Ini Cara Hilangkan Bengkak Susu

Ini Cara Hilangkan Bengkak Susu

cara hilangkan bengkak susu

Cara Hilangkan Bengkak Susu

Bengkak susu memang menyakitkan. Bukan sahaja anda mengalami kesakitan yang tak tertanggung. Tetapi juga susu badan keluar dengan amaun yang sangat sedikit menyebabkan bayi tidak mendapat susu secukupnya. Silap haribulan boleh membawa kepada radang payudara (mastitis) yang lebih serius!

.

Punca Terjadinya Bengkak Susu

.

Salur susu tersumbat boleh disebabkan beberapa faktor:

  • Payudara tidak dikosongkan sepenuhnya (samada selepas menyusu atau mengepam).
  • Bayi gagal menghisap dengan baik atau bayi tidak sihat.
  • Jarak penyusuan yang panjang daripada biasa (contohnya melebihi 4 jam).
  • Badan anda menghasilkan susu berlebihan.
  • Masalah pam susu.
  • Berhenti menyusu secara tiba-tiba.
  • Apa-apa yang memberi tekanan ke atas payudara. Contohnya ibu tidur meniarap, memakai bra yang ketat dan sebagainya.

.

Anda mengalami bengkak susu sekiranya mempunyai tanda-tanda berikut:

  • payudara ‘engorged‘ tapi tak surut-surut walaupun selepas bayi menyusu
  • hasil mengepam sedikit walaupun payudara berat
  • terdapat ketulan di payudara
  • bayi seperti tidak puas menyusu
  • kesakitan payudara tidak selesai dengan menyusu atau mengepam

.

Mastitis Ialah Radang Payudara Yang Lebih Serius!

.

Sekiranya dibiarkan, boleh melarat menjadi mastitis (radang payudara) yang lebih serius! Antara tanda-tanda mastitis:

  • ibu demam
  • payudara lebih sakit, kemerahan dan panas apabila disentuh (boleh bandingkan dengan bahagian kulit yang lain)
  • memerlukan khidmat doktor untuk ubat tahan sakit dan antibiotik. Ada juga kes teruk yang memerlukan admission ke wad!

.

cara hilangkan bengkak susu

Mastitis ialah radang payudara iaitu terdapat ketulan menyakitkan, kulit kemerahan dan panas. Pesakit mungkin demam dan memerlukan antibiotik.

.

Jadi sebelum melarat kepada mastitis, sebaiknya anda lakukan sesuatu untuk melegakan masalah bengkak susu anda.

.

6 Cara Hilangkan Bengkak Susu

.

1# Teruskan Menyusu dan Mengepam Susu

Bukanlah menjadi kontraindikasi bagi anda untuk tidak menyusu atau mengepam jika mengalami masalah ini.

Teruskan menyusu dan mengepam.

Ini penting untuk mengekalkan signal keperluan susu yang akan diterima oleh otak anda.

.

2# Dapatkan Nasihat Pakar Laktasi Atau Mak Bidan Yang Berpengalaman

Bila mana anda menghadapi apa jua masalah, bertanyalah kepada yang berilmu dan lebih pakar.

Untuk kes bengkak susu ini, anda boleh bertanya doktor untuk dapatkan ubat tahan sakit bagi mengurangkan kesakitan.

Sementara itu juga, carilah mak bidan yang pandai mengurut untuk melegakan salur susu tersumbat, penyebab utama kepada masalah bengkak susu.

.

3# Mengurut

Seperti yang baru diceritakan. Boleh urut sendiri jika anda berpengalaman.

Ataupun boleh dapatkan khidmat yang lebih pakar.

.

4# Apply Hot Pack Atau Bertungku Terutamanya Pada Ketulan di Payudara

Ini bagi melegakan kesakitan dan membantu ‘memecahkan’ ketulan susu yang menyebabkan salur susu tersumbat.

cara hilangkan bengkak susu

.

5# Menggunakan Kobis

Petua ini ialah petua tradisional yang agak popular dan berkesan.

Tetapi awas, jika berlebihan boleh mengeringkan susu ibu!

.

6# Pengambilan Suplemen Lecithin

Lecithin ialah pengemulsi lemak yang mengurangkan keboleh-lekatan (stickiness) susu ibu.

Berdasarkan kajian, suplemen yang mengandungi lecithin dengan dos saranan antara 3000-4800mg sehari mampu melegakan bengkak susu.

Menurut Canadian Breastfeeding Foundation pula, dos yang disarankan untuk anda yang mengalami masalah salur susu tersumbat ialah sebanyak 1200mg empat kali sehari (jumlah 4800 mg sehari).

 

.

Kenapa Lecithin Shaklee?

.

Diformulasi dari soya non-GMO semulajadi, semestinya Lecithin Shaklee merupakan pilihan terbaik bagi ibu menyusu.

Bagi Lecithin Shaklee, satu kapsul menyediakan 530 mg soya lecithin.

Dan dos yang dicadangkan ialah sebanyak 2 kapsul (530 mg x 2 = 1060 mg) diambil tiga kali sehari (jumlah sehari 1060 mg x 3 = 3180 mg).

.

Apa Kata Consumer Lecithin Shaklee?

.

cara hilangkan bengkak susu

“Ok. Lecithin tu membantu banyak. Sekarang wife saya senang menyusu. Saya nak order Leithin dan Ostematrix untuk kalsium. Sebab sekarang saya patah kaki. Membantu tak?”

 

cara hilangkan bengkak susu

“Wassalam Nadiah. Sihat Alhamdulillah. Lecithin kita consume tiap-tiap hari. Memang berkesan. Kita makan kadang-kadang main taram je beberapa biji. Kadang 2 3 biji lepas makan. Tapi memang lepas pam tu rasa ringan je.”

 

cara hilangkan bengkak susu

“Wassalam. Kak! Mujarab habis la haha. Malam tu terus lega boleh tidur. Walaupun masih bengkak. Esok Dee telan lagi 6 biji. Memang makin kurang bengkak tu. Sekarang dah ok dah. Ada lagi sikit-sikit je bengkak tu tapi dah tak sakit dah. Syok btol makan ubat tu. Hari-hari memang Dee tak skip makan.”

.

Perlukan petua penyusuan lebih lagi? Klik Info Hamil, Pantang dan Menyusu.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Masalah Penyusuan Susu Ibu Yang Common

Masalah Penyusuan Susu Ibu Yang Common

masalah penyusuan susu ibu

Menjadi wanita ini sebenarnya sentiasa diuji dengan dugaan. Semasa menginjak usia sekolah rendah atau menengah, kanak-kanak perempuan ‘dikejutkan’ dengan kehadiran darah haid. Ada yang mengalami senggugut ada yang tidak.

Selepas berkahwin pula, dikurniakan rezeki hamil akan mengalami cabaran yang pelbagai sepanjang 9 bulan kehamilan pula

Baca juga entri Cabaran-cabaran Hamil & Tips Menangani.

Setelah bayi selamat dibersalinkan ke dunia, ibu menyusu akan menempuh masalah penyusuan susu ibu pula.

Hendak menyusukan bayi anda secara eksklusif bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tidaklah pula mustahil untuk berjaya ya.

Jika di zaman persekolahan dahulu, salah satu pepatah yang kita pelajari, “Tangan yang menggoncang buaian mampu menggoncang dunia“, menjelaskan betapa seorang wanita yang tampak lembut di luaran sebenarnya sangat kuat dalaman mereka. =)

Jadi hari ini topik yang Ain nak kongsi bersama ibu-ibu menyusu ialah beberapa masalah penyusuan susu ibu yang common dialami.

Ada masalah, pastilah Ain akan kongsi cara penyelesaiannya juga. InsyaaAllah…

.

1# Puting Tenggelam atau Mendatar (Flat & INVERTED Nipple)

Masalah ini kebiasaaannya dialami oleh ibu-ibu yang pertama kali menyusu.

Jangankan kerana masalah ini, anda give up terus untuk memberi titisan emas ini kepada kesayangan anda.

Apa yang boleh anda lakukan ialah mula mengepam payudara anda seawal minggu ke-37 kehamilan lagi.

Dengan mengepam akan merangsang puting anda supaya lebih ‘keluar’ dan bersedia untuk menyusukan bayi nanti.

Mana tahu dengan mengepam awal ini juga anda akan dapat kolostrum juga.

Kolostrum secara amnya mula dihasilkan badan ibu hamil di penghujung kehamilan.

Untung sangat kalau ‘makanan’ pertama bayi anda sebak menjengah ke dunia ialah kolostrum yang penuh berkhasiat dan kaya dengan antibodi ini.

Konsistensi kolostrum ini sangat pekat, berwarna kekuningan dan amaunnya sedikit sahaja.

masalah penyusuan susu ibu

Flat & inverted nipple adalah masalah penyusuan susu ibu yang common, tetapi boleh diselesaikan.

.

2# Nipple Cracked

Nipple cracked ialah keadaan di mana puting payudara anda terluka dan pedih.

Antara punca-punca puting anda boleh terluka ialah seperti berikut:

  • teknik lekapan yang salah (Baca juga entri tentang Teknik Lekapan Menyusu Yang Betul)
  • penggunaan pam susu yang tidak sesuai (sedutan terlalu kuat, saiz corong salah, dan lain-lain)
  • jangkitan kulit pada puting yang dipindahkan dari bayi semasa menyusu (periksa dalam mulut bayi)
  • kulit anda terlalu kering contohnya anda mengalami eczema
  • bayi anda mengalami tongue-tie yang mempengaruhi teknik lekapan

Sekiranya anda mengalami masalah ini, apa yang anda boleh lakukan ialah:

  1. Pastikan bayi melekap dengan baik semasa menyusu
  2. Cuba menyusu dengan posisi lain
  3. Menyusu di sebelah payudara yang tidak luka
  4. Letakkan cold pack pada puting yang terluka untuk mengurangkan kesakitan
  5. Bersihkan puting dengan kain bersih selepas menyusu
  6. Sapukan krim yang sesuai (boleh didapati di pasaran ‘Cream for Cracked Nipple’) untuk membantu penyembuhan
  7. Jika terlalu sakit, anda boleh dapatkan ubat tahan sakit (sebaiknya dapatkan nasihat doktor kerana anda menyusu)

.

2# Bengkak Susu

Untuk point ini, telah Ain ceritakan dengan detail dalam entri Tips Atasi Bengkak Susu Dengan Berkesan.

Klik gambar ini untuk bacaan lanjut

.

4# Saluran Susu Tersumbat (Clogged Duct)

Ini juga Ain telah buat satu entri tentang ini, bertajuk Salur Susu Tersumbat, Bagaimana Mengatasinya?

.

5# Ibu Tidak Sihat

Dari segi negatifnya, apabila ibu menyusu tidak sihat, badan mengalami stres dan boleh merudumkan penghasilan susu ibu.

Manakala dari segi positifnya, jika ibu menyusu mengalami jangkitan, antibodi yang dihasilkan dapat disalurkan kepada bayi anda.

Untuk mencegah daripada ibu menyusu mudah sakit, amalkanlah pemakanan yang kaya dengan vitamin C (seperti buah-buahan sitrus) dan omega-3 (seperti ikan) untuk boost sistem imun anda.

Bila dah jatuh sakit, kenalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Sebaiknya elakkan membeli sendiri ubat-ubatan kerana ada sesetengah ubat yang tidak sesuai untuk ibu menyusu.

.

6# Susu Merudum

Ada banyak punca kenapa ini boleh berlaku.

Pertamanya, jika anda katakan susu anda sedikit sebaik bayi dilahirkan, sebenarnya anda salah.

Susu ibu ialah ‘makanan’ terbaik yang dijadikan Tuhan. Ciptaan Tuhan juga semestinya adalah yang terbaik untuk bayi anda.

Anda kena sentiasa ingat yang susu ibu sentiasa CUKUP untuk bayi anda sejak dari hari pertama bayi menjengah ke dunia lagi. Perkataan ‘CUKUP’ ini penting sangat kerana susu ibu dihasilkan berdasarkan konsep ‘Demand and Supply‘.

Sebaik bayi dilahirkan pula, perut bayi hanya sekecil sebiji buah ceri yang memerlukan hanya kira-kira sesudu kecil susu sahaja sekali menyusu.

Kalau anda pam minggu pertama selepas bersalin dan dapat 0.5 hingga 1oz sekali pam, itu sudah banyak untuk usia bayi anda ketika itu.

Teruskan sahaja menyusu dan mengepam untuk merangsang demand yang lebih.

Lama-kelamaan, semakin besar bayi anda (semakin besar juga perutnya), bayi akan menyusu lebih banyak. Dan badan anda juga akan menghasilkan lebih banyak susu.

Demand dan supply‘ yang ditepati pasti menjadikan susu ibu anda CUKUP untuk bayi anda.

Elakkan membandngkan hasil ebm anda dengan orang lain. Yang penting “CUKUP”, ok? =)

Baca juga entri Cara Banyakkan Susu Badan Dengan Cepat.

cara simpan susu

Ibu menyusu juga memerlukan makanan tambahan (suplemen) kerana demand nutrisi adalah lebih daripada wanita yang tidak menyusu.

.

Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Carilah ilmu yang betul, praktikkan dan anda pasti berjaya menyusukan bayi anda.

Selamat berjaya ibu-ibu menyusu semua.

.

Sumber : babycenter.com 

Anda tercari-cari suplemen menyusu untuk mengisi lompong nutrisi anda dan bayi anda?

Ini Cara Hilangkan Bengkak Susu

6 Tips Atasi Bengkak Susu

tips atasi bengkak susu

Tips Atasi Bengkak Susu

Betapa sakitnya bengkak susu, hanya ibu yang pernah merasainya sahaja yang tahu. Mana-mana ibu dari selepas bersalin sehinggalah ke wean off penyusuan bayi, boleh mengalami masalah ini, tak kira dah besar mana pun bayi anda.

Bagaimana nak tahu anda sedang mengalami masalah bengkak susu?

Anda mengalami bengkak susu sekiranya mempunyai tanda-tanda berikut:

  • payudara ‘engorged‘ tapi tak surut-surut walaupun selepas bayi menyusu atau pam
  • hasil mengepam sedikit sedangkan payudara masih penuh
  • terdapat ketulan menyakitkan di payudara
  • bayi seperti tidak puas menyusu
  • kesakitan payudara tidak selesai dengan menyusu atau mengepam

.

Awas, kerana jika dibiarkan berlanjutan, bengkak susu boleh mengakibatkan radang payudara (mastitis) yang lebih serius!

Tanda-tanda mastitis pula ialah ibu demam, payudara menjadi lebih sakit, lebih kemerahan dan panas apabila disentuh (boleh bandingkan dengan bahagian kulit yang lain). Boleh jadi ada ketulan yang lebih menyakitkan di payudara.

Jika ini berlaku, anda memerlukan rawatan klinik atau hospital (ada juga kes lebih teruk yang perlukan admission ke wad!)

mastitis

Punca-punca terjadinya bengkak susu ada diceritakan sebelum ini di entri Salur Susu Tersumbat Bagaimana Mengatasinya.

Untuk entri ini, saya kongsikan pula 6 tips untuk mengatasi bengkak susu cara mudah dan agak mujarab untuk ibu-ibu menyusu yang sedang  mengalami masalah ini. Jom!

.

6 TIPS ATASI BENGKAK SUSU

.

Teruskan Menyusu dan Mengepam

Walaupun payudara anda sedang sakit, ini bukanlah kontraindikasi untuk menyusu atau mengepam. Teruskan sahaja seperti biasa. Penting tau untuk mengekalkan demand susu anda.

Kalau anda berhenti menyusu dan mengepam, otak anda akan ‘ingat’ yang bayi tak perlukan susu lagi. Jadinya akan mengurangkan penghasilan susu ibu pula.

Jika bayi anda kelihatan seperti tidak puas menyusu, pam pula hanya dapat sedikit sahaja hasil EBM, berkemungkinan anda sudah mengalami masalah salur susu tersumbat. Teruskan ke tips kedua.

.

Mengurut

Mengurut payudara bertujuan ‘memecahkan’ ketulan susu dan melancarkan salur susu supaya susu mengalir dengan lebih baik.

Berdasarkan pengalaman saya sendiri yang mengalami bengkak susu beberapa kali setiap kali menyusukan anak-anak, boleh dikatakan mengurut ialah tips yang ‘wajib’ dilakukan.

Bila saya dapati payudara masih ‘berat’ selepas bayi selesai menyusu, lebih-lebih lagi jika terdapat ketulan keras yang menyakitkan, saya akan terus mengurut untuk melegakannya. Sudah tentulah saya mengurut berdasarkan apa yang telah diajar oleh mak bidan yang pernah mengurut saya. Jangan urut sesuka hati pula hihihi.

Sebelum mengurut, pastikan anda mengumpul kekuatan dan kentalkan hati dahulu. Sebabnya urut bengkak susu ni bukan main sakitnya oi. Kalau tak meleleh air mata tu tak berkesan la tu, serius. Huhuhu…

tips atasi bengkak susu

Antara cara urutan payudara untuk masalah bengkak susu

.

Letakkan Hot Pack Atau Bertungku di Ketulan Yang Sakit

Satu lagi tips yang sangat membantu ialah letakkan hot pack atau bertungku di payudara. Kalau ada ketulan tu, ha letakkan di situ.

Suhu yang panas suam-suam dipercayai boleh membantu ‘memecahkan’ ketulan susu yang terkumpul. lalu melancarkan pengaliran susu.

Anda yang mengalami bengkak susu juga digalakkan mandi dengan air suam panas-panas. Lalukan air di payudara yang sedang kesakitan amat sangat tu, serius rasa lega sangat. Sambil mandi sambil urut lagi bagus.

.

Dapatkan Nasihat Doktor dan Pakar Laktasi

Bila mana anda dah cuba macam-macam tips tapi keadaan tidak semakin baik malah semakin teruk sakitnya, segeralah bertanyakan yang berilmu dan lebih pakar.

Untuk kes bengkak susu ini, anda boleh berjumpa doktor untuk diagnosis yang betul dand mendapatkan rawatan yang sesuai. Anda mungkin perlukan ubat tahan sakit, bengkak dan/atau antibiotik.

Di sesetengah kawasan, ada juga pihak yang menyediakan khidmat nasihat dan bantuan oleh kanselor laktasi. Ini sudah bagus kerana mereka ialah orang yang paling arif untuk membantu anda.

.

Menggunakan Kobis

Petua ini ialah petua tradisional yang popular dan agak berkesan bagi kebanyakan ibu yang mengalami bengkak susu. Tetapi awas, jika berlebihan dipercayai boleh mengganggu penghasilan susu ibu pula!

.

Pengambilan Suplemen

Tips terakhir yang boleh anda cuba ialah mengambil suplemen yang mengandungi lecithin.

Lecithin ialah sejenis phospholipid, yang bermaksud ia mempunyai bahagian yang cenderung kepada air dan (hydrophilic) dan satu bahagian lagi cenderung kepada lemak (hydrophobic).

Bagi masalah bengkak susu, lecithin dipercayai membantu meningkatkan jumlah asid lemak tak tepu (polyunsaturated fats) lalu mengurangkan kepekatan susu ibu. Dengan ini, tak la molekul susu ibu mudah berkumpul dan tersumbat.

Sebenarnya, lecithin boleh didapati dari banyak sumber makanan seperti kuning telur, kekacang, susu dan daging. Namun, dari pemakanan sahaja, anda sendiri tidak tahu cukupkan dos yang diperlukan untuk mengatasi masalah bengkak susu anda.

Menurut Canadian Breastfeeding Foundation, dos yang disarankan untuk masalah salur susu tersumbat ialah 1,200mg lecithin yang diambil 4 kali sehari.

tips atasi bengkak susu

Rujuk entri Lecithin Shaklee untuk info lanjut produk.

.

Bagi ibu-ibu yang belum pernah merasai bengkak susu, langkah-langkah pencegahan adalah seperti berikut:

  • pastikan payudara dikosongkan sepenuhnya dengan cara mengepam selepas menyusu, atau menggunakan kaedah Marmet (mengekspresi susu secara manual dipercayai mampu mengeluarkan baki susu yang masih ada selepas menyusu/mengepam)
  • pastikan lekapan bayi betul
  • rajin mengurut payudara walaupun tidak mengalami bengkak susu untuk memastikan pengaliran susu sentiasa lancar
  • menyusu/mengepam secara berkala setiap 3 hingga 4 jam
  • memakai pakaian longgar dan selesa (pakaian ketat boleh mengganggu pengaliran susu)

.

Sekian perkongsian saya kali ini. Semoga bermanfaat. =)