Apa Itu Obesiti & Kesan Kompleksnya

Apa Itu Obesiti & Kesan Kompleksnya

apa itu obesiti

Adakah anda cakna tentang apa itu obesiti?

Malaysia merupakan negara dengan kadar tertinggi obesitI dan masalah berat badan berlebihan (overweight) di antara negara-negara Asia,…

64% dari populasi lelaki dan 65% dari populasi wanita adalah sama ada obesiti atau mempunyai berat badan berlebihan.

Hasilnya, terdapat peningkatan prevalens kencing manis di kalangan dewasa 18 tahun dan ke atas dari 11.6% ke 17.5% dalam 9 tahun (2006-2015).

Prevalens darah tinggi pula kekal tinggi pada 30%. Lebih dari 50% kes kencing manis dan darah tinggi tidak didagnos.” (World Health Organization, WHO)

This is serious, guys!

Menjadi negara dengan orang gemuk dan obes terbanyak di Asia bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan!

.

Apa Itu Obesiti?

.

Mayo Clinic mendefinisikan obesiti sebagai penyakit yang kompleks berpunca daripada lemak dalam badan yang berlebih-lebihan, yang mana ini akan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi dan strok.

Obesiti didagnos apabila seseorang mempunyai Indeks Jisim Tubuh (Body Mass Index, BMI) sebanyak 30 dan ke atas. BMI 25 hingga 29.9 pula menunjukkan anda overweight.

Kiraan BMI ialah dengan membahagikan berat badan dalam kilogram dengan tinggi dalam meter yang dikuasa-duakan. Contohnya, seseorang dengan tinggi 150cm mempunyai berat badan 65kg. BMI-nya ialah 65 / 1.5 / 1.5 = 28.8kg/m2 (overweight).

apa itu obesiti

Berapakah BMI anda? Di kedudukan manakah anda berada?

.

Faktor Overweight dan Obesiti

.

Ada banyak faktor yang menentukan masalah berat badan berlebihan dan obesiti, antaranya genetik, persekitaran, metabolik dan punca hormon.

.

1# Genetik / Keturunan

Selain susunan DNA yang anda terima dari kedua ibu bapa, anda juga ‘mewarisi’ corak pemakanan dan gaya hidup dari keluarga anda.

Contohnya, ibu bapa yang kerap mengambil makanan segera dalam jumlah yang besar, pastilah menunjukkan ‘contoh’ ini kepada anak-anak. Jika anak itu sendiri tiada kesedaran dan terus mengikut apa yang diamalkan, akan membesarlah dia sebagai seorang yang gemuk atau obes dengan risiko macam-macam penyakit.

.

2# Masalah Kesihatan dan Kesan Sampingan Ubat

Sebagai contoh, pesakit sendi kerana faktor penuaan pastilah tidak berupaya bersenam kerana sakit. Jika tidak dikawal pemakanan akan dengan mudahnya mengalami berat badan berlebihan.

Contoh lain ialah pesakit yang memerlukan rawatan steroid yang berpanjangan untuk mengawal sesuatu penyakit, juga mempunyai kesan sampingan yang dipanggil moon face dan buffalo hump serta kelihatan gemuk atau obes.

kesan sampingan steroid

Klik gambar untuk baca tentang Kesan Sampingan Steroid.

.

3# Faktor Usia

Dengan peningkatan usia, berlaku perubahan hormon dan kebanyakannya menjadi kurang aktif. Jadinya, kurang lemak dibakar dan menjurus kepada berat badan berlebihan dan obesiti.

Selain itu, orang yang lebih tua juga mempunyai jisim otot yang kurang berbanding yang lebih muda (muscle atrophy). Kurang otot bermakna, kurang juga kadar metabolisma dan kebolehan membakar lemak. Jadi, kalau tidak mengawal pemakanan memang amat mudah sekali mengalami kenaikan berat badan yang mendadak.

.

4# Salah Cara Diet

Kalau anda pernah dengar tentang “Diet Yo-yo”, ia boleh juga menyumbang kepada kenaikan berat badan yang mendadak.

Diet Yo-yo ialah diet yang semakin diet tetapi semakin gemuk. Ini terjadi kerana salah faham tentang cara diet, iaitu kurang pengambilan makanan yang disangkakan membantu menurunkan berat badan. Padahal, kurang makan akan menyebabkan kemerosotan otot yang kemudiannya menurunkan kadar metabolisma dan kurang pembakaran lemak.

Boleh rujuk entri Diet Yo-yo untuk bacaan lanjut.

.

5# Pemakanan Tidak Seimbang & Gaya Hidup Tidak Sihat

Dalam banyak-banyak faktor, inilah faktor terbesar penyebab berat badan berlebihan dan obesiti.

Mak ayah anda obes, jika anda juga tidak mengawal pemakanan, tidak bersenam, anda juga akan obes. Pernah nampak satu keluarga anak beranak semuanya bulat-bulat? Banyak je.

Anda bermasalah sendi, tetapi mengamalkan pemakanan tidak seimbang anda juga mudah gemuk dan obes.

Anda seorang yang baru berusaha untuk berhenti merokok tetapi menggunakan makan sebagai alternatif untuk menangani ‘withdrawal’ anda, anda akan mudah naik berat badan. Dan banyak lagi contoh lain.

Pemakanan seimbang ialah yang mengandungi kesemua 4 kumpulan makanan (karbohidrat, protein, serat) pada bahagian yang betul.

Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan pemakanan seimbang suku-suku-separuh untuk kesihatan optimum.

Yang banyak diamalkan oleh mereka dengan berat badan berlebihan dan obes ialah, portion karbohidrat dan lemak yang melebihi kumpulan makanan lain. Serat seperti sayur dan buah-buahan pula sangat kurang atau tidak diambil langsung.

Gaya hidup tidak sihat pula ialah seperti kurang bersenam, kurang berjalan, makan lewat malam dan lain-lain.

.

Kenapa Anda Perlu Bimbang Jika Anda Dalam Kumpulan Obesiti?

.

Seperti di awal entri tadi, obesiti meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan terutamanya sistem kardiovaskular (serangan jantung dan strok).

Obesiti boleh mengganggu kesihatan di mana-mana organ dan bahagian tubuh:

  • Serangan jantung dan strok : disebabkan tekanan darah yang naik dan keabnormalan profil kolesterol (kolesterol jahat tinggi)
  • Kencing manis jenis 2 : kerana berlaku peningkatan kerintangan terhadap insulin (insulin kurang sensitif terhadap glukosa, jadi paras gula darah naik)
  • Beberapa jenis kanser : rahim, serviks, ovary, payudara, usus, salur makan (esophagus), hati, buah pinggang dan prostat
  • Masalah pencernaan : ketidakhadaman, batu dalam hempedu, masalah hati
  • Masalah ginekologi dan hubungan intim : contohnya ketidaksuburan untuk wanita dan mati pucuk bagi lelaki
  • Masalah pernafasan seperti Obstructive sleep apnea : salur pernafasan menjadi sempit disebabkan pengumpulan lemak di leher
  • Masalah sendi seperti osteoarthritis: tekanan ke atas sendi yang menyokong berat badan menyebabkan keradangan dan kerosakan sendi
  • Masalah psikologi : seperti kemurungan, menyendiri kerana malu, rasa rendah diri yang melampau

.

apa itu obesiti

Kanak-kanak yang obes juga tidak terlepas dari risiko pelbagai masalah kesihatan ini. Kasihanilah mereka!

.

Bila anda sakit dan dimasukkan ke wad pula, proses untuk memberi bantuan perubatan dan menyelamatkan seorang yang obes boleh jadi sangat mencabar – susah nak beri bantuan pernafasan, ‘difficult line‘ sebab lemak yang tebal di bawah kulit.

Kalau ditakdirkan anda diuji dengan strok dan akan bedridden pula, bayangkan bagaimana pula dengan ahli keluarga yang akan menguruskan anda setiap hari?

Percayalah, tiada siapapun yang suka diri mereka gemuk dan obes. Susah payah yang disebabkan gemuk dan obes ini sangat meletihkan diri sendiri dan orang lain.

Jika anda sudah faham apa itu obesiti dan kesan-kesan terhadap kesihatan menyeluruh anda, berubahlah demi kebaikan anda dan ahli keluarga yang memerlukan anda. Tetapi, jika anda sendiri tidak mahu berubah, tiada apa pun yang akan berubah.

Because health is the real wealth.

Shaklee Detox Program menyediakan plan pemakanan mudah dan seimbang dengan kesemua nutrisi yang diperlukan tubuh. 

Sudah ramai yang berjaya menurunkan berat badan secara sihat dan selamat tanpa rebound.

Bertindak segera untuk Ain bantu.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

Mengantuk Ketika Memandu dan Microsleep

Mengantuk Ketika Memandu dan Microsleep

Mengantuk ketika memandu sehingga anda terlelap tanpa disedari, walaupun cuma beberapa saat sahaja, boleh membahayakan nyawa anda jika terlibat dalam kemalangan. Keadaan yang dipanggil “microsleep” ini boleh berlaku bukan sahaja semasa memandu, tetapi di mana-mana pada bila-bila masa sahaja dan anda tidak dapat mengawalnya.

Punca utama ialah tidak mendapat tidur secukupnya, yang mana boleh terjadi disebabkan pelbagai faktor. Bacaan lanjut tentang microsleep, rujuk entri Cegah Kemalangan : Apa Itu Microsleep?

.

“Kalau jenis setiap kali akan mengantuk ketika memandu walaupun dah cukup tidur, macam mana pula?”

.

Ambillah Cinch Energizing Tea Mix Shaklee sebelum memulakan perjalanan anda.

Cinch Energizing Tea Mix berupaya meningkatkan tenaga secara semulajadi, memberi rasa yang nyaman. Ianya diperbuat daripada gabungan tiga warna teh : teh eksotik putih, merah dan hijau matcha.

Serbuk teh hijau matcha merupakan teh hijau gred tertinggi dari Jepun yang memiliki sifat antioksida yang tinggi. Ia merupakan penggalak tenaga dan metabolisma, serta mampu membakar kalori sehingga 4 kali ganda!

Tidak hairanlah mereka yang mengambil teh ini sebelum memulakan perjalanan jauh, rasa bertenaga lebih berpanjangan dan tidak rasa mengantuk langsung!

mengantuk ketika memandu

“Kami sekeluarga selalu balik kampung bertolak tengah malam. Sebelum bertolak, saya akan minum Cinch Tea. Mata tak mengantuk sepanjang perjalanan 6 ke 7 jam.” (FB: Amir Marzhuki)

.

mengantuk ketika memandu

“Cinch Tea the best. Saya drive seorang diri dari KL ke Penang, tak lemau langsung. Walhal sehari sebelum tu, dari pagi ke malam ulang alik Puncak Alam ke KL dan Sunway. Saya recommend juga Cinch Tea untuk student.” (FB: Raudhahrini Abdul Razak)

.

mengantuk ketika memandu

“Cinch Tea ni kalau untuk travel, segar mata nak drive. Nak sedap, letak lemon slice sekali. Kalau exercise, minum Cinch Tea. Berpeluh-peluh. Extra energy untuk bakar kalori.” (FB: Wanie Suhaimi)

.

Setiap hidangan Cinch Energizing Tea Mix ini menyediakan jumlah kalori yang sangat rendah, iaitu 5 kalori sahaja.

Harga runcit bagi sekotak Cinch Energizing Tea Mix ialah RM131.25 dan mengandungi 28 sachet yang mudah dibawa ke mana-mana sahaja.

Cara bancuhan pula seringkas dengan segelas air kosong sahaja. Untuk rasa yang lebih sedap, boleh juga dicampur dengan Performance Drink Orange atau Lemon-lime, atau letakkan sahaja sehiris lemon untuk rasa masam manis yang enak.

Dapatkan Cinch Energizing Tea Mix sekarang untuk bekalan perjalanan jauh anda.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia

Cinch Tea Shaklee : Keistimewaan & Testimoni

Cinch Tea Shaklee : Keistimewaan & Testimoni

Cinch Tea Shaklee diperbuat daripada gabungan tiga warna teh Рteh  eksotik putih, merah dan hijau matcha. Daun-daun teh ini dipetik dan diadun dengan penuh berhati-hati untuk mewujudkan minuman teh dengan rasa yang luar biasa hebat!

cinch tea shaklee

Cinch Energizing Tea Mix ini, seperti namanya, berupaya meningkatkan tenaga secara semulajadi, memberi rasa nyaman dan merupakan alternatif kepada pengambilan kalori yang rendah.

.

Kandungan Cinch Energizing Tea Mix Shaklee

Berikut merupakan bahan-bahan yang terkandung di dalam Cinch Tea ini serta manfaatnya:

  1. Taurina : penggalak metabolism
  2. Serbuk teh hijau matcha : teh hijau gred tertinggi dari Jepun, antioksida yang baik, penggalak tenaga dan metabolisma (ia boleh membakar sehingga 4 kali ganda kalori)
  3. Ekstrak teh merah Rooibos : merupakan tumbuhan herba dari Afrika yang dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”, penggalak metabolisma
  4. Ekstrak teh putih : membakar lemak berlebihan, menghalang penghasilan sel lemak tidak perlu, penggalak metabolisma

.

cinch tea shaklee

Teh amat popular dalam dunia perubatan Cina, dipercayai mempunyai pelbagai manfaat seperti antimikrob, menguatkan sistem imun, mengawal kerosakan DNA, menyokong penurunan kolesterol, membuang toksin, menjana tenaga dan sebagainya. Rujuk artikel di webMD ini untuk info lanjut tentang manfaat kesihatan teh yang lain.

.

Apa Kata Penggemar Cinch Energizing Tea Mix Shaklee?

.

“Jam 5 petang minum Cinch Tea sebelum keluar jogging dan riadah. Hasilnya tak mengantuk sampai jam 1 pagi walaupun siang tak rehat! Sangat sesuai untuk orang yang nak stay up. Memang beri energy!” (FB: Nadiah Suhaidi)

“Pagi-pagi saya akan bancuh Cinch Tea + ESP + Meal Shakes. Baru ada power. Kalau tak, rasa malas nak buat apa-apa. Saya juga menyusu bayi 8 bulan. Susu maintain banyak.” (FB: Baizura Bahar)

“Saya peminat Cinch Tea. Jatuh cinta betul! Masa hiking Bukit Kledang, saya minum semasa mula naik dan masa berhenti sekejap. Lalu laluan hutan hampir 3km. Rasa cepat je sampai ke puncak. Tak rasa penat sangat pun.” (FB: Sue Suria)

“Saya minum Cinch Tea setiap kali sebelum exercise. Sekejap saja turun berat badan selepas berpantang.” (FB: Farihah Abu Kasim)

“Saya minum Cinch Tea untuk ganti Nescafe, untuk tahan mengantuk pagi-pagi dan selepas lunch. Selepas minum, terus segar. Tak perlu buang masa dengan tidur.” (FB: Tengku Sofia)

Lagi testimoni Cinch Tea bantu rasa segar sepanjang perjalanan jauh. (Klik untuk baca)

.

cinch tea shaklee

Sekotak Cinch Tea dijual dengan harga runcit RM131.25, mengandungi 28 sachet. Setiap hidangan (1 sachet) menyediakan hanya 5 kalori sahaja! Whatsapp Ain untuk order.