Apa Itu Obesiti & Kesan Kompleksnya

Apa Itu Obesiti & Kesan Kompleksnya

apa itu obesiti

Adakah anda cakna tentang apa itu obesiti?

Malaysia merupakan negara dengan kadar tertinggi obesitI dan masalah berat badan berlebihan (overweight) di antara negara-negara Asia,…

64% dari populasi lelaki dan 65% dari populasi wanita adalah sama ada obesiti atau mempunyai berat badan berlebihan.

Hasilnya, terdapat peningkatan prevalens kencing manis di kalangan dewasa 18 tahun dan ke atas dari 11.6% ke 17.5% dalam 9 tahun (2006-2015).

Prevalens darah tinggi pula kekal tinggi pada 30%. Lebih dari 50% kes kencing manis dan darah tinggi tidak didagnos.” (World Health Organization, WHO)

This is serious, guys!

Menjadi negara dengan orang gemuk dan obes terbanyak di Asia bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan!

.

Apa Itu Obesiti?

.

Mayo Clinic mendefinisikan obesiti sebagai penyakit yang kompleks berpunca daripada lemak dalam badan yang berlebih-lebihan, yang mana ini akan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi dan strok.

Obesiti didagnos apabila seseorang mempunyai Indeks Jisim Tubuh (Body Mass Index, BMI) sebanyak 30 dan ke atas. BMI 25 hingga 29.9 pula menunjukkan anda overweight.

Kiraan BMI ialah dengan membahagikan berat badan dalam kilogram dengan tinggi dalam meter yang dikuasa-duakan. Contohnya, seseorang dengan tinggi 150cm mempunyai berat badan 65kg. BMI-nya ialah 65 / 1.5 / 1.5 = 28.8kg/m2 (overweight).

apa itu obesiti

Berapakah BMI anda? Di kedudukan manakah anda berada?

.

Faktor Overweight dan Obesiti

.

Ada banyak faktor yang menentukan masalah berat badan berlebihan dan obesiti, antaranya genetik, persekitaran, metabolik dan punca hormon.

.

1# Genetik / Keturunan

Selain susunan DNA yang anda terima dari kedua ibu bapa, anda juga ‘mewarisi’ corak pemakanan dan gaya hidup dari keluarga anda.

Contohnya, ibu bapa yang kerap mengambil makanan segera dalam jumlah yang besar, pastilah menunjukkan ‘contoh’ ini kepada anak-anak. Jika anak itu sendiri tiada kesedaran dan terus mengikut apa yang diamalkan, akan membesarlah dia sebagai seorang yang gemuk atau obes dengan risiko macam-macam penyakit.

.

2# Masalah Kesihatan dan Kesan Sampingan Ubat

Sebagai contoh, pesakit sendi kerana faktor penuaan pastilah tidak berupaya bersenam kerana sakit. Jika tidak dikawal pemakanan akan dengan mudahnya mengalami berat badan berlebihan.

Contoh lain ialah pesakit yang memerlukan rawatan steroid yang berpanjangan untuk mengawal sesuatu penyakit, juga mempunyai kesan sampingan yang dipanggil moon face dan buffalo hump serta kelihatan gemuk atau obes.

kesan sampingan steroid

Klik gambar untuk baca tentang Kesan Sampingan Steroid.

.

3# Faktor Usia

Dengan peningkatan usia, berlaku perubahan hormon dan kebanyakannya menjadi kurang aktif. Jadinya, kurang lemak dibakar dan menjurus kepada berat badan berlebihan dan obesiti.

Selain itu, orang yang lebih tua juga mempunyai jisim otot yang kurang berbanding yang lebih muda (muscle atrophy). Kurang otot bermakna, kurang juga kadar metabolisma dan kebolehan membakar lemak. Jadi, kalau tidak mengawal pemakanan memang amat mudah sekali mengalami kenaikan berat badan yang mendadak.

.

4# Salah Cara Diet

Kalau anda pernah dengar tentang “Diet Yo-yo”, ia boleh juga menyumbang kepada kenaikan berat badan yang mendadak.

Diet Yo-yo ialah diet yang semakin diet tetapi semakin gemuk. Ini terjadi kerana salah faham tentang cara diet, iaitu kurang pengambilan makanan yang disangkakan membantu menurunkan berat badan. Padahal, kurang makan akan menyebabkan kemerosotan otot yang kemudiannya menurunkan kadar metabolisma dan kurang pembakaran lemak.

Boleh rujuk entri Diet Yo-yo untuk bacaan lanjut.

.

5# Pemakanan Tidak Seimbang & Gaya Hidup Tidak Sihat

Dalam banyak-banyak faktor, inilah faktor terbesar penyebab berat badan berlebihan dan obesiti.

Mak ayah anda obes, jika anda juga tidak mengawal pemakanan, tidak bersenam, anda juga akan obes. Pernah nampak satu keluarga anak beranak semuanya bulat-bulat? Banyak je.

Anda bermasalah sendi, tetapi mengamalkan pemakanan tidak seimbang anda juga mudah gemuk dan obes.

Anda seorang yang baru berusaha untuk berhenti merokok tetapi menggunakan makan sebagai alternatif untuk menangani ‘withdrawal’ anda, anda akan mudah naik berat badan. Dan banyak lagi contoh lain.

Pemakanan seimbang ialah yang mengandungi kesemua 4 kumpulan makanan (karbohidrat, protein, serat) pada bahagian yang betul.

Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan pemakanan seimbang suku-suku-separuh untuk kesihatan optimum.

Yang banyak diamalkan oleh mereka dengan berat badan berlebihan dan obes ialah, portion karbohidrat dan lemak yang melebihi kumpulan makanan lain. Serat seperti sayur dan buah-buahan pula sangat kurang atau tidak diambil langsung.

Gaya hidup tidak sihat pula ialah seperti kurang bersenam, kurang berjalan, makan lewat malam dan lain-lain.

.

Kenapa Anda Perlu Bimbang Jika Anda Dalam Kumpulan Obesiti?

.

Seperti di awal entri tadi, obesiti meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan terutamanya sistem kardiovaskular (serangan jantung dan strok).

Obesiti boleh mengganggu kesihatan di mana-mana organ dan bahagian tubuh:

  • Serangan jantung dan strok : disebabkan tekanan darah yang naik dan keabnormalan profil kolesterol (kolesterol jahat tinggi)
  • Kencing manis jenis 2 : kerana berlaku peningkatan kerintangan terhadap insulin (insulin kurang sensitif terhadap glukosa, jadi paras gula darah naik)
  • Beberapa jenis kanser : rahim, serviks, ovary, payudara, usus, salur makan (esophagus), hati, buah pinggang dan prostat
  • Masalah pencernaan : ketidakhadaman, batu dalam hempedu, masalah hati
  • Masalah ginekologi dan hubungan intim : contohnya ketidaksuburan untuk wanita dan mati pucuk bagi lelaki
  • Masalah pernafasan seperti Obstructive sleep apnea : salur pernafasan menjadi sempit disebabkan pengumpulan lemak di leher
  • Masalah sendi seperti osteoarthritis: tekanan ke atas sendi yang menyokong berat badan menyebabkan keradangan dan kerosakan sendi
  • Masalah psikologi : seperti kemurungan, menyendiri kerana malu, rasa rendah diri yang melampau

.

apa itu obesiti

Kanak-kanak yang obes juga tidak terlepas dari risiko pelbagai masalah kesihatan ini. Kasihanilah mereka!

.

Bila anda sakit dan dimasukkan ke wad pula, proses untuk memberi bantuan perubatan dan menyelamatkan seorang yang obes boleh jadi sangat mencabar – susah nak beri bantuan pernafasan, ‘difficult line‘ sebab lemak yang tebal di bawah kulit.

Kalau ditakdirkan anda diuji dengan strok dan akan bedridden pula, bayangkan bagaimana pula dengan ahli keluarga yang akan menguruskan anda setiap hari?

Percayalah, tiada siapapun yang suka diri mereka gemuk dan obes. Susah payah yang disebabkan gemuk dan obes ini sangat meletihkan diri sendiri dan orang lain.

Jika anda sudah faham apa itu obesiti dan kesan-kesan terhadap kesihatan menyeluruh anda, berubahlah demi kebaikan anda dan ahli keluarga yang memerlukan anda. Tetapi, jika anda sendiri tidak mahu berubah, tiada apa pun yang akan berubah.

Because health is the real wealth.

Shaklee Detox Program menyediakan plan pemakanan mudah dan seimbang dengan kesemua nutrisi yang diperlukan tubuh. 

Sudah ramai yang berjaya menurunkan berat badan secara sihat dan selamat tanpa rebound.

Bertindak segera untuk Ain bantu.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

Ini Cara Hilangkan Bengkak Susu

Ini Cara Hilangkan Bengkak Susu

cara hilangkan bengkak susu

Cara Hilangkan Bengkak Susu

Bengkak susu memang menyakitkan. Bukan sahaja anda mengalami kesakitan yang tak tertanggung. Tetapi juga susu badan keluar dengan amaun yang sangat sedikit menyebabkan bayi tidak mendapat susu secukupnya. Silap haribulan boleh membawa kepada radang payudara (mastitis) yang lebih serius!

.

Punca Terjadinya Bengkak Susu

.

Salur susu tersumbat boleh disebabkan beberapa faktor:

  • Payudara tidak dikosongkan sepenuhnya (samada selepas menyusu atau mengepam).
  • Bayi gagal menghisap dengan baik atau bayi tidak sihat.
  • Jarak penyusuan yang panjang daripada biasa (contohnya melebihi 4 jam).
  • Badan anda menghasilkan susu berlebihan.
  • Masalah pam susu.
  • Berhenti menyusu secara tiba-tiba.
  • Apa-apa yang memberi tekanan ke atas payudara. Contohnya ibu tidur meniarap, memakai bra yang ketat dan sebagainya.

.

Anda mengalami bengkak susu sekiranya mempunyai tanda-tanda berikut:

  • payudara ‘engorged‘ tapi tak surut-surut walaupun selepas bayi menyusu
  • hasil mengepam sedikit walaupun payudara berat
  • terdapat ketulan di payudara
  • bayi seperti tidak puas menyusu
  • kesakitan payudara tidak selesai dengan menyusu atau mengepam

.

Mastitis Ialah Radang Payudara Yang Lebih Serius!

.

Sekiranya dibiarkan, boleh melarat menjadi mastitis (radang payudara) yang lebih serius! Antara tanda-tanda mastitis:

  • ibu demam
  • payudara lebih sakit, kemerahan dan panas apabila disentuh (boleh bandingkan dengan bahagian kulit yang lain)
  • memerlukan khidmat doktor untuk ubat tahan sakit dan antibiotik. Ada juga kes teruk yang memerlukan admission ke wad!

.

cara hilangkan bengkak susu

Mastitis ialah radang payudara iaitu terdapat ketulan menyakitkan, kulit kemerahan dan panas. Pesakit mungkin demam dan memerlukan antibiotik.

.

Jadi sebelum melarat kepada mastitis, sebaiknya anda lakukan sesuatu untuk melegakan masalah bengkak susu anda.

.

6 Cara Hilangkan Bengkak Susu

.

1# Teruskan Menyusu dan Mengepam Susu

Bukanlah menjadi kontraindikasi bagi anda untuk tidak menyusu atau mengepam jika mengalami masalah ini.

Teruskan menyusu dan mengepam.

Ini penting untuk mengekalkan signal keperluan susu yang akan diterima oleh otak anda.

.

2# Dapatkan Nasihat Pakar Laktasi Atau Mak Bidan Yang Berpengalaman

Bila mana anda menghadapi apa jua masalah, bertanyalah kepada yang berilmu dan lebih pakar.

Untuk kes bengkak susu ini, anda boleh bertanya doktor untuk dapatkan ubat tahan sakit bagi mengurangkan kesakitan.

Sementara itu juga, carilah mak bidan yang pandai mengurut untuk melegakan salur susu tersumbat, penyebab utama kepada masalah bengkak susu.

.

3# Mengurut

Seperti yang baru diceritakan. Boleh urut sendiri jika anda berpengalaman.

Ataupun boleh dapatkan khidmat yang lebih pakar.

.

4# Apply Hot Pack Atau Bertungku Terutamanya Pada Ketulan di Payudara

Ini bagi melegakan kesakitan dan membantu ‘memecahkan’ ketulan susu yang menyebabkan salur susu tersumbat.

cara hilangkan bengkak susu

.

5# Menggunakan Kobis

Petua ini ialah petua tradisional yang agak popular dan berkesan.

Tetapi awas, jika berlebihan boleh mengeringkan susu ibu!

.

6# Pengambilan Suplemen Lecithin

Lecithin ialah pengemulsi lemak yang mengurangkan keboleh-lekatan (stickiness) susu ibu.

Berdasarkan kajian, suplemen yang mengandungi lecithin dengan dos saranan antara 3000-4800mg sehari mampu melegakan bengkak susu.

Menurut Canadian Breastfeeding Foundation pula, dos yang disarankan untuk anda yang mengalami masalah salur susu tersumbat ialah sebanyak 1200mg empat kali sehari (jumlah 4800 mg sehari).

 

.

Kenapa Lecithin Shaklee?

.

Diformulasi dari soya non-GMO semulajadi, semestinya Lecithin Shaklee merupakan pilihan terbaik bagi ibu menyusu.

Bagi Lecithin Shaklee, satu kapsul menyediakan 530 mg soya lecithin.

Dan dos yang dicadangkan ialah sebanyak 2 kapsul (530 mg x 2 = 1060 mg) diambil tiga kali sehari (jumlah sehari 1060 mg x 3 = 3180 mg).

.

Apa Kata Consumer Lecithin Shaklee?

.

cara hilangkan bengkak susu

“Ok. Lecithin tu membantu banyak. Sekarang wife saya senang menyusu. Saya nak order Leithin dan Ostematrix untuk kalsium. Sebab sekarang saya patah kaki. Membantu tak?”

 

cara hilangkan bengkak susu

“Wassalam Nadiah. Sihat Alhamdulillah. Lecithin kita consume tiap-tiap hari. Memang berkesan. Kita makan kadang-kadang main taram je beberapa biji. Kadang 2 3 biji lepas makan. Tapi memang lepas pam tu rasa ringan je.”

 

cara hilangkan bengkak susu

“Wassalam. Kak! Mujarab habis la haha. Malam tu terus lega boleh tidur. Walaupun masih bengkak. Esok Dee telan lagi 6 biji. Memang makin kurang bengkak tu. Sekarang dah ok dah. Ada lagi sikit-sikit je bengkak tu tapi dah tak sakit dah. Syok btol makan ubat tu. Hari-hari memang Dee tak skip makan.”

.

Perlukan petua penyusuan lebih lagi? Klik Info Hamil, Pantang dan Menyusu.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
Whatsapp 016 421 4704
COD Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas, Bertam
Poslaju ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

Cara Nak Kuruskan Badan dan Perut Buncit

Cara Nak Kuruskan Badan dan Perut Buncit

perut kempis selepas bersalin

(Gambar hiasan dari Google)

Bila Lemak Ko Melebih Ke Perut!

“Ini kisah Kak Ija sendiri. Kak Ija nak share dengan korang semua.

Berat Kak Ija 70kg dengan ketinggian 149cm.

Korang boleh bayangkan tak kak Ija saiz badan macam mana?

Korang rasa comel ke tak dengan saiz macam tu?

Bagi kak Ija dah macam serupa ayam katik dah. Jalan pun dah macam penguin!

Ada suatu hari tu, Kak Ija suruh abang Kak Ija tangkapkan gambar kak Ija. Bila tengok balik, pasal apa tak comel, x cantik. Suruh tangkap lain pun rupa tu juga tak ada perubahan. Ada sesuatu yg tak kena kat gambar tu.

Ada sekali tu, adik sepupu tangkap gambo dari belakang. Terkejut tengok, “Ya Allah… Aku kah itu?

Boleh tanya dia balik, seolah-olah tak dapat nak terima keadaan Kak Ija masa tu.

Pergi mana-mana orang sekeliling tegur,

Ni ija ke? Kenapa “sihat” sangat?

Ija pregnant ke?

Pasal pe perut nampak buncit ni?!

Haa, nampak tak? Orang sekeliling kak Ija ambik berat, ambil tahu apa yang berlaku?

Nak lindung macam mana, dah terang-terang rupa badan kita gitu. Tabah jela.

Sampai nak jalan-jalan turun ke kedai ada masanya Kak Ija malu. Malu bila ada yang tegur.

Itu baru fizikal kita.

Tak cukup badan, muka pun bermasalah. Jerawat bermaharajalela membiak kat muka ni.

Orang cakap, badan berisi ni ternak toksin. Toksin banyak boleh menyebabkan hormon pun tak stabil.

Jadi, sana sini lah jerawat tu tumbuh kan.

set detox shaklee

Sejak badan berisi, Kak Ija rasa badan cepat letih. Tido macam tak pernah cukup, asyik mengantuk je. Duduk je boleh tertido tau. Jalan sikit dah penat. Badan pun berbau.

Jadi….

Kak Ija start diet. Kurangkan pengambilan makanan. Tapi rasa tak bestkan buat sendiri. So, Kak Ija Join geng-geng Shaklee DETOX. Mula group satu ke satu group lagi.

Sampai lah group terakhir ni, group detox Shaklee yg diterajui oleh Master Shaklee kak Ija, Master Firdhaus. Ramai orang kuat detox yang bagi kami semangat. Tengok semangat dan testimoni diorang, kita pun rasa semangat jugak.

Baca entri Cara Turunkan Badan Dengan Cepat dan Selamat.

So, Berjayakah Kak Ija Nak Kuruskan Badan?

nak kuruskan badan dan perut buncit

Alhamdulillah…

Sejak Join detox Shaklee, kawal permakanan, dan ambil suplemen, Kak Ija boleh turunkan berat badan dengan cepat. Dari berat 70kg, kini berat Kak Ija dah 57.4kg je.

Walaupun tak secepat sepantas org lain, tapi Kak Ija boleh lihat perubahan Kak Ija.

Baju lama-lama dah boleh sarung kembali. Kawan-kawan pun cakap ketaranya beza Kak Ija yang dulu dan sekarang.

Bukan saja badan tapi kulit muka pun rasa lebih sihat. Jerawat pun dah tiada tau.

Kalau ada pun masa hormon tak stabil. Adat lah perempuan kan. Tapi tak lama pun. Cepat le jugak jerawat tu kecut balik.

Nak tau suplement apa Kak Ija ambil?

Kak Ija ambil Omega, Alfalfa, Herblax, ESP, Lecithin.

Paling best Alfalfa dan Herblax. Setiap pagi mula lah memerut. Memerut sampai ke petang pun ada. Sampai nak kentut pun takut. Takut lain yang keluar hahaha!!

Baca juga Set Detox Shaklee : Fungsi, Pilihan dan Harga.

Seronok kan bila kita kongsi kisah kita. Jadi kenapa korang takut nak berubah. Korang kena bertindak sendiri. Jangan fikir nak kurus sebab nak cantik. Tapi fikirkan kesihatan yang kita dapat.”

Testimoni sebenar dari FB Azliza Sahin

So, korang yang rasa nak kuruskan badan dan perut buncit macam Kak Ija ni, bolehlah hubungi Ain untuk konsultasi lanjut.

“If You Fail To Plan, You Are Planning To Fail”

Hubungi Saya Jika Anda SERIUS Untuk Lebih Sihat?

Masalah Penyusuan Susu Ibu Yang Common

Masalah Penyusuan Susu Ibu Yang Common

masalah penyusuan susu ibu

Menjadi wanita ini sebenarnya sentiasa diuji dengan dugaan. Semasa menginjak usia sekolah rendah atau menengah, kanak-kanak perempuan ‘dikejutkan’ dengan kehadiran darah haid. Ada yang mengalami senggugut ada yang tidak.

Selepas berkahwin pula, dikurniakan rezeki hamil akan mengalami cabaran yang pelbagai sepanjang 9 bulan kehamilan pula

Baca juga entri Cabaran-cabaran Hamil & Tips Menangani.

Setelah bayi selamat dibersalinkan ke dunia, ibu menyusu akan menempuh masalah penyusuan susu ibu pula.

Hendak menyusukan bayi anda secara eksklusif bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tidaklah pula mustahil untuk berjaya ya.

Jika di zaman persekolahan dahulu, salah satu pepatah yang kita pelajari, “Tangan yang menggoncang buaian mampu menggoncang dunia“, menjelaskan betapa seorang wanita yang tampak lembut di luaran sebenarnya sangat kuat dalaman mereka. =)

Jadi hari ini topik yang Ain nak kongsi bersama ibu-ibu menyusu ialah beberapa masalah penyusuan susu ibu yang common dialami.

Ada masalah, pastilah Ain akan kongsi cara penyelesaiannya juga. InsyaaAllah…

.

1# Puting Tenggelam atau Mendatar (Flat & INVERTED Nipple)

Masalah ini kebiasaaannya dialami oleh ibu-ibu yang pertama kali menyusu.

Jangankan kerana masalah ini, anda give up terus untuk memberi titisan emas ini kepada kesayangan anda.

Apa yang boleh anda lakukan ialah mula mengepam payudara anda seawal minggu ke-37 kehamilan lagi.

Dengan mengepam akan merangsang puting anda supaya lebih ‘keluar’ dan bersedia untuk menyusukan bayi nanti.

Mana tahu dengan mengepam awal ini juga anda akan dapat kolostrum juga.

Kolostrum secara amnya mula dihasilkan badan ibu hamil di penghujung kehamilan.

Untung sangat kalau ‘makanan’ pertama bayi anda sebak menjengah ke dunia ialah kolostrum yang penuh berkhasiat dan kaya dengan antibodi ini.

Konsistensi kolostrum ini sangat pekat, berwarna kekuningan dan amaunnya sedikit sahaja.

masalah penyusuan susu ibu

Flat & inverted nipple adalah masalah penyusuan susu ibu yang common, tetapi boleh diselesaikan.

.

2# Nipple Cracked

Nipple cracked ialah keadaan di mana puting payudara anda terluka dan pedih.

Antara punca-punca puting anda boleh terluka ialah seperti berikut:

  • teknik lekapan yang salah (Baca juga entri tentang Teknik Lekapan Menyusu Yang Betul)
  • penggunaan pam susu yang tidak sesuai (sedutan terlalu kuat, saiz corong salah, dan lain-lain)
  • jangkitan kulit pada puting yang dipindahkan dari bayi semasa menyusu (periksa dalam mulut bayi)
  • kulit anda terlalu kering contohnya anda mengalami eczema
  • bayi anda mengalami tongue-tie yang mempengaruhi teknik lekapan

Sekiranya anda mengalami masalah ini, apa yang anda boleh lakukan ialah:

  1. Pastikan bayi melekap dengan baik semasa menyusu
  2. Cuba menyusu dengan posisi lain
  3. Menyusu di sebelah payudara yang tidak luka
  4. Letakkan cold pack pada puting yang terluka untuk mengurangkan kesakitan
  5. Bersihkan puting dengan kain bersih selepas menyusu
  6. Sapukan krim yang sesuai (boleh didapati di pasaran ‘Cream for Cracked Nipple’) untuk membantu penyembuhan
  7. Jika terlalu sakit, anda boleh dapatkan ubat tahan sakit (sebaiknya dapatkan nasihat doktor kerana anda menyusu)

.

2# Bengkak Susu

Untuk point ini, telah Ain ceritakan dengan detail dalam entri Tips Atasi Bengkak Susu Dengan Berkesan.

Klik gambar ini untuk bacaan lanjut

.

4# Saluran Susu Tersumbat (Clogged Duct)

Ini juga Ain telah buat satu entri tentang ini, bertajuk Salur Susu Tersumbat, Bagaimana Mengatasinya?

.

5# Ibu Tidak Sihat

Dari segi negatifnya, apabila ibu menyusu tidak sihat, badan mengalami stres dan boleh merudumkan penghasilan susu ibu.

Manakala dari segi positifnya, jika ibu menyusu mengalami jangkitan, antibodi yang dihasilkan dapat disalurkan kepada bayi anda.

Untuk mencegah daripada ibu menyusu mudah sakit, amalkanlah pemakanan yang kaya dengan vitamin C (seperti buah-buahan sitrus) dan omega-3 (seperti ikan) untuk boost sistem imun anda.

Bila dah jatuh sakit, kenalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Sebaiknya elakkan membeli sendiri ubat-ubatan kerana ada sesetengah ubat yang tidak sesuai untuk ibu menyusu.

.

6# Susu Merudum

Ada banyak punca kenapa ini boleh berlaku.

Pertamanya, jika anda katakan susu anda sedikit sebaik bayi dilahirkan, sebenarnya anda salah.

Susu ibu ialah ‘makanan’ terbaik yang dijadikan Tuhan. Ciptaan Tuhan juga semestinya adalah yang terbaik untuk bayi anda.

Anda kena sentiasa ingat yang susu ibu sentiasa CUKUP untuk bayi anda sejak dari hari pertama bayi menjengah ke dunia lagi. Perkataan ‘CUKUP’ ini penting sangat kerana susu ibu dihasilkan berdasarkan konsep ‘Demand and Supply‘.

Sebaik bayi dilahirkan pula, perut bayi hanya sekecil sebiji buah ceri yang memerlukan hanya kira-kira sesudu kecil susu sahaja sekali menyusu.

Kalau anda pam minggu pertama selepas bersalin dan dapat 0.5 hingga 1oz sekali pam, itu sudah banyak untuk usia bayi anda ketika itu.

Teruskan sahaja menyusu dan mengepam untuk merangsang demand yang lebih.

Lama-kelamaan, semakin besar bayi anda (semakin besar juga perutnya), bayi akan menyusu lebih banyak. Dan badan anda juga akan menghasilkan lebih banyak susu.

Demand dan supply‘ yang ditepati pasti menjadikan susu ibu anda CUKUP untuk bayi anda.

Elakkan membandngkan hasil ebm anda dengan orang lain. Yang penting “CUKUP”, ok? =)

Baca juga entri Cara Banyakkan Susu Badan Dengan Cepat.

cara simpan susu

Ibu menyusu juga memerlukan makanan tambahan (suplemen) kerana demand nutrisi adalah lebih daripada wanita yang tidak menyusu.

.

Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Carilah ilmu yang betul, praktikkan dan anda pasti berjaya menyusukan bayi anda.

Selamat berjaya ibu-ibu menyusu semua.

.

Sumber : babycenter.com 

Anda tercari-cari suplemen menyusu untuk mengisi lompong nutrisi anda dan bayi anda?

Penyakit Mudah Lupa, Apa Puncanya

Penyakit Mudah Lupa, Apa Puncanya

penyakit mudah lupa

Penyakit mudah lupa di kala usia masih muda bukan lagi sesuatu yang asing pada zaman moden ini. Kalau dahulu, kebiasaannya yang kita dengar ialah, “Ala, orang tua macam tu la cepat lupa.”

Begitu juga dengan kes angin ahmar atau strok yang pada suatu masa dahulu dikaitkan dengan usia tua. Tetapi kini mangsa strok adalah tidak mengira usia.

Sebenarnya, otak kita ialah organ yang sentiasa memerlukan darah yang cukup kerana fungsinya yang penting sebagai pusat kawalan seluruh badan.

Bayangkan apa yang akan terjadi sekiranya seekor haiwan tidak mendapat makanan dan minuman untuk beberapa hari?

Sudah pastilah lama-kelamaan akan menyebabkan ia mati.

Sedangkan kita yang berpuasa beberapa belas jam sehari pun, di penghujung waktu sebelum berbuka sudah keletihan sekali.

Sebagaimana perumpamaan ini, begitu jugalah otak kita, yang mana darah merupakan ‘makanan’ utamanya.

Kekurangan darah yang sampai ke mana-mana bahagian otak akan menyebabkan tisu otak di bahagian itu ‘mati’ perlahan-lahan. Dan akhirnya tentulah perhubungan di antara tisu lain dengan tisu otak yang telah mati itu terputus!

Baginilah secara ringkasnya alkisah kejadiannya angin ahmar (strok jenis ischemic – tidak cukup darah yang sampai ke mana-mana bahagian otak).

Tahukah anda, dari segi perubatan, strok boleh dikategorikan kepada 2 jenis.

Hemorrhagic stroke terjadi kerana pendarahan. Contohnya tekanan darah terlalu tinggi menyebabkan salur darah di otak pecah dan berlakunya pengumpulan darah di dalam otak. Ini menghasilkan tekanan berterusan ke atas sel-sel otak lalu sel-sel ini akan ‘mati’.

Ischemic stroke pula terjadi kerana kekurangan darah ke mana-mana bahagian otak menyebabkan sel-sel otak di situ ‘mati’ (seperti yang telah disebutkan).

.

penyakit mudah lupa

Pertumbuhan otak kebanyakannya selesai semasa kita berusia 5-6 tahun. Jadi, pastikan anda membekalkan anak-anak dengan ‘makanan’ yang diperlukan otak terutamanya asid lemak omega-3.

.

ELAKKAN PENYAKIT MUDAH LUPA DENGAN 5 TIPS INI

.

Dalam kita tidak sedar, sebenarnya mudah sekali untuk kita mengelakkan penyakit mudah lupa ini.

Caranya ialah dengan berusaha setiap hari untuk meningkatkan pengaliran darah ke otak sahaja. Otak yang mendapat darah yang cukup setiap hari, maka akan berjalan lancarlah kerja-kerjanya bukan?

Dengan meningkatkan pengaliran darah ke otak, anda sebenarnya telah mengurangkan risiko penyakit-penyakit serius seperti strok. Malah, akan membantu memperbaiki fungsi-fungsi otak seperti memori dan konsentrasi!

.

1# Senaman Aerobik

Jens senaman aerobik ialah senaman yang memperbaiki kesihatan salur darah. Salur darah yang sihat akan melancarkan pengaliran darah.

Apabila bersenam aerobik, lebih banyak ‘lebuhraya’ akan terbina. Oksigen akan disebarkan ke seluruh badan. Sel-sel otak akan diaktifkan dan perhubungan di antara tisu-tisu menjadi lebih baik.

Sebab itulah ianya senaman yang paling berkesan untuk meningkatkan pengaliran darah ke otak!

Apakah contoh-contoh senaman aerobik yang mudah untuk anda lakukan?

Berjalan selama 30 minit setiap hari.

Berjoging selama 15 minit setiap hari

Pergilah ke kelas menari setiap hari.

Anda juga boleh menaiki basikal selama 15 minit setiap hari.

Atau anda juga boleh memilih mana-mana senaman arobik yang boleh dilakukan di rumah.

.

penyakit mudah lupa

.

2# Nutrisi Yang Baik Untuk Otak

Adalah sesuatu yang penting untuk memastikan darah yang sampai ke otak adalah kaya dengan nutrisi yang diperlukan.

Kira-kira 20% darah akan dipam ke otak bagi setiap denyutan jantung.

Ya. Kita tidak tahu berapa banyak nutrisi apa yang terkandung dalam darah kita. Tapi kita boleh menentukan jenis makanan yang kita makan.

Pilihlah makanan tinggi nutrisi penting untuk otak.

Setiap hari, cuba untuk pastikan anda mengambil jenis makanan ini:

  • karbohidrat kompleks seperti beras perang, oat dan barli
  • asid lemak omega-3 seperti salmon, avokado, minyak zaitun dan kekacang
  • antioksidan seperti strawberi, buah-buahan sitrus, tomato dan brokoli
  • protein seperti daging, ikan dan telur

.

Percayakah anda, hampir 60% daripada otak kita terbina daripada LEMAK?!

Lemak yang diperlukan otak dinamakan asid lemak ‘perlu’ (essential fatty acids) yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Kita perlukan diet yang kaya dengan asid lemak omega-3 sebagai ‘makanan’ kepada otak setiap hari.

.

ibu kelar anak

Antara sumber omega-3 ialah ikan laut dalam, telur, minyak zaitun, dan kekacang. Anda perlukan suplemen omega-3 sekiranya tidak mandapat secukupnya dari pemakanan.

.

3# Katakan ‘Selamat Tinggal’ Kepada Gaya Hidup Tidak Sihat

Merokok. Nikotin di dalam rokok yang masuk ke dalam darah akan mengaktifkan kelenjar adrenal. Lalu adrenaline dihasilkan secara berlebihan.

Stress yang tidak dikawal dengan baik juga melalui mekanisma yang sama, akan turut mengaktifkan kelenjar adrenal dan menghasilkan adrenaline berlebihan.

Adrenaline kemudiannya akan merangsang sistem saraf pusat, mengakibatkan nadi menjadi lebih laju dan tekanan berlebihan. Badan yang berada dalam keadaan yang bahaya ini adalah seperti ‘time bomb’, di mana paras gula adalah rendah sementara otak pula berada dalam keadaan mengujakan.

Obesiti dan berat badan berlebihan juga memberi kesan yang besar terhadap kesihatan otak. Kita semua juga sedia maklum bahawa ianya merupakan salah satu yang meningkatkan risiko strok!

Penjelasannya mudah sahaja.

Lemak yang terkumpul di dalam salur darah menyebabkan diameter salur darah menjadi lebih kecil. Jadi, akan kuranglah darah yang akan sampai ke otak.

.

penyakit mudah lupa

Stress bukan sahaja tidak baik untuk kesihatan otak, tetapi adalah ‘musuh’ kepada kesihatan secara menyeluruh.

.

4# Latihan Untuk Otak

Antara lain, untuk meningkatkan darah ke otak, anda boleh juga lakukan ‘latihan’ untuk otak setiap hari.

Adalah penting untuk melatih keupayaan otak seperti fungsi kognitif, kebolehan mengingat, motivasi diri dan lain-lain.

Dengan melatih otak setiap hari, secara langsung akan membantu otak membina ‘jambatan-jambatan’ baru yang menghubungkan sel-sel neuron di otak.

Lebih banyak sel-sel otak yang berhubung akan meningkatkan tisu-tisu dala otak. Dengan ini dapatlah anda melambatkan penuaan otak anda.

Apa pula contoh-contoh latihan untuk otak yang anda boleh buat?

Senang sahaja. Pilih sahaja apa-apa yang membuatkan anda belajar sesuatu yang BARU setiap hari.

Membaca, menyertai kursus, mencari maklumat bermakna dari internet, menari rentak baru, mencuba resepi masakan baru dan sebagainya.

.

5# Berfikiran Positif

Wah, rupa-rupanya kalau anda selalu berfikiran negatif, kerap stres dan kemurungan – ini boleh mengganggu komposisi neurokimia di dalam otak anda!

Cuba anda lihat kembali isi dalam point ketiga tadi.

Di mana kelenjar adrenal diaktifkan dan adrenaline dihasilkan secara berlebihan. Yang kemudiannya akan menjadikan pengaliran darah ke otak dan sisten saraf tidak stabil.

Keadaan yang membahayakan ini, jika berterusan akan mengakibatkan sesuatu yang lebih serius!

Untuk memulihkannya, adalah lebih baik untuk berfikir positif daripada mengambil pil-pil penenang.

Ini kerana, otak kita ialah organ yang powerful sebenarnya. Pemikiran yang positif boleh mempengaruhi kesihatan otak LEBIH daripada apa yang kita fikirkan.

Jadi, apa kata mulai hari ini anda praktikkan perkara-perkara seperti memilih untuk bergurau senda daripada terlalu serius, melakukan yoga, meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan, dan sebagainya

penyakit mudah lupa

Cara Makan Vitamin Shaklee Untuk Kesan Optimum

Cara Makan Vitamin Shaklee Untuk Kesan Optimum

cara makan vitamin shaklee

Untuk mendapatkan kesan optimum, pastikan terlebih dahulu cara makan vitamin Shaklee yang anda beli adalah betul dan sesuai untuk anda.

Secara amnya, dos saranan setiap produk Shaklee sudahpun dilabel pada botol atau kotak.

beli shaklee di lazada

Anda pernah membeli suplemen Shaklee dari Lazada, Shoppe atau mana-mana laman e-commerce tanpa konsultasi? Anda perlu tahu APA KESAN BELI SHAKLEE DI LAZADA (Klik untuk baca lanjut)

.

Cara Makan Vitamin Shaklee Untuk Kesan Optimum

.

Alfalfa Complex

  • jumlah saranan harian ialah 10 biji sehari, boleh diambil sekaligus atau beberapa kali sehari
  • contoh : ibu menyusu yang mengambil Alfalfa sebagai milk booster boleh mengambil 2 biji Alfalfa setiap kali selepas menyusukan atau mengepan (total 5 kali ambil 2 biji = 10 biji)
  • untuk tujuan menurunkan berat badan, dicadangkan pengambilan pada awal pagi sebelum makan (contoh : 5 biji pagi, 5 biji malam)
  • boleh diubahsuai mengikut badan masing-masing kerana Alfalfa sejenis herba yang memanaskan badan
  • tidak sesuai untuk ibu berpantang yang menyusukan bayi yang jaundice

cara makan vitamin shaklee

Sebaiknya dapatkan konsultasi penuh dari pengedar anda tentang cara makan vitamin Shaklee dengan betul.

.

B Complex

  • sebiji selepas sarapan
  • ambil pada waktu pagi kerana fungsinya untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Jadi, mengambil pada waktu pagi menyediakan kita untuk hari kita
  • perubahan warna air kencing kepada kuning terang atau hijau muda selepas mengambil B Complex adalah normal kerana vitamin B disingkirkan melalui air kencing

.

Carotomax

  • sebiji sehari selepas sarapan

.

Collagen Powder

  • sememangnya waktu perut kosong ialah waktu terbaik untuk mengambil Collagen Powder
  • cuma larutkan 1 sachet ke dalam air kosong atau apa-apa air kegemaran anda

.

Chewable-C Plus

  • setiap tablet menyediakan 100mg vitamin C
  • untuk kanak-kanak boleh ambil sebiji sehari (lebih semasa tidak sihat)

.

CoQ Trol Plus

  • sebiji selepas sarapan
  • elakkan mengambil pada waktu petang atau malam kerana dikhuatiri boleh mengganggu waktu tidur (terbeliak je mata kang walau dah pagi buta hihi)

.

“Sebiji pagi, siang tak mengantuk sampai petang. Walaupun malam sebelumnya coaching sampai 1 pagi. CoQ Trol power!” (Master Farihah)

.

DTX Complex

  • 3 biji pagi untuk detox

.

Energizing Soy Protein

  • bancuh 3 sudu besar ESP dengan air kosong atau minuman kegemaran anda
  • kerana ESP ialah suplemen protein dan protein sangat sensitif dengan suhu tinggi, elakkan membancuh dengan air panas kerana dikhuatiri protein akan musnah pada suhu tinggi
  • ambil semasa perut kosong (contoh: sebelum sarapan) atau selepas makan jika anda bertujuan menaikkan berat badan

.

Garlic Complex

  • sebiji selepas sarapan dan sebiji selepas dinner

.

GLA Complex

  • kesuburan : sebiji pagi, sebiji malam
  • juga mengandungi vitamin E tetapi pada dos yang kecil

.

Herblax

  • 4 biji sebelum tidur, ambil sekali sekala sahaja (bukan setiap hari)
  • mengambil herblax akan menyebabkan kesan sampingan seperti cirit-cirit, perut memulas kerana sedang membersihkan usus (bagi masalah sembelit) untuk permulaan
  • semakin tinggi kandungan toksin dalam badan anda, semakin banyak anda akan mengalami cirit-birit
  • untuk mereka yang sihat, kebiasaannya mengambil Herblax tidak mendatangkan apa-apa kesan sampingan (contoh: mungkin sakit perut sikit-sikit sahaja)

.

Peringatan : anda berpotensi mengalami krisis penyembuhan bergantung kepada badan masing-masing

cara makan vitamin shaklee

Adakah mengalami kesan sampingan selepas mengambil suplemen membahayakan? Jika telah berjumpa doktor dan pemeriksaan adalah normal, ketahui tentang Krisis Penyembuhan

.

Lecithin

  • 6 biji sebelum sarapan untuk menurunkan berat badan
  • ibu menyusu yang mengalami masalah salur susu tersumbat, boleh ambil 3 biji selepas lunch dan 3 biji selepas dinner

.

Meal Shakes

  • kanak-kanak : bancuh sesudu kecil untuk permulaan, kemudiannya boleh up lagi (bergantung kepada umur, keperluan dan lain-lain)
  • dewasa : 1/4 cawan dibancuh
  • boleh bancuh dengan air kosong atau dicampur dengan minuman kegemaran

cara makan vitamin shaklee

Minuman jenis serbuk boleh dipelbagaikan cara bancuhan dengan mencampurkan dengan jus atau buah-buahan segar.

.

Nutriferon

  • 1 sachet setiap hari atau seminggu sekali
  • boleh dimakan begitu sahaja (sedap) atau dicampur ke dalam minuman

.

Omega Guard

  • 3 capsule selepas dinner
  • ada juga yang mengambil sebelum melakukan kerja rumah atau workout (akan berpeluh lencun, baik untuk membakar lemak)

.

Ostematrix

  • 3 biji sebelum tidur

.

Peppermint GingerPlus

  • 3 biji selepas makan

.

Performance Drink

  • bancuh 3 sudu besar dengan segelas air kosong
  • boleh diambil pada bila-bila masa terutamanya selepas workout, waktu berbuka puasa untuk membantu menghidrat
  • boleh dicampur dengan minuman Shaklee lain seperti ESP, Meal Shakes atau Cinch Tea Mix

performance drink shaklee

Performance Drink minuman kegemaran atlit kerana menghidrat dengan baik.

.

Phytocol ST

  • kerja fitosterol ialah ‘menangkap’ dan menghalang kolesterol dari diserap ke dalam darah
  • sebab itu dos saranannya ialah 2 biji selepas lunch dan 2 biji selepas dinner

.

Sustained Release Vita C Plus

  • untuk consumer yang sihat, boleh ambil sebiji selepas sarapan pagi
  • dan bagi yang tidak sihat pula, boleh ambil 2 biji setiap 5 jam (total 8 biji sehari = 2000mg)
  • vitamin C Shaklee ialah sustained release, jadi akan melepaskan vitamin C secara perlahan-lahan dalam masa 5 jam (100mg setiap jam)

.

Vita E Complex

  • sebiji sebelum tidur atau selepas dinner

.

Vitalea

  • 2 biji sehari selepas sarapan untuk mengurangkan rasa loya dan muntah
  • bagi kes anemia, disarankan pengambilan bersama vitamin C untuk meningkatkan penyerapan zat besi (zat besi digunakan untuk menghasilkan sel darah merah)

cara makan vitamin shaklee

Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi.

.

Vitalea for Children

  • sebiji selepas sarapan

.

Vivix

  • cuma 1 sudu kecil sehari semasa perut kosong
  • goncang dahulu sebelum minum
  • cara penyimpanan : di dalam freezer untuk mengekalkan kesegarannya (Vivix 100% semulajadi dan bebas bahan kimia)

.

ResV

  • 2 biji sofgel setiap hari

.

Cinch Shake Mix

  • boleh dijadikan meal replacement bagi mereka yang hendak menurunkan berat badan
  • bancuh 2 scoops (scoop disediakan dalam canister) dengan air kosong
  • didatangkan dalam 3 perisa sedap seenak desert – vanila, caffe, chocolate

.

Cinch Tea Mix

  • bancuh 1 sachet dengan air suam tanpa gula
  • baik untuk menurunkan berat badan kerana sangat rendah kalori (1 sacahet = 5 kalori sahaja) dan boleh meningkatkan metabolisma badan untuk membakar lebih banyak lemak

.

PERINGATAN:

Kesimpulannya, entri ini cuma saranan dos yang diberikan secara am oleh Shaklee.

Cara pengambilan yang sebetulnya adalah individualized, terutamanya orang tua, mempunyai masalah kesihatan dan sebagainya.

Penjualan melalui laman web e-commerce adalah DILARANG sama sekali oleh Shaklee, tiada jaminan oleh Shaklee, dan boleh merosakkan market dan nama baik Shaklee.

Oleh itu, dapatkanlah suplemen Shaklee dari pengedar sah sahaja melalui konsultasi yang jelas dan lengkap untuk manfaat anda.

Shaklee bukan sahaja menyediakan produk berkualiti untuk menyokong kesihatan anda, tetapi juga memberi peluang menjana pendapatan tanpa batasan.

Sesiapa yang mempunyai impian boleh melakukannya!

Klik gambar untuk Ain bantu.

Ainniah Zulkefli

Pengedar Shaklee Bertauliah Sejak 2012, Kedai Vitamin Butterworth

3 Cara Turunkan Berat Badan Dengan Cepat

3 Cara Turunkan Berat Badan Dengan Cepat

cara turunkan berat badan dengan cepat

Kalau nak diikutkan, banyak je cara turunkan berat badan dengan cepat. Tetapi kebanyakannya membuatkan anda berasa lapar dan tidak puas makan.

Ada juga yang kecundang sebelum berjaya kerana diet untuk kurus yang melampau.

Entri ini, Ain ingin kongsikan cuma 3 sahaja cara turunkan berat badan dengan cepat berdasarkan penerangan sains. Nak follow pun mudah.

.

1# KURANGKAN PENGAMBILAN GULA DAN KARBOHIDRAT

Bila anda kurang mengambil makanan bergula dan karbohidrat, anda akan kurang lapar dan kurang mengambil makanan berkalori. Kalau sebelum ini anda membakar karbohidrat untuk tenaga, kini badan akan mula membakar lemak tersimpan untuk tenaga. (Rujukan 1)

Mengambil kurang makanan berkarbohidrat juga akan menurunkan paras insulin, menyebabkan buah pinggang akan menyingkirkan lebihan garam dan air. (Rujukan 2)

cara turunkan berat badan dengan cepat

Graf hasil kajian antara diet rendah lemak (low-fat) dan diet rendah karbohidrat (very low-carbohydrate). Berat badan turun lebih cepat dengan diet rendah karbohidrat. (Rujukan 3)

.

Dalam kajian ini, kumpulan diet rendah karbohidrat makan sehingga kenyang. Manakala kumpulan rendah lemak dihadkan pengambilan kalori dan lebih lapar.

Ini kerana seperti yang telah diterangkan tadi, apabila anda mengurangkan pengambilan karbohidrat, secara automatik anda akan mengambil kurang kalori dan kurang lapar.

.

2# MENGAMBIL PROTEIN, SAYUR DAN LEMAK

Nak diet pun perlukan lemak ya sebab bukan semua lemak ialah lemak jahat. Ada lemak ‘baik’ yang diperlukan oleh tubuh untuk fungsi dalam badan kita. Contohnya asid lemak omega 3 yang baik untuk kesihatan otak.

Untuk kurus, pastikan dalam sajian makanan anda juga mengandungi protein, lemak dan sayuran. Dengan memastikan pinggan makan anda mengandungi ketiga-tiga ini, secara tidak langsung anda akan mengambil makanan berkarbohidrat pada dos yang disarankan iaitu 20-50 gram sehari.

Antara makanan berPROTEIN yang disarankan ialah seperti daging merah, ayam, ikan dan telur. Berdasarkan kajian, :

  • protein meningkatkan metabolisma sebanyak 80-100 kalori setiap hari (Rujukan 4)
  • diet tinggi protein juga mampu mengurangkan ‘craving’ sebanyak 60% (Rujukan 5),
  • mengurangkan keinginan makan malam sebanyak 50%,
  • lebih mengenyangkan sehingga secara automatik anda akan makan kurang 441 kalori sehari (Rujukan 6)

SAYUR-SAYURAN RENDAH KARBOHIDRAT pula ialah seperti brokoli, tomato, bayam, kubis bunga, kobis, timun dan sebagainya.

Bagaimana pula dengan LEMAK?

Ambillah lemak yang baik seperti minyak kelapa, minyak zaitun, minyak avokado dan mentega. Disarankan pengambilan sebanyak 2-3 hidangan lemak baik setiap hari.

cara turunkan berat badan dengan cepat

Salah satu cara turunkan berat badan dengan cepat ialah pengambilan banyak sayur-sayuran rendah karbohidrat.

.

3# BERSENAM TIGA KALI SEMINGGU

Senaman terbaik ialah yang dilakukan 3-4 kali seminggu. Jenis senaman yang digalakkan ialah senaman angkat berat kerana dapat membantu membina otot semasa kehilangan lemak.

Biasa sangat terjadi semasa anda sedang berdiet, metabolisma anda menurun pada paras yang lebih rendah. Jadi, senaman membina otot mengelakkan ini terjadi.

Jika senaman angkat berat tidak sesuai, anda boleh mencuba senaman jenis kardio seperti joging, berbasikal, berenang dan sebagainya.

cara turunkan berat badan dengan cepat

Bersenam pun cara turunkan berat badan dengan cepat juga. Anda boleh memilih samada senaman angkat berat untuk meningkatkan jisim otot supaya metabolisma lebih tinggi, ataupun senaman kardio yang banyak manfaat lain.

.

7 Tips Sokongan Untuk Turunkan Berat Badan

.

  1. Mengambil makanan tinggi protein sebagai sarapan berdasarkan kajian mampu mengurangkan ‘craving’ dan pengambilan kalori di kemudian hari (lunch dan dinner). (Rujukan 7)
  2. Elakkan minuman manis dan jus kerana ini adalah musuh senyap yang akan menggagalkan misi kurus anda.
  3. Meminum air kosong setengah jam sebelum makan berdasarkan kajian mampu mengurangkan berat badan sebanyak 44% dalam masa 3 bulan. (Rujukan 8)
  4. Elak makanan yang diproses, makanan ringan dan segera.
  5. Kunyah makanan perlahan-lahan sehingga lumat. Kajian membuktikan dengan makan sebegini mampu memberi rasa kenyang dan mengaktifkan penghasilan hormon untuk menurunkan berat badan
  6. Dapatkan tidur yang cukup setiap hari. Jangan terkejut kalau dikatakan kurang tidur pun salah satu punca berat badan sukar turun.
  7. Minum air kosong sekurang-kurangnya 2 liter setiap hari.

.

Kesimpulannya, untuk menurunkan berat badan, anda tidak perlu berapar dan ‘kejam’ ke atas badan anda. Amalkan pemakanan sihat dan seimbang dan dari situlah anda dapat kurus secara sihat dan selamat.

Good luck! 🙂

Pernah terfikir kenapa diet anda asyik gagal? Terjah entri Ketahui Penyebab Utama Diet Selalu Gagal di sini.

.

Klik gambar ini untuk konsultasi lanjut suplemen kurus yang selamat dan berkesan.