Landmark Study merupakan kajian klinikal kebanggaan dan kekuatan Shaklee. Dengan adanya kajian inilah, telah terbukti bahawa suplemen Shaklee selamat dan menyihatkan untuk jangka masa panjang.

Apa Itu Landmark Study??

Landmark Study ialah satu-satu dan kajian pertama seumpamanya di dunia.

Tiada kajian lain yang sama dengan kajian ini. Unik sangat kajian ini kerana mengkaji kesan pengambilan beberapa jenis suplemen dalam masa 20-30 tahun (jangka masa panjang). Kebanyakan kajian lain hanya mengkaji sejenis suplemen atau untuk beberapa tahun sahaja.

landmark study

Antara suplemen yang diamalkan oleh kumpulan ketiga kajian ini.

.

Kajian ini signifikan kerana penyakit-penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, masalah jantung dan strok mengambil masa berpuluh-puluh tahun lamanya untuk wujud. Bukannya beberapa tahun.

Selain dari itu, kajian Landmark ialah kajian yang ‘independent. Bermaksud, kajian ini BUKAN diketuai atau dijalankan oleh pihak Shaklee. Sebaliknya diketuai oleh Dr. Gladys Block dari University of Berkeley. Dr. Block ialah salah seorang pakar epidemiologi yang ‘top‘ di US.

Sudahlah ‘orang luar’ yang nak mengkaji produk kita. Lebih menggerunkan lagi, Dr. Block mempunyai kuasa 100% ke atas kajian. Shaklee pada masa itu hanya mengeluarkan dana untuk kajian sahaja.

Kata Dr. Block, walau apa jua keputusan kajian ini akan tetap disiarkan kepada umum.

Namun, disebabkan keyakinan tinggi Roger Barnett (CEO Shaklee Corporation) dan para saintis Shaklee, mereka bersetuju untuk kajian ini.

landmark study

Signifikannya kajian ini ialah kerana saiz sampel kajian melebihi 1000 orang!

.

Untuk kajian ini, terdapat tiga kumpulan sasaran iaitu:

  1. NO suplemen
  2. SINGLE mutivitamin (bukan brand Shaklee)
  3. MUTIPLE Shaklee suplement

Kajian dibuat melalui soalan online, pemeriksaan darah semasa berpuasa dan pemeriksaan kesihatan.

.

Apa Keputusan Gempar Dari Landmark Study Ini?

Keputusan kajian boleh dibahagikan kepada tiga bahagian, iaitu kumpulan Mutiple Shaklee supplement mempunyai:

.

1) risiko penyakit kronik yang paling rendah

 

landmark study

Ada sesiapa perasan yang kumpulan kedua (single multivitamin bukan brand Shaklee) mempunyai risiko TERTINGGI bagi kes diabetes dan serangan jantung?

.

Risiko kencing manis dan darah tinggi adalah masing-masing 73% dan 37% lebih rendah bagi kumpulan ketiga. Dan hasil kajian juga menyimpulkan yang kumpulan ketiga adalah 4 kali ganda lebih sihat berbanding dua kumpulan lain.

.

2) paras nutrisi dalam darah tertinggi (rujuk jadual di bawah).

.

landmark study

landmark study

Walaupun kumpulan ketiga mempunyai paras nutrisi darah terbaik, tetapi bagi nutrisi seperti retinol dan zat besi (iron), masih di tahap selamat. Kerana nutrisi-nutrisi ini boleh membahayakan jika terlalu tinggi dalam darah.

.

3) bacaan ‘biomarker‘ darah yang lebih baik

.

landmark study

Biomarker‘ darah menunjukkan risiko sesuatu penyakit atau masalah kesihatan.

  • LDL (low density lipoprotein) dan triglycerides juga dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’. Lebih rendah bacaan LDL, lebih rendah risiko masalah kardiovaskular.
  • HDL (high density lipoprotein) yang dikenali sebagai kolesterol ‘baik’. Bacaan HDL yang lebih tinggi adalah lebih baik.
  • CRP (C-Reactive Protein) dan homocysteine menunjukkan paras keradangan. Nilai CRP yang tinggi menunjukkan keradangan yang tinggi.

.

landmark study

Ternyata kumpulan ketiga mempunyai aras LDL, CRP dan homocysteine yang paling rendah, dan paras HDL yang paling tinggi.

.

Secara keseluruhannya, dapat disimpulkan bahawa kumpulan ketiga mempunyai tahap kesihatan yang jauh lebih baik selepas 20 tahun, berbanding dua kumpulan yang lain.

Tetapi, kajian ini tidak berhenti setakat ini sahaja.

Satu lagi yang menjadikan Landmark Study kajian yang strong dan signifikan ialah kerana ianya ialah kajian yang peer-reviewed.

Peer-reviewed bermaksud kajian ini melalui proses penilaian oleh pakar dalam bidang yang sama sebelum diluluskan dan diterbitkan.

Wah, hebat kan Landmark Study ini?

Berbanggalah kiranya anda seorang pengguna dan menyebarkan kebaikan Shaklee. =)

Seterusnya, Telomere Study pula membuktikan pengamal suplemen Shaklee bukan sahaja lebih lambat tua, tetapi juga semakin awet muda!

.

ainniahzulkefli

Klik gambar untuk order dan konsultasi lanjut.

Sumber : www.landmarkstudy.com
WhatsApp chat