vitamin c untuk covid-19

Vitamin C Untuk Covid-19? Sejauh mana keberkesanannya?

Pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia sejak lebih setahun ini, sehingga kini masih belum dijumpai rawatan khas untuk pesakit yang dijangkiti.

Pesakit yang dijangkiti kebanyakannya mengalami demam tinggi, batuk, sesak nafas serta sakit badan. Terdapat juga kes yang disahkan positif mengalami jangkitan dengan simptom yang lebih teruk, melibatkan kerosakan paru-paru akut (acute lung injury) atau acute respiratory distress syndrome (ARDS) yang seterusnya mengakibatkan kegagalan organ-organ dalaman lain serta kematian.

Telah dilaporkan, semua ini terjadi berpunca dari sistem imun tubuh yang tidak berfungsi dengan baik, dipanggil “cytokine storm“, yang mana respon imuniti tubuh terganggu dan menjadi hiperaktif.

Sementara menantikan kajian dan penyelidikan tentang vaksin yang selamat, pelbagai usaha ’empirikal’ dilakukan untuk menyelamatkan pesakit termasuklah pemberian vitamin C secara intravena kepada pesakit-pesakit covid-19 yang kritikal.

Amnya, vitamin C atau juga dikenali sebagai asid askorbik, penting untuk menyokong mekanisma pertahanan tubuh yang normal dan berfungsi dengan baik. Vitamin C ialah sejenis antioksidan dengan ciri-ciri anti-keradangan, berupaya mempengaruhi imuniti selular serta membantutkan keradangan, meningkatkan fungsi imuniti sel dan memperbaiki penghasilan bahan untuk kesihatan salur darah (vasopressor).

Berdasarkan maklumat dari laman web rasmi Covid-19 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, di bawah ialah bukti keberkesanan vitamin C yang diberi secara intravena kepada pesakit Covid-19 yang kritikal. Ini adalah berdasarkan bukti yang ada sehingga 16 November 2020.

.

.

Bukti Keberkesanan Intravena Vitamin C Untuk Covid-19

.

Kes 1

Satu kes yang dijalankan melibatkan 17 pesakit yang disahkan positif SARS-CoV-2 yang mana kesemua mereka dirawat di ICU dan memerlukan bantuan pernafasan sekurang-kurangnya 30% oksigen (FiO2). Ujian darah untuk memeriksa tahap keradangan juga diambil sebelum dan selepas rawatan dengan vitamin C.

17 pesakit ini telah diberi vitamin C secara intravena sebagai salah satu rawatan. Dos vitamin C yang diberi ialah sebanyak 1g setiap 8 jam untuk tiga hari berturut-turut.

Hasilnya, didapati penurunan signifikan bacaan yang menunjukkan keradangan dan kebergantungan kepada oksigen juga menunjukkan trend menurun.

.

Kes 2

Seorang warga emas berusia 74 tahun dengan simptom demam, batuk dan sesak nafas telah diambil swab didapati positif SARS-CoV-2.

Pada hari keenam di unit isolasi, pesakit mengalami ARDS dan septic shock (kegagalan jantung kerana jangkitan). Bantuan pernafasan telah diberi, ubat untuk menyokong jantung dimulakan, serta diberi vitamin C dos tinggi secara intravena.

Dalam 5 hari, keadaan klinikal pesakit menjadi lebih baik dan berjaya bernafas sendiri tanpa bantuan pernafasan lagi.

.

Kes 3

Kajian dijalankan di kalangan pesakit covid-19 yang kritikal, membandingkan mereka yang dirawat dengan vitamin C dos tinggi dengan yang tidak dirawat dengan vitamin C.

Latar belakang klinikal, komorbid (penyakit kronik), tahap jangkitan serta skor semasa dimasukkan ke hospital adalah sama untuk semua pesakit. 12 daripada 14 pesakit memerlukan bantuan pernafasan dan sokongan ventilator.

Hasil kajian mendapati,:

  • Kadar kematian (mortality rate) kumpulan yang menerima vitamin C jauh lebih rendah (14.3%) berbanding yang tidak menerima vitamin C (71.4%)
  • Jumlah hari yang memerlukan sokongan ventilator adalah lebih pendek bagi kumpulan yang menerima vitamin C berbanding tidak dirawat dengan vitamin C (14 hari berbanding 19.6 hari)
  • Pesakit yang diberi vitamin C lebih cepat dapat diturunkan kebergantungan kepada oksigen (16 hari berbanding 23.5 hari)

.

vitamin c untuk covid-19

Antara sumber makanan yang kaya dengan vitamin C yang boleh anda amalkan untuk kesihatan.

.

Sebagai kesimpulan, teruskan patuh kepada SOP, amalkan pemakanan sihat dan seimbang, gaya hidup sihat untuk bersama-sama berusaha memutuskan rantaian covid-19 dan melandaikan graf pendemik ini. Tanggungjawab ini tanggungjawab kita bersama, tak kira siapa anda.

.

Sumber : Covid-19 Malaysia.

Ingin mendapatkan vitamin C organik yang telah melalui kajian klinikal oleh saintis-saintis, dipastikan selamat serta bebas bahan kimia berbahaya?

SR Vita C Plus 500mg dihasilkan pada tahun 1981, berasaskan tumbuhan dengan sistem pelepasan berperingkat (“sustained release“) yang pertama.

Hubungi saya segera untuk dapatkannya.

Ainniah Zulkefli

Pengguna SR Vita C Plus 500mg sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth