Jadi mak2 ni kalau bab anak2 mesti sensitif lebih kan? 😭

Tambah kalau tang muka anak pompuan. Kalau boleh tak mau ada nyamuk hinggap tinggai parut sekoq pon!

Teringat masa Khayla kena chicken pox dulu. Punyalah teruk muka dan badan dia!

Hampa tengok sendiri dalam gambaq. Rash biji2 berair gatai ‘meghenyam’ yang besaq2 kat muka. Bukan sebijik dua, tapi berpuluh2 bijik yang besaq2 tu tau! 😭

cara hilangkan parut campak di muka

Nampak kan betapa teruknya rash yang naik kat muka Khayla masa ni. Bukan kat muka ja tapi seluruh badan!

.

Masa tu seingat Ain, Khayla baru setahun 10 bulan. Budak besaq tu mana la tau apa. Nangeh, merengek dan garu2 ja la keja dia siang malam. Huhu… 😭

Nak halang dia garu2?

Nonsense la kan…

Kita yang dah tua bangka kalau kena chicken pox pun tak tahan nak menggaru kot. Haha. 😅

cara hilangkan parut campak di muka

Cara Hilangkan Parut Campak di Muka – rash dah kering.

.

Nasib baik masa tu Khayla suka sangat Herbal Blend. Instead of calamine lotion yang berbotol2 ambik dari klinik (pasai 2 orang chicken pox skali dengan Humaira), depa dua memang mintak sapu Herbal Blend ja everytime after mandi or bila perlu (contoh: lepas basuh berak).

Walaupun sehari dua ja Khayla meragam, then lepas tu happy macam biasa. Hati umi ni hari2 menangis nak ooiii.

Sayu sungguh tengok muka Khayla lubang2. 😭

cara hilangkan parut campak di muka

Masa ni dia dah mula korek2 rash yang dah kering tu.

.

Tapi lama tu umi dah redha. Yang penting anak umi dah semakin sihat dan happy kan? 😊

So lepas seminggu umi ambik la gambar Khayla. Masa tu tinggal parut berlubang dalam kat batang hidung antara mata tu ja macam dalam gambar ni (parut paling besar dan dalam). Tapi overall muka Khayla nampak much much much licin kan?

cara hilangkan parut campak di muka

Tadaaaaa! Gambar kanan tu lepas seminggu sapu Herbal Blend. Tak sangka boleh licin terus Alhamdulillah.

.

Selain sapu Herbal Blend, umi bagi Khayla Meal Shakes jgak masa tu. Sebab umi tau Meal Shakes ni lengkap dengan vitamin, mineral dan asid amino yang kulit Khayla perlu untuk ‘kambus’ balik.

Kalau ambik masa bertahun2 pun tak pa la kan Khayla. Kita cuba ja apa yang mampu.

Kenapa Herbal Blend dan Meal Shakes untuk budak-budak yang kena chicken pox?

Meal Shakes dihasilkan khas untuk kanak2 untuk menampung keperluan nutrisi mereka. Waktu kanak2 la waktu paling ‘kritikal’ untuk pastikan mereka dapat nutrisi yang cukup. Nak plak budak macam Khayla ni, memilih makanan bukan main lagi. Ikut mana lagi nak dapat nutrisi kalau bukan dari makanan tambahan? Dalam Meal Shakes dilengkapkan dengan kalsium, fiber dan protein untuk memperbaiki tisu rosak dan membina sel-sel baru. Harga retail satu tong Meal Shakes ialah RM120 (544 gram) sahaja, untuk khasiat lengkap. Boleh klik Meal Shakes untuk info lanjut.

Herbal Blend pula ialah krim serbaguna daripada sumber semulajadi sesuai untuk anak-anak dan bayi kulit mereka lebih nipis dan sensitif. Krimnya yang pekat menyebabkan satu tiub boleh tahan lama atau boleh cover area kulit yang agak banyak. Satu tiub cuma RM37.50 (4oz.) sahaja.

Sekarang, Alhamdulillah muka Khayla boleh dikatakan 98% licin tanpa parut. Parut berlubang tadi tu dah terkambus, kalau betul2 belek muka dia baru perasan.

cara hilangkan parut campak di muka

Cara Hilangkan Parut Campak di Muka – Inilah rupa Khayla latest at 4 years 4 months. Parut berlubang dulu dah ‘terkambus’ dan tinggal kesan brown je. Orang takkan percaya bila Ain kata muka Khayla pernah ada rash chicken pox yang teruk dulu.

.

Syukur Alhamdulillah.

Terima kasih Allah kerana mengizinkan segalanya.

Terima kasih Shaklee kerana memberi nilai tak terhingga untuk Khayla.

Walaupun hanya PARUT BERLUBANG…

Hei, anak perempuan kot! 😁

Untuk rujukan perbezaan ruam chicken pox dan ruam bayi lain, boleh klik entri Pelbagai Jenis Ruam Bayi.

.

Klik gambar ini untuk konsultasi lanjut dan order.

WhatsApp chat
%d bloggers like this: