resepi nugget ayam

Umi : Achik makan berapa nugget Umi goreng tadi?

Achik : Achik makan macam ni (sambil tunjuk 1 tapak tangan, maksudnya makan 5 ketul)

Umi : Wah, banyak jgak sebab nugget Umi tu gemuk-gemuk. Good girl. Achik kenyang?

Achik : Kenyang (angguk-angguk)

Umi : Kalau kenyang cakap apa?

Achik : “Alhamdulillah” (dalam pelat dia la)

.

Resepi Nugget Ayam

.

Ada banyak resepi nugget home-made yang orang dah share.

Yang Ain dah buat,

1. Isi ayam

Ain rebus beberapa ketul parts isi ayam. Kemudian blender syarat je, tak perlu sampai hancur. Yang ni first time Ain buat, Ain pi blender sampai hancur, dah tak rasa isi ayam kat nugget tu.

So next time kalau buat lagi tau dah blender skit-skit je.

2. Ubi kentang

Beberapa biji ubi kentang direbus sampai empuk. Tak perlu blender sebab lenyek je dah boleh hancur.

resepi nugget ayam

Isi ayam yang telah siap direbus. Asingkan tulang kemudian blender (tak perlu sampai hancur).

.

3. Tepung gandum.

Masukkan skit-skit dalam campuran ayam & ubi kentang tadi, sampai agak-agak boleh dibentuk.

4. Garam secukup rasa

Gaulkan dalam adunan tadi

5. Bahan-bahan lain

Kalau korang suka brokoli ke, mixed herbs ke, cheese ke (Ain letak), carrot ke. Yang perlu dilembutkan, rebus dan blender dulu. Pandai-pandai la yer.

6. Serbuk roti (bread crumps)

Last skali, salutkan dengan serbuk roti sebelum digoreng.

Haa yang ni wajib. Kalau tak ada, tak ada la “rupa” nugget tu. Dan serbuk roti ni jgak yang but rasa crunchy nugget tu.

Kalau korang buat banyak, salut je siap-siap sebelum dijadikan frozen nugget. Nak makan keluarkan sekejap then dah boleh goreng.

Siap!

resepi nugget ayam

Inilah kejadiannya dari resepi nugger ayam di atas. Nak senang aje, buat bentuk macam ni. Hehehe

.

Bagi Ain berbaloi sangat buat home-made nugget sebab anak-anak & husband suka. Biasanya encik suami dapatlah merasa seketui dua (tu pun kalau dapat).

Mak-mak yang free boleh cuba. Mudah, jimat masa especially time hari bekerja kita nak jimat masa masak tapi nak jgak masak.

Paling happy, bila licin semuanya. Puas hati memasak bila semua orang suka makan kan?

So, selamat mencuba mak-mak semua.

Untuk resepi mudah-mudah yang pernah dan Ain suka ada kat Koleksi Resepi.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat