Surah Yusuf 101)

.

Semoga bermanfaat dan selamat beramal. Salam Ramadhan Kareem. =)

doa harian bulan ramadhan

Baca juga entri 30 Cadangan Resepi Sahur di Bulan Puasa.