testimoni esp shaklee untuk

Terdapat pelbagai variasi waktu terbaik untuk minum susu protein ESP Shaklee.

Secara amnya, ESP ialah suplemen kesihatan yang membekalkan asid amino ‘perlu’, iaitu bahan binaan protein.

Selepas air, protein merupakan komponen kedua penting dan terbanyak yang terdapat di dalam tubuh kita. Jadi sudah tentulah fungsi protein juga adalah pelbagai juga.

Dan sebab itu jugalah protein boleh diambil pada bila-bila masa, bergantung kepada tujuan anda mengambilnya.

.

Minum ESP Pada Waktu Pagi

Ambillah ESP sebagai sarapan pagi anda jika anda ingin bertenaga lebih berpanjangan.

ESP dihasilkan dari soya nonGMO dengan indeks glisemik rendah. Makanan indeks glisemik rendah melepaskan gula secara perlahan-lahan, membekalkan tenaga lebih berpanjangan.

.

ESP Sebagai Sajian Tengah Hari

Tahukah anda, segelas air berkarbonat memberikan anda 170 kalori dan ais kisar kopi mengandungi 320 kalori?

Manakala setiap hidangan ESP yang mengenyangkan menyediakan hanya 105 kalori sahaja. Jadi, buatlah pilihan yang lebih bijak untuk kesihatan anda.

.

Ambil ESP Pada Waktu Petang

Jika anda suka kudap-kudapan ringan yang tidak berkhasiat, minumlah ESP pada waktu petang. Jauh lebih baik dan mengenyangkan.

.

Boleh Ambil Pada Waktu Malam Juga

Ada juga yang suka mengunyap snek pada waktu malam. Snek-snek ini bukan sahaja tinggi kalori, gula dan garam, tetapi juga boleh menyumbang kepada berat badan berlebihan.

Jadi, ESP adalah lebih baik untuk lebih mengenyangkan dan mengawal berat badan anda.

.

Sebelum dan Selepas Bersenam

Bagi anda yang sedang berusaha membina otot terutamanya kaum lelaki, jadikan ESP sajian anda sebelum dan selepas anda bersenam.

Untuk hasil yang lebih baik, ambil ESP 30 minit sebelum latihan atau 2 jam sebelum latihan berakhir untuk mempercepatkan proses pemulihan otot yang tercedera semasa bersenam.

.

Rujuk juga Koleksi Resepi ESP Yang Enak-enak Yang Boleh Dicuba.

waktu terbaik minum susu

.

Berapa Banyak Pula Protein Yang Boleh Diambil Setiap Hari?

.

Keperluan protein harian bergantung kepada banyak faktor. Kita ambil beberapa contoh ya.

Amnya, untuk mereka yang ingin mengekalkan kesihatan, memerlukan kira-kira 0.8g protein bagi setiap kilogram berat badan. Contohnya, jika berat badan anda 50kg, anda memerlukan lebih kurang 40g sehari.

Untuk atlit pula, target utama pengambilan protein ialah untuk mengekalkan jisim otot. Jadi, keperluan protein mereka lebih tinggi iaitu kira-kira 1.6g protein bagi setiap kilogram berat badan. Seperti contoh seorang atlit dengan berat 50kg, memerlukan lebih kurang 80g protein setiap hari.

Bagi atlit mengangkat berat pula, sudah semestinya lebih penting bagi mereka mengekalkan otot mereka. Jadi, keperluan protein adalah 2g bagi setiap kilogram berat badan.

Dan contoh terakhir ialah untuk anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan. Pengambilan protein sangat penting untuk mengekalkan otot untuk metabolisma tubuh, sementara membakar lemak. Untuk anda, kira-kira 3-3.5g protein diperlukan bagi setiap kilogram berat badan.

Jadual di bawah pula ilah saranan pengambilan protein di Malaysia:

waktu terbaik minum susu

Kesimpulannya, waktu terbaik minum susu bergantung kepada tujuan anda mengambilnya.

Dan keperluan protein adalah berbeza mengikut jantina, usia dan tujuan pengambilan protein. Saranan pada tong ESP sebanyak 3 sudu besar yang bersamaan satu hidangan, adalah bersamaan dengan 14g protein sahaja.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 0164214704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Butterworth, Kepala Batas
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak