Apa Itu Virus Corona Covid-19?

Apa Itu Virus Corona Covid-19?

apa itu virus corona covid19

Sejak pertama kali dikesan di wilayah Wuhan, China pada hujung tahun 2019, jangkitan coronavirus telah mengakibatkan satu dunia gelabah! Jom kita lihat apa itu virus COVID19 yang anda perlu tahu.

.

Apa Itu Virus COVID19?

.

1# COVID-19 Ialah Virus Corona Jenis (Strain) Baru Yang Tidak Pernah Dijumpai Menjangkiti Manusia Sebelum Ini

Pada 31 Dec 2019, World Health Organization (WHO) telah menerima laporan dari China tentang penyakit seperti jangkitan paru-paru (pneumonia-liked) yang dikesan di Wuhan. Bukan pneumonia biasa-biasa tetapi mengakibatkan kegagalan sistem respiratori dengan cepat dan ianya amat pantas merebak dan menyebabkan kematian!

Kajian makmal dijalankan, mendapati ianya berpunca dari virus corona jenis baru yang tidak pernah dijumpai menjangkiti manusia sebelum ini. Asalnya virus corona hanya boleh dijangkiti oleh haiwan kepada haiwan lain (zoonotic transmission). Tetapi mutasi genetik dipercayai telah berlaku membolehkan virus ini berupaya menjangkiti manusia (Wallahu√°lam).

Pesakit yang dijangkiti boleh mempunyai gejala respiratori ringan sahaja atau teruk sehingga kematian. Antaranya demam panas melebihi 38 darjah Celcius, batuk dan sesak nafas. Gejala boleh bermula kira-kira 14 hari dari masa dijangkiti (incubation period of 14 days).

.

2# Diisytiharkan Sebagai Public Health Emergency of International Concern

Dalam masa sebulan sahaja, iaitu pada 30 Januari 2020, WHO telah mengisytiharkan jangkitan virus corona sebagai Public Health Emergency of International Concern, bila mana virus ini mula menular ke kebanyakan negara lain selain China – 5 kawasan (regions) di bawah WHO telah terkesan dalam masa sebulan ini!

Suratan atau kebetulan, hujung bulan Januari 2020 itu pula merupakan sambutan perayaan Tahun Baru Cina (Chinese New Year). Ketika itulah terdapat pergerakan keluar masuk manusia dari dan ke China yang tinggi. Yang masuk ke daerah Wuhan atau negara China mula dijangkiti, yang keluar dari situ pula menjadi pembawa virus ke tempat lain.

.

apa itu virus corona covid19

Apa itu virus COVID19? Daripada wabak di Wuhan, dalam masa yang singkat telah diisytiharkan sebagai pandemik apabila dijangkiti hampir seluruh dunia!

3# Diisytiharkan Sebagai Pandemic

Penyebaran virus corona COVID-19 adalah sangat pantas dan efektif. Pada 7 Mac 2020, sebanyak 100,000 kes dilaporkan di 100 buah negara (dalam tempoh 2 bulan lebih sahaja)!

Pada 11 Mac 2020, WHO mengisytiharkan COVID-19 sebagai pandemik.

Tahap penularan sesuatu penyakit atau wabak, boleh dikategorikan kepada endemik, epidemik dan pandemik. Apakah perbezaan ketiga-tiganya?

  • Endemik ialah penyakit yang sentiasa wujud di dalam sesuatu kawasan atau masyarakat. Dengan kata lain, sepanjang tahun pun boleh ada penyakit ni tapi pada kadar yang rendah dan stabil. Contohnya denggi, sepanjang tahun pun boleh ada kes pesakit dengan denggi.
  • Epidemik ialah apabila sesuatu penyakit meningkat lebih dari biasa, merebak ke kawasan sekitar dan boleh dilihat dengan jelas dalam sesuatu komuniti. Penyakit epidemik juga dikenali sebagai ‘wabak’. Contohnya COVID-19 ni, sebelum menjadi pandemik, ianya ialah epidemik di China.
  • Pandemik ialah apabila penyakit itu menular dengan lebih meluas lagi melibatkan seluruh dunia! Contohnya COVID-19 yang sekarang ini lah, dah melibatkan beratus-ratus negara, kes pun dah melebihi ratusan ribu!

.

Bila telah diisytiharkan sebagai PANDEMIK, bermakna jangkitan COVID-19 ialah suatu penyakit berjangkit yang sangat serius dan memerlukan perhatian seluruh lapisan masyarakat dari seluruh dunia!

.

4# Cara Jangkitan dan Merebak

Bagaimana seseorang boleh berjangkit dan dengan mudahnya menular kepada orang lain?

Seseorang dengan mudahnya boleh dijangkiti virus corona jika terdedah kepada droplet yang mengandungi virus dari pesakit secara langsung dan tidak langsung:

  • batuk dan bersin dari pesakit
  • kontak fizikal dengan pesakit
  • kontak dengan permukaan atau objek yang tercemar dengan droplet dari pesakit

Daripada kajian yang dijalankan, seorang pesakit yang telah dijangkiti mampu menjangkiti 3 orang yang lain. 3 orang ini pula boleh menjangkiti 9 orang dan seterusnya. Tidak hairanlah dengan begitu cepat sekali COVID-19 tersebar ke seluruh negara China dan luar China.

Kajian lanjutan mendapati, virus yang terdapat dalam droplet dari pesakit yang batuk atau bersin, boleh berada di dalam udara beberapa ketika sahaja dan akan jatuh ke permukaan objek pada jarak 1 meter (zarah virus ini berat molekulnya). Sebab itulah salah satu kaedah pencegahan penularan penyakit ini ialah penjarakan sosial dan kerap mencuci tangan.

 

 

.

5# Cara Mencegah Jangkitan COVID-19

Bila dah tahu apa itu virus COVID19, cara jangkitan dan penularannya, bolehlah kita cuba mencegah daripada dijangkiti dan penularannya dengan cara-cara berikut:

  • Menutup hidung dan mulut ketika batuk dan/atau bersin. Buang tisu terus setelah digunakan dan cuci tangan dengan bersih. Baca juga entri Siapa Perlu dan Jenis Topeng Muka Yang Sesuai.
  • Kerap mencuci tangan dengan sabun dan air, atau menggunakan sanitizer jika tiada air dan sabun. Baca juga entri berkaitan: 7 Langkah Mencuci Tangan Dengan Betul.
  • Pesakit yang bergejala memakai penutup hidung dan mulut untuk mengelakkan jangkitan kepada orang lain, serta mengamalkan etika batuk yang betul. (Baca juga, Siapa Perlu Pakai Topeng Muka)
  • Elakkan perhimpunan yang melibatkan jumlah yang besar
  • Penjarakan sosial (Social Distancing) sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain semasa berada di luar rumah. Kita tidak tahu siapa yang telah dijangkiti atau siapa pembawa virus ini.
  • Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut dengan kerap.
  • Isolasi sekurang-kurangnya 14 hari sekiranya anda baru pulang dari negara atau tempat yang diserang wabak ini atau dari kontak dengan pesakit yang diketahui positif
  • Segera ke hospital untuk screening sekiranya bergejala atau anda merupakan kontak rapat kepada pesakit yang telah disahkan positif
  • Jangan menipu staf kesihatan jika anda bergejala, merupakan kontak rapat (close contact) pesakit positif COVID-19 atau baru pulang dari luar negara.

.

tempoh masa covid19 hidup

.

6# Rawatan COVID-19

Sehingga kini, masih tiada vaksin spesifik untuk mencegah jangkitan virus corona. Rawatan yang diberi pula hanyalah rawatan sokongan (supportive management).

.

7# “Saya sihat je. Bolehlah saya keluar berjalan-jalan dan tak perlu buat langkah pencegahan di atas.

Ada juga pesakit yang telah dijangkiti tetapi tidak menunjukkan apa-apa simptom. Tapi awas, anda boleh menjangkiti orang lain tanpa anda sedar sekiranya langkah pencegahan penularan tidak diikuti.

Berikut adalah golongan berisiko tinggi yang mudah dijangkiti dan mengalami komplikasi:

  • Warga emas (berusia 60 tahun dan ke atas)
  • Bayi dan kanak-kanak
  • Ibu mengandung
  • Mereka yang mempunyai penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan kanser

.

Penyakit COVID-19 merupakan masalah kesihatan awam. Semua orang bertanggungjawab untuk banteras. Jalankan peranan masing-masing, saling bantu-membantu, barulah kita akan berjaya putuskan rantaian penularan COVID-19. Negara Italy ialah salah satu negara yang patut kita jadikan teladan agar penularan yang lebih teruk dapat kita elakkan.

Kasihanilah warga KKM yang telah berhempas pulas dan berkorban segalanya sebagai ‘tentera pertahanan’ atau ‘fronliners‘ negara kita. Meningkatnya bilangan pesakit COVID-19, tak mustahil frontliners kita boleh tumbang.

Nutriferon Shaklee Harga dan Keistimewaan

Nutriferon Shaklee Harga dan Keistimewaan

Nutriferon Shaklee Harga dan Keistimewaan

Merupakan revolusi dalam dunia sains sistem imun, Nutriferon Shaklee terdiri daripada ramuan fitonutrien, mineral dan ekstrak tumbuh-tumbuhan berpaten yang terbukti secara klinikal.

Formula berpaten eksklusifnya membekalkan perlindungan imun harian pada tahap tertinggi.

Nutriferon Shaklee merupakan satu-satunya suplemen interferon yang dicipta oleh Dr. Yasuhiko Kojima selepas kajian selama 40 tahun. Bersama-sama para pengkaji yang lain, mereka telah melakukan saringan dan ujian terhadap lebih 200 herba yang berbeza.

Akhirnya, terciptalah Nutriferon dengan ramuan proprietari ekstrak semulajadi, terdiri daripada biji labu, bunga safflower, biji plantago, bunga Japanese honeysuckle. Formulasi istimewa Nutriferon ini hanya boleh didapati eksklusif dari Shaklee sahaja.

nutriferon shaklee harga

.

INTERFERON MENGAKTIFKAN SISTEM PERTAHANAN ANDA

.

Setiap hari, badan kita tidak putus-putus ‘diserang’ oleh patogen dan kuman berbahaya dari persekitaran.

Ya. Sistem imun badan kita berfungsi untuk melindungi kita. Tetapi, pemakanan tidak seimbang dengan nurisi, stress, pencemaran dan keletihan dengan tugas harian melemahkan fungsi pertahanan ini.

.

Apa Itu Interferon?

Interferon ialah pengaktif kritikal sistem imun kita.

Ia mengawalselia tindakbalas sistem imun terhadap virus, kuman dan bahan-bahan asing lain yang cuba menembusi lapisan pertahanan tubuh.

Ia juga membantu memberi perlindungan terhadap pelbagai kuman berbahaya yang merupakan punca penyakit-penyakit berjangkit.

Menggalakkan penghasilan interferon di dalam tubuh adalah penting untuk memastikan sistem pertahanan dapat berfungsi dengan optimum.

Oleh kerana itu, Dr. Yasuhiko Kojima, pakar imun terkenal dunia yang menjumpai interferon pada tahun 1954 telah menghasilkan ramuan unik ekstrak tumbuhan semulajadi lalu menghasilkan Nutriferon.

Kajian membuktikan, seawal tiga hari pengambilan Nutriferon sudah mampu meningkatkan potensi sistem imun badan kepada yang lebih baik, dan bermanfaat bagi pesakit hepatitis C kronik. (Sumber 1, 2, 3)

  • meningkatkan penghasilan interferon semulajadi
  • mengaktifkan sistem pertahanan semulajadi badan dengan cepat
  • menggerakkan pasukan “cari-dan-musnah” sistem pertahanan badan

.

nutriferon shaklee harga

Nutriferon Shaklee harga berpatutan dengan kualitinya.

.

Siapa Perlukan Nutriferon?

Nutriferon diperlukan oleh semua yang berumur lebih 12 tahun yang mempunyai kehidupan yang sibuk, cara hidup penuh tekanan yang mana semua ini mengancam sistem imun badan.

Juga diperlukan oleh mereka yang mahu mengoptimumkan respon imun terhadap bahan pencemar semulajadi dan patogen dari persekitaran yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar.

Bagi orang dewasa, saranan pengambilan ialah sebanyak satu sachet setiap hari selepas makan. Cuma larutkan serbuk Nutriferon di dalam secawan air sejuk atau panas dan mengambilnya. Ada juga yang menggemari untuk mengambilnya begitu sahaja.

.

Apa Kata Mereka Yang Mengamalkan Nutriferon?

.

Nutriferon, kalau nak cerita, selepas Vivix, dia la yang memberi impak kesihatan besar pada kami. Vivix – asbab baik denggi masa pregnant 8 bulan. Nutriferon – asbab si kecil gegerl dah kurang masuk wad. Dari 3-4 bulan sekali mesti masuk wad, tapi selepas umur setahun, bagi makan Nutriferon sendiri, 8 bulan dah tak masuk wad. Batuk or demam datang pun tak kerap. Walaupun masih ada.” (Puan Yat Hayati)

.

Kak Pia makan Nutriferon masa sakit. Pengalaman masa diri sendiri kena HFMD. Beberapa bulan kemudian anak pula kena HFMD. Bagi makan Nutriferon juga. Alhamdulillah asbab makan Nutriferon badan tak demam. Dalam 4 hari dah ok. Bintik-bintik dan sakit badan dah hilang. Sakitnya tak berlanjutan. Ulser kat mulut pun seakan terbantut. Keluar sedikit sahaja.“(Puan Tengku Sofia)

.

Syida makan Nutriferon time denggi. Alhamdulillah tak warded sebab platelet atas 150. Lagipun pilih duk rumah sebab menyusu. Tapi setiap hari gi emergency bertapa 4 jam untuk ambil darah masuk air. Platelet atas 150 pun macam sakit sangat dah. Tak tau la orang platelet 3 je time denggi tu rasa macam mana.”(Puan Nurul Syahida)

.

Nutriferon Shaklee : Harga Runcit

.

Dapatkan Nutriferon Shaklee sekarang juga. Dijual dengan harga runcit RM181.25 sekotak yang mengandungi 30 sachet untuk menguatkan sistem imun seisi keluarga. Penjimatan LEBIH lagi bagi ahli berdaftar.

DISCLAIMER: Produk ini BUKAN bertujuan mendiagnos, merawat, mengubat atau mencegah sesuatu penyakit. Tiada kajian dijalankan ke atas kanak-kanak, ibu mengandung dan menyusu (pengambilan atas risiko sendiri).

Baca juga entri Cara Meningkatkan Sistem Imun Badan untuk info detail tentang nutrisi-nutrisi yang diperlukan untuk membina sistem imun yang kuat.

nutriferon shaklee harga

Nutriferon Shaklee Harga Runcit RM181.25 sekotak (30 sachet)

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 0164214704
CDO Seberang Jaya, Sungai Dua, Butterworth, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Shaklee bukan sahaja menyediakan produk berkualiti untuk menyokong kesihatan anda, tetapi juga memberi peluang menjana pendapatan tanpa batasan.

Sesiapa yang mempunyai impian boleh melakukannya!

Klik gambar untuk Ain bantu.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth