sos steamboat

Buat peminat steamboat, mesti korang tahu yang rahsia pengunjung tak putus-putus ke kedai steamboat tu salah satunya ialah sosnya.

Barang-barang mentahnya lebih kurang sama je yang frozen tu – hotdog, fish ball, meat ball dan lain-lain.

Kalau sos yang nak dicicah tu sedap, sedaplah. Kalau sos tu tak berapa, memang potong kan? Hihih…

Contoh kedai steamboat yang dah bertahun-tahun tak putus-putus dikunjungi ialah Kedai Steamboat Johnny.

So, sebab dah agak lama tak buat steamboat kat rumah, jadi here we go!

Dah lama dulu, Ain pernah buat sos steamboat ala Johnny ni. Jadi, sedap (bukan nak puji diri sendiri, tpi husband yang cakap hehe).

Nasib baik Ain simpan lagi resepi tu.

.

Bahan-bahan Sos Steamboat Ala Johnny

Untuk blender:

  • 10 biji cili merah hidup
  • 4 ulas bawang putih
  • Setengah cawan air

Bahan sos:

  • 5 sudu besar minyak bijan (Ain tak guna)
  • 5 sudu besar sos ikan
  • 5 sudu besar cuka atau apple cider (Ain guna cuka)
  • 2 sudu besar kicap manis (Ain guna cap Kipas Udang)
  • 2 sudu besar sos tiram

Lain-lain:

  • Gula secukup rasa (Ain guna satu setengah sudu besar)
  • Garam secukup rasa (Ain guna setengah sudu kecil)
  • Sunquick ikut korang nak masam banyak mana (Ain guna 2 sudu besar)
  • Tepung jagung (kalau cair, tambah sikit demi sedikit sampai pekat)
  • Bijan yang digoreng kering terlebih dahulu (ikut korang suka banyak mana)
  • Sedikit daun ketumbar (bagi wangi dan menyelerakan nyum)

.

Cara Buat Sos Steamboat Ala Johnny

.

Lepas bahan-bahan dah diblender, masukkan dalam periuk dan masukkan bahan-bahan buat sos satu per satu.

Kacau sebati dan sampai pekat.

Perasakan ikut selera masing-masing.

Senang sangat buatnya!

sos steamboat

Siap dah sos steamboat Ain. Ada rupa macam sos Johnny tak n?

.

Terima kasih kepada penulis asal resepi ini (Ain dah lupa mintak maaf).

Semoga semakin dimurahkan rezeki orang yang share resepi ini ya.

Resepi-resepi dalam blog ni, adalah yang mudah, cepat tetapi sedap. Ain ni mak anak tiga yang suka masak senang-senang tapi sedap je. Hehe.

Nak tengok resepi lain lagi?

Jemput klik Koleksi Resepi untuk beberapa resepi lain yang akan ditambah dari semasa ke semasa.

Selamat mencuba. =)

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat