B Complex, seperti namanya “complex” merupakan gabungan 8 vitamin B di dalam satu tablet. Menyediakan pelbagai manfaat kesihatan lebih-lebih lagi buat ibu mengandung di awal kehamilan.

Berikut merupakan fungsi setiap vitamin B untuk ibu mengandung dan bayi di dalam kandungan :

  • Thiamine, B1 : menyokong perkembangan otak bayi yang sihat. Otak ialah pusat kawalan seluruh badan. Jadi, otak yang sihat pastinya dapat memberi ‘arahan’ yang betul ke seluruh badan.
  • Riboflavin, B2 : baik untuk kesihatan mata dan menjadikan kulit lebih glowing. Oh, dari vitamin B2 rupanya fungsi untuk kecantikan kulit ini.
  • Niacin, B5 : mengatasi masalah alahan semasa mengandung, melegakan loya, mengawal ketidakhadaman.
  • Panthothenic acid, B6 : membantu perkembangan sistem saraf dan otak bayi.
  • Biotin, B7 : semasa mengandung kebiasaannya para biotin menurun. Vitamin B7 yang mahal harganya ini penting untuk kesihatan rambut dan kuku, serta untuk pertumbuhan bayi di dalam kandungan.
  • Asid folik, B9 : mengurangkan risiko kecacatan bayi seperti spina bifida. Sebaiknya diambil 3 bulan sebelum persenyawaan ovum dan sperma lagi (iaitu bagi pasangan yang sedang berikhtiar untuk zuriat)
  • Cobalamin, B12 : mengekalkan dan menyokong perkembangan ibu dan sistem saraf bayi.

.

vitamin awal kehamilan

Kekurangan asid folik semasa awal kehamilan merisikokan pembentukan neural tube defect (kecacatan tiub neural) pada bayi.

.

Kenapa B Complex Shaklee?

Dalam B Complex Shaklee, dilengkapi dengan kesemua 8 vitamin B ini, termasuk 100% biotin yang mahal (kebanyakan pengeluar tidak atau memasukkan kurang biotin di dalam suplemen B Complex).

Asid folik, sejenis vitamin B kritikal adalah tidak mudah untuk diserap. Untuk itu, Shaklee telah menghasilkan Sistem Penyaluran Bioaktif Berpaten (Patented Bioactive Delivery System) untuk mengoptimumkan penyerapan asid folik ke dalam darah. Eksklusif dari Shaklee sahaja ya sebab sudah dipatenkan.

vitamin awal kehamilan

Perbandingan antara kandungan vitamin B dalam B Complex Shaklee dengan jenama-jenama lain.

.

Apa Itu NEML?

“World Health Organization defined essential medicines as medicines that satisfy the health care needs of the population, hence it should be available at all times in adequate amounts, in the appropriate dosage forms, with assured quality, and at a price the individual and the community can afford.”

NEML ialah singkatan bagi National Essential Medicine List yang bermaksud,ubat yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan. Oleh sebab itu, harus dipastikan sentiasa ada dalam jumlah yang cukup, dengan kualiti yang memuaskan dan pada harga yang berpatutan dan mampu milik.

Kerana B Complex termasuk di dalam NEML, B Complex ialah satu-satunya suplemen Shaklee yang tak dikenakan GST. 🙂

Sebotol B Complex dengan harga retail RM58.75 mengandungi 120 tablet. Dengan pengambilan 2 biji setiap hari seperti yang disarankan, sebotol ini boleh tahan sehingga 2 bulan.

Info lanjut tentang Set Mengandung Shaklee.

Klik gambar ini untuk konsultasi dan order suplemen Shaklee.