“Cara simpan ebm yang mana lebih baik, dalam botol atau dalam plastik?”

Sama ja mana-mana pun asalkan bersih.

Bezanya ialah cara pengendalian botol dan plastik semasa proses nak menyimpan dan semasa nak menggunakan ebm itu nanti.

Kalau botol, proses nak handle botol tu panjang berjela ceritanya – kena cuci bersih-bersih (guna sabun cuci botol sebaiknya). Lepas tu sterilize (so kena ada sterilizer jgak or guna cara tradisional je). Then keringkan baru boleh guna.

Tapi botol boleh guna berulang kali. Cuma kena rajin je la buat benda-benda tadi tu.

Masa cuci kena pastikan cuci bersih-bersih. Lemak ebm boleh tahan payah nak hilangkan juga. Nampak bersih tapi bila rasa dengan jari dok licin-licin lagi tu, haa silalah berus dengan sabun lagi ya haha. Ain pun kadang basuh 2-3 kali jgak.

Bila nak guna ebm dari botol plak, ambil masa skit untuk cairkan susu sebab botol kan tebal.

Dan kebanyakan botol sesuai untuk simpanan 4-5oz susu (ada brand Avent boleh sampai 7oz) saja tak banyak.

.

cara simpan ebm

“Alhamdulillah berkat try makan vitamin Set B & ESP, start pada 11/12/11 haritu. Dapatlah juga buat stok untuk si busuk Emeer Darqisy. EBM yang penuh khasiat, pekat. Thanks to Zura Betty for your guidance.”

 

Cara simpan ebm dengan menggunakan plastik adalah lebih mudah. Cuma unseal saja plastik tu, dah boleh terus guna tak payah cuci bagai tu. Sepantas kilat boleh simpan ebm dah.

Nak cairkan susu pun lebih cepat sebab plastik nipis je. Dan kebanyakannya sesuai untuk simpan ebm lebih 5oz (ikut brand) sampai belas-belas oz.

Tapi plastik ialah disposable jadi bila habis kena beli lagi. Tak boleh guna semula ya.

cara simpan ebm

“Penangan ESP. Kisahnya ESP habis Sabtu haritu. Tunggu closing baru beli. Isnin memang perasan susu dropped skit. Semalam beli ESP, malam tadi start minum balik, pagi tadi baju lencun dengan susu. Pam kat ofis dapat 15oz sekali pam. Hah amik ko hehe. Alhamdulillah”

.

Nota kaki : Ain lagi suka guna plastik sebab jimat masa & kebersihan lebih terjamin (pakai-buang)

Anda mungkin berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang Set Menyusu Shaklee dan Koleksi Testimoni Set Menyusu Shaklee.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat