Orang Penang sekarang kalau nak parking dah tak payah susah-susah nak cari kupon parking merata lagi, sebab dah mula buat sistem parking berbayar menggunakan apps yang dinamakan Penang Smart Parking.

Download saja apps “Penang Smart Parking” ni, daftar, topup balance dan anda cuma perlu aktifkan apps ni setiap kali parking sahaja.

penang smart parking

Register dengan memasukkan details yang diminta. Antaranya nombor telefon, nama penuh, nombor kad pengenalan, alamat email, password, details kereta dan lain-lain. Kemudian apps ini telah sedia untuk digunakan.

Apps ini boleh digunakan di seluruh parking dalam Pulau Pinang dengan memilih MPSP untuk parking di tanah besar seberang, atau MBPP untuk parking dalam pulau. Namun kawasan-kawasan yang boleh guna servis ini, sedang dibangunkan secara berperingkat.

So kalau anda ada di satu kawasan parking, cuma aktifkan apps ini dan semak sama ada kawasan parking itu dah boleh guna apps ini untuk bayaran parking atau tak. Sebelum membayar, pilih lokasi berkenaan dan jenis kereta yang anda gunakan.

Jadi bila-bila pihak berkuasa datang meronda, mereka sendiri ada alat untuk menyemak sama ada kereta anda dah bayar parking menggunakan apps atau tidak.

Oh ya. Sebelum bayar pastikan dalam akaun anda ada balance. Ada ikon “Reload” di┬ábahagian bawah kanan tu (rujuk gambar). Pilih saja nak ‘topup’ berapa ringgit (minimum RM10) dan buat bayaran secara online.

penang smart parking

.

Anda juga boleh pilih untuk bayar bulanan RM75 dengan hanya klik pada “Monthly Pass” (rujuk gambar).

Kalau apps anda tak ada balance pula, kebetulan masa parking kantoi, nak bayar kompaun guna apps ni pun boleh. Hehe.

Kalau anda ada 2, 3, 10 kereta pun tak ada masalah. Just enter saja semua jenis & nombor plat kereta anda.

Semua setting, nak edit profil, dan fungsi-fungsi yang telah diterangkan, cuma klik 9 titik (3×3) di bahagian atas kiri (rujuk gambar lagi).

penang smart parking

.

Kalau ada kupon parking lagi macam mana?

Dont worry, masih boleh guna lagi sehingga 31 Disember 2020. Kupon akan ditamatkan jualan pada 31 Disember 2019. Selepas itu, bermula 1 Januari 2021, akan totally guna apps ni untuk parking berbayar.

.

Nak parking kat Penang guna apps ini.
Nak beli Shaklee cari Ain ni.
Kenapa Shaklee?
Baca Perbezaan Shaklee Berbanding Suplemen Lain

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat