Vitamin untuk kulit cantik yang terdapat di pasaran ada macam-macam. Yang paling popular ialah vitamin C, vitamin E dan kolagen.

Tetapi, tahukah anda, terdapat kombinasi nutrisi untuk tujuan ini yang bertindak dari setiap sudut tubuh untuk membantu mendapatkan kulit yang sihat?

Untuk kulit cantik bukan sekadar perlukan antioksidan sahaja. Anda juga memerlukan protein, vitamin B dan beberapa nutrisi lain lagi. Adalah lebih baik lagi apabila kita sendiri faham bagaimana setiap satu nutriti itu berfungsi untuk menyokong kesihatan dan kecantikan kulit.

tudung mengikut bentuk muka

Gambar hiasan : Kalau kulit sihat dari dalam, mekap sikit-sikit pun dah naik seri.

.

Cadangan Kombo Vitamin Untuk Kulit Cantik Dari Dalam

.

1# Protein

Dalam pembentukan kulit yang sihat, protein diperlukan untuk:

  • Membantu memperbaiki dan membina sel-sel kulit baru (contoh: menggantikan sel kulit pada luka dan parut)
  • Membina tona kulit supaya kekal anjal (kekurangan protein menyebabkan kulit kendur dan geleber)
  • Sel-sel kulit juga memerlukan protein untuk terus ‘hidup’ (protein terlibat dalam pelbagai fungsi enzim dan hormon)
  • Menyokong fungsi kolagen (kolagen juga ialah sejenis protein)

.

KELEBIHAN ESP

ESP merupakan minuman protein lengkap daripada soya nonGMO dan mempunyai nilai keboleh-cernaan asid amino (PDCAAS = Protein Digestibility-corrected Amino Acid) dengan nilai 1.0. Nilai ini ialah nilai tertinggi PDCAAS, bermaksud sumber yang diberi nilai 1.0 adalah protein berkualiti dan mengandungi asid amino ‘perlu’ (essential amino acids) yang tidak boleh dihasilkan badan.

Apabila sesuatu sumber protein dimakan, ianya akan dicernakan di dalam usus, dipecahkan kepada pelbagai asid amino untuk pelbagai keperluan. Asid amino yang berbeza diperlukan untuk tujuan yang berbeza. Dan jika ada kelompongan mana-mana asid amino, boleh mengganggu proses tertentu dalam tubuh.

Asid amino ‘perlu’ tidak dapat dihasilkan oleh badan. Tetapi amat sukar untuk mendapatkan kesemua 9 asid amino jenis ini dari pemakanan sahaja.

Nasib baik ada ESP yang lengkap dengan kesemua asid amino perlu ini.

vitamin untuk kulit

Saranan keperluan protein harian. Adakah anda mendapat protein yang cukup? Tidak cukup protein harian pun boleh mengganggu kesihatan kulit.

.

2# Vitamin C

Vitamin C pula ialah sejenis vitamin larut air yang hilang dari badan setiap hari, disingkirkan melalui air kencing. Badan kita tidak boleh menyimpan vitamin C dan seharusnya kita mengambil vitamin C dari pemakanan setiap hari jika mahukan kulit yang sihat.

Bagaimana vitamin C membantu mencantikkan kulit:

  • Sebagai antioksidan : melindungi kulit dari kerosakan oleh radikal bebas
  • Merangsang penghasilan kolagen
  • Mempercepatkan pembaikan luka dan parut
  • Menghalang pigmentasi kulit
  • Memperbaiki tekstur kulit

.

Bacaan lanjut di entri 5 Rahsia Kulit Cantik Berseri Oleh Vitamin C.

.

KEISTIMEWAAN SR VITA C PLUS

  1. Diformulasi dari ekstrak jagung yang lembut kepada perut (Sesuai diambil oleh penghidap gastrik)
  2. Mempunyai sistem pelepasan berperingkat (“sustained-release”) yang melepaskan vitamin C secara berperingkat (100mg vitamin C setiap jam untuk 5 jam berterusan). Sistem ini memastikan penggunaan optimum vitamin C dan mengelakkan pembaziran (vitamin C berlebihan akan disingkirkan melalui air kencing – tidak boleh disimpan oleh badan)
  3. Ditambah bioflavonoid yang meningkatkan fungsi vitamin C
  4. Untuk mendapatkan nilai vitamin C dari 1 tablet 500mg ini adalah bersamaan dengan memakan sebiji setengah oren setiap jam untuk 5 jam berterusan (dengan jumlah 7 setengah biji oren sehari)

kebaikan vitamin c

Buah-buahan berwarna-warni sebegini mempunyai kandungan vitamin C yang banyak.

.

3# Vitamin-vitamin B

Vitamin B pula membekalkan tenaga untuk kegunaan sel-sel kulit. Nak ‘bekerja’ menyihat dan mencantikkan kulit perlukan tenaga.

.

KENAPA B COMPLEX?

B Complex Shaklee lengkap dengan semua 8 vitamin B yang wujud. Sangat jarang tau nak jumpa B Complex yang lengkap macam ni, lebih-lebih lagi biotin (B7) sebab harganya mahal!

Selain itu, ada sistem penyerapan berpaten juga dalam B Complex Shaklee. Ini penting untuk memastikan penyerapan optimum terutamanya asid folik.

Perbandingan B Complex Shaklee dengan beberapa jenama lain.

.

4# Omega-3 (EPA, DHA)

Omega-3, atau panggilan yang lebih popularnya ‘minyak ikan’, juga sangat baik sebagai vitamin untuk kulit cantik. Bagaimana omega-3 berfungsi untuk ini:

  • Melindungi kulit dari kerosakan oleh sinar ultraviolet; meningkatkan kerintangan kulit terhadap sunburn dan mengurangkan kulit kemerahan selepas terdedah kepada sinar uv
  • Mengurangkan kemunculan jerawat secara tidak langsung (kerana ianya mengurangkan keradangan)
  • Membantu menghidrat kulit
  • Membantu mempercepatkan penyembuhan luka (kajian ke atas haiwan)

.

SEBAB PATUT PILIH OMEGA GUARD?

  1. Diproses dari kumpulan ikan kecil (kurang bertoksik)
  2. Diproses melalui proses penyuilingan berperingkat untuk menyingkirkan toksin berbahaya (seperti logam berat dan merkuri) serta untuk mendapatkan omega-3 yang tulen
  3. Omega-3 dari Omega Guard berkepekatan tinggi. Perbandingan dengan beberapa jenama mendapati Omega Guard memiliki DHA, EPA tertinggi (90% setiap hidangan)!
  4. Omega-3 dari Omega Guard berspektrum penuh.
  5. Diiktiraf Friend of the Sea (FoS) yang memastikan kelangsungan sumber untuk menghasilkannya

.

5# Kalsium

Kalsium membantu otak menggunakan asid amino tryptophan untuk menghasilkan bahan yang merangsang tidur iaitu melatonin”. (William Sears, MD)

Tentu anda pernah dengar tentang ‘beauty sleep‘, iaitu tidur yang ‘cukup’ untuk membantu kulit sihat dan cantik.

Tidur ‘cukup’ di sini bermaksud kualiti tidur yang baik. Tidur berkualiti membantu proses pembaikan dan pemulihan kulit berjalan lancar.

Secara peribadi, saya sendiri rasakan jerawat yang muncul di muka akan cepat kecut keesokannya jika saya dapat tidur yang berkualiti malam sebelum tu.

Dan nak dapatkan tidur yang lena, cubalah amalkan pengambilan kalsium dan magnesium sebelum tidur.

Rata-rata ramai lah yang berjaya mendapat tidur lena yang puas bila mengambil Ostematrix (ada kalsium dan magnesium).

.

KENAPA OSTEMATRIX?

  1. Ostematrix lengkap dengan kalsium, magnesium, vitamin D, zink, boron dan kuprum yang bekerjasama memastikan penyerapan sempurna kalsium ke dalam tulang.
  2. Penyerapan kalsium dari Ostematrix terbukti melalui ujian klinikal.
  3. Ostematrix murah dan berkesan

.

keistimewaan shaklee

.

Shaklee ‘obses’ dengan kualiti setiap produknya, akan dipastikan setiap bahan yang digunakan selamat dan menjalankan ujian kualiti setiap tahun.

Untuk kulit kekal cantik berseri untuk jangka masa panjang, pilihlah yang selamat dan berkesan. Untuk mendapatkan kulit yang sihat dari dalam juga memerlukan masa (bergantung kepada tubuh masing-masing).

Berikhtiar dengan vitamin yang bagus, lambat atau cepat kesannya, yang pastinya anda pasti akan berpuas hati asalkan terus bersabar dan istiqomah.

Daripada dalam seminggu bertukar menjadi Snow White kemudiannya merana kerana breakout teruk. Lebih baik lagi kulit anda berubah perlahan-lahan, terus dibaiki secara sihat.

Slowly but surely

Shaklee bukan sahaja menyediakan produk berkualiti untuk menyokong kesihatan anda, tetapi juga memberi peluang menjana pendapatan tanpa batasan.

Sesiapa yang mempunyai impian boleh melakukannya!

Hubungi Ain untuk pertanyaan.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

Categories

WhatsApp chat