shaklee untuk wanita

Setuju sangat dengan pernyataan, “Kita sebenarnya tak perlukan suplemen sebab boleh dapatkan nutrisi secukupnya hanya dari pemakanan seimbang sahaja”.

Tapi gaya hidup dan sumber makanan kita sekarang tidak seperti zaman nenek moyang kita. Boleh dikatakan dari muda sampai ke tua, semuanya perlukan suplemen. Baca entri Suplemen – Keperluan Atau Kehendak? untuk info lebih lanjut.

Lebih-lebih lagi bagi wanita yang banyak cabaran hidup dan berlaku perubahan fizikal dan mental sepanjang hidup mengikut peringkat usia.

.

Sekitar 20-an

shaklee untuk wanita

Shaklee untuk wanita

Ingat lagi, masa Ain berusia 20-an, masa ni ialah masa struggle sebagai student universiti. Rutin sebagai student, sudah tentulah bukan seorang yang mementingkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat. Hehe. Kebanyakannya memang macam tu kan?

Tak terfikir langsung masa tu Ain sebenarnya perlukan suplemen juga. Masa tu kita rasa macam, biasalah ‘student’.

Setiap hari tidur tak menentu. Most of the time tidur lewat especially bila dah nak dekat nak exam selalu stay up sampai pagi buta atau tak tidur langsung. Almaklumlah, masa tu kudrat masih kuat, tenaga masih banyak, otak pun tak fikir benda lain selain study, study, study.

Pemakanan juga tak terjaga. Hidup berdikari di negara orang, apa yang ada, apa yang mudah, itulah lebih menjadi pilihan. Fast foods boleh dikatakan sajian wajib setiap minggu entah berapa kali. Mi segera dan segala makanan segera pun bukan lagi asing dalam hidup student. Wajib ada stok yang berterusan. Huhu.

Masa itu jugaklah Ain kerap diserang gastrik, lewat makan sikit dah pedih perut. Kalau balik rumah, kalutlah mak ayah bawak ke klinik untuk ambil ubat gastrik dan sakit perut.

Sakit kepala pun ‘best friend’ juga. Stress nak exam pun ya, sebab tak cukup tidur pun ya. Masa tu rasa macam, usia masih muda, tapi kenapa badan macam orang tua suka sakit-sakit. Haha.

Rupanya, nutrisi paling asas yang diperlukan masa peringkat usia 20-an ni ialah multivitamin (sebagai asas kesihatan), vitamin C (antioksidan), GLA (menyeimbangkan hormon dan kitar haid), protein (untuk tenaga berpanjangan).

Menyesal pula rasanya tak kenal Shaklee masa student ni. Sebab lepas amalkan suplemen Shaklee lepas bersalin (20-30an), Ain baru perasan yang gastrik dah lama sangat tak menyerang, sakit kepala pun jarang sangat padahal komitmen dan tanggungjawab jauh lebih banyak lepas dah kerja, berkahwin dan beranak-pinak.

.

20-30an

shaklee untuk wanita

Shaklee untuk wanita

Di peringkat usia ni, kehidupan seorang wanita lebih stabil – dah habis belajar, dah mula bekerja dan mula merancang untuk berkahwin atau sudahpun berumantangga.

Dari stress belajar, bertukar kepada stress bekerja dan stress dalam kehidupan berumahtangga (biasalah, rumahtangga mana yang tidak pernah ada gaduh-gaduh manja ni).

Kalau masa belajar, kelas-kelas kebiasaannya selesai sebelum malam, bila dah bekerja ada yang sehingga lewat malam. Kena travel pergi balik tempat kerja lagi, hantar ambil anak ke taska atau tadika atau sekolah. Badan juga mula menanggung keletihan setiap hari.

Yang belum berkahwin atau merancang untuk berkahwin pula, mestilah ada kemahuan menimang cahaya mata selepas kahwin nanti. Jadi, akan mula risau kalau-kalau ada masalah haid yang boleh mengganggu kesuburan dan mula tercari-cari penyelesaian.

Bagi yang telah mengandung pula, keperluan nutrisi adalah lebih dari wanita yang tidak mengandung. Baca Keperluan Nutrisi Ibu Hamil dalam entri yang pernah Ain share sebelum ini.

Jadi, di peringkat usia ini, selain multivitamin, vitamin C dan protein, wanita juga memerlukan:

  • vitamin-vitamin B, terutamanya asid folik bagi yang sedang merancang untuk kehamilan – info lanjut dalam entri Asid folik),
  • kalsium, untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi bayi dalam kandungan,
  • omega-3, menggalakkan kesihatan otak dan mata bayi,
  • zat besi, menyokong pembentukan sel darah merah
  • alfalfa, selalunya bertindak sebagai milk booster bagi ibu menyusu

.

40-an

shaklee untuk wanita

Shaklee untuk wanita

Selepas usia 40-an, secara puratanya kehidupan wanita lebih stabil – pekerjaan stabil, kewangan lebih terjamin, ada simpanan. Tetapi pada usia inilah, kebanyakan wanita akan mula diuji dengan masalah kesihatan.

Sebab itu wanita 40-an akan lebih mementingkan kesihatan – mula mengamalkan pemakanan seimbang dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Kalau bukan untuk mengatasi masalah kesihatan yang dihadapi, wanita ketika ini lebih ada kesedaran tentang pentingnya kesihatan dan mahu mencegah penyakit-penyakit kronik.

Jadi, antara suplemen pilihan bagi menyokong kesihatan wanita ketika ini ialah multivitamin, omega-6, protein, kalsium, omega-3 dan polifenol. Polifenol bertindak melawan kerosakan oleh radikal bebas dan meambatkan proses penuaan. Proses penuaan bukan sahaja penuaan kulit yang menyebabkan mula muncul kedutan dan garisan halus. Tetapi juga penuaan organ-organ dalaman yang boleh membawa kepada penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung.

.

Jadi, adakah suplemen Shaklee untuk wanita membantu sebenarnya?

.

Secara peribadinya, Ain boleh jawab, SANGAT MEMBANTU!

  • Asal ambil Shaklee untuk banyakkan susu. Ya, susu semakin meriah dan berjaya susukan anak pertama sampai 8 bulan, anak kedua sampai setahun 10 bulan, anak ketiga sampai 3 tahun lebih
  • Tak sedar badan makin bertenaga walaupun masa sarat mengandung masih boleh oncall, tak ambil cuti awal sebelum bersalin
  • Lepas beberapa tahun consume baru perasan dah bertahun-tahun juga tak kena serangan gastrik
  • Jarang sangat demam atau senang berjangkit walaupun satu family tak sihat
  • Dapat bonus rupa maintain muda remaja. Tengok sendiri beza rupa Ain dalam 14 tahun dalam entri Nak Kurus Dengan Cepat Inlah Rahsianya.

.

shaklee untuk wanita

Klik Vitalea, Ostematrix, GLA Complex untuk info lanjut. Promosi Wonder Women sepanjang Mac 2019 sahaja.

Walaupun keperluan nutrisi untuk wanita berbeza-beza sedikit mengikut peringkat usia, jangan anda bimbang lagi. Shaklee ada menyediakan suplemen-suplemen untuk keperluan wanita sesuai dengan setiap peringkat usia.

Beberapa feedback dari pengguna setia Shaklee, “adakah Shaklee dapat membantu wanita?”:

Akhir kata, terima kasih sudi baca sampai habis. Walaupun kita lemah lembut di luar, tetapi sebenarnya kita keras di dalam. Buktikan yang anda wanita hebat untuk diri dan keluarga masing-masing.

Jaga kesihatan diri sendiri supaya anda dapat menunaikan tanggungjawab anda. Sebagai remaja, sebagai pekerja, sebagai pasangan hidup, ibu kepada anak-anak, dan anak yang mahu terus berbakti kepada orang tua anda.

Health is the real wealth. =)

shaklee untuk wanita

Selamat Hari Wanita Sedunia untuk semua wanita hebat.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat