puasa ketika hamil

Alhamdulillah hari ni Ain puasa, ada kena ganti lagi 5 hari (tinggal tiga hari lagi). Dan Alhamdulillah juga, setakat ini dah tiga kali berjaya puasa penuh bulan Ramadhan dalam keadaan mengandung. InsyaaAllah Ramadhan ni kali keempat Ain nak puasa sebagai mak buyung. Hihi.

Eh eh, kena ganti puasa jgak ke tengah mengandung ni?

Kita kena ingat, yang hukum berpuasa itu wajib. Kalau tinggal sebab kesihatan, hukum menggantikan puasa juga wajib.

Tapi Islam ialah agama yang mudah dan tak membebankan. Bagi ibu hamil dalam keadaan tertentu yang boleh memudaratkan, ibu ini boleh dikecualikan dari berpuasa.

Kalau ibu hamil ada penyakit atau apa-apa masalah kesihatan, yang terbaiknya tanya doktor yang merawat dahulu sebelum decide nak puasa. Contohnya ibu ada pendarahan dari vagina, ibu ada masalah kencing manis yang memerlukan ubat. Kalau berpuasa dikhuatiri paras gula boleh menurun dan menyebabkan ibu pengsan, dan sebagainya.

Kalau dikhuatiri memudaratkan kesihatan IBU, maka dibolehkan berbuka puasa dan perlu qada’ sahaja. Manakala kalau dibimbangi memudaratkan kesihatan JANIN, ibu boleh berbuka puasa, tapi perlu qada’ dan bayar fidyah. Nak info lebih detail boleh rujuk laman web Mufti Wilayah Persekutuan ni.

Nak tanya sesuatu ilmu, tanyalah kepada yang arif dalam bidang itu. Tak gitu?

Kalau rasa kuat dan berkemampuan nak puasa atau ganti puasa, boleh saja teruskan. Macam kes Ain, Alhamdulillah Allah bagi kekuatan dan kesihatan yang baik masa mengandung.

puasa ketika hamil

.

Suplemen Puasa Ketika Hamil

.

Mak buyung ni ganti puasa hari ni, powered by ESP, Performance Drink dan vitamin ‘3 serangkai’ mak buyung (Vitalea, Vitamin C, B Complex).

ESP bagi energy lebih lama sebab ianya protein dan indeks glisemik rendah. Performance Drink untuk hydration. Vitamin 3 serangkai tu Vitalea, Vita C & B Complex, memang wajib ambik hari2 sejak 2012. Sahur pula dengan nasi goreng dan 3 biji kurma.

Dan ibu hamil yang nak ambil suplemen, make sure selamat untuk kandungan ya. =)

Tips penting untuk mak buyung nak puasa : makan suku-suku-separuh masa sahur dan berbuka. Sahur yang seimbang mampu menyediakan tenaga yang diperlukan, bagi rasa kenyang lebih lama, nak support bayi dalam kandungan juga kan.

Dan pengajaran lagi satu, kalau kena ganti puasa, ganti cepat2. Jangan dah UPT positif baru kalut macam Ain. Nasib baik dah makin sihat. Kalau tak sihat lagi haru. Hehehe.

Dapatkan juga Tips Puasa Untuk Ibu Hamil Berjaya Puasa.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat