Produk Untuk Kulit Kering, Cari Mana-mana 13 Bahan Ini

Produk Untuk Kulit Kering, Cari Mana-mana 13 Bahan Ini

Pemilihan produk untuk kulit kering pastinya sesuatu yang dititik beratkan buat anda yang mempunyai kulit (masalah) jenis ini. Jika tersilap membuat pilihan dikhuatiri boleh mengakibatkan kulit anda menjadi lebih kering, lebih mengelupas dan ianya mestilah memedihkan!

Anda yang mempunyai kulit kering juga lebih cenderung untuk mempunyai garisan halus dan kedutan lebih cepat berbanding mereka yang berkulit berminyak, kombinasi atau normal. Jadi, pemilihan produk penjagaan kulit amat penting supaya tidaklah anda akan tampak jauh lebih tua dari usia.

produk untuk kulit kering

Tidak tahu kulit anda jenis yang bagaimana? Bacalah entri Cara Tentukan Jenis Kulit Muka Anda ini.

.

1# ASID HIALURONIK (HYALURONIC ACID)

Ianya merupakan bahan yang secara semulajadinya terdapat di dalam kulit kita. Asid hialuronik berupaya memegang 1000 kali ganda beratnya di dalam air, jadi merupakan penghidrat yang sangat powerful! Sebab itulah asid hialuronik sangat popular digunakan di dalam kebanyakan losyen dan pelembap kulit.

.

2# ASID LAKTIK (LACTIC ACID)

Asid laktik ialah sejenis AHA (alpha-hydroxy acid) yang berfungsi menanggalkan sel kulit mati dari permukaan luar kulit.

Selain dari itu, asid laktik juga merupakan “humectant“, iaitu bahan yang berupaya menarik kelembapan dan mengumpulkan molekul air di sekitarnya untuk menghidrat.

Ianya dihasilkan daripada susu.

.

3# VITAMIN E (TOCOPHEROL)

Merupakan bahan bersifat anti-keradangan semulajadi, vitamin E sangat dikenali sebagai bahan yang baik untuk kesihatan kulit terutamanya kulit jenis sensitif. Kulit jenis sensitif kebiasaannya amat mudah mengelupas dan kegatalan. Jadi, masukkan vitamin E dalam senarai yang anda perlu cari ya.

.

4# ALOE VERA

Berasal dari tumbuhan renek yang mudah ditanam dan didapati di mana-mana sahaja, aloe vera mempunyai batang tebal yang mempunyai kandungan air yang tinggi. Sangat baik disapu pada wajah yang kemerahan selepas mengalami sunburn.

produk untuk kulit kering

Baca 10 manfaat aloe vera untuk kesihatan dan kecantikan kulit DI SINI.

.

5# PETROLATUM

Bahan ini bersifat “occlusive“. Petrolatum yang disapu pada kulit akan menghasilkan satu lapisan yang menghalang kehilangan kelembapan dari kulit. Oleh kerana itu, ia sesuai disapukan sebagai lapisan terakhir selepas pelembap atau “humectant“.

.

6# GLISERIN (GLYCERIN)

Gliserin juga adalah sejenis “humectant” yang mampu menarik kelembapan dari sekitarnya, selain kandungan kelembapan dan emoliennya yang tinggi. Banyak juga produk penjagaan kulit yang mempunyai gliserin di pasaran.

.

7# SHEA BUTTER

Haaa, shea butter ni tindakannya istimewa sedikit, berbeza dengan bahan-bahan lain. Shea butter yang disapu  akan meresap ke dalam kulit lalu menghasilkan selapisan yang berfungsi mengekalkan kelembapan.

.

8# MINYAK ARGAN

Diekstrak dari pohon Argan, ianya kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang berfungsi untuk menangani masalah kulit kering.

minyak argan

Selain manfaatnya untuk kulit kering, minyak argan juga banyak dijadikan produk untuk kesihatan dan kecantikan rambut kerana khasiatnya.

.

9# ALKOHOL BERLEMAK (FATTY ALCOHOLS)

Contoh bahan dalam kategori alkohol berlemak ialah lauryl, stearyl dan oleyl. Pernah dengar kan?

Bahan-bahan ini adalah lemak dan minyak semulajadi yang menghasilkan lapisan pelindung yang melembapkan. Dan dalam masa yang sama menghalang kehilangan air dari kulit. Sambil menyelam minum air gitu!

.

10# UREA

Ya, urea ialah sejenis pelembap dan mampu menanggalkan sel kulit mati (eksfoliasi) dengan berkesan. Walau bagaimanapun, hati-hati dengan penggunaannya, kerana boleh menyebabkan iritasi pada kulit terutamanya kulit sensitif.

.

11# CERAMIDE

Molekul ceramide terdiri daripada lapisan lemak yang berminyak. Ceramide ialah bahan yang penting dalam lapisan paling luar kulit yang dinamakan stratum corneum. Lapisan ini ialah lapisan pelindung semulajadi kulit kita.

.

12# SQUALENE

Squalene bertindak seperti pelembap semulajadi di dalam kulit kita. Jadi, ianya tidak akan menyebabkan iritasi atau menyumbatkan liang pori.

Selain itu, squalene juga bersifat anti-oksidasi dan mempunyai sifat anti-penuaan. Sesuai sangat untuk anda yang tidak mahu cepat nampak tua!

.

13# PANTHENOL

Merupakan provitamin kepada vitamin B5, panthenol berfungsi sebagai pelembap khas untuk mempercepatkan penyembuhan luka kerana bersifat “humectant“.

produk untuk kulit kering

Kulit kering lebih cenderung garisan halus dan kedutan. Pemilihan produk yang betul mampu melambatkan penuaan kulit anda.

.

CADANGAN PRODUK UNTUK KULIT KERING

Produk-produk di bawah hanyalah cadangan dari saya dari pembacaan dan hasil carian di laman sesawang.

  • Neutrogena, SkinCeutical (mengandungi asid hialuronik)
  • Dermalogica (mengandungi asid laktik)
  • Vaseline, Aquaphor (mengandungi petrolatum)
  • Cetaphil, La Roshe-Posay (mengandungi gliserin)
  • Kiehl’s, Murad (mengandungi alkohol berlemak)
  • CosRX Ceramide, CeraVe (mengandungi ceramide)

.

Jadi, sudah semak semula produk penjagaan kulit anda? Adakah mempunyai mana-mana daripada bahan-bahan ini?

Kalau produk untuk kulit kering yang sekarang tidak membantu anda, bolehlah mulakan pencarian produk yang sesuai berdasarkan bahan-bahan dalam entri ini. Semoga ada manfaatnya untuk anda. Terima kasih kerana membaca!

Untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit dari dalam pula, sudilah menambah pengetahuan dari entri INI.

 

Koleksi Testimoni ResV Shaklee

Koleksi Testimoni ResV Shaklee

Baru beberapa hari mula dijual, dah ada banyak yang beri testimoni ResV Shaklee yang positif-positif.

Untuk pengetahuan, ResV diperbuat dari sumber tumbuh-tumbuhan terpilih yang kaya dengan polifenol berspektrum tinggi. Polifenol ialah sejenis antioksidan yang telah banyak dijalankan kajian ke atasnya dan terbukti banyak manfaat kesihatannya.

 

Koleksi Testimoni ResV Shaklee

1# Kesan Parut Semakin Pudar, Kulit Makin Licin

testimoni resv shaklee

“Yana memang nampak perubahan kat husband in terms of skin dia tau. Sebab sebelum ni parut kat muka dia bahagian pipi susah betul nak hilang, tapi bila dia consume ResV memang nampak kulit dia makin bersih. Kesan parut dah start pudar, kulit pun makin licin.”(FB: Lyana Hisham)

.

2# Testimoni ResV Shaklee: Sakit Pinggul Dah Hilang Selepas Seminggu

testimoni resv shaklee

“Bulan 9 tahun lepas, Nana jatuh terduduk, so tulang pnggul ni memang jadi sakit sangat-sangat. Kalau duduk lama, dia akan jadi macam sakit gila-gila. Even masa BLNC tempohari pun, Nana rasa tak selesa bila duduk lama-lama. Seminggu selepas makan ResV ni, Nana perasan sakit tu dah hilang. Duduk lama pun dah tak sakit dah.” (FB: Nana Macarona)

.

3# Testimoni ResV Shaklee: Badan Rasa Cergas

testimoni resv shaklee

“Selepas makan ResV ni, badan tak rasa letih walaupun sehari suntuk duduk dalam kelas. Lepas tu, drive balik lagi. Sampai di rumah, tak kelepek pun. Memang best.”(FB: Lisa Sueriati Omar)

.

4# Bangkit Tidur Rasa Ringan Gila!

“Nak bagi testimoni ni. Semalam tiba-tiba sakit tekak macam kena pisau. Pastu gatal-gatal macam nak batuk. Balik dari Teluk Bahang saya ambil Vitamin C 2000mg pastu ambil ResV 2 biji. Saya tidur dalam keadaan tekak sakit, badan pun sakit-sakit terutama kaki lenguh. Bangkit tidur rasa ringan gila. Ya Allah bestnya rasa!” (FB: Normi Laili)

.

5# Energy Lain Macam, Mood Happening

“Alhamfulillah first time cuba hari ni ResV memang luar biasa. Sepatutnya time ni mengantuk dah. Tapi hari ni energy lain macam plus mood happening je. Fuhh best lah macam ni kalau hari-hari kan.” (Cik Fida)

.

6# Berjalan Jauh Pun Tak Rasa Letih

testimoni resv shaklee

“Sejak start ambil ResV ni, rasa lebih bertenaga. Pi berjalan jauh pun tak rasa letih. Memang terbaik ResV super power.” (Puan Zayatie)

.

5 Keistimewaan ResV Yang Tak Ada Pada Produk Lain

  • Diformulasi secara saintifik daripada sumber-sumber semulajadi yang kaya polifenol berspektrum tinggi
  • Proses pengekstrakan teknologi canggih yang telah dipatenkan (cecair polifenol dikapsulkan menjadi sofgel)
  • Kuasa polifenol 13 kali ganda
  • Disokong oleh banyak kajian klinikal, salah satunya ialah Kajian Telomere yang membuktikan, pengguna Shaklee mempunyai kadar pemendekan telomere yang lebih lambat sebanyak 40% (40% lebih lambat “tua”)
  • Sofgel boleh disimpan pada suhu bilik dan mudah dibawa ke mana-mana

.

Nak untung banyak, dapatkan ResV sekarang.

promosi resv shaklee

Beli 6 dapat 7 (Harga Runcit RM3,060, Jimat RM510). Beli 2 diskaun 5% (Harga Runcit RM969, jimat RM51). Beli sebotol sahaja pun dah dapat keahlian PERCUMA. Whatsapp Ain 0164214704 untuk pertanyaan dan order.

Kebaikan Vitamin C Bukan Untuk Kulit Sahaja

Kebaikan Vitamin C Bukan Untuk Kulit Sahaja

kebaikan vitamin c

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik merupakan salah satu nutrien popular untuk kesihatan menyeluruh. Kebanyakannya mengaitkan vitamin C dengan kecantikan kulit dan awet muda, tetapi hakikatnya, kebaikan vitamin C adalah jauh lebih banyak dari kesihatan kulit semata-mata.

Vitamin C ialah vitamin larut air (water soluble vitamin). Bermaksud, ianya sangat mudah terlarut dalam air. Vitamin C tiak boleh disimpan di dalam badan dan akan disingkirkan melalui air kencing. Jadi, badan kita memerlukan vitamin C setiap hari baik dari diet ataupun suplemen jika tidak mencukupi dari sumber makanan.

Saranan harian vitamin C ialah kira-kira 75-100mg vitamin C sehari.

.

Sumber-sumber Vitamin C

Buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna terang mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi. Contoh sumber yang kaya dengan vitamin C ialah seperti dalam gambar ini:

  • 1 oz cili merah – 45mg
  • Sebiji lemon – 30mg
  • Secawan bayam mentah – 8mg
  • Secawan strawberi – 85mg
  • Secawan jus cranberi – 23mg
  • Secawan brokoli yang dimasak – 51mg
  • Setengah cawan cili hijau – 60mg
  • Sebiji kentang – 17mg

kebaikan vitamin c

.

Manfaat Vitamin C Dari Segi Sains

.

Daripada artikel dari WebMD, berikut merupakan antara manfaat vitamin C untuk kesihatan, berdasarkan kajian-kajian yang telah dilakukan:

1. Stress

Vitamin C bermanfaat untuk mengatasi masalah stres yang berpunca dari sistem imun yang lemah.

2. Batuk dan selesema

Kajian mendapati, pengambilan vitamin C semasa batuk dan selesema mengurangkan risiko mengalami jangkitan yang lebih teruk seperti pneumonia

3. Strok

Satu kajian di dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati, mereka yang mempunyai konsentrasi vitamin C darah yang tinggi dikaitkan dengan risiko strok yang lebih rendah sebanyak 42%, berbanding dengan mereka yang mempunyai konsentrasi vitamin C darah yang rendah.

4. Proses Penuaan

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, sebanyak 4,025 wanita berusia 40-74 tahun telah diuji.

Kajian ini mendapati, wanita yang mengambil lebih vitamin C lebih lambat mengalami kedutan di wajah, kulit yang kering dan mempunyai keadaan kulit yang lebih awet muda.

kebaikan vitamin c

Manfaat lain Vitamin C yang terbukti melalui beberapa kajian adalah seperti berikut:

5. Mengurangkan keradangan

6. Menurunkan risiko kanser dan masalah kardiovaskular

7. Menggalakkan penghasilan kolagen

Baca entri 5 Rahsia Kulit Cantik Berseri Dengan Vitamin C.

8. Membantu penyerapan zat besi

Kerana itu, diisarankan ibu hamil yang mengalami masalah anemia mengambil makanan atau tablet tinggi zat besi, bersama-sama dengan buah-buahan (kaya vitamin C).

9. Mempercepatkan penyembuhan luka

10. Penting untuk kesihatan tulang rawan, tulang dan gigi

vitamin c shaklee

Baca entri Vitamin C Shaklee : Kelebihan dan Harga.

.

Ainniah Zulkefli
Pencinta SR Vita C Shaklee sejak 2012
Pengedar Shaklee Butterworth
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Promosi Vivix dan Set Detox

Promosi Vivix dan Set Detox

promosi vivix

Promosi Vivix dan Set Detox kembali lagi sepanjang bulan Oktober 2019 ini!

Kali ini didatangkan dengan cabaran baru yang dinamakan Prove It! Live It! Share It!, yang mana anda boleh menyertai program detox untuk ‘reset’ sistem tubuh ke arah kesihatan yang lebih baik dalam masa 7 hari sahaja.

Untuk menyertai, anda mempunyai 2 pilihan set seperti berikut:

.

1. Jom Detox Set

Terdiri daripada:

  • Cinch Shake (Vanila atau Chocolate)
    • Memberikan tenaga segera dan berpanjangan
    • Membantu meningkatkan jisim otot dan pembinaan otot baru
    • Membantu membakar lemak visceral (lemak di sekeliling organ-organ dalaman)
    • Info lanjut Cinch Shake
  • Herblax
    • Membantu masalah sebelit
    • Mengempiskan perut
    • Melancarkan proses penghadaman
    • Info lanjut Herblax
  • DTX Complex
    • Melindungi dan meningkatkan fungsi hati daripada toksin
    • Membantu membina semula sel-sel hati
    • Info lanjut DTX Complex
  • Peppermint GingerPlus
    • Membuang angin dan mengurangkan masalah kembung perut
    • Melegakan perut yang tidak selesa
    • Info lanjut Peppermint GingerPlus
  • Alfalfa Complex

*Harga promosi RM 465 (JIMAT RM 35)
*PERCUMA beg Shaklee Pack-and-Go

.

2. Jom Vivix Set

Terdiri daripada:

  • Vivix
    • Membantu meningkatkan metabolisme badan
    • Meningkatkan sistem imun
    • Menyokong kesihatan tubuh yang menyeluruh
    • Mengandungi asid elagik yang berfungsi membantutkan sel lemak
    • Info lanjut Vivix
  • Cinch Shake (Vanila atau Chocolate)

*Harga promosi RM 590 (JIMAT RM66)
*PERCUMA beg Shaklee Pack-and-Go

vivix shaklee

Asid ellagik dan ellagitannin di dalam anggur Muscadine (bahan dalam Vivix), apabila bergabung dengan polifenol lain, membentuk kuasa antioksidan yang hebat!

.

Selain itu, kita ada juga promosi Ostematrix dan YOUTH Masks

Ostematrix Buy 3 Off 5%

Sebotol Ostematrix RM61.25
2 Botol Ostematrix RM122.50
3 Botol Ostematrix RM174.56

Baca Kelebihan Ostematrix Shaklee berbanding suplemen kalsium jenama lain.

kaki cramp ketika mengandung

Salah satu kelebihan Ostematrix :Kalsium dari Ostematrix diserap sepenuhnya selepas 12 jam pengambilan (Sumber: Laman Web Rasmi Shaklee).

.

YOUTH Masks

Anda tercari-cari masker untuk kulit lebih halus mulus dan berseri? Inilah masa untuk anda mencuba YOUTH Mask.

  • YOUTH Hydrating Gel Mask untuk kulit kering
  • YOUTH Purifying Clay Mask untuk kulit berminyak

Dengan mana-mana 2 masker, anda akan menerima PERCUMA beg organza, berus wajah dan booklet YOUTH Masks. Info lanjut YOUTH Mask.

.

Pertanyaan dan order,

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

YOUTH Moisture Lock Day Cream

YOUTH Moisture Lock Day Cream

pelembap muka youth shaklee moisture lock day dream

Memperkenalkan YOUTH Moisture Lock Day Cream, pelembap muka YOUTH Shaklee yang berupaya  menghidrat kulit wajah secara mendalam dengan segera!

Salah satu kunci kepada kulit berseri dan kelihatan awet muda ialah kulit yang dihidrat dengan baik.

YOUTH Moisture Lock Day Cream diformulasi dengan menggunakan Teknologi Penghidratan Selular Aktif (Active Cellular Hydration Technology). Teknologi canggih ini melangkaui lebih dari menangani masalah kulit di permukaan. Sebaliknya mensasarkan ke tahap lebih mendalam iaitu sel kulit anda (paling asas).

Dengan memanfaatkan kuasa tumbuh-tumbuhan semulajadi, teknologi eksklusif ini bertindak sebagai “magnet” kelembapan yang menarik air ke lapisan luar kulit dan mengubahnya menjadi “takungan”untuk mengunci penghidratan.

.

4 Mekanisma Tindakan YOUTH Moisture Lock Day Cream

.

  1. MENARIK untuk hidrasi segera : Ekstrak kaktus menarik kelembapan pada lapisan luar kulit, menenang dan melembutkan kulit, serta memberi penghidratan yang tahan lama.
  2. MENGUNCI untuk mengekalkan kelembapan : Gabungan unik empat jenis asid hialuronik yang mengekalkan sehingga 1,000 kali beratnya dalam air untuk melembapkan kulit, “mengunci” kelembapan dan membentuk takungan jauh di dalam kulit.
  3. MEINDUNGI untuk kelembapan yang lebih berpanjangan : 100% Squalane berasaskan tumbuhan yang mampan membina halangan pelindung untuk mengurangkan kehilangan air. Juga menyeimbangkan air dan minyak kulit supaya kulit anda kelihatan segar sepanjang hari.
  4. FAEDAH ANTI-PENUAAN : Kerana terdapatnya bahan botanikal dari Youth Complex seperti anggur Muscadine, Lotus Japonicus dan Schisandra Chinensis

.

pelembap muka youth shaklee

4 mekanisma penghidratan oleh YOUTH Moisture Lock Day Cream.

.

Sebab lain kenapa anda harus memilih YOUTH Moisture Lock Day Cream adalah seperti berikut:

  • Diformulasi 100% daripada bahan-bahan botani semulajadi (lebih 23 ekstrak tumbuh-tumbuhan)
  • Tidak berminyak
  • Sangat mudah diserap
  • Tekstur yang ringan
  • Bebas pewarna dan bau tiruan
  • Tiada paraben
  • Bebas dari 1,500 bahan kimia berbahaya yang boleh dipersoalkan
  • Telah diuji oleh pakar dermatologi dan oftalmologi
  • Hipoalergenik (sesuai untuk kulit sensitif)

.

“Saya sudah ada YOUTH Age Defense Moisturizer SPF50. Adakah saya masih memerlukan YOUTH Moisture Lock Day Cream juga?”

Sudah tentu kerana fungsi keduanya berbeza!

YOUTH Age Defense Moisturizer SPF50 memberi perlindungan dari kotoran dan sinar ultraviolet yang membahayakan ketika anda berada di luar.

YOUTH Moisture Lock Day Cream pula membantu kulit wajah anda menghidrat dan mengekalkan kelembapan untuk kulit berseri sepanjang hari.

Lihat testimoni.

.

pelembap muka youth shaklee

Promosi September 2019 sahaja : Dapatkan penjimatan RMXX dengan pembelian “The Perfect Partner” untuk menghidrat dan melindungi kulit wajah anda.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Bertam, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

YOUTH Mask Shaklee | ainniahzulkefli.com

YOUTH Mask Shaklee | ainniahzulkefli.com

youth mask shaklee

YOUTH Mask Shaklee didatangkan dalam 2 jenis untuk kulit kering, berminyak dan kombinasi.

.

YOUTH Purifying Clay Mask

  • Untuk kulit berminyak
  • Membantu anda menyahtoksin dan membersihkan kulit dengan campuran tiga jenis tanah liat yang kaya dengan mineral, serbuk arang yang halus dan abu gunung berapi dari Pulau Jeju yang bersih di Lautan Pasifik
  • Rumusan ini menyerap dan menyingkirkan kotoran, bahan pencemar dan sebum berlebihan untuk membantu meminimumkan ketampakan liang pori, menjadikan kulit lebih licin tanpa menghakis atau mengeringkan kulit

.

YOUTH Hydrating Gel Mask

  • Untuk kulit kering
  • Membantu mengembalikan keserian wajah dengan kelembapan yang mendalam, melega, menyegar dan menghidrat
  • Gel emas ini padat dengan asid hialuronik, jus daun aloe dan gabungan pelbagai herba seperti Centella Asiatica dan ekstrak Chamomile yang menyegar dan melembapkan kulit secara berpanjangan

.

.

Cara Penggunaan YOUTH Mask

  1. Gunakan YOUTH mask Shaklee ini selepas mencuci wajah dengan YOUTH Luminous Gel Oil Cleanser.
  2. Untuk kulit kering, sapukan YOUTH Hydrating Gel Mask di keseluruhan wajah.
  3. Manakala untuk kulit berminyak, sapukan YOUTH Purifying Clay Mask di seluruh wajah.
  4. Untuk kulit kombinasi, sapukan YOUTH Hydrating Gel Mask di bahagian pipi dan YOUTH Purifying Clay Mask di bahagian zon T.
  5. Elakkan kawasan mata dan mulut
  6. Biarkan selama 10 minit
  7. Bilas dengan air atau lap dengan kain basan perlahan-lahan.

.

11 KEISTIMEWAAN SKINCARE YOUTH SHAKLEE

  1. Dirumus secara semulajadi menggunakan kuasa botanikal 100% (100% vegan).
  2. Bahan-bahan terpilih menangani pelbagai faktor penuaan kulit, menjadikan kulit lebih awet muda.
  3. Keputusan klinikal tanpa kompromi di mana YOUTH telah terbukti melalui Ujian Indeks Usia Kulit, 100 wanita yang menggunakan YOUTH mendapat kulit lebih awet muda (100% keputusan positif). Dan 2/3 daripada mereka berjaya mengubah usia kulit sedekad lebih muda!
  4. Bebas daripada 1,500 bahan kimia yang boleh dipersoalkan.
  5. Bebas kekejaman (Tidak melakukan ujian ke atas haiwan).
  6. Non-comedogenic (tidak menyumbatkan liang pori).
  7. Dermatologist-tested.
  8. Ophthalmologist-tested.
  9. Gluten-free.
  10. Mempunyai 8 paten dan paten-diproses.
  11. Sesuai untuk semua peringkat usia dari remaja, jantina dan jenis kulit (termasuk kulit sensitif).

.

Beli mana-mana dua mask, dan dapatkan beg organza dan berus wajah ini secara PERCUMA. Promosi sehingga 30 September 2019 sahaja.

.

Lihat sendiri Koleksi Testimoni YOUTH Shaklee.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 0164214704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Bertam, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Rangkaian Produk YOUTH Skincare Shaklee

Rangkaian Produk YOUTH Skincare Shaklee

LOOK YOUNGER LONGER

Youth Skincare
Whatsapp

Berita Baik Untuk Anda Yang Ingin Kelihatan Lebih Muda Lebih Lama!

YOUTH ialah produk penjagaan kulit terbaru dari Shaklee, yang terbukti secara klinikal berupaya melambatkan penuaan kulit.

ainniahzulkefli.com

Kuasa Botanikal

YOUTH berasaskan sumber tumbuhan, telah diformulasi secara spesifik untuk menangani pelbagai faktor penuaan kulit.

Sesuai untuk remaja

Menangani jerawat & memudarkan parut

Mengurangkan garis halus

Memudarkan jeragat

Sesuai untuk semua jenis kulit

Juga sesuai untuk lelaki

Kesan seawal 7 hari

Keputusan Klinikal Tanpa Kompromi

Ujian Indeks Usia Kulit membuktikan, sebanyak 100% wanita yang diuji mendapat kulit lebih muda.

2/3 daripada wanita ini pula berjaya mengubah usia kulit sedekad lebih muda!

YOUTH Memang Berbeza

100% Vegan

Youth diformulasi menggunakan bahan-bahan semulajadi

~

Paten

YOUTH adalah sebuah revolusi dengan 8 paten dan paten-diproses

Bebas Kekejaman

Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan

Diuji Pakar Kulit

Diiktiraf oleh pakar kulit bertaraf dunia

Q

Bebas Bahan Kimia

YOUTH bebas daripad 1,500 bahan kimia yang boleh dipersoalkan

Diuji Pakar Mata

YOUTH telah diuji selamat untuk mata

Pilihan Set Youth

Set Permulaan

Sesuai untuk golongan muda, lelaki yang mencari rejimen mudah.

Set Popular

Untuk mereka yang inginkan kulit yang muda dan mencegah tanda-tanda penuaan.

Set Rawatan Intensif

Merawat & memperbaiki kulit yang mempunyai tanda-tanda penuaan.

Ada apa dalam youtH

Produk Tambahan Youth

Whatsapp

016 421 4704

Email

drainniah@gmail.com

COD

Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam

Poslaju

ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak

Cara Tentukan Jenis Kulit Muka Anda

Cara Tentukan Jenis Kulit Muka Anda

jenis kulit muka

Tahukah anda, jenis kulit anda boleh berubah-ubah dari semasa ke semasa?

Perbezaan jenis kulit antara kita adalah disebabkan perbezaan:

  • kandungan air di dalam kulit (yang menentukan kelembapan dan keelastikan kulit)
  • kandungan minyak di dalam kulit (yang menentukan kelembutan kulit)
  • sejauh mana sensitifnya kulit anda

Disebabkan perbezaan ini, kulit kita boleh dikategorikan kepada 5 jenis – normal, kombinasi, berminyak, kering dan sensitif.

.

1# Kulit NORMAL

Sememangnya ramai yang mengimpikan kulit normal, terutamanya kaum wanita dan yang mementingkan penampilan diri.

Mereka yang memiliki kulit normal mempunyai ciri-ciri berikut:

  • tiada atau sangat minimal masalah kulit
  • tidak sensitif
  • pori tidak jelas kelihatan
  • kulit berseri

jenis kulit muka

Jenis Kulit Muka Normal

.

2# Kulit KOMBINASI

Ada juga mereka yang mempunya bahagian kulit yang kering di satu bahagian, manakala di bahagian lain pula lebih berminyak.

Contoh paling kerap ialah berminyak di bahagian T (T-zone) dan lebih kering di sekitar dahi dan pipi.

Mereka inilah yang berkulit kombinasi.

Kebanyakannya mempunyai pori yang jelas kelihatan, kulit nampak berkilat dan muncul blackheads di wajah.

jenis kulit muka

Jenis Kulit Muka Kombinasi

.

3# Kulit KERING

Bagi yang berkulit kering, biasanya anda tidak mempunyai liang pori yang jelas kelihatan.

Tetapi kulit anda tampak kusam dan kasar, mungkin juga ada beberapa tompokan kemerahan (tanda radang dan mengelupas).

Kulit anda juga kurang elastik. Garisan halus lebih jelas kelihatan kerana kandungan air dalam kulit anda kurang.

Bukan sahaja di wajah, kulit anda di bahagian lain seperti sikut dan lutut adalah sangat kering sehingga pecah-pecah!

Lebih malang lagi, perkara-perkara di bawah boleh menjadikan kulit anda lebih kering lagi:

  • faktor genetik
  • perubahan hormon
  • proses penuaan
  • cuaca sejuk dan kering (contoh : cuaca sejuk di luar negara)
  • mandi dengan air suam terutamanya jika anda mandi untuk jangka masa yang panjang
  • ubat tertentu

jenis kulit muka

Jenis Kulit Muka Kering

.

4# Kulit BERMINYAK

Antara jenis kulit yang bermasalah ialah kulit berminyak.

‘Pelawat’ asing seperti jerawat, whiteheads dan blackheas lebih banyak kelihatan pada mereka yang berkulit jenis ini.

Tidak cukup dengan itu, kulit anda nampak kusam dan berkilat.

Kebiasaannya, seseorang mengalami kulit berminyak apabila terjadinya perubahan hormon, terlalu stress, dan perubahan cuaca.

Oleh kerana mereka yang mempunyai kulit berminyak lebih cenderung mengalami masalah pori tersumbat, untuk mencari produk penjagaan kulit dan makeup, sebaiknya anda pilih yang bersifat noncomedogenic.

jenis kulit muka

Jenis Kulit Muka Berminyak

.

5# Kulit SENSITIF

Mudah sahaja untuk mengenalpasti mereka yang berkulit sensitif.

Sekiranya kulit anda kemerahan, mudah merengsa, terlalu kering dan rasa seperti terbakar, anda berkemungkinan besar memiliki kulit yang sensitif.

Lagi satu ciri kulit sensitif ialah susah sangat nak cari skincare yang sesuai dengan kulit.

Silap langkah kulit memang boleh jadi teruk!

jenis kulit muka

Jenis Kulit Muka Sensitif

.

Sebagai penutup, Ain kongsikan 6 tips penting penjagaan kulit walau apa jua jenis kulit anda

  1. Cuci muka dengan teliti dan bersih setiap hari dengan pencuci muka yang sesuai
  2. Gunakan pelembap muka setiap hari.
  3. Pilihlah sunscreen atau sunbock berspektrum luas yang mampu memberi perlindungan dari sinar UVA dan UVB.
  4. Minum air kosong yang cukup setiap hari sekurang-kurangnya 2 liter.
  5. Berhenti atau jangan merokok jika anda sayangkan kulit anda.
  6. Elakkan berjemur di bawah terik matahari. Sekiranya terpaksa, gunakan semua teknik sunscreen yang ada seperti memakai baju berlengan panjang, memakai topi pantai dan cermin mata hitam.

Berminat untuk kulit sihat berseri secara semuajadi?

Jangan Salah Pilih Jenis Pencuci Muka Ya

Jangan Salah Pilih Jenis Pencuci Muka Ya

jenis pencuci muka

Setelah seharian terdedah kepada habuk, debu dan kotoran, tiada apa yang anda mahukan lagi selain mencuci wajah dengan sebersih-bersihnya.

Yang suka mekap pun takkanlah sampai ke tidur nak dibawa ‘contengan’ di wajah. Tak selesa amat nak tidur dengan muka yang ‘berat’ kan?

Mencuci wajah adalah langkah pertama dalam mana-mana range produk penjagaan kecantikan wajah.

Wajah yang tidak dicuci dengan bersih, silap hari bulan muncullah cik puan J. Yang tak ambil kisah akan hal ini, lain hari cik puan J ni mai balik bawak geng beramai-ramai. Kikikii…

Jadi, pemilihan pencuci wajah yang sesuai untuk kulit masing-masing adalah penting.

Kulit kita pun berbeza-beza antara satu sama lain.

Pencuci muka yang sesuai untuk orang A tak semestinya sesuai untuk orang Z.

.

9 Jenis Pencuci Muka

.

1# GEL CLEANSER

Jenis pertama ini kebanyakannya tidak berwarna.jenis pencuci muka

Seperti namanya, konsistensinya adalah seperti gel.

Pencuci jenis ini membersih dengan mendalam jadi baik untuk masalah pori tersumbat, dan menyingkirkan lebihan minyak.

Disebabkan konsistensnya yang tebal dan tidak mudah mengalir, ianya juga boleh dijadikan masker rawatan.

Dan untuk pencucian yang lebih mendalam, adalah disarankan membiarkan gel ini kira-kira 5 minit sebelum membilas.

Sesuai sangat untuk mereka dengan kulit berminyak dan kombinasi.

.

2# CREAM CLEANSER

jenis pencuci mukaCream cleanser pula kebiasaannya tebal, berkrim dan mempunya bahan pelembap seperti minyak botanikal.

Daripada konsistensi sahaja, anda biasanya sudah dapat membezakan pencuci muka jenis krim dan gel.

Ia membersih secara lembut tanpa menyingkirkan minyak semulajadi kulit.

Sepatutnya pencuci wajah jenis ini menjadi pilihan mereka yang berkulit kering dan sensitif.

Juga sesuai untuk kulit ‘matang’ yang memerlukan lebih kelembapan di samping mencuci wajah dengan bersih.

.

3# FOAM CLEANSER

Foam cleanser kebanyakannya adalah berasaskan air.jenis pencuci muka

‘Rupa’ asalnya boleh jadi krim atau gel, tetapi setelah dicampur sedikit air akan menghasilkan buih yang banyak.

Buih-buih ini akan membersih kulit secara mendalam sama seperti pencuci muka jenis gel.

Terdapat juga foam cleansers yang mengandungi bahan yang boleh ‘menarik’ minyak semulajadi yang diperlukan kulit.

Kepada mereka yang mempunyai kulit kering dan sensitif, sebaiknya elak menggunakan pencuci muka jenis ini.

Walau bagaimanapun, ia amat sesuai untuk kulit remaja dan terlalu berminyak.

.

4# OIL CLEANSER

jenis pencuci mukaMinyak pun boleh dijadikan pencuci muka?

Ya.

Seperti makanan yang ada minyak ‘baik’ dan ‘jahat’, minyak yang dijadikan pencuci muka juga adalah dari yang ‘baik’.

Minyak ‘jahat’ pula ialah kotoran, debu dan minyak berlebihan di wajah.

Mencuci wajah dengan pencuci berasaskan minyak dapat membersihkan pori secara lembut tanpa mengeringkan kulit.

Buat sesiapa yang tak tahu nak pilih pencuci jenis apa, pencuci jenis ini sesuai untuk semua jenis kulit!

.

5# CLAY CLEANSER

Berasaskan daripada clay yang berkuasa menyerap, pencuci jenis ini sesuai untuk kulit berminyak dan kombinasi.

Ini kerana ia berupaya menyerap minyak berlebihan dan toksin dari pori.

.

6# MICELLAR CLEANSER

jenis pencuci muka

Satu lagi yang boleh menjadi pilihan mereka yang berkulit kering dan sensitif ialah pencuci jenis keenam ini.

Pencuci ini istimewa kerana mengandungi molekul minyak yang kecil di dalam air pencucinya.

Molekul minyak ini ‘menarik’ minyak, mekap dan kotoran.

Lagi satu yang istimewa tentang cleanser jenis ini ialah anda tidak perlu membilas dengan air selepas menggunakannya.

.

7# POWDER CLEANSER

jenis pencuci mukaKetika kering, pencuci ini berbentuk serbuk.

Sebaik dicampur dengan air, ianya akan menjadi krim bermiktur.

Terus sahaja mencuci wajah anda sambil menyingkirkan kulit mati dan kotoran (fungsi exfoliate) secara lembut.

Berbeza dengan pencuci dengan microbeads yang kasar terhadap kulit, powder cleanser tidak sebegitu.

Sebab itulah ianya sesuai untuk kulit berminyak dan sensitif.

.

8# BAR CLEANSER

jenis pencuci muka

Pencuci muka jenis ‘buku’ ini kini kembali ke pasaran dengan ‘rupa’ baru.

Sesetengah pencuci jenis ini mempunyai sedikit sabun atau tiada langsung sabun di dalamnya.

Menawarkan pH yang mesra kulit, bahan-bahan pencuci wajah yang lembut, kaya dengan nutrisi dan mengandungi pelembap.

Point penting yang tiada pada pencuci wajah jenis lain ialah kebanyakan pembalutnya diperbuat daripada kertas yang mesra alam dan boleh dikitar semula.

Ini menambah lagi pilihan yang ada bagi mereka yang kulit berminyak dan kombinasi.

youth cleanser shaklee

Pencuci muka YOUTH ni special, kerana gabungan jenis gel dan oil. Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

.

So bagaimana, anda dah boleh decide pencuci muka mana yang sesuai untuk anda?

Kalau anda masih tidak pasti jenis kulit anda, next Ain akan share tentang cara nak tahu jenis kulit kita.

Stay tuned ya! =)

.

Sumber:

  1. www.thegloss.com
  2. www.dermstore.com

Berminat untuk dapatkan kulit sihat bersih secara semulajadi?