Apa Itu Obesiti & Kesan Kompleksnya

Apa Itu Obesiti & Kesan Kompleksnya

apa itu obesiti

Adakah anda cakna tentang apa itu obesiti?

Malaysia merupakan negara dengan kadar tertinggi obesitI dan masalah berat badan berlebihan (overweight) di antara negara-negara Asia,…

64% dari populasi lelaki dan 65% dari populasi wanita adalah sama ada obesiti atau mempunyai berat badan berlebihan.

Hasilnya, terdapat peningkatan prevalens kencing manis di kalangan dewasa 18 tahun dan ke atas dari 11.6% ke 17.5% dalam 9 tahun (2006-2015).

Prevalens darah tinggi pula kekal tinggi pada 30%. Lebih dari 50% kes kencing manis dan darah tinggi tidak didagnos.” (World Health Organization, WHO)

This is serious, guys!

Menjadi negara dengan orang gemuk dan obes terbanyak di Asia bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan!

.

Apa Itu Obesiti?

.

Mayo Clinic mendefinisikan obesiti sebagai penyakit yang kompleks berpunca daripada lemak dalam badan yang berlebih-lebihan, yang mana ini akan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi dan strok.

Obesiti didagnos apabila seseorang mempunyai Indeks Jisim Tubuh (Body Mass Index, BMI) sebanyak 30 dan ke atas. BMI 25 hingga 29.9 pula menunjukkan anda overweight.

Kiraan BMI ialah dengan membahagikan berat badan dalam kilogram dengan tinggi dalam meter yang dikuasa-duakan. Contohnya, seseorang dengan tinggi 150cm mempunyai berat badan 65kg. BMI-nya ialah 65 / 1.5 / 1.5 = 28.8kg/m2 (overweight).

apa itu obesiti

Berapakah BMI anda? Di kedudukan manakah anda berada?

.

Faktor Overweight dan Obesiti

.

Ada banyak faktor yang menentukan masalah berat badan berlebihan dan obesiti, antaranya genetik, persekitaran, metabolik dan punca hormon.

.

1# Genetik / Keturunan

Selain susunan DNA yang anda terima dari kedua ibu bapa, anda juga ‘mewarisi’ corak pemakanan dan gaya hidup dari keluarga anda.

Contohnya, ibu bapa yang kerap mengambil makanan segera dalam jumlah yang besar, pastilah menunjukkan ‘contoh’ ini kepada anak-anak. Jika anak itu sendiri tiada kesedaran dan terus mengikut apa yang diamalkan, akan membesarlah dia sebagai seorang yang gemuk atau obes dengan risiko macam-macam penyakit.

.

2# Masalah Kesihatan dan Kesan Sampingan Ubat

Sebagai contoh, pesakit sendi kerana faktor penuaan pastilah tidak berupaya bersenam kerana sakit. Jika tidak dikawal pemakanan akan dengan mudahnya mengalami berat badan berlebihan.

Contoh lain ialah pesakit yang memerlukan rawatan steroid yang berpanjangan untuk mengawal sesuatu penyakit, juga mempunyai kesan sampingan yang dipanggil moon face dan buffalo hump serta kelihatan gemuk atau obes.

kesan sampingan steroid

Klik gambar untuk baca tentang Kesan Sampingan Steroid.

.

3# Faktor Usia

Dengan peningkatan usia, berlaku perubahan hormon dan kebanyakannya menjadi kurang aktif. Jadinya, kurang lemak dibakar dan menjurus kepada berat badan berlebihan dan obesiti.

Selain itu, orang yang lebih tua juga mempunyai jisim otot yang kurang berbanding yang lebih muda (muscle atrophy). Kurang otot bermakna, kurang juga kadar metabolisma dan kebolehan membakar lemak. Jadi, kalau tidak mengawal pemakanan memang amat mudah sekali mengalami kenaikan berat badan yang mendadak.

.

4# Salah Cara Diet

Kalau anda pernah dengar tentang “Diet Yo-yo”, ia boleh juga menyumbang kepada kenaikan berat badan yang mendadak.

Diet Yo-yo ialah diet yang semakin diet tetapi semakin gemuk. Ini terjadi kerana salah faham tentang cara diet, iaitu kurang pengambilan makanan yang disangkakan membantu menurunkan berat badan. Padahal, kurang makan akan menyebabkan kemerosotan otot yang kemudiannya menurunkan kadar metabolisma dan kurang pembakaran lemak.

Boleh rujuk entri Diet Yo-yo untuk bacaan lanjut.

.

5# Pemakanan Tidak Seimbang & Gaya Hidup Tidak Sihat

Dalam banyak-banyak faktor, inilah faktor terbesar penyebab berat badan berlebihan dan obesiti.

Mak ayah anda obes, jika anda juga tidak mengawal pemakanan, tidak bersenam, anda juga akan obes. Pernah nampak satu keluarga anak beranak semuanya bulat-bulat? Banyak je.

Anda bermasalah sendi, tetapi mengamalkan pemakanan tidak seimbang anda juga mudah gemuk dan obes.

Anda seorang yang baru berusaha untuk berhenti merokok tetapi menggunakan makan sebagai alternatif untuk menangani ‘withdrawal’ anda, anda akan mudah naik berat badan. Dan banyak lagi contoh lain.

Pemakanan seimbang ialah yang mengandungi kesemua 4 kumpulan makanan (karbohidrat, protein, serat) pada bahagian yang betul.

Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan pemakanan seimbang suku-suku-separuh untuk kesihatan optimum.

Yang banyak diamalkan oleh mereka dengan berat badan berlebihan dan obes ialah, portion karbohidrat dan lemak yang melebihi kumpulan makanan lain. Serat seperti sayur dan buah-buahan pula sangat kurang atau tidak diambil langsung.

Gaya hidup tidak sihat pula ialah seperti kurang bersenam, kurang berjalan, makan lewat malam dan lain-lain.

.

Kenapa Anda Perlu Bimbang Jika Anda Dalam Kumpulan Obesiti?

.

Seperti di awal entri tadi, obesiti meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan terutamanya sistem kardiovaskular (serangan jantung dan strok).

Obesiti boleh mengganggu kesihatan di mana-mana organ dan bahagian tubuh:

  • Serangan jantung dan strok : disebabkan tekanan darah yang naik dan keabnormalan profil kolesterol (kolesterol jahat tinggi)
  • Kencing manis jenis 2 : kerana berlaku peningkatan kerintangan terhadap insulin (insulin kurang sensitif terhadap glukosa, jadi paras gula darah naik)
  • Beberapa jenis kanser : rahim, serviks, ovary, payudara, usus, salur makan (esophagus), hati, buah pinggang dan prostat
  • Masalah pencernaan : ketidakhadaman, batu dalam hempedu, masalah hati
  • Masalah ginekologi dan hubungan intim : contohnya ketidaksuburan untuk wanita dan mati pucuk bagi lelaki
  • Masalah pernafasan seperti Obstructive sleep apnea : salur pernafasan menjadi sempit disebabkan pengumpulan lemak di leher
  • Masalah sendi seperti osteoarthritis: tekanan ke atas sendi yang menyokong berat badan menyebabkan keradangan dan kerosakan sendi
  • Masalah psikologi : seperti kemurungan, menyendiri kerana malu, rasa rendah diri yang melampau

.

apa itu obesiti

Kanak-kanak yang obes juga tidak terlepas dari risiko pelbagai masalah kesihatan ini. Kasihanilah mereka!

.

Bila anda sakit dan dimasukkan ke wad pula, proses untuk memberi bantuan perubatan dan menyelamatkan seorang yang obes boleh jadi sangat mencabar – susah nak beri bantuan pernafasan, ‘difficult line‘ sebab lemak yang tebal di bawah kulit.

Kalau ditakdirkan anda diuji dengan strok dan akan bedridden pula, bayangkan bagaimana pula dengan ahli keluarga yang akan menguruskan anda setiap hari?

Percayalah, tiada siapapun yang suka diri mereka gemuk dan obes. Susah payah yang disebabkan gemuk dan obes ini sangat meletihkan diri sendiri dan orang lain.

Jika anda sudah faham apa itu obesiti dan kesan-kesan terhadap kesihatan menyeluruh anda, berubahlah demi kebaikan anda dan ahli keluarga yang memerlukan anda. Tetapi, jika anda sendiri tidak mahu berubah, tiada apa pun yang akan berubah.

Because health is the real wealth.

Shaklee Detox Program menyediakan plan pemakanan mudah dan seimbang dengan kesemua nutrisi yang diperlukan tubuh. 

Sudah ramai yang berjaya menurunkan berat badan secara sihat dan selamat tanpa rebound.

Bertindak segera untuk Ain bantu.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

Kisah Benar Nak Kurus Cara Sihat

Kisah Benar Nak Kurus Cara Sihat

Rupa-rupanya nak kurus cara sihat dan selamat tak susah mana pun.

“Assalam Dr. Nak tanya, berat saya tak turun-turun. Rasa timbang sama ja 55kg. Nak buat macam mana ya? Malam tak makan. Hadoi risau jgak. Tapi baju rasa longgar. Seluar pun sama. Suplemen makan tiap-tiap hari.”

nak kurus cara sihat

Baru sebulan amalkan pemakanan mengikut meal plan detox Shaklee dan konsisten pengambilan suplemen, dah dapat feedback best dari customer sorang ni. =)

.

Kenapa berat badan tak berubah tapi pakaian dirasakan lebih longgar? Memang macam ni ke kalau nak kurus cara sihat?

Begini. Selain bendalir badan dan organ-organ dalaman, berat badan juga ditentukan oleh otot dan lemak.

Masa customer ni beritahu pasal ni, apa yang terlintas dalam kepala Ain ialah komposisi otot customer ni mungkin dah jadi lebih banyak daripada sebelum itu.

Otot adalah lebih berat berbanding lemak kan?

Jadi bila berdiet dengan cara yang betul, lemak hilang tetapi bukan otot. Boleh baca lebih lanjut di entri Cara Mudah Kekalkan Bentuk Badan Cantik.

nak kurus cara sihat

Akak ni kata ukuran pinggang dah berkurang dari 32 kepada 29. Dah kurang 3 inci! Alhamdulillah.

.

Kehilangan inci tanpa atau dengan minima penurunan berat badan bukanlah petanda diet anda tidak berjaya. Tetapi ianya adalah satu petanda yang anda telah berjaya menurunkan berat badan secara sihat dan selamat.

Otot dalam badan bertanggungjawab untuk proses metabolisma tubuh supaya terus mampu membakar lemak badan.Semakin banyak otot sudah tentulah meningkat jugak keupayaan untuk membakar lebih lemak lagi. Kita mestilah nak kurus tanpa perlu risaukan kesan ‘rebound’ kan? Jadi, inilah caranya!

.

Kalau nak kurus cara sihat, bagaimana nak tingkatkan komposisi otot?

Mudah sahaja. Iaitu dengan hanya melakukan senaman berkala secara konsisten. Nak buat senaman apa, berapa lama sehari atau seminggu, boleh rujuk entri Ain sebelum ni bertajuk 4 Jenis Senaman Untuk Kesihatan Optimum.

Anda juga digalakkan mengambil Cinch Shake yang kaya dengan leucine. Leucine ialah zat yang membantu mengekalkan otot semasa pembakaran lemak. Baca juga entri Diet Yoyo : Adakah Anda Salah Seorang? untuk lebih memahami tentang ini.

.

Bagaimana nak tahu yang detox anda berjaya?

Proses detoksifikasi bertujuan menyingkirkan toksin berlebihan dan mengoptimumkan sistem detoksifikasi semulajadi badan. Amnya, detox memberi 8 manfaat berikut:

  1. Membantu menurunkan berat badan berlebihan secara sihat dan selamat
  2. Melegakan kembung perut, ketidakhadaman dan masalah sembelit
  3. Meningkatkan tenaga
  4. Menangani masalah ‘ketagihan’ seperti makanan manis dan minuman berkafein yang melampau
  5. Menyokong kesihatan kulit
  6. Mengurangkan tekanan
  7. Menguatkan sistem imun badan
  8. Memperbaiki kualiti tidur

.

Jadi, detox anda dikatakan ‘berjaya’ jika anda berjaya merasai mana-mana manfaat di atas. =)

.

Kenapa Set Jom Detox Shaklee?

  • Merupakan rangkaian makanan tambahan yang menyokong keseluruhan sistem detoksifikasi semulajadi badan
    • Cinch Shake : “meal replacement” yang tinggi nutrisi tetapi rendah kalori
    • Peppermint GingerPlus : melegakan “angin” dan ketidakhadaman yang boleh terjadi di peringkat awal detox anda terutamanya
    • Alfalfa Complex : mengalkalikan darah, dikenali sebagai “Father of All Foods” dengan nutrisi tanah yang tak tercapai oleh tumbuhan berakar tunjang lain
    • Herblax : melancarkan pencernaan dan menyokong kesihatan usus
    • DTX Complex : menyokong kesihatan hati yang merupakan salah satu organ detox penting
  • Selamat diambil untuk jangka masa panjang : Shaklee menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun. Landmark Study
  • Sumber semulajadi dan bukan GMO, diiktiraf melalui Identity Preserved Program (IPP) yang menjamin keaslian produk Shaklee dari proses penanaman benih lagi.
  • Bebas gluten
  • Mudah disedia dan diambil (dalam bentuk serbuk untuk dibancuh dan tablet yang mudah ditelan)
  • Harga berpatutan dan lebih dari berbaloi

.

Harga promosi RM465 untuk satu Set Jom Detox ialah sehingga 30 November 2019 sahaja. Anda yang nak kurus cara sihat, cepat-cepat grab sebelum terlambat.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Senaman Plank Bantu Kempiskan Perut

Senaman Plank Bantu Kempiskan Perut

Masalah perut buncit sudah lama menghantui anda? Jom cuba senaman plank yang boleh bantu anda kempiskan perut dengan mudah ini. Boleh dilakukan di mana-mana, pada bila-bila masa dan paling best ianya percuma dan berkesan!

.

Apa Itu Senaman Plank?

.

Senaman jenis ‘core’ adalah senaman yang menggunakan badan tanpa sokongan seperti push up, sit up dan plank. Senaman dalam kumpulan ini berfungsi untuk menguat dan melatih bahagian pertengahan badan (pinggang, pinggul, perut dan pelvis) untuk bekerja bersama membentuk kekuatan, keseimbangan dan kestabilan badan yang lebih baik.

senaman plank

Terdapat pelbagai jenis senaman plank seperti dalam gambar.

.

Bagaimana untuk melakukan senaman plank?

.

  1. Letakkan diri anda berada dalam posisi seperti hendak melakukan push up – dua tapak tangan di lantai selari dengan kedua bahu anda.
  2. Tahan berat badan anda dengan kedua lengan seperti dalam gambar di atas. Jika anda melakukan ‘elbow plank’, pastikan siku anda berada pada sudut 90 darjah.
  3. Kemut punggung anda dengan kemas, ‘masukkan’perut anda ke dalam.
  4. Pastikan tulang belakang anda berada dalam satu garisan lurus tanpa membengkokkan tulang belakang.
  5. Rileks-kan kepala anda. Pandang lurus ke lantai. Jangan mendongak.
  6. Kaki anda pula dijengketkan untuk menahan berat badan.
  7. Tahan posisi ini selama 10 saat.
  8. Bernafas dengan tenang sedalam-dalamnya.

Plank nampak mudah untuk dilakukan. Tetapi amat mudah juga untuk melakukan kesilapan menyebabkan ia kurang berkesan untuk mencapai tujuan anda.

.

Pastikan Anda Buat Plank Yang Betul

.

Untuk mencapai tujuan plank dilakukan, pastikan anda buat 5 perkara ini:

  1. Kemut otot punggung sekuat yang boleh kerana sedikit regangan di bahagian peha berupaya memindahkan lebih ‘kerja’ kepada otot-otot perut. Ini juga adalah untuk memastikan tulang belakang lurus dan mengurangkan beban pada tulang belakang bahagian lumbar.
  2. Dr. Stuart McGill, seorang professor dari University of Waterloo telah menghabiskan masa lebih 30 tahun untuk mengkaji kesihatan tulang belakang dan sakit belakang. Katanya, menahan plank selama 10 saat, diikuti tempoh berehat sebentar sebelum memulakan plank seterusnya memberi kekuatan pinggang yang lebih lagi.
  3. Setiap orang adalah berbeza dari segi saiz badan, panjang kaki dan sebagainya. Jadi, buat plank sehingga anda menjumpai “setup” terbaik anda. Gerakkan siku dan kaki anda ke dalam, ke luar, ke hadapan atau ke belakang sehingga mendapat ‘postur’ plank yang paling sesuai dengan anda.
  4. Pandang ke lantai (bukan mendongak) semasa buat plank untuk memastikan tulang belakang anda lurus dari telinga hingga ke tumit.
  5. Kepitkan bahagian ketiak anda supaya dapat menampung badan anda dengan berkesan.

senaman plank kempiskan perut

Kesilapan paling kerap dilakukan semasa plank – tulang belakang tidak lurus.

.

Selain merupakan senaman kempiskan perut yang mudah untuk dilakukan, ini manfaat-manfaat lain jika konsisten melakukan plank.

.

Plank Bukan Sahaja Bantu Kempiskan Perut, Tetapi Lebih Dari Itu!

.

1. Menguatkan otot-otot perut

Terdapat 4 jenis otot di bahagian perut:

  • Transverse abdominis muscle – meningkatkan kebolehan mengangkat berat
  • Rectus abdominis muscle – memperbaiki keupayaan bersenam. Otot in juga bertanggungjawab memberi penampilan ‘six packs’ idaman ramai
  • Oblique muscle – memperbaiki kebolehan untuk melipat badan dan berpusing di bahagian pinggang
  • Gluteus muscles – menyokong tulang belakang dan membentuk pinggul

.

2. Risiko kecederaan belakang dan saraf tunjang yang sangat rendah

American Council of Exercise menyatakan, senaman plank yang dilakukan secara berkala berupaya mengurangkan sakit belakang dengan signifikan, menguatkan otot dan memberi sokongan kuat terhadap keseluruhan belakang terutamanya bahagian atas belakang badan.

.

3. Meningkatkan metabolisma

Plank yang dilakukan setiap hari berupaya membantu anda membakar lemak dengan lebih banyak kerana ia membakar lebih kalori walaupun dalam keadaan rehat!

Jadi anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan, jadikan plank senaman wajib anda setiap hari ya.

Plank meningkatkan metabolisma yang penting untuk pembakaran lemak. Metabolisma yang lebih tinggi akan membakar lemak yang lebih banyak.

.

4. Memperbaiki postur badan

Postur yang baik memastikan tulang belakang dan sendi berada pada kedudukan yang sihat maka kuranglah sakit belakang. Lagipun, seseorang dengan postur yang betul nampak lebih berkeyakinan kan? =)

.

5. Memperbaiki keseimbangan badan secara keseluruhan

6. Lebih fleksibel

Plank yang dilakukan dengan cara yang betul akan memberi impak kepada keseluruhan otot badan.

Termasuklah otot-otot bahu, tulang belikat (scapula/shoulder blades) dan tulang selangka (clavicles)m hamstring, tumit dan jemari kaki. Side plank pula melatih otot tepi perut yang dipanggil oblique muscles.

Semua ini akan menjadikan tubuh anda lebih fleksibel secara menyeluruh.

.

7. Manfaat kepada kesihatan mental

Apa pun senaman, akan merangsang rembesan hormon “gembira” endorphin yang memberi mood baik dan mengurangkan stress. Sudah tentulah ini baik untuk kesihatan mental yang sihat.

Kesimpulannya, plank ialah salah satu senaman yang mudah untuk dilakukan, pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja. Bukan sahaja sangat mudah untuk anda berusaha mengempiskan perut, tetapi juga ia memberi banyak impak positif kepada kesihatan anda. Jom mula plank! =)

Detoksifikasi, ialah proses membersihkan tubuh dari toksin yang memudaratkan, dan menggantikan ia dengan nutrisi seimbang yang bermanfaat untuk kesihatan menyeluruh.

8 manfaat detoksifikasi ialah seperti berikut:

  1. Membantu menurunkan berat badan secara sihat dan selamat.
  2. Melegakan perut kembung dan masalah sembelit.
  3.  Meningkatkan tenaga.
  4. Mengurangkan ketagihan terhadap kafein, manis dan lain-lain.
  5. Memperbaiki kesihatan kulit.
  6. Membantu mengurangkan tekanan.
  7. Menguatkan sistem imun badan.
  8. Memperbaiki kualiti tidur.

Hubungi saya untuk dibantu cara detoksifikasi yang betul dan berkesan.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

Cara Mudah Kekalkan Bentuk Badan Cantik

Cara Mudah Kekalkan Bentuk Badan Cantik

bentuk badan cantik

Dalam pengurusan berat badan dan mendapat bentuk badan cantik idaman ramai, kuncinya ialah mengawal jumlah kalori yang anda ambil dan dibakar setiap hari.

Rata-rata pelbagai jenis diet yang diamalkan bukan sahaja mengurangkan pengambilan kalori. Tetapi juga akan menyebabkan kehilangan otot yang diperlukan untuk metabolisma badan.

Kehilangan otot ini akan menjurus kepada Kitar Diet Yo-yo, yang mana semakin anda berdiet, semakin anda gemuk disebabkan metabolisma yang semakin rendah kerana otot yang semakin banyak hilang.

Jadi, untuk mendapatkan berat badan ideal dengan bentuk badan cantik idaman anda, amat penting untuk mengambil berat tentang kedua-dua jumlah pengambilan kalori dan cara untuk mengekalkan otot anda.

.

Lebih Banyak Otot Bermakna Metabolisma Yang Lebih Tinggi

.

Amat sinonim sekali otot dikaitkan dengan kekuatan, tenaga, bentuk dan ketegapan.

Tahukah anda, otot anda boleh membakar sehingga 50 kalori setiap hari? Dan lebih banyak otot yang anda miliki, lebih banyak kalori yang boleh anda bakar setiap hari.

Ingat, bahawa pengambilan protein yang rendah menurunkan metabolisma anda, menghalang usaha menurunkan berat badan anda.

bentuk badan cantik

Elakkan terlalu bergantung kepada angka di mesin penimbang jika anda sedang berdiet. Sebaliknya, ambil beberapa ukuran badan sebelum dan selepas beberapa bulan.

.

Selain Makanan Berprotein, Senaman Juga Baik Untuk Meningkatkan Jisim Otot

.

Sumber protein yang baik dari pemakanan membantu membina tisu yang sihat dan membentuk otot anda.

Di samping pemakanan berprotein, senaman juga sangat baik untuk membina jisim otot, meningkatkan metabolisma semulajadi.

Kalau anda impikan berat badan ideal dan bentuk badan yang cantik, jangan abaikan senaman setiap hari ya.

.

Leusina Membantu Mengekalkan dan Membina Otot

.

Leusina ialah sejenis asid amino penting yang membantu anda mengurangkan berat badan dengan cara yang betul.

Semasa berdiet dan berpuasa, anda berpotensi kehilangan otot (seterusnya menurunkan metabolisma). Leusina menghalang kehilangan otot ketika ini, mengekalkan metabolisma agar dapat terus membakar kalori setiap hari dalam proses menurunkan berat badan anda.

.

Cinch Shake Pilihan Tepat Untuk Dapatkan Bentuk Badan Cantik

.

Cinch Shake membekalkan karbohidrat dan kaya dengan protein yang diperlukan tubuh untuk memberi bentuk badan yang cantik semasa anda menurunkan berat badan.

Ianya membekalkan kalori serendah 180 kalori sahaja bagi setiap hidangan 2 scoop.

Selain kalori rendah ini, setiap hidangan juga menyediakan 23gram karbohidrat, 16gram protein, 3gram lemak dan nutrisi lain seperti vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, kalsium, zat besi, fosforus, magnesium, zink, selenium, tembaga, mangan, natrium dan potassium.

Yang penting, ianya diperkaya leusina yang anda perlukan untuk mengekalkan otot agar bentuk badan anda kekal cantik.

Promosi sempena Ramadhan kali ini, Shaklee menawarkan DISKAUN 10% BAGI SETIAP PEMBELIAN TWIN CINCH SHAKE (perisa Latte dan Chocolate sahaja). Diskaun istimewa berlangsung sepanjang 15 sehingga 30 April 2019 sahaja. Pembelian 2 Twin Set layak menerima beg percuma.

Anda boleh memilih 1) Twin Cinch Shake Latte, 2) Twin Cinch Shake Choc, atau 3) Cinch Shake Latte + Cinch Choc.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 0164214704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Butterworth, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak