Sejak jumpa resepi biskut Mazola yang mudah dan sedap kat Google tahun lepas , rasanya setiap tahun nak raya Ain nak buat biskut ni. Dah la biskut kegemaran encik suami kan, seharusnya jadi wajiblah buat sendiri.

Terima kasih dari sumber yang Ain sendiri dah lupa dari mana resepinya.

Semalam siap buat 2 bancuhan setengah (‘setengah’ sebab cukup-cukup untuk habiskan tepung gandum yang ada) untuk raya kali ini. Dapatlah dalam 4 bekas Alhamdulillah. Anak-anak cuba makan pun suka.

Meh kita tengok apa 6 bahan untuk buat biskut mazola ni:

  • 2 cawan kacang tanah (digoreng, dibuang kulit, dikisar halus)
  • 2 cawang tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • minyak jagung secukupnya (Ain guna dalam 200-250ml untuk satu bancuhan)
  • kacang gajus untuk hiasan
  • putih telur untuk hiasan

resepi biskut mazola

Resepi Biskut Mazola : Kacang tanah yang Ain beli ni dah siap dibuang kulitnya. Tinggal goreng dan kisar halus saja.

.

Ikut Resepi Biskut Mazola ni, cara membuanya memang mudah sangat!

Campurkan sahaja kesemua enam bahan di atas tadi. Kemudian gaul rata kesemuanya.

Yang minyak tu masukkan last skali. Masukkan sikit-sikit sampai jadi doh.

Dohnya akan jadi sangat fragile tau korang. Asal dapat buat bulat kecik-kecik kira ok dah tu.

Then bila dah jadi dok, bentukkan bulat-bulat macam bola. Kalau ada anak tadika dorang pun suka nak tolong buat bulat-bulat ni. Cumanya kena monitor sebab nanti akan ada bola yang kecil dan ada yang besar sangat! Haha.

Lepas tu, boleh letakkan kacang gajus di atas setiap bola. Boleh tekan sedikit supaya gajus ni melekat dengan bola tadi.

Sapu putih telur untuk biskut kekuningan selepas siap dibakar. Ha, jangan disapu kuning telur tau korang. Nanti lepas siap bakar jadi warna hitam tak nampak rupa mazola dah plak hihihi!

resepi biskut mazola

Resepi Biskut Mazola : Adunan yang siap dijadikan bulat-bulat, diletakkan gajus dan disapu putih telur sebagai hiasan.

.

Akhir skali, bakar ada suhu 160 darjah Celcius selama 30 minit (bergantung kepada oven masing-masing). Kalau dah ada bau kacang tanah tu dah boleh jenguk-jenguk kat oven dah.

Biskut yang siap dibakar berwarna sedikit coklat dan kuning berkilat di bahagian yang disapu putih telur tadi.

Siap!

Senang kan?

Selamat mencuba resepi biskut Mazola yang super simple tapi sedap yang amat! =)

(Gambar dah siap bakar nanti Ain letak kemudian, terlupa nak snap semalam)

P/S : Raya nanti beringat juga makan open house rumah saudara mara dan kawan-kawan. Masa raya elok sangat bawa bekalan Herblax, Omega, Phytocol dan Lecithin untuk pecahkan lemak.

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat