cara simpan susu

Salah satu ilmu penting bagi ibu menyusu yang NAK menyusukan bayi secara eksklusif ialah cara simpan susu badan EBM (expressed breast milk).

Bayangkan, setelah berpenat lelah mengepam siang malam, kalau tak ada ilmu yang betul, boleh mempengaruhi kualiti EBM yang telah dipam. Kita nak berikan bayi yang terbaik, perlulah pastikan yang terbaik dari A sampai Z. Kan?

Jadi, kali ini Ain nak kongsi tentang cara simpan susu badan untuk ibu menyusu.

.

Cara Simpan Susu Ibu

.

Pertama-tamanya, ibu-ibu kena faham dahulu yang susu ibu yang diperah atau dipam (expressed breast milk, EBM) ini ada 5 jenis:

1) Fresh EBM

2) Chilled EBM

3) Frozen EBM

4) Thawed EBM

5) EBM yang telah di’panas’kan untuk diberi kepada bayi

.

Susu ibu yang telah diperah atau dipam boleh disimpan dalam plastik khas untuk EBM (lebih menjimatkan ruang) ataupun botol susu khas untuk EBM.

.

cara simpan susu

Untuk ebm yang disimpan dalam plastik khas, pastikan sebelum seal, squeeze out semaksima udara untuk meminimakan kehadiran udara (kehadiran bakteria) yang boleh merosakkan susu.

.

Seterusnya, untuk memudahkan pemahaman, Ain akan ceritakan mengikut step ya.

Katakan, anda selesai mengepam susu anda. Inilah yang dipanggil FRESH EBM, susu badan yang masih ‘segar dari ladang’.

Fresh EBM ini, jika dibiarkan dalam suhu bilik (25 – 37 Celcius) boleh bertahan sehingga 4jam. Maksudnya, kalau anda nak beri bayi anda fresh EBM ni boleh sangat, dengan syarat dalam masa 4jam.

Katalah bilik anda mempunyai penghawa dingin bersuhu antara 15-25 Celcius, fresh EBM ini boleh bertahan sehingga 8jam.

(Untuk bayi pramatang, jangka hayat fresh EBM ialah 4 jam tak kira berapa pun suhu dalam bilik ketika itu)

Kalau fresh EBM ini disimpan dalam peti sejuk (chiller) pula, EBM ini akan bertukar nama kepada CHILLED EBM. Chilled EBM pula boleh bertahan dalam chiller bersuhu 2 -4 Celcius sehingga 3 – 5 hari. Means, kalau anda nak beri bayi anda minum chilled EBM ni boleh sangat dalam masa 3 hingga 5 hari itu.

(Bagi bayi pramatang, jangka hayat chilled EBM ialah 48 jam di dalam suhu 2 – 4 Celcius)

Dan jika dalam 5 hari anda agak-agak macam tak perlu beri bayi chilled EBM ni, anda nak masukkan dalam freezer, susu yang dibekukan dipanggil FROZEN EBM.

Jangka hayat frozen EBM bergantung kepada jenis peti ais tempat simpanan:

(i) freezer dalam peti sejuk 1 pintu : tahan 2 minggu (juga 2 minggu bagi bayi pramatang)

(ii) peti ais yang ada dua pintu (1 pintu freezer, 1 pintu chiller) : tahan 3 bulan (juga 3 bulan bagi bayi pramatang)

deep freezer (-20 Celcius) : tahan 3 hingga 6 bulan (3 bulan sahaja bagi bayi pramatang)

.

cara simpan susu

JANGAN buang EBM yang berupa seperti di dalam gambar ya! Baca info dalam gambar.

.

Susu frozen yang telah dicairkan pula (belum lagi dipanaskan)(THAWED EBM), jika disimpan dalam chiler boleh digunakan dalam masa 24 jam. Manakala jika telah dipanaskan, perlu diberi kepada bayi dalam masa 1 jam.

Topik tentang cara untuk mengendalikan frozen EBM sebelum diberikan kepada bayi akan Ain share kemudian pula ya.

Terima kasih dah baca sampai habis.

Semoga bermanfaat.

Jemput share dengan ibu-ibu menyusu yang sedang tercari-cari info tentang EBM .=)

.

Pengedar Shaklee Butterworth,

Whatsapp 0164214704

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat