cara buat sanitasi sendiri

Cara Buat Sanitasi Sendiri di Rumah

Baru-baru ini, bila suami saya disahkan positif covid-19, pihak KKM ada datang ke rumah kami untuk sanitasi. Pada malam yang telah diberitahu, datanglah mereka lengkap dengan PPE dan alat penyembur di tangan masing-masing. Ada dua orang yang melakukan penyemburan larutan disinfeksi.

Lega sangat rasanya dah selesai proses sanitasi di seluruh rumah dan kereta kami. Nak berhadapan dengan musuh yang kita tak nampak dengan mata kasar ni suatu cabaran. Tetapi bila tahu yang ‘mereka’ sudah ‘mati’ dek sanitasi, syukur ke hadrat Illahi.

Selesai mereka pulang, saya pun masuklah ke rumah untuk mematikan lampu dan kipas. Ya Allah, melekitnya rasa lantai seluruh rumah. Mujurlah selipar yang memang saya pakai di dalam rumah ada di tepi pintu masuk sahaja

Esok, kenalah mula membersihkan rumah seorang diri. Marilah diri sendiri tarik nafas dalam-dalam paling kurang 3 kali untuk kumpulkan semangat dan tenaga! Haha!

.

Kerja Membersihkan Rumah Selepas Sanitasi Tak Mudah

.

Nak membersihkan seluruh rumah seorang diri selepas sanitasi tak mudah. Pengalaman saya sendiri, saya kutip semua pakaian yang telah disembur, buka semua cadar dan sarung bantal, tuala, selimut semua untuk dibasuh. Total dalam 3 hari itu rasanya adalah 8 kali pusing mesin basuh tu.

Rumah pula dah penuh dengan kain-kain yang dibasuh sebab ampaian sedia ada tak cukup untuk disidai kesemuanya. Nak hantar ke dobi pula mestilah tidak boleh sebab ada gelang cantik berwarna pink (gelang wajib kuarantin) di tangan haha.

Lantai pula saya mop sampai 4 kali di ruang bawah sebab masih rasa melekit dan bercapuk-capuk lantai tu. Tingkat atas, saya mop 2 kali sahaja sebab dah tak larat nak mengemop haha.

Nasib baiklah sebelum kerja-kerja membersihkan, saya sudah telan air Performance Drink yang membantu membekalkan tenaga segera dan menghidrat tubuh. Malam itu pula, saya ambil Ostematrix lebih dari biasa untuk bantu merehatkan otot-otot yang bekerja lebih 3 hari itu.

Bahagian-bahagian yang kerap disentuh juga saya lap dengan kain yang dibasahkan dengan Dettol. Tombol pintu, mangga, suis lampu, meja, kerusi dan sebagainya – boleh dikatakan semua yang boleh lap saya lap lah. Sebab nak pastikan hampir kesemua permukaan dinyahkuman.

Nak berperang dengan musuh yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar memang mencabar. Masa ni memang rindu sangat-sangat dengan Basic H, cecair multipurpose dari sumber semulajadi yang dah lama menyepi sejak covid-19.

Bila ditanya pegawai sanitasi PKD, rupanya boleh sahaja kalau nak buat sanitasi sendiri di rumah atau di tempat kerja. Asalkan mengikut langkah yang disediakan oleh KKM. Yeay!

cara buat sanitasi sendiri

Ada nampak, habis satu dapur saya sidai cadar-cadar haha (ampaian penuh dengan baju). Bila hidung rasa sesak dengan bau cecair penyembur dan Dettol satu rumah, mencuci pakaian dengan Get Clean Fresh Laundry ni memang best. Bau wangi tanpa bahan kimia berbahaya. Terus hidung rasa lapang. Suka!

.

Cara Buat Sanitasi Sendiri Di Rumah

.

Berdasarkan maklumat dari pegawai sanitasi dan laman web rasmi KKM, berikut ialah langkah yang disarankan untuk anda yang nak buat sanitasi di rumah atau tempat kerja:

  1. Sediakan peralatan yang diperlukan seperti mop, baldi, kain lap, larutan disinfeksi, sabun pencuci, botol penyembur, penutup hidung dan mulut, sarung tangan, apron plastik dan lain-lain.
  2. Pakai PPE yang bersesuaian seperti penutup muka dan hidung (untuk mengelakkan sentuhan di bahagian mulut, hidung dan mata), apron plastik, kasut boot dan sebagainya ketika proses disinfeksi.
  3. Cara penyediaan larutan disinfeksi:
    • Larutan sodium hypochlorite 5%, dibancuh pada nisbah 1:9 (1 bahagian sodium hypochlorite + 9 bahagian air) untuk mendapatkan kepekatan 0.5%.
    • Contoh larutan yang mengandungi sodium hypochlorite ialah Chlorox, CIF, Mr. Muscle. Rujuk label produk untuk pastikan kepekatan. Bancuhan terakhir hendaklah mempunyai kepekatan sodium hypochlorite 0.5%.
    • Sanitizer yang mengandungi sekurang-kurangnya 60% ethanol atau 70% isopropyl alcohol, tidak perlu dicairkan lagi.
    • Cecair antiseptik Dettol (rujuk label pada botol contohnya 1 penutup botol itu dibancuh ke dalam 2.4 liter air sebelum digunakan untuk sanitasi).
    • Setiap bancuhan hanya boleh digunakan sekali sahaja.
  4. Basuh tangan dengan bersih sebelum dan selepas sanitasi.
  5. Lap permukaan dengan larutan disinfeksi terutamanya yang kerap disentuh seperti tombol pintu, suis lampu/kipas, remote controller, kunci dan lain-lain.
  6. Mop lantai dengan larutan disinfeksi.
  7. Sembur larutan disinfeksi pada lantai berkarpet.
  8. Kawasan yang telah disanitasi hanya boleh digunakan pada hari esoknya.

.

Berdasarkan garis panduan disinfeksi dan pembersihan oleh JKN Selangor, berikut merupakan senarai disinfektan bahan aktif dan kepekatan yang berkesan untuk membasmi covid-19 dengan masa kontak:

  • hydrogen peroxide 0.5% (1 minit)
  • benzalkonium chloride 0.05% (10 minit)
  • chloroxylenol 0.12% (10 minit)
  • ethyl alcohol 70% (10 minit)
  • iodine dalam iodophor 50ppm (10 minit)
  • isopropanol 50% (10 minit)
  • povidone-iodine (1% iodine) (1 minit)
  • sodium hypochlorite 0.05-0.5% (5 minit)
  • sodium chloride 0.23% (10 minit)

cara buat sanitasi sendiri

Pemakaian Personal Protective Equipment, PPE adalah penting semasa pembasmian dijalankan. Lindungi diri sendiri terlebih dahulu.

Kesimpulannya, jika anda ingin buat sendiri sanitasi di rumah anda, pastikan keselamatan diri anda terjaga (pakai PPE, penutup hidung dan mulut serta lain-lain) dan ikut sahaja garis panduan serta cara buat sanitasi sendiri yang saya kongsikan ini.

Saya sendiri kalau diberi pilihan nak upah orang yang buat sanitasi saja kalau KKM tak datang sembur. Tapi memandangkan pada masa itu dah memang kena kuarantin, jadi salah satu cara nak isi masa ialah bersihkan rumah.

Saya sangat suka kemas sendiri rumah saya. Walaupun rasa macam nak patah pinggang buat sendiri semuanya, tapi puas hati, Alaa, kan ada Ostematrix. Telan 6 biji (dos lebih sebab demand lebih) sebelum tidur, sangat membantu saya tidur lena dan otot-otot ‘berehat’ dengan baik insyaaAllah. =)

Di kala ramai kehilangan pekerjaan dan mengalami masalah ekonomi sejak pandemik covid-19, bisnes online semakin rancak.

Pilihlah bisnes online yang mampu bertahan untuk jangka masa panjang dan terjamin.

Klik gambar untuk Ain bantu.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

Categories

WhatsApp chat