Pelbagai Jenis Ruam Bayi Yang Buat Mak Pak Konfius

Pelbagai Jenis Ruam Bayi Yang Buat Mak Pak Konfius

Jadi mak-pak ni kadang konfius jgak bila anak naik ruam, orang ni kata demam campak. Orang nun plak kata campak sekam. Bila pi klinik plak doktor habaq ruam panas biasa ja. Dah mana tak pening kan?

Pulak tu, ada jenis ruam bayi yang tak berjangkit tak payah kuarantin pun tak pa.

Dan ada juga jenis mudah berjangkit dan perlu dikuarantin beberapa hari.

Kalau yang dihantar nursery plak ada yang taknak terima untuk jaga bimbangkan boleh berjangkit dengan budak-budak lain. Masa inilah perlunya surat pengesahan dari doktor la dan sebagainya.

Jadi, memandangkan si Achik (anak ketiga Ain) tengah dilanda chicken pox sekarang, mai sini Ain nak kongsi beberapa jenis ruam bayi.

.

1# Roseola infantum

.

jenis ruam bayi

Bayi dan kanak-kanak yang mempunyai ruam roseola infantum kelihatan sihat dan aktif. Ruam ini tidak berjangkit dan tidak membahayakan.

.

Jenis ‘campak’ ni tak berbahaya dan TIDAK berjangkit pun dengan orang lain. Puncanya ialah jangkitan virus terhadap bayi berusia di antara 9 hingga 12 bulan.

Kebiasaannya ibu bapa akan memberi sejarah bayi demam around 2-3 hari. Boleh ada simptom batuk, selesema, muntah atau cirit, yang penting ada demam.

Apabila demam surut ruam akan mula keluar seluruh badan, termasuk muka dan kaki tangan.

Walaupun ‘rupa’ ruam ini agak menakutkan kerana seluruh badan menjadi merah dek ruam halus-halus, bayi dan kanak-kanak pula kelihatan sihat dan aktif sahaja.

Ruam ini mostly tidak gatal (ada juga yang complaint anak menggaru kegatalan) dan akan hilang dengan sendirinya selepas 1-2 hari tanpa meninggalkan parut.

Keywordnya:

  • ruam naik lepas demam dah kebah
  • tidak membahayakan
  • dan tidak berjangkit
  • akan hilang dengan sendirinya dengan cepat tanpa meninggalkan parut
  • tak perlu kuarantin

.

2# Campak Sekam (Measles / Rubeola)

.

jenis ruam bayi

Measles ialah jangkitan virus yang membahayakan dan boleh membawa maut! Ketika ruam muncul, kanak-kanak mempunyai suhu badan yang tinggi. Ruam bermula dari kepala dan turun ke bawah.

.

Juga dipanggil campak halus, dalam bahasa perubatan pula disebut measles atau rubeola.

Measles ialah sejenis jangkitan virus yang membahayakan dan boleh membawa maut kerana komplikasi jangkitan bahayanya di telinga, salur pernafasan dan paru-paru, otak dan boleh mengakibatkan masalah jika menjangkiti ibu hamil.

Antara faktor risiko dijangkiti measles ialah bayi dan kanak-kanak yang tidak mendapat vaksin atau berkunjung ke luar negara yang tinggi kes ini.

Bayi dan kanak-kanak yang mengalami measles mula jatuh sakit dengan demam tinggi, batuk, selesema, mata kemerahan, tompok-tompok putih dalam mulut.

Ruam disebabkan measles adalah seperti berikut:

  • muncul semasa pesakit masih demam tinggi
  • bermula dari kepala kemudiannya turun ke bawah
  • ruamnya adalah kecil-kecil dan ada yang timbul sedikit
  • selepas beberapa hari, ruam akan hilang bermula dari kepala turun ke bawah (macam mana dia muncul, macam itu jugalah dia menghilangkan diri)

.

Mak-pak semua kena hati-hati. Sebabnya, sudahlah penyakit ni bahaya. BOLEH berjangkit plak tu!

Sebab itulah, suntikan vaksin bagi mencegah komplikasi teruk measle termasuk dalam suntikan wajib bagi bayi dan kanak-kanak pada usia 9 bulan, 12 bulan dan 7 tahun.

Tempoh boleh berjangkit ialah kira-kira 8 hari, iaitu dari 4 hari sebelum ruam muncul sehingga hari keempat selepas ruam ada. Waktu ini kanak-kanak dinasihatkan untuk dikuarantin untuk mengelak kanak-kanak lain dijangkiti.

.

3# Cacar Air (Chicken Pox)

.

jenis ruam bayi

Amat mudah mengenali ruam chickene pox – biji timbul yang mengandungi air, bermula dari badan dan merebak ke muka, tangan dan kaki. Gatal tau ruam chicken pox!

.

Haa, nindia yang Achik sedang alami sekarang.

Bermula dengan demam low-grade (kurang dari 38 Celcius), batuk, selesema atau sakit tekak beberapa hari.

Kemudiannya ruam akan mula keluar dari badan (tak kisah depan or belakang or private area), dan terus merebak ke muka, tangan dan kaki, Dari tengah ke luar gitu.

Ruamnya tengok pun boleh tahu dah itu ialah chicken pox.

  • biji timbul yang mengandungi air (vesicles)
  • saiz pelbagai : ada kecik, ada besar
  • kebanyakannya ‘berterabur’ seluruh badan (bukan berkumpul di satu-satu tempat)
  • gatal yang amat sepanjang hari
  • ruam yang telah ‘pecah’ jika tidak dijaga kebersihan dengan baik boleh mengakibatkan jangkitan kuman

.

Chicken pox sangat mudah berjangkit!

Seharusnya bayi dan kanak-kanak yang didagnos chicken pox dikuaratin. Elakkan membawa mereka ke tempat-tempat awam seperti pasar, shopping complex, tengok wayang dan sebagainya (walaupun mak-pak dapat cuti kuarantin hehe).

Tempoh boleh berjangkit ialah 48 jam sebelum ruam mula kelihatan, sehingga kesemua ruam telah kering dan berkeruping (crusted). Biasanya lebih kurang seminggu macam tu.

Akhir sekali, ruam yang telah kering dan berkeruping kebiasaanya boleh meninggalkan parut yang berkekalan.

Kalau jenis yang suka korek ruam kering sampai berlubang tu lagi dalam parutnya.

Selain itu, berita gembiranya ialah sangat jarang chicken pox mengakibatkan komplikasi membahayakan.

Dan pesakit yang pernah mengalami chicken pox juga akan mempunyai imuniti sepanjang hayat (sekali seumur hidup sahaja kita mengalami chicken pox).

.

4# Hand Foot Mouth Disease (HFMD)

.

jenis ruam bayi

HFMD – ruam seperti chicken pox tetapi tehad di tangan, kaki dan mulut sahaja.

.

Bayi dan kanak-kanak yang mengalami HFMD mempunyai ruam yang serupa dengan ruam chicken pox.

Cuma bezanya, ruam ini terhad di kawasan tangan, kami dan mulut sahaja.

Beberapa kes yang jarang berlaku, boleh terdapat ruam di private part juga.

HFMD juga sangat mudah berjangkit dan perlu dikuarantin sehingga semua ruam kering.

.

5# Kudis Buta (Scabies)

Satu lagi penyakit yang mempunyai vesicles seperti chicken pox ialah scabies.

Perbezaanya ialah seperti berikut:

  • pesakit tidak demam kerana ianya bukan disebabkan jangkitan, tetapi disebabkan kutu parasit yang bertelur di bawah kulit
  • ruam-ruam lebih banyak di kawasan yang gelap dan suam seperti celahan jemari, ketiak, leher dan pelipat kaki dan lutut
  • sangat gatal terutamanya pada waktu malam (tipikal untuk kudis buta)

.

Boleh rujuk entri sebelum ini bertajuk “Arghh Gatalnya Kudis Buta!” untuk info lanjut tentang penyakit ini.

.

Kesimpulannya, ada banyak lagi jenis ruam bayi yang lain.

Sebagai penutup, sekiranya bayi dan anak anda mengalami apa jenis ruam pun, dapatkan diagnosis yang betul supaya dapat dirawat dengan tepat.

Kalaupun anda mahu berkhtiar dengan suplemen sekalipun, juga memerlukan diagnosis yang betul. ­čÖé

.

Klik gambar ini untuk ikhtiar sihat dengan suplemen Shaklee.

Arrgh Gatalnya Kudis Buta!

Arrgh Gatalnya Kudis Buta!

Kudis buta, di dalam terma perubatan dikenali sebagai scabies, merupakan ‘penghunian’ kulit pesakit oleh kutu parasit halus yang dinamakan Sarcoptes scabiei.

rawatan kudis buta

Rawatan Kudis Buta : Inilah kutu parasit Sarcoptes scabiei yang menyebabkan kudis buta (scabies). Ianya sangat halus sehingga tidak boleh dilihat pada kulit kita.

.

Kutu yang sangat halus ini akan masuk ke bawah kulit untuk bertelur, menghasilkan ruam kemerahan yang teramat gatal terutamanya pada waktu malam.

Penyakit kudis buta ini sangat mudah berjangkit melalui sentuhan secara direct atau indirect melalui barang-barang pesakit (contoh tuala, cadar, pakaian, bantal).

Pertama kali menjangkiti pesakit, ianya boleh mengambil masa sehingga 6 minggu untuk ruam yang gatal ini muncul. Bagi mereka yang pernah mengalami kudis buta, ruam muncul lebih awal apabila terdedah kepada kutu ini.

Ruam kebiasaannya terdapat di kawasan pelipat seperti siku, leher, ketiak, punggung dan celahan jemari. Tetapi boleh juga terjadi di kawasan badan lain seperti kepala, muka dan tapak kaki.

Untuk kudis buta, ruamnya sangat mudah dikenali melalui pemeriksaan fizikal – ruam timbul berbentuk seperti jerawat, yang sangta menggatalkan terutamanya pada waktu malam (paling signifikan bagi kudis buta).

Pesakit yang menggaru dengan keterlaluan boleh menyebabkan ruam tadi ‘pecah’ dan merisikokan mereka kepada jangkitan kulit yang mungkin memerlukan rawatan antibiotik.

.

Rawatan Kudis Buta : Ruam kudis buta sangat mudah dikenali melalui pemeriksaan fizikal. Kadang kala boleh dilihat ‘track’ pergerakan kutu parasit ini.

.

Rawatan ‘Wajib’ Kudis Buta

.

Kerana kudis buta disebabkan oleh kutu halus yang ‘kecil-kecil cili api’, rawatannya sudah tentulah dengan membunuh kutu tersebut.

Segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan losyen untuk disapu ke seluruh badan bagi membunuh kutu ini. Anda juga sangat memerlukan ubat makan untuk mengawal kegatalan yang teramat sangat.

Dan bagi ruam yang telah dijangkiti, anda akan diberi krim sapuan mengandungi antibiotik. Ubat antibiotik jenis makan juga akan diberikan sekiranya anda mengalami jangkitan yang lebih serius.

rawatan kudis buta

Rawatan Kudis Buta : Losyen yang perlu disapu ke seluruh badan untuk membunuh kutu parasit penyebab kudis buta.

.

Hapuskan Kutu Ini Sepenuhnya!

.

Disebabkan kudis buta sangat mudah berjangkit melalui sentuhan, adalah dinasihatkan untuk melakukan langkah-langkah di bawah:

  • cuci semua pakaian pesakit dengan suhu tinggi untuk membunuh kutu
  • barang peribadi pesakit yang tidak berupaya dicuci contohnya bantal, soft toys yang besar-besar, boleh dijemur di bawah panas matahari
  • boleh juga meletakkan barang-barang tadi di dalam plastik kedap udara yang diikat ketat, dibiarkan lebih 72 jam hingga seminggu untuk membunuh kutu
  • ahli keluarga yang turut mengalami simptom ruam dan gatal yang sama turut dirawat

.

Apakah Peranan Suplemen Dalam Kes Kudis Buta?

.

Suplemen, bertindak sebagai menyokong kesihatan dan pemulihan pesakit dari kudis buta.

 Dengan itu, antara cadangan suplemen atau produk Shaklee ialah seperti berikut:

  • Basic H – dibuat mandi untuk lebih cepat mengeringkan ruam dan mengurangkan kegatalan
  • Nutriferon – sebagai immune booster
  • Vitamin C – immune booster dan bersifat anti-histamine (melawan kegatalan)
  • ESP – protein untuk memperbaharui sel-sel kulit yang telah rosak, mengelakkan ruam tinggal parut, memudarkan parut
  • Herbal Blend – sapuan ke atas ruam yang masih fresh supaya parut tak lekat
  • Meal Shakes – untuk pesakit kanak-kanak

.

rawatan kudis buta

1# Testimoni Kudis Buta

.

rawatan kudis buta

2# Testimoni Kudis Buta

.

rawatan kudis buta

3$ Testimoni Kudis Buta

.

Gatal kudis buta tu gatal jugak. Tapi takkan nak biarkan kulit berparut kan?

Rawat kudis buta secara menyeluruh. Hapuskan parut ruam juga secara menyeluruh. =)

Nota : Kudis buta BUKAN kudis api (impetigo) (Klik Untuk Baca Entri “Bahayakah Jangkitan Kulit Impetigo?”)

.

Klik gambar ini untuk order Set Cadangan Kudis Buta secara ekspress. Atau anda boleh klik WHATSAPP AIN untuk order dan konsultasi lanjut.