Pelbagai Jenis Ruam Bayi Yang Buat Mak Pak Konfius

Pelbagai Jenis Ruam Bayi Yang Buat Mak Pak Konfius

Jadi mak-pak ni kadang konfius jgak bila anak naik ruam, orang ni kata demam campak. Orang nun plak kata campak sekam. Bila pi klinik plak doktor habaq ruam panas biasa ja. Dah mana tak pening kan?

Pulak tu, ada jenis ruam bayi yang tak berjangkit tak payah kuarantin pun tak pa.

Dan ada juga jenis mudah berjangkit dan perlu dikuarantin beberapa hari.

Kalau yang dihantar nursery plak ada yang taknak terima untuk jaga bimbangkan boleh berjangkit dengan budak-budak lain. Masa inilah perlunya surat pengesahan dari doktor la dan sebagainya.

Jadi, memandangkan si Achik (anak ketiga Ain) tengah dilanda chicken pox sekarang, mai sini Ain nak kongsi beberapa jenis ruam bayi.

.

1# Roseola infantum

.

jenis ruam bayi

Bayi dan kanak-kanak yang mempunyai ruam roseola infantum kelihatan sihat dan aktif. Ruam ini tidak berjangkit dan tidak membahayakan.

.

Jenis ‘campak’ ni tak berbahaya dan TIDAK berjangkit pun dengan orang lain. Puncanya ialah jangkitan virus terhadap bayi berusia di antara 9 hingga 12 bulan.

Kebiasaannya ibu bapa akan memberi sejarah bayi demam around 2-3 hari. Boleh ada simptom batuk, selesema, muntah atau cirit, yang penting ada demam.

Apabila demam surut ruam akan mula keluar seluruh badan, termasuk muka dan kaki tangan.

Walaupun ‘rupa’ ruam ini agak menakutkan kerana seluruh badan menjadi merah dek ruam halus-halus, bayi dan kanak-kanak pula kelihatan sihat dan aktif sahaja.

Ruam ini mostly tidak gatal (ada juga yang complaint anak menggaru kegatalan) dan akan hilang dengan sendirinya selepas 1-2 hari tanpa meninggalkan parut.

Keywordnya:

  • ruam naik lepas demam dah kebah
  • tidak membahayakan
  • dan tidak berjangkit
  • akan hilang dengan sendirinya dengan cepat tanpa meninggalkan parut
  • tak perlu kuarantin

.

2# Campak Sekam (Measles / Rubeola)

.

jenis ruam bayi

Measles ialah jangkitan virus yang membahayakan dan boleh membawa maut! Ketika ruam muncul, kanak-kanak mempunyai suhu badan yang tinggi. Ruam bermula dari kepala dan turun ke bawah.

.

Juga dipanggil campak halus, dalam bahasa perubatan pula disebut measles atau rubeola.

Measles ialah sejenis jangkitan virus yang membahayakan dan boleh membawa maut kerana komplikasi jangkitan bahayanya di telinga, salur pernafasan dan paru-paru, otak dan boleh mengakibatkan masalah jika menjangkiti ibu hamil.

Antara faktor risiko dijangkiti measles ialah bayi dan kanak-kanak yang tidak mendapat vaksin atau berkunjung ke luar negara yang tinggi kes ini.

Bayi dan kanak-kanak yang mengalami measles mula jatuh sakit dengan demam tinggi, batuk, selesema, mata kemerahan, tompok-tompok putih dalam mulut.

Ruam disebabkan measles adalah seperti berikut:

  • muncul semasa pesakit masih demam tinggi
  • bermula dari kepala kemudiannya turun ke bawah
  • ruamnya adalah kecil-kecil dan ada yang timbul sedikit
  • selepas beberapa hari, ruam akan hilang bermula dari kepala turun ke bawah (macam mana dia muncul, macam itu jugalah dia menghilangkan diri)

.

Mak-pak semua kena hati-hati. Sebabnya, sudahlah penyakit ni bahaya. BOLEH berjangkit plak tu!

Sebab itulah, suntikan vaksin bagi mencegah komplikasi teruk measle termasuk dalam suntikan wajib bagi bayi dan kanak-kanak pada usia 9 bulan, 12 bulan dan 7 tahun.

Tempoh boleh berjangkit ialah kira-kira 8 hari, iaitu dari 4 hari sebelum ruam muncul sehingga hari keempat selepas ruam ada. Waktu ini kanak-kanak dinasihatkan untuk dikuarantin untuk mengelak kanak-kanak lain dijangkiti.

.

3# Cacar Air (Chicken Pox)

.

jenis ruam bayi

Amat mudah mengenali ruam chickene pox – biji timbul yang mengandungi air, bermula dari badan dan merebak ke muka, tangan dan kaki. Gatal tau ruam chicken pox!

.

Haa, nindia yang Achik sedang alami sekarang.

Bermula dengan demam low-grade (kurang dari 38 Celcius), batuk, selesema atau sakit tekak beberapa hari.

Kemudiannya ruam akan mula keluar dari badan (tak kisah depan or belakang or private area), dan terus merebak ke muka, tangan dan kaki, Dari tengah ke luar gitu.

Ruamnya tengok pun boleh tahu dah itu ialah chicken pox.

  • biji timbul yang mengandungi air (vesicles)
  • saiz pelbagai : ada kecik, ada besar
  • kebanyakannya ‘berterabur’ seluruh badan (bukan berkumpul di satu-satu tempat)
  • gatal yang amat sepanjang hari
  • ruam yang telah ‘pecah’ jika tidak dijaga kebersihan dengan baik boleh mengakibatkan jangkitan kuman

.

Chicken pox sangat mudah berjangkit!

Seharusnya bayi dan kanak-kanak yang didagnos chicken pox dikuaratin. Elakkan membawa mereka ke tempat-tempat awam seperti pasar, shopping complex, tengok wayang dan sebagainya (walaupun mak-pak dapat cuti kuarantin hehe).

Tempoh boleh berjangkit ialah 48 jam sebelum ruam mula kelihatan, sehingga kesemua ruam telah kering dan berkeruping (crusted). Biasanya lebih kurang seminggu macam tu.

Akhir sekali, ruam yang telah kering dan berkeruping kebiasaanya boleh meninggalkan parut yang berkekalan.

Kalau jenis yang suka korek ruam kering sampai berlubang tu lagi dalam parutnya.

Selain itu, berita gembiranya ialah sangat jarang chicken pox mengakibatkan komplikasi membahayakan.

Dan pesakit yang pernah mengalami chicken pox juga akan mempunyai imuniti sepanjang hayat (sekali seumur hidup sahaja kita mengalami chicken pox).

.

4# Hand Foot Mouth Disease (HFMD)

.

jenis ruam bayi

HFMD – ruam seperti chicken pox tetapi tehad di tangan, kaki dan mulut sahaja.

.

Bayi dan kanak-kanak yang mengalami HFMD mempunyai ruam yang serupa dengan ruam chicken pox.

Cuma bezanya, ruam ini terhad di kawasan tangan, kami dan mulut sahaja.

Beberapa kes yang jarang berlaku, boleh terdapat ruam di private part juga.

HFMD juga sangat mudah berjangkit dan perlu dikuarantin sehingga semua ruam kering.

.

5# Kudis Buta (Scabies)

Satu lagi penyakit yang mempunyai vesicles seperti chicken pox ialah scabies.

Perbezaanya ialah seperti berikut:

  • pesakit tidak demam kerana ianya bukan disebabkan jangkitan, tetapi disebabkan kutu parasit yang bertelur di bawah kulit
  • ruam-ruam lebih banyak di kawasan yang gelap dan suam seperti celahan jemari, ketiak, leher dan pelipat kaki dan lutut
  • sangat gatal terutamanya pada waktu malam (tipikal untuk kudis buta)

.

Boleh rujuk entri sebelum ini bertajuk “Arghh Gatalnya Kudis Buta!” untuk info lanjut tentang penyakit ini.

.

Kesimpulannya, ada banyak lagi jenis ruam bayi yang lain.

Sebagai penutup, sekiranya bayi dan anak anda mengalami apa jenis ruam pun, dapatkan diagnosis yang betul supaya dapat dirawat dengan tepat.

Kalaupun anda mahu berkhtiar dengan suplemen sekalipun, juga memerlukan diagnosis yang betul. 🙂

.

Klik gambar ini untuk ikhtiar sihat dengan suplemen Shaklee.

Koleksi Testimoni Herbal Blend Shaklee

Koleksi Testimoni Herbal Blend Shaklee

Krim serbaguna Herbal Blend memang banyak sangat kegunaannya. Diperbuat daripada ekstrak semulajadi herba yang menyamankan termasuk sage, rosemary, horse chestnut dan yarrow.

Herbal Blend telah diuji secara klinikal berupaya menghaluskan kulit kasar dan callus, menyamankan, menyegarkan, mentholated dan tidak berminyak.

Teman baik bayi, semestinya teman baik anda jua.

Antara kegunaan popular krim Herbal Blend ini ialah seperti berikut:

.

1# Tumit merekah

testimoni herbal blend

.testimoni herbal blend

.

2# Kulit kering, kegatalan dan alahan

testimoni herbal blend

Herbal Blend untuk gatal kulit : “Jari alergik & gatal hampir sebulan. Macam-macam ubat dah cuba. Ubat farmasi, ubat cina tapi tak sembuh juga jari, semakin teruk sampai tak dapat diluruskan. Memang pedih lagi2 terkena air dan my nanny suruh cuba Herbal Blend Shaklee. Alhamdulillah memang menakjubkan jari dah sembuh dan boleh diluruskan.”

.

3# Melegakan ruam eczema

Ruam eczema ni bukan boleh sembarangan pakai krim. Tambah-tambah jenis yang ada bahan kimia. Disebabkan Herbal Blend dari ekstrak semulajadi, sesuai sangat disapu pada ruam eczema yang kegatalan dan kekeringan. Ain juga salah seorang penghidap eczema. Syukur bertemu Herbal Blend. =)

testimoni herbal blend

.testimoni herbal blend

.

4# Kulit melecur

testimoni herbal blend

“Nad, best la Herbal Blend tu. Tak sampai 24 jam luka kaki baby dah kering. Kalau tahu awal-awal dah sapu Herbal Blend dari awal pagi. Alhamdulillah dah boleh pakai stoking.”

.

testimoni herbal blend

Testimoni Herbal Blend : kulit melecur terkena seterika tak naik gelembung.

.

5# Ruam Chicken pox

testimoni herbal blend

Parut chicken pox (campak) yang besar-besar makin pudar lepas 5 hari sapu Herbal Blend.

.

testimoni herbal blend

Testimoni Herbal Blend & chicken pox : “Alhamdulillah dah ok chicken pox semua. Memang pakai Herbal Blend tu Alhamdulillah tak tinggal parut. Kak Ina rekomen kat kawan sebab ramai yang kena. Pastu diorang kata stok habis hari tu. Sampai yang tak kena pun nak beli buat stok.”

.

Kisah parut chicken pox Khayla (anak kedua Ain) yang teruk, ada diceritakan sebelum di di entri Parut Chicken Pox Anak Hilang Dalam Seminggu.

.

6# Menghilangkan parut ‘fresh‘ contoh gigitan nyamuk dan luka

testimoni herbal blend

Assalamualaikum Ida. Balik kampung nanti bawak krim Shaklee tu ye. Best plak pakai. Naufal kena gigit nyamuk takde bengkak sangat. Tapi dengan syarat lepas kena gigit kena letak cepat-cepat.

.

testimoni herbal blend

Puan macam mana guna Herbal Blend, ok tak? “Ok. Bila anak kena gigit nyamuk, sapu cream Herbal terus hilang.”

.

Untuk pengetahuan, Herbal Blend mengandungi rosemary yang tidak disukai oleh nyamuk. Sebab itu ada sesetengah pengguna memberi gelaran ‘krim ubat nyamuk‘ kepada Herbal Blend. =)

.

7# Kurap air

testimoni herbal blend

Saya dah guna krim Herbal Blend ni memang berkesan sangat. Anak saya kena gatal-gatal macam kurap air tu. Hari ni genap seminggu sapu memang banyak perubahan. Yang best dah tak garu malam2.”

.

8# Mengecutkan jerawat

testimoni herbal blend

“Nad, husband akak memang guna Herbal Blend untuk jerawat dia. Hehe. Dia selalu buat kalau ada jerawat. Bila stress je jerawt keluar sapu je esoknya ok dah.”

.

Bersambung ke Part 2 tentang Testimoni Herbal Blend Untuk Ruam Bayi.

Klik gambar ini untuk order dan konsultasi lanjut.

Krim Untuk Ruam Bayi Yang Anda Cari

Krim Untuk Ruam Bayi Yang Anda Cari

jenis ruam bayi

Kulit bayi yang baru dilahirkan sangat nipis berbanding kulit orang dewasa. Tidak hairanlah kenapa sesetengah krim boleh menyebabkan kulit bayi kemerahan dan naik ruam sebagai tindak balas alergi kulit.

Dan sebab itu juga lah kulit bayi sangat mudah dinaiki ruam – ruam panas, ruam susu dan sebagainya.

Jadi, krim untuk ruam bayi yang paling sesuai semestinya diperbuat daripada sumber semulajadi contohnya krim Herbal Blend.

Herbal Blend diperbuat daripada ekstrak semulajadi herba yang menyamankan, termasuklah sage, rosemary, horse chestnut dan yarrow.

Mari kita baca beberapa feedback puas hati pengguna yang menyapu krim Herbal Blend untuk bayi mereka.

.

Ruam Bayi Hilang Seawal Sapuan Pada Hari Pertama

krim untuk ruam bayi

“Kulit anak saya Alhamdulillah. Hari first pakai pagi tu dah nampak kesan dia.”

.

Ruam Biji-biji Kat Muka Bayi Dah Takde

krim untuk ruam bayi

“Syue tengok pipi Hawa. Baru guna berapa kali ja dah takde biji-biji nanah tu. Aku recommend dekat kak aku. Alhamdulillah.”

.

.

.

Ruam Lampin Hilang Dalam 2 Hari, Chicken Pox Kering Dalam 3 Hari Tak Tinggalkan Parut Pun

krim untuk ruam bayi

“Kulit anak saya mudah alami alahan. Getah tepi lampin pakai buang pun boleh jadi punca. Masa saya first time guna alergik anak dah kronik juga. Bawa gi klinik ubat sapu doktor bagi tak berkesan. Saya guna Herbal Blend dalam masa 2 hari dah kering. Masa anak kena chicken pox sapu Herbal Blend, 3 hari chicken pox dah kering dan tak tinggalkan parut pun. Sampai sekali jadi losyen diorang.”

.

Krim Untuk Ruam Bayi Yang Serasi

krim untuk ruam bayi

Baby serasi sangat dengan cream ni. Mula-mula dulu pakai ubat farmasi tapi tak jadi. Sekarang pakai yang ni je untuk dia. Dia mudah ruam. Sekarang kan musim panas cepat naik gatal-gatal biji-biji merah-merah. Hari tu naik teruk dekat peha sebab pampers. Sapu sekarang dah kurang. Mandi pun tak leh pakai sabun sembarangan. Gatal.

.

Ruam Bayi Makin Hilang

krim untuk ruam bayi

“Yup, dalam sehari dah makin kurang. Especially ruam kat pipi sebab baby saya suka main air liur. So dia kerap naik ruam kat dagu dan pipi. Letak Herbal Blend cream pagi ni, esoknya tengok dah makin hilang.”

.

krim untuk ruam bayi

Ruam di leher baby sudah kering dan baik selepas 3 hari sapu Herbal Blend cream.

.

Apa lagi kegunaan Herbal Blend selain untuk ruam bayi? Boleh terjah entri Koleksi Testimoni Herbal Blend Shaklee.

Untuk order dan pertanyaan lanjut, klik Whatsapp Ain segera.