kenapa bayi menangis

“Saya rasa susu badan saya tak cukup la doktor. Baby saya walaupun baru je bagi susu, menangis balik nak susu lagi.”

“Baby saya ni macam tak kenyang-kenyang lah. Setiap sejam pun menangis nak susu.”

Sedarkah anda bahawa tangisan ialah satu-satunya cara bayi berkomunikasi dengan kita? Selain mahukan susu kerana kelaparan, sebenarnya ada banyak lagi sebab lain kenapa bayi menangis..

Gambar di bawah ini merumuskan 10 sebab utama kenapa bayi selalu menangis.

.

kenapa bayi menangis

Daripada gambar ini, anda boleh lihat yang selain LAPAR, ada 9 sebab lain lagi yang mungkin merupakan punca bayi menangis.

  1. pampers penuh dengan air kencing atau bayi berak, menyebabkan bayi tidak selesa
  2. bayi ketakutan mungkin kerana terkejut dengan bunyi kuat yang tiba-tiba
  3. mengalami kembung perut (ibu-ibu cuba check perut baby juga ya kalau bayi menangis)
  4. jika telah dibiasakan dengan puting, mungkin juga bayi menangis kerana nakkan puting sebagai comfort
  5. kalau kita mengantuk pun rasa nak mengamuk je kan. So macam itu jugalah dengan bayi
  6. cuaca sejuk
  7. tak sihat (cuba check kalau-kalau bayi demam ke, cirit-birit ke, hidung tersumbat atau simptom-simptom lain)
  8. gatal gusi kerana nak tumbuh gigi
  9. nakkan perhatian

.

kenapa bayi menangis

Secara amnya, sebab bayi menangis boleh dibahagikan kepada punca fizikal dan emosi.

.

Bagaimana Nak Kenal Pasti Kenapa Bayi Menangis?

.

Selain mengambil tahu 5 bahasa bayi seperti yang pernah diceritakan dalam entri Apa Makna Tangisan Bayi Baru Lahir ini, anda juga boleh :

  • cuba menyusukan bayi anda
  • peluk bayi anda dengan erat
  • pastikan lampin bayi tidak penuh atau bayi tidak berak
  • check perut bayi sama ada kembung atau tidak
  • sapukan minyak yang sesuai pada tapak kaki betis dan perut bayi
  • mencuba untuk menenangkan bayi dengan dodoian atau nyanyian dan zikir yang sesuai
  • bermain atau bersembang dengan bayi
  • sekiranya masih terus menangis tak berhenti dan anda pun hilang punca, cuba bawa berjumpa doktor untuk pemeriksaan

.

kenapa bayi menangis

.

Kesimpulannya, bayi menangis BUKAN hanya kerana kelaparan sahaja. Sebagai ibu bapa atau penjaga bayi, pastinya anda yang paling mengenali bayi anda. Carilah ilmu yang betul, bukannya sekadar mendengar kata-kata orang lain tanpa asas.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat