Kudis buta, di dalam terma perubatan dikenali sebagai scabies, merupakan ‘penghunian’ kulit pesakit oleh kutu parasit halus yang dinamakan Sarcoptes scabiei.

rawatan kudis buta

Rawatan Kudis Buta : Inilah kutu parasit Sarcoptes scabiei yang menyebabkan kudis buta (scabies). Ianya sangat halus sehingga tidak boleh dilihat pada kulit kita.

.

Kutu yang sangat halus ini akan masuk ke bawah kulit untuk bertelur, menghasilkan ruam kemerahan yang teramat gatal terutamanya pada waktu malam.

Penyakit kudis buta ini sangat mudah berjangkit melalui sentuhan secara direct atau indirect melalui barang-barang pesakit (contoh tuala, cadar, pakaian, bantal).

Pertama kali menjangkiti pesakit, ianya boleh mengambil masa sehingga 6 minggu untuk ruam yang gatal ini muncul. Bagi mereka yang pernah mengalami kudis buta, ruam muncul lebih awal apabila terdedah kepada kutu ini.

Ruam kebiasaannya terdapat di kawasan pelipat seperti siku, leher, ketiak, punggung dan celahan jemari. Tetapi boleh juga terjadi di kawasan badan lain seperti kepala, muka dan tapak kaki.

Untuk kudis buta, ruamnya sangat mudah dikenali melalui pemeriksaan fizikal – ruam timbul berbentuk seperti jerawat, yang sangta menggatalkan terutamanya pada waktu malam (paling signifikan bagi kudis buta).

Pesakit yang menggaru dengan keterlaluan boleh menyebabkan ruam tadi ‘pecah’ dan merisikokan mereka kepada jangkitan kulit yang mungkin memerlukan rawatan antibiotik.

.

Rawatan Kudis Buta : Ruam kudis buta sangat mudah dikenali melalui pemeriksaan fizikal. Kadang kala boleh dilihat ‘track’ pergerakan kutu parasit ini.

.

Rawatan ‘Wajib’ Kudis Buta

.

Kerana kudis buta disebabkan oleh kutu halus yang ‘kecil-kecil cili api’, rawatannya sudah tentulah dengan membunuh kutu tersebut.

Segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan losyen untuk disapu ke seluruh badan bagi membunuh kutu ini. Anda juga sangat memerlukan ubat makan untuk mengawal kegatalan yang teramat sangat.

Dan bagi ruam yang telah dijangkiti, anda akan diberi krim sapuan mengandungi antibiotik. Ubat antibiotik jenis makan juga akan diberikan sekiranya anda mengalami jangkitan yang lebih serius.

rawatan kudis buta

Rawatan Kudis Buta : Losyen yang perlu disapu ke seluruh badan untuk membunuh kutu parasit penyebab kudis buta.

.

Hapuskan Kutu Ini Sepenuhnya!

.

Disebabkan kudis buta sangat mudah berjangkit melalui sentuhan, adalah dinasihatkan untuk melakukan langkah-langkah di bawah:

  • cuci semua pakaian pesakit dengan suhu tinggi untuk membunuh kutu
  • barang peribadi pesakit yang tidak berupaya dicuci contohnya bantal, soft toys yang besar-besar, boleh dijemur di bawah panas matahari
  • boleh juga meletakkan barang-barang tadi di dalam plastik kedap udara yang diikat ketat, dibiarkan lebih 72 jam hingga seminggu untuk membunuh kutu
  • ahli keluarga yang turut mengalami simptom ruam dan gatal yang sama turut dirawat

.

Apakah Peranan Suplemen Dalam Kes Kudis Buta?

.

Suplemen, bertindak sebagai menyokong kesihatan dan pemulihan pesakit dari kudis buta.

 Dengan itu, antara cadangan suplemen atau produk Shaklee ialah seperti berikut:

  • Basic H – dibuat mandi untuk lebih cepat mengeringkan ruam dan mengurangkan kegatalan
  • Nutriferon – sebagai immune booster
  • Vitamin C – immune booster dan bersifat anti-histamine (melawan kegatalan)
  • ESP – protein untuk memperbaharui sel-sel kulit yang telah rosak, mengelakkan ruam tinggal parut, memudarkan parut
  • Herbal Blend – sapuan ke atas ruam yang masih fresh supaya parut tak lekat
  • Meal Shakes – untuk pesakit kanak-kanak

.

rawatan kudis buta

1# Testimoni Kudis Buta

.

rawatan kudis buta

2# Testimoni Kudis Buta

.

rawatan kudis buta

3$ Testimoni Kudis Buta

.

Gatal kudis buta tu gatal jugak. Tapi takkan nak biarkan kulit berparut kan?

Rawat kudis buta secara menyeluruh. Hapuskan parut ruam juga secara menyeluruh. =)

Nota : Kudis buta BUKAN kudis api (impetigo) (Klik Untuk Baca Entri “Bahayakah Jangkitan Kulit Impetigo?”)

.

Klik gambar ini untuk order Set Cadangan Kudis Buta secara ekspress. Atau anda boleh klik WHATSAPP AIN untuk order dan konsultasi lanjut.