ayam penyebab kanser

Bertahun-tahun lamanya, muncul persoalan sama ada betulkah ayam mengandungi bahan yang boleh menyebabkan kanser atau tidak, Food and Drug Administration (FDA) hanya menyembunyikan kebenaran.

FDA pada ketika itu menyatakan arsenik yang terkandung di dalam ayam cuma dalam kuantiti yang kecil sahaja dan tidak mendatangkan mudarat kepada kesihatan manusia.

Namun akhirnya, pada tahun 2016, FDA ‘mengaku’ bahawa kebanyakan ayam yang ada di sekitar United State of America mengandungi arsenik bukan organik yang sangat beracun!

.

Apa Itu Arsenik?

.

Arsenik ialah sejenis karsinogen (carcinogen = bahan penyebab kanser) berwarna kelabu, silver atau putih yang tidak mempunyai bau.

Jadi, anda boleh terdedah kepada arsenik tanpa disedari pada bila-bila masa sahaja.

Kebiasaannya, arsenik digunakan dalam industri pertanian (dalam racun serangga), penggalian dan pembuatan.

Walaupun arsenik merupakan bahan kimia berbahaya, kajian pada tahun 2006 membuktikan, kira-kira 70% ayam di US telah diberi makan arsenik!

Ini kerana, arsenik membantu ayam-ayam ini membesar dengan cepat dan memberi warna merah yang ‘sihat’ kepada ayam.

Permintaan ayam kan semakin meningkat dari hari ke hari, jadi sudah tentulah arsenik penyelesaian kepada masalah pembekalan ayam yang banyak, cepat, besar, nampak ‘sihat’ dan lebih murah.

ayam penyebab kanser

Betulkah ayam penyebab kanser? Ayam-ayam ini adalah pada usia yang sama tetapi saiz yang berbeza kerana perubahan genetik.

.

Tahukah anda, arsenik sangat bertoksik!

.

Jabatan Kesihatan Sains Alam Sekitar, University of South Carolina menyatakan, arsenik yang bergabung dengan merkuri boleh mengakibatkan kesan neurologi yang tidak diingini kepada bayi dalam kandungan dan kanak-kanak kecil.

Antara lain, kajian lain pula menyatakan bahawa arsenik adalah sebanyak 4 kali ganda lebih beracun daripada merkuri!

Manakala kajian yang disiarkan dalam Journal of American Medical Association menyatakan, mereka yang memakan beras yang mengandungi arsenik mengalami perubahan sel yang berkaitan perkembangan kanser!

Banyak kajian lain juga mengesahkan yang arsenik boleh mengakibatkan invasice squamous cell carcinoma, kanser kulit, paru-paru, buah pinggang dan rahim.

.

Jadi, dah tak boleh makan ayam lah kita?

.

Fakta-fakta di atas Ain dapat dari lama web Healthy Food Advice ini yang mana ini adalah hasil kajian terhadapt ayam penyebab kanser di US.

Bagaimana pula dengan ayam-ayam di Malaysia?¬†Wallahu’alam.

Tetapi melihat kepada permintaan tinggi terhadap ayam, dan ‘rupa’ ayam sekarang yang gemuk-gemuk, menyebabkan Ain sendiri terfikir, tidak mustahil ayam-ayam di Malaysia juga diberi suntikan ubat dan sebagainya.

Nak mengelak ayam sehingga akhir hayat kita macam mustahil kan?

Dan sudah tentulah payah amat kita nak mengenali ayam mana satu yang baik atau tidak di pasaran (kecuali ayam yang dibela sendiri).

Jadi, jalan terbaik pada pendapat Ain ialah makan secara berpada-pada dan kalau boleh pilih ayam yang lebih sihat seperti ayam kampung, why not kan?

Lebih baik lagi, anda juga mempunyai pilihan sumber protein lain selain ayam sahaja.

Dalam masa yang sama, amalkan pemakanan seimbang dan pengambilan suplemen antioksidan untuk menghalang kerosakan oleh radikal bebas.

.

Ya, realitinya, kita terpaksa hidup dalam keadaan yang tidak sihat.

Nak makan ayam ke tidak adalah pilihan masing-masing.

Nak ambil suplemen antioksidan seperti vitamin A, C, E dan polifenol yang berkualiti sebagai protection juga pilihan masing-masing.

Tepuk dada, tanya diri.

Health is the real wealth.

Anda Serius Untuk Lebih Sihat?

Kategori

Arkib

SUBSCRIBE

WhatsApp chat
%d bloggers like this: