Isu “Shaklee rosakkan buah pinggang” ni dah banyak kali trending kat media sosial. Boleh dikatakan setahun sekali mesti ada punyalah pasal ni. Kadang-kadang naik muak juga nak layan isu ni haha.

Tapi itulah, bila ada yang tak tahu dan nak tahu, kita yang tahu ni kenalah cerita. Yang tak tahu tapi suka sebarkan fitnah tu memang banyak.

Zaman di mana semua maklumat kita boleh dapat hanya dari hujung jari ni, semudah itu juga sesuatu fitnah boleh tersebar. Kita yang dikurniakan otak dan akal ni, gunakanlah ia untuk berfikir mana betul mana salah.

shaklee rosakkan buah pinggang

.

Dulu, Saya Seorang Yang Skeptikal Dengan ‘Suplemen’

.

Pantang sahaja pesakit memberitahu yang mereka ada juga mengambil suplemen sekian-sekian, terus saya nasihatkan supaya berhenti dan hanya ambil ubat hospital atau klinik sahaja.

Tak tahulah kenapa rasa begitu benci sekali dengan ‘suplemen’ masa tu. Mungkin juga ketika itu (awal tahun 2000), mula muncul macam-macam produk mengarut dan banyak pula kes buah pinggang rosak sebab ambil suplemen macam-macam.

Oh ya. Kes macam ni memang wujud. Maksud saya, kes yang tiba-tiba sakit dan meninggal, ada sejarah pengambilan suplemen. Biasanya suplemen untuk kurus dan kecantikan kulit.

Saya ingat lagi, ada seorang ibu dalam pantang datang dengan sesak nafas dan jantung laju. Bila ditanya, katanya ada ambil produk jamu. Selepas beberapa jam disahkan meninggal kerana kegagalan jantung. Pesakit ni tak pernah ada masalah kesihatan apa-apa. Even sepanjang kehamilan pun tiada masalah. Jadi, orang menuding jari kepada jamu lah, especially yang tak ada kelulusan KKM, ada kandungan barang terlarang dan lain-lain. Scary kan?

Satu kes lain yang saya masih ingat ialah seorang lelaki yang masih muda kalau tak silap 20an ke 30an umurnya. Datang dengan simptom kegagalan buah pinggang juga, dan ada sejarah pengambilan bermacam-macam suplemen. Malang nasibnya sebab masih muda tapi dah kena bergantung kepada dialisis 3 kali seminggu untuk terus hidup.

Macam mana pula dengan Shaklee, betul ke Shaklee rosakkan buah pinggang?

.

Saya Mula ‘Buka Mata’ Kepada Shaklee

.

Tahun 2012 ialah tahun saya mengandungkan anak pertama. Masa tu seorang kawan saya semasa di MRSMPC selalu berkongsi tentang penyusuan susu ibu. Beliau ialah Master Nadiah Suhaidi (masa tu beliau belum naik Master lagi).

Saya tertarik dengan perkongsian beliau tentang Set Menyusu Shaklee. Anak pertama beliau masa tu sihat betul Alhamdulillah. Saya mula mencari gali ilmu tentang penyusuan juga. Dah pasang azam dah nak menyusukan anak sampai 2 tahun at least hehe.

Oktober 2012 ialah bulan pertama saya mencuba Set Menyusu Shaklee. Saya beli full set terus sebab set tu memang sediakan nutrisi lengkap untuk ibu menyusu dan bayi yang disusukan. Masa tu set tu terdiri daripada ESP, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Alfalfa Complex (6 item kesemuanya).

“Kenapa saya BERANI consume produk Shaklee ni? Enam produk plak tu sekaligus!”

Boleh baca lebih lanjut di entri Keistimewaan Shaklee : Selamat, Terbukti, Berkesan.

Beberapa bulan konsisten Set Menyusu ini, saya mula mendapat kesan positif yang amat menggembirakan. Paling penting, saya berasa lebih sihat secara keseluruhannya. Saya mula mengkaji lebih mendalam tentang Shaklee dan produk-produknya.

Saya teruja. Tak sangka, wujud rupanya suplemen berkualiti yang selamat diambil untuk jangka masa panjang (lebih 10 tahun) . Bila saya mendapat maklumat tentang Kajian Landmark pula, lebih bangga rasanya sebagai pengguna Shaklee.

Dalam kajian ini mendapati, selepas berpuluh-puluh tahun, pengguna beberapa produk Shaklee (Multiple Shaklee Users) adalah kumpulan paling sihat, berbanding kumpulan No Supplement dan Single Multivitamin (jenama selain Shaklee.

Dari kajian ini juga, tiada bukti Shaklee rosakkan buah pinggang selepas berpuluh-puluh tahun pengambilan beberapa produknya.

kajian landmark shaklee

Dalam Kajian Landmark, kumpulan pengguna beberapa suplemen Shaklee didapati mempunyai paras nutrisi darah terbaik, biomarker kesihatan jantung yang lebih baik dan risiko penyakit yang lebih rendah. Baca lebih lanjut lagi di entri Landmark Study Kajian Penting Suplemen Makanan.

.

Saya Mula Memperkenalkan Shaklee Kepada Seluruh Ahli Keluarga Saya

.

Bila kita dah jumpa sesuatu yang boleh memperbaiki tahap kesihatan diri, sudah tentulah terbayang keluarga sendiri yang on off mengadu sakit itu ini.

Encik suami kerap mengadu lenguh badan, sakit lutut, masalah kulit selalu naik ruam alahan dan lain-lain… Saya kenalkan dengan produk Shaklee.

Emak saya pernah mengalami masalah kolesterol jahat yang TAK PERNAH turun-turun sampai dah nak kena start ubat… Akhirnya, menangis kegembiraan mak bila keputusan kolesterol turun buat pertama kalinya daripada 6.8 kepada 5.8 asbab 2 bulan disiplin mengikut cara pemakanan dan detox cara Shaklee serta konsisten mengambil Vivix ketika itu.

Ayah saya pula daripada seorang yang juga skeptikal dengan suplemen, bila sendiri dah rasa kesan produk Shaklee, masih menjadi pengguna setia produk ini sehingga hari ini. Paling tak boleh lupa bila ayah didiagnos glaukoma, bimbang sangat ayah dengan tahap penglihatannya. Makan itu ini tak berapa rasa kesannya, tapi saya suruh istiqomah dan hasilnya syukur Alhamdulillah.

Kesan-kesan pengambilan Shaklee terhadap family saya, boleh baca setiap satu dari entri Tentang Kami ini.

Yang penting, untuk orang yang saya sayang, WAJIB saya pastikan sesuatu itu selamat untuk diambil, lebih-lebih lagi untuk jangka masa panjang.

Kini, saya sendiri seorang pengguna Shaklee ‘kronik’, dah hampir 8 tahun rupanya (sejak 2012). Suami saya pula bukan jenis yang suka konsisten dengan suplemen, tetapi sangat suka Ostematrix, Vitamin C dan Zinc Complex. Ambil kadang-kadang ikut suka hati dia saja haha.

Ayah dan ibu saya pula masing-masing pengguna Shaklee sejak 2016. Dah 4 tahun rupanya mak ayah ambil beberapa produk Shaklee setiap hari without fail kecuali terlupa. Kalau travel jauh tu, mak akan pastikan vitamin-vitamin yang akan dibawa cukup bekalannya.

luka melecur

Kalau betul Shaklee rosakkan buah pinggang, takkanlah saya tergamak nak bagi kesayangan saya ambil produk-produknya.

.

“Makan Shaklee Lama-lama, Tak Risau ke Shaklee Rosakkan Buah Pinggang?”

.

Setiap tahun saya akan pastikan diri sendiri, suami, mak dan ayah jalankan ujian darah rutin.

Alhamdulillah, sebelum mengambil Shaklee mak dan ayah saya tidak menghidap apa-apa penyakit. Begitu juga saya dan suami.

Dan Alhamdulillah juga, setelah bertahun-tahun istiqomah mengambil beberapa produk Shaklee, ujian darah kami setiap tahun juga masih cantik.

Kami tak bimbang sangat dengan khabar angin yang Shaklee rosakkan buah pinggang. Sebab sejak Shaklee masuk Malaysia lebih 20 tahun lepas, tidak pernah ada saman ke atas Shaklee berkaitan produk Shaklee menyebabkan kerosakan buah pinggang atau apa jua penyakit lain.

Ujian darah inilah bukti yang Shaklee tak merosakkan buah pinggang kami. Bukti yang Shaklee selamat kami ambil untuk jangka masa panjang.

shaklee rosakkan buah pinggang

Inilah keputusan ujian darah saya yang terbaru, Julai 2020. Alhamdulillah fungsi buah pinggang dan hati normal. Tahun ke-8 sebagai consumer konsisten produk-produk Shaklee yang pelbagai. Keputusan mak dan ayah pun syukur normal fungsi buah pinggang dan hati.

.

Kesimpulannya, take home message untuk anda:

  • Jangan mudah percaya dengan khabar angin terutamanya yang tiada bukti.
  • Jangan mudah kongsi info yang tidak tentu salah benarnya. Silap haribulan, dikhuatiri anda menanggung kerosakan fitnah.
  • Dapatkan info dari sumber yang boleh dipercayai. Contohnya, nak tahu tentang nutrisi, tanyalah pakar nutrisi, nak tanya tentang Matematik, tanyalah yang pakar tentang Matematik, nak tahu tentang memasak ikutilah resepi tukang masak dan sebagainya.
  • Sebanyak mana pun ilmu yang kita pelajari, ilmu Allah itu jauh berganda-ganda lebih luasnya. Diibaratkan ilmu yang kita tahu hanyalah setitik sahaja dari seluas lautan dunia.
  • Ada banyak punca kerosakan buah pinggang yang terbukti melalui kajian, seperti kencing manis dan darah tinggi, yang kebanyakannya berpunca dari sikap kita sendiri (makan tak sihat, malas bersenam dan lain-lain)

Akhir kata….

“Eat Healthily, Exercise Regularly, Supplement Wisely”

Kategori

WhatsApp chat