Baru-baru ni, mak Ain request buatkan kek batik untuk makan lepas lunch. Dah lama jugak rasanya tak buat kek batik ni. Sejak pertama kali buat memang semua family Ain gemarkannya.

Pernah buat untuk raya puasa, satu loyang licin dimakan dek sepupu-sepupu belah encik suami.

Time lain Ain buat untuk jamuan raya taman. Masa tu buat 3 bancuhan dapat 9 bekas, licin juga Alhamdulillah. Ingatkan jamuan raya orang tak pandang sangat desert macam kek batik biasa ni. Hihihi…

So, marilah kita mengabadikan resepi kek batik coklat yang senang, mudah, cepat dan sedap ni dalam blog.

Sudahlah bahan-bahannya pun 4 sahaja. Tak perlu guna mixer ke, bakar ke semua tu. Ajom lah kite!

.

Bahan-bahan Resepi Kek Batik Coklat Sedap

.

Macam yang Ain bagitahu tadi, bahan-bahan dalam resepi kek batik coklat sedap ni ada 4 saja.

Yang lebih penting, senang nak dapatkan bahan-bahan ni:

  • 250gram butter (Ain guna Buttercup)
  • Secawan serbuk koko (Ain biasa guna Van Houtan dalam kotak tu. Kalau kotak kecik, 1 bancuhan guna sekotak tu terus)
  • 3/4 tin susu pekat (brand tak kisah)
  • Sepeket biskut Meri (jangan beli yang dalam sachet plak, biskutnya kurang)

.

Cara-cara Membuat Kek Batik Sedap

.

Nak buat pun mudah sangat.

Kadang-kadang anak nak tolong pun no hal punya.

  1. Mula-mula cairkan butter dalam periuk. Guna api kecik cukup dah.
  2. Bila butter dah cair, masukkan serbuk koko. Gaul sebati.
  3. Tutup api & lepas tu masukkan susu pekat pula dan gaul sebati juga.
  4. Sejukkan adunan tadi.
  5. Dalam bekas yang lain, patah-patahkan biskut Meri (sekeping patah 3-4 macam tu, tak payah kecik-kecik sangat)
  6. Gaul sebati dengan adunan coklat tadi.
  7. Padat-padatkan dalam loyang.

.

resepi kek batik coklat

Butter yang telah dicairkan

.

resepi kek batik coklat

Adunan coklat yang telah siap. Nampak yummy sangat kan?

.

Untuk campurkan adunan dengan biskut, dulu Ain prefer patahkan biskut dalam loyang, then gaulkan adunan coklat dalam loyang.

Sekarang, Ain lagi suka patahkan biskut dalam adunan terus. Boleh gaul terus dalam tu.

Kalau korang suka cara kedua, make sure periuk tu cukup besar untuk gaul biskut-biskut ni nanti.

Kalau boleh masa gaul tu, make sure cebisan biskut ni disaluti adunan coklat. Tak perlu patah-patahkan lagi biskut.

resepi kek batik coklat

Salah satu cara ialah patah-patahkan biskut dalam loyang siap-siap. Lepas tu tuangkan adunan coklat , gaul sampai semua biskut disaluti coklat, padat-padatkan. Yang ni Ain campur biskut Meri original & perasa kopi.

.

Masa nak padat-padatkan pula, kalau korang rajin, boleh susun biskut-biskut tu cantik-cantik.

Last skali, sejukkan dalam peti sejuk.

Bila boleh makan?

Mestilah bila kek dah melekat dan cukup keras.

Biasanya, kalau Ain buat pagi, petang dah boleh makan. Kalau buat petang, esok baru makan.

Ok. Itu saja resepi kek batik coklat dengan bahan-bahan dan cara yang mudah sangat.

Cubalah.

Mesti korang akan teringin lagi.

Inilah rupa kek batik yang dah dipotong. Dah nak habis baru teringat nak ambil gambar masuk blog. Sila abaikan rupa yang tak menarik ni ya. Yang penting sedap. Haha.

.

Baca juga Koleksi Resepi Mudah & Senang yang biasa Ain buat.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat