“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya yang lima. Iaitu sihat sebelum sakit, kaya sebelum sempit (miskin), lapang sebelum sibuk, muda sebelum tua dan hidup sebelum mati.” (Hadith Riwayat Al-Hakim Al-Baihaqi)

.

Ayah Ain pernah didiagnos glaukoma. Ada sakit lutut juga on off…

sihat sebelum sakit

Ini ayah Ain. Umur beliau tahun ini 66 tahun. Seorang yang suka makan, sangat rajin bersenam seperti berbasikal, hiking dan berenang serta suka travel.

Ayah Ain dahulunya seorang yang skeptical dengan suplemen (macam anaknya yang ni jugak hihihi). Tapi bila diperkenalkan dengan suplemen Shaklee, sendiri rasa kesan badan rasa lebih sihat, ayah mula jadi seorang Shaklee Lover. =)

Macam-macam ayah tanya dulu. Selamat ke tak suplemen Shaklee ni? Tak pe ke makan banyak jenis? Boleh ke makan lama-lama? Macam mana action produk itu ini…dan sebagainya.

Kalau tak silap Ain, Ain mula bagi ayah cuba Vivix dan Carotomax lebih 2 tahun lepas. Masa tu hari-hari ayam bermuram durja sebab baru didiagnos glaukoma. Dengan penglihatan yang mencabar, sakit kepala yang kuat, kena titik ubat mata beberapa kali sehari, keluar belanja untuk rawatan, ambil masa untuk sembuh. Siapala yang tak stress kalau semua itu terjadi kan?

Syukur Ain dengar cakap Ain (ayah agak degil orangnya hehe) suruh teruskan makan Vivix dan Carotomax. Lepas hampir setahun baru ayah kata mata ayah ada beza banyak. Dan lepas dari tu sampai hari ni, Ain tak pernah dengar lagi ayah “bising-bising” pasal mata ayah macam sebelum tu. Alhamdulillah.

Bila mata dah ok, ayah nak cuba suplemen untuk turunkan kolesterol yang kejap naik kejap turun tu. Almaklumlah suka makan. Tapi kolesterol ayah tak tinggi mana, around 5.5-5.8 macam tu (fluctuating). Dan ayah on off pergi buat treatment untuk sakit lututjuga. Kata pakar ortho, cecair kat lutut dah kurang.

Ayah dah cuba macam-macam produk juga, last sekali ayah setia dengan semua ni:

  • Carotomax – untuk kesihatan mata (tak mau lagi kena glaukoma, teruk rasanya kata ayah)
  • Zinc Complex – ayah rasa lebih bertenaga ambil zinc
  • Omega Guard – ayah memang dari dulu suka minyak ikan (dulu ambil Scott’s Emulsion) dan untuk kesihatan sendi juga sebab selalu sakit lutut
  • Ostematrix – bantu otot rehat lepas senaman, tidur lena, bangun fresh
  • Vitamin C – antioksidan dan immune booster
  • B Complex – tenaga dan kesihatan saraf

.

Baru ni saja-saja timbang dan ukur komposisi badan ayah dengan mesin timbang Karada. Keputusannya:

  • Berat 62kg
  • BMI 22.9 (Normal)
  • Subcutaneous fat 15.3% (Normal)
  • Otot 69% (Normal)
  • Visceral fat 7 (Normal) (VF – lemak yang membaluti organ. Jika tinggi berisiko mengganggu fungsi organ)
  • Body age 46

.

Apa Itu Body Age?

Body age tidak sama dengan chronological age.

Chronological age ialah usia yang semakin bertambah setiap tahun.

Body age pula ialah biological age, iaitu umur tubuh mengikut tahap kesihatan dan kecergasan.

Bacaan komposisi tubuh yang mempunyai nilai lemak yang lebih tinggi akan memberi bacaan body age yang lebih tua. Dan sebaliknya jika komposisi otot lebih tinggi.

Kalau dapat body age yang lebih tua dari chronological age kita, maksudnya badan kita dah makin tak sihat macam orang yang lebih tua. Biasanya orang yang ada penyakit kronik macam kencing manis, darah tinggi yang tak terkawal, mempunyai body age yang lebih tua.

Kalau dapat sama dengan chronological age, ok lagi lah, badan kita tua seiring usia. Kalau dapat lebih muda macam ayah Ain ni, maknanya masih sihat cergas seperti orang muda walaupun usia sebenar lebih tua. Alhamdulillah.

.

Body Age Mak Ain Pula Macam Mana?

sihat sebelum sakit

Ini pula mak Ain. Mak Ain jenis suka makan sihat-sihat, rajin bersenam juga especially bila ayah ajak. Sama lah macam ayah, rajin berbasikal, hiking dan swimming.

Sejak dari Ain sekolah lagi, kalau balik kampung or jumpa kawan-kawan mak, ramai yang akan kata kami nampak macam adik beradik. Auwww… Mak memang dari dulu nampak lebih muda dari usia.

Tapi apa guna kalau di luar nampak muda tapi dalaman tua kan? So kami pun check body age mak juga.

Alhamdulillah, asbab pemkanan sihat, rajin bersenam dan amalkan Shaklee juga, body age mak jauh lebih muda dari usia sebenar – 8 tahun lebih muda

Wah. ingat senang ke nak dapat result macam ni? Ain check body age Ain pun 2 tahun lebih TUA ok, huhuhu. Malu dengan mak ayah tau.

Mak pun dah cuba beberapa suplemen Shaklee, tapi setakat ni cuma konsisten semua di bawah:

  • Vitalea, ESP dan Ostematrix untuk kesihatan tulang seperti yang pakar nutrisi suggest masa Bone Check 2 tahun lepas. Boleh baca sharing Ain sebelum ini tentang result kepadatan tulang mak yang AMAZINGGG dalam entri Cegah Osteoporosis Sebelum Terlambat.
  • Omega Guard dan B Complex sebagai ikhtiar lebih sihat dari slipped disc
  • Mak konsisten Omega Guard juga untuk bantu kawal kolesterol yang tinggi. Baca “living proof” mak kat entri “Turunkan Kolesterol Dalam Dua Bulan” untuk info lanjut.
  • Vitamin C untuk boost imuniti

.

=======

Tak ramai yang cakna untuk mencegah dari mengubat. Yang ramainya, bila dah kena baru nak berubat.

Nak konsisten beli suplemen setiap bulan atau nak topup bila habis membazir duit?

Hakikatnya, kos merawat bila dah terkena jauh lebih tinggi daripada usaha mencegah sakit dengan pemakanan sihat, bersenam dan pengambilan suplemen berkualiti.

Sebab itulah kita dinasihatkan menghargai nikmat sihat sebelum sakit.

Kesimpulannya, nak kekalkan kesihatan optimum dan awet muda dari dalam, amalkan pemakanan sihat dan seimbang, rajin bersenam dan amalkan pengambilan suplemen berkualiti.

Perlukah suplemen sebagai ikhtiar sihat sebelum sakit? Baca lebih lanjut dalam entri “Suplemen – Keperluan Atau Kehendak?

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth sejak 2012
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat