resepi lasagna

Penggemar makanan Italy kena cuba buat di rumah guna resepi lasagna yang sedap dan mudah sangat ni. Kali pertama Ain buat lasagna ialah beberapa tahun lepas.

Masa tu husband bagitau yang dia suka lasagna. Jadi kita ni nak menambat hati suami, pun google la resepi lasagna, cuba nak buat tapi tak menjadi dan tak sedap pun. Makanya teruslah kemurungan daku, dah tak mau buat lasagna dah sejak tu. Kadang order kat kedai pun tak dapat rasa seperti yang diharapkan. Lagilah frust menonggeng. Nasib baik masa tu tak pregnant kalau tak kempunan tau haha.

Tapi hati kita ni Allah yang pegang. Entah macam mana, pada suatu hari tahun lepas, terasa nak buat lasagna sendiri di rumah. Time ni dah anak tiga. So kena cari resepi yang betul-betul sedap sebab ramai nak makan.

Resepi lasagna kedua ni memang sedap korang. Berebut-rebut suami dan anak-anak makan sampai kekenyangan.

Ain kalau jumpa dan buat satu-satu resepi tu jadi sedap, memang terus save dalam fon dan blog, Senang untuk reference di masa akan datang kalau tukar fon atau terhilangkan resepi ni.

So, baru-baru ni Humaira (anak sulung) mintak buatkan lasagna lagi. Budak ni kalau datang teringin dia memang akan mintak mintak dan mintak sampai dapat.

Jadi, meh nak share resepi lasagna sedap ni dengan kengkawan yang lain. Ada beberapa bahan yang Ain tak masukkan sebab anak-anak tak makan.

So, kalau korang nak tengok resepi asal ada di blog www.ayueidris.com. Terima kasih daun keladi cik puan empunya blog.

.

BAHAN-BAHAN DALAM RESEPI LASAGNA & CARA BUAT

1# Sos Daging

Bahan-bahan Yang Diperlukan

  • Kepingan lasagna secukupnya
  • Bawang merah dipotong dadu (3 biji)
  • Bawang putih dicincang halus (6 ulas)
  • Daging kisar (Ain suka guna ayam kisar Ayamas, guna separuh pack dah cukup banyak)
  • Sos spageti Bolognaise botol kecil (tak kisah brand apa, Ain selalu beli Prego)
  • Serbuk oregano (2 sudu besar)
  • Garam secukup rasa (pertama kali buat jadi masin, kali kedua buat tawar plak, so better rasa sebelum letak ya)
  • Gula (1 sudu besar)

.

Cara Buat Sos Daging

  1. Rebus kepingan lasagna sekeping dalam satu masa sehingga boleh dilentur bila diangkat, toskan dan letak atas dulang atau pinggan. Tak perlu sehingga masak lembik macam spageti tu nanti akan pecah-pecah dan susah nak angkat. Dan pastikan rebus sekeping dalam satu masa (kalau rebus banyak keping semua akan melekat sesama sendiri). Lepas rebus pun jangan tindihkan sesama kepingan.
  2. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging kisar, kacau-kacau sehingga daging masak. Pastikan daging hancur sekecil yang boleh supaya nanti nak buat lapisan tak berketul-ketul atau terlalu tebal.
  4. Kemudian masukkan sos spageti, serbuk oregano, gula dan garam. Sos daging dah siap.

.

resepi lasagna

Rebus sekeping sahaja dalam satu masa sampai boleh dilentur sahaja, tak perlu sampai lembik. Lepas toskan, jangan letak bertindih-tindih. Kepingan lasagna ini sangat mudah melekat.

.

resepi lasagna

Rupa bawang merah dan putih yang siap ditumis, dan dicampurkan dengan daging kisar. Hancur-hancurkan daging kisar sehalus yang boleh.

.

resepi lasagna

Sos daging dah siap dan sedia untuk dilapiskan.

.

Resepi asal ada juga lobak merah, sos cili, cendawan dan lada hitam – Ain tak letak.

.

2# Sos Putih

Bahan-bahan Yang Diperlukan

  • Cheddar cheese (1 pack)
  • Mentega (2 sudu besar) – Ain guna Buttercup sebab banyak lagi
  • Tepung gandum (2 sudu besar)
  • Fresh milk full cream (2 cawan) – Ain guna Dutch Lady
  • Garam secukup rasa

.

Cara Buat Sos Putih

  1. Dalam bekas yang lain, cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum dan masak sehingga kekuningan.
  2. Lepas tu masukkan pula susu segar dan cheddar cheese. Gaul sehingga rata.
  3. Perasakan dengan garam. Dan sos putih juga telah siap.

.

resepi lasagna

Agak-agak likat elok ok la sos putih ni.

.

Tips Penting : Kalau mentega lebih akan jadi lebih cair, kalau tepung lebih akan jadi lebih pekat. So, sesuaikan ikut korang nak pekat atau cair ya. Yang lebih pekat agak susah nak buat lapisan yang nipis nanti. Kali kedua Ain buat ni sos putih ni jadi agak pekat, so, lapisan sos putih agak tebal dan bila dah masak nak potong akan bermasalah skit. Nasib sedap, so kami telan je. Haha.

.

3# Lain-lain

  • Parmesan cheese
  • Mozarella cheese

Total 3 jenis cheese semuanya. Tu sebab lasagna ni sedap nak mampuih, berkrim dan berlemak.

.

Seterusnya…

.

  1. Ambil pula loyang untuk membuat lasagna, sapukan mentega sedikit supaya adunan tidak melekat selepas masak nanti.
  2. Susun kepingan lasagna menjadi satu lapisan. Kalau dapat saiz kepingan yang sama saiz dengan loyang memang cun.
  3. Lapisan kedua pula, lapiskan sos daging.
  4. Lapisan ketiga pula, sos putih diikuti 2 jenis cheese yang lain.
  5. Ulang kesemua lapisan ini mengikut turutan (kepingan lasagna – sos daging – sos putih – 2 cheese lain) diakhiri dengan lapisan 2 cheese di atas sekali.
  6. Dah penuh loyang bolehlah bakar mengikut oven masing-masing. Ain setkan suhu 160 darjah Celcius, bakar selama 50 minit. Nak tahu dah masak atau belum, bahagian cheese sedikit keperangan seperti dalam gambar.

.

resepi lasagna

Kepingan lasagna disusun paling bawah, diikuti lapisan sos daging.

resepi lasagna

Lapisan sos putih (kanan bekas), diikuti lapisan 2 jenis cheese lagi. Tutup keseluruhan lapisan bawah ya. Ni saja nak tunjuk lapisan-lapisan je.

resepi lasagna

Ulang lapisan-lapisan tadi (kepingan lasagna – sos daging – sos putih – cheese) sehingga penuh loyang. Dan diakhiri dengan lapisan cheese. Bakar dalam oven (setting ikut oven masing-masing – Ain bakar pada suhu 160 darjah Celcius selama 50 minit)

.

Gambar lasagna yang siap dimasak ada di permulaan entri ini.

Layers lasagna ni tak sempat nak diambil gambar sebab kebuluran semuanya lasagna lambat sangat masak. Masing-masing bertambah-tambah makannya sampai licin satu loyang ni ha. Hihihi. Alhamdulillah.

Selamat mencuba ya. =)

Klik Resepi Masakan untuk koleksi resepi mudah dan sedap yang lain.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat