Pergerakan Bayi Dalam Kandungan

Pergerakan Bayi Dalam Kandungan

pergerakan bayi dalam kandungan

Secara purata, ibu hamil pertama kali merasakan pergerakan bayi dalam kandungan di antara minggu ke-18 dan 20 kehamilan.

Namun, jika anda baru pertama kali mengandung, anda mungkin merasakan “quickening” ini selepas minggu ke-20. Dan ibu hamil yang mengandung kali kedua dan seterusnya, mungkin dapat merasakan ini seawal minggu ke-16 lagi.

Pergerakan bayi dalam kandungan boleh dirasakan seperti suatu tendangan, gegaran atau pusingan.

Kebiasaannya, bayi cuma tidak bergerak semasa mereka ‘tidur’. Waktu tidur ini ialah antara 20 hingga 40 minit, dan amat jarang sekali melebihi 90 minit.

Bilangan dan intensiti gerakan bayi dalam kandungan akan terus meningkat dengan bertambahnya minggu kehamilan. Sehingga kira-kira 32 minggu kehamilan, ianya menjadi sama sahaja kerana saiz bayi yang semakin membesar dan ruang dalam rahim yang semakin ‘sempit’ bagi bayi.

Dan gerakan bayi sepatutnya turut dirasakan semasa bersalin juga.

.

Pentingkah Pergerakan Bayi Dalam Kandungan?

.

Ya. Sangat penting kerana ianya merupakan penunjuk kepada kesejahteraan bayi dalam kandungan. Bayi yang banyak bergerak adalah bayi yang aktif.

Jika ibu hamil merasakan pergerakan bayi berkurang dari biasa, haruslah segera ke klinik atau hospital berdekatan untuk pemeriksaan.

Kebiasaannya, imbasan ultrasound akan dilakukan untuk melihat denyutan jantung bayi. Dan jika perlu, akan dirujuk ke hospital untuk pemantauan jantung bayi dengan cardiotocography (CTG).

Antara punca bayi kurang bergerak dari biasa ialah pengambilan ubat tertentu oleh ibu contohnya ubat tahan sakit dan penenang, pengambilan alkohol dan ibu merokok.

Penyakit-penyakit yang dihadapi oleh ibu semasa hamil juga berisiko mengancam kesihatan bayi dalam kandungan.

pergerakan bayi dalam kandungan

Pemantauan dengan CTG ialah untuk mengesan aktiviti bayi selama sekurang-kurangnya 30 minit.

.

Cara Kira Gerakan Bayi Dalam Kandungan

.

Di Malaysia, pergerakan bayi perlu dicatatkan di dalam Buku Merah bermula dari minggu ke-28 kehamilan.

Caranya ialah dengan mula mengira pada waktu yang sama setiap hari. Contohnya, setiap hari mulalah mengira pada pukul 10 pagi. Setiap kali gerakan bayi dikira sebagai 1 gerakan. Pukul berapa gerakan bayi cukup 10 gerakan, ditulis di bahagian yang disediakan.

Gerakan bayi sepatutnya cukup 10 gerakan dalam masa 12 jam.

Walau bagaimanapun, berdasarkan Royal College of Obstetricians & Gyneacologists (RCOG), sebenarnya tiada bilangan spesifik yang menyatakan gerakan bayi itu adalah “normal”.

Ibu hamil sendirillah yang paling arif dan ‘aware’ dengan gerakan bayi dalam kandungan.

Kesimpulannya, buat ibu-ibu hamil semua. Ambillah perhatian serius terhadap gerakan bayi anda sehingga bayi dilahirkan.

Kalau rasa bimbang dengan gerakan bayi anda, segeralah mendapatkan pemeriksaan. Terutamanya jika anda juga menghidap masalah kesihatan seperti kencing manis dan darah tinggi semasa hamil.

pergerakan bayi dalam kandungan

 

Dapatkan maklumat penting tentang kehamilan di Info Hamil.

Adakah Suplemen Shaklee Untuk Wanita Membantu?

Adakah Suplemen Shaklee Untuk Wanita Membantu?

shaklee untuk wanita

Setuju sangat dengan pernyataan, “Kita sebenarnya tak perlukan suplemen sebab boleh dapatkan nutrisi secukupnya hanya dari pemakanan seimbang sahaja”.

Tapi gaya hidup dan sumber makanan kita sekarang tidak seperti zaman nenek moyang kita. Boleh dikatakan dari muda sampai ke tua, semuanya perlukan suplemen. Baca entri Suplemen – Keperluan Atau Kehendak? untuk info lebih lanjut.

Lebih-lebih lagi bagi wanita yang banyak cabaran hidup dan berlaku perubahan fizikal dan mental sepanjang hidup mengikut peringkat usia.

.

Sekitar 20-an

shaklee untuk wanita

Shaklee untuk wanita

Ingat lagi, masa Ain berusia 20-an, masa ni ialah masa struggle sebagai student universiti. Rutin sebagai student, sudah tentulah bukan seorang yang mementingkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat. Hehe. Kebanyakannya memang macam tu kan?

Tak terfikir langsung masa tu Ain sebenarnya perlukan suplemen juga. Masa tu kita rasa macam, biasalah ‘student’.

Setiap hari tidur tak menentu. Most of the time tidur lewat especially bila dah nak dekat nak exam selalu stay up sampai pagi buta atau tak tidur langsung. Almaklumlah, masa tu kudrat masih kuat, tenaga masih banyak, otak pun tak fikir benda lain selain study, study, study.

Pemakanan juga tak terjaga. Hidup berdikari di negara orang, apa yang ada, apa yang mudah, itulah lebih menjadi pilihan. Fast foods boleh dikatakan sajian wajib setiap minggu entah berapa kali. Mi segera dan segala makanan segera pun bukan lagi asing dalam hidup student. Wajib ada stok yang berterusan. Huhu.

Masa itu jugaklah Ain kerap diserang gastrik, lewat makan sikit dah pedih perut. Kalau balik rumah, kalutlah mak ayah bawak ke klinik untuk ambil ubat gastrik dan sakit perut.

Sakit kepala pun ‘best friend’ juga. Stress nak exam pun ya, sebab tak cukup tidur pun ya. Masa tu rasa macam, usia masih muda, tapi kenapa badan macam orang tua suka sakit-sakit. Haha.

Rupanya, nutrisi paling asas yang diperlukan masa peringkat usia 20-an ni ialah multivitamin (sebagai asas kesihatan), vitamin C (antioksidan), GLA (menyeimbangkan hormon dan kitar haid), protein (untuk tenaga berpanjangan).

Menyesal pula rasanya tak kenal Shaklee masa student ni. Sebab lepas amalkan suplemen Shaklee lepas bersalin (20-30an), Ain baru perasan yang gastrik dah lama sangat tak menyerang, sakit kepala pun jarang sangat padahal komitmen dan tanggungjawab jauh lebih banyak lepas dah kerja, berkahwin dan beranak-pinak.

.

20-30an

shaklee untuk wanita

Shaklee untuk wanita

Di peringkat usia ni, kehidupan seorang wanita lebih stabil – dah habis belajar, dah mula bekerja dan mula merancang untuk berkahwin atau sudahpun berumantangga.

Dari stress belajar, bertukar kepada stress bekerja dan stress dalam kehidupan berumahtangga (biasalah, rumahtangga mana yang tidak pernah ada gaduh-gaduh manja ni).

Kalau masa belajar, kelas-kelas kebiasaannya selesai sebelum malam, bila dah bekerja ada yang sehingga lewat malam. Kena travel pergi balik tempat kerja lagi, hantar ambil anak ke taska atau tadika atau sekolah. Badan juga mula menanggung keletihan setiap hari.

Yang belum berkahwin atau merancang untuk berkahwin pula, mestilah ada kemahuan menimang cahaya mata selepas kahwin nanti. Jadi, akan mula risau kalau-kalau ada masalah haid yang boleh mengganggu kesuburan dan mula tercari-cari penyelesaian.

Bagi yang telah mengandung pula, keperluan nutrisi adalah lebih dari wanita yang tidak mengandung. Baca Keperluan Nutrisi Ibu Hamil dalam entri yang pernah Ain share sebelum ini.

Jadi, di peringkat usia ini, selain multivitamin, vitamin C dan protein, wanita juga memerlukan:

  • vitamin-vitamin B, terutamanya asid folik bagi yang sedang merancang untuk kehamilan – info lanjut dalam entri Asid folik),
  • kalsium, untuk menyokong pertumbuhan tulang dan gigi bayi dalam kandungan,
  • omega-3, menggalakkan kesihatan otak dan mata bayi,
  • zat besi, menyokong pembentukan sel darah merah
  • alfalfa, selalunya bertindak sebagai milk booster bagi ibu menyusu

.

40-an

shaklee untuk wanita

Shaklee untuk wanita

Selepas usia 40-an, secara puratanya kehidupan wanita lebih stabil – pekerjaan stabil, kewangan lebih terjamin, ada simpanan. Tetapi pada usia inilah, kebanyakan wanita akan mula diuji dengan masalah kesihatan.

Sebab itu wanita 40-an akan lebih mementingkan kesihatan – mula mengamalkan pemakanan seimbang dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Kalau bukan untuk mengatasi masalah kesihatan yang dihadapi, wanita ketika ini lebih ada kesedaran tentang pentingnya kesihatan dan mahu mencegah penyakit-penyakit kronik.

Jadi, antara suplemen pilihan bagi menyokong kesihatan wanita ketika ini ialah multivitamin, omega-6, protein, kalsium, omega-3 dan polifenol. Polifenol bertindak melawan kerosakan oleh radikal bebas dan meambatkan proses penuaan. Proses penuaan bukan sahaja penuaan kulit yang menyebabkan mula muncul kedutan dan garisan halus. Tetapi juga penuaan organ-organ dalaman yang boleh membawa kepada penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung.

.

Jadi, adakah suplemen Shaklee untuk wanita membantu sebenarnya?

.

Secara peribadinya, Ain boleh jawab, SANGAT MEMBANTU!

  • Asal ambil Shaklee untuk banyakkan susu. Ya, susu semakin meriah dan berjaya susukan anak pertama sampai 8 bulan, anak kedua sampai setahun 10 bulan, anak ketiga sampai 3 tahun lebih
  • Tak sedar badan makin bertenaga walaupun masa sarat mengandung masih boleh oncall, tak ambil cuti awal sebelum bersalin
  • Lepas beberapa tahun consume baru perasan dah bertahun-tahun juga tak kena serangan gastrik
  • Jarang sangat demam atau senang berjangkit walaupun satu family tak sihat
  • Dapat bonus rupa maintain muda remaja. Tengok sendiri beza rupa Ain dalam 14 tahun dalam entri Nak Kurus Dengan Cepat Inlah Rahsianya.

.

shaklee untuk wanita

Klik Vitalea, Ostematrix, GLA Complex untuk info lanjut. Promosi Wonder Women sepanjang Mac 2019 sahaja.

Walaupun keperluan nutrisi untuk wanita berbeza-beza sedikit mengikut peringkat usia, jangan anda bimbang lagi. Shaklee ada menyediakan suplemen-suplemen untuk keperluan wanita sesuai dengan setiap peringkat usia.

Beberapa feedback dari pengguna setia Shaklee, “adakah Shaklee dapat membantu wanita?”:

Akhir kata, terima kasih sudi baca sampai habis. Walaupun kita lemah lembut di luar, tetapi sebenarnya kita keras di dalam. Buktikan yang anda wanita hebat untuk diri dan keluarga masing-masing.

Jaga kesihatan diri sendiri supaya anda dapat menunaikan tanggungjawab anda. Sebagai remaja, sebagai pekerja, sebagai pasangan hidup, ibu kepada anak-anak, dan anak yang mahu terus berbakti kepada orang tua anda.

Health is the real wealth. =)

shaklee untuk wanita

Selamat Hari Wanita Sedunia untuk semua wanita hebat.

Tips Atasi Jerawat Semasa Mengandung

Tips Atasi Jerawat Semasa Mengandung

jerawat semasa mengandung

Mana2 ibu pun boleh alami masalah jerawat semasa mengandung. Yang sedia ada jerawat boleh mengalami breakout yang lebih teruk, yang tak pernah2 naik jerawat pun boleh disinggahi jerawat. Ada juga yang memang ada jerawat tapi masa hamil jadi surut pula.

Apabila anda mengandung, paras hormon androgen adalah lebih tinggi.

Paras hormon androgen yang tinggi akan merangsang kelenjar minyak menjadi lebih besar, meningkatkan penghasilan bahan berminyak dipanggil sebum.

Sebum berlebihan, apabila bergabung dengan sel kulit mati boleh menyumbatkan liang pori, mengakibatkan keradangan dan pembentukan jerawat.

Antara tips yang boleh anda cuba jika bermasalah ini ialah seperti berikut:

  • mencuci muka dengan sabun atau pencuci yang lembut (gentle cleanser)
  • elakkan scrub wajah sebaliknya gunakan jemari anda sendiri untuk mencuci wajah
  • kejap2kan tuala di muka, elakkan mengelap
  • gunakan pelembap bebas minyak
  • jangan picit jerawat untuk mengelak menjadi lebih teruk atau meninggalkan parut berlubang
  • jika anda menggunakan mekap, pastikan mekap anda ialah water-based, dan tidak menyumbatkan liang pori (cari yang ‘non-comedogenic‘ dan ‘non-acnegenic’)
  • jika jerawat anda lebih teruk, berjumpalah dengan doktor kulit untuk ubat dan krim yang sesuai untuk ibu mengandung

.

jerawat semasa mengandung

Klik Testimoni Penuh Puan Rubiah Kadir untuk bacaan lanjut.

.

Set Prenatal Shaklee Bantu Atasi Jerawat Semasa Mengandung?

.

  1. Bukan sahaja diperbuat dari sumber semulajadi dan bebas bahan kimia, tetapi juga “beyond organic”, iaitu melepasi tahap standard organik yang ditetapkan.
  2. Setiap produk Shaklee telah menjalani penyelidikan untuk dipastikan selamat. Shaklee melaburkan lebih USD100,000 juta setiap tahun untuk penyelidikan dan pembangunan produk sahaja, menunjukkan betapa Shaklee serius menghasilkan produk2 yang selamat sahaja.
  3. Satu set ini lengkap dengan nutrisi yang diperlukan ibu mengandung dan bayi dalam kandungan.
    • Vitalea : tergolong antara multivitamin tertua dunia sejak kewujudan pertamanya pada tahun 1915 (lebih 100 tahun)
    • SR Vita C : teknologi sistem pelepasan berperingkat (“sustained release”) menyediakan 100mg vitamin C setiap jam untuk total 5 jam sehari (1 tablet = 500mg)
    • B Complex : lengkap dengan 8 vitamin B termasuk asid folik dan biotin yang mahal.
    • ESP : protein lengkap dengan 9 asid amino ‘perlu’ (“essential amino acids”) yang tak boleh dihasilkan badan, daripada soya jenis nonGMO, indeks glisemik rendah (sesuai untuk pesakit kencing manis)
    • Ostematrix : suplemen kalsium magnesium lengkap yang sesuai untuk ibu hamil yang tidak suka rasa susu, dan menghidapi masalah “lactose intolerance” (alahan susu)
    • Omega Guard : minyak ikan omega-3 ultra tulen dengan 90% DHA & EPA (kepekatan tinggi berbanding jenama lain).
  4. Selamat untuk diteruskan selepas bersalin, semasa berpantang dan menyusu. Menjimatkan.
  5. Harga berpatutan dengan kualiti.
  6. Berkelulusan KKM dan disahkan halal oleh JAKIM. Rujuk entri Sijil Halal Shaklee untuk bacaan lanjut.

.

set mengandung shaklee

Harga runcit Set Prenatal Shaklee Optimum (seperti dalam gambar di atas) ialah RM608 dengan postage PERCUMA ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak. Baca Pilihan Set Menyusu Shaklee Yang Ada untuk info lanjut.

Setiap unit ESP, Ostematrix dan Omega Guard adalah untuk kegunaan sebulan. Manakala Vitalea dan B Complex untuk 4 bulan. Dan Vitamin C boleh tahan sehingga 6 bulan.

Nikmati LEBIH penjimatan dan cashback dengan mendaftat sebagai ahli Shaklee. Baca juga Kelebihan & Cara Mendaftar Ahli.

Lebih berminat dengan skincare untuk masalah jerawat semasa mengandung? Baca entri Produk Shaklee Untuk Kulit Bermasalah Teruk ini untuk info.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
COD Butterworth,Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas.
Poslaju ke seluruh Malaysia.
Ig @kedaivitaminbutterworth

Pentingnya Asid Folik Untuk Mengandung

Pentingnya Asid Folik Untuk Mengandung

asid folik untuk mengandung

Masih ramai rupanya bakal ibu masih tak tahu, yang asid folik untuk mengandung sebaiknya diambil 3 bulan SEBELUM bayi ‘lekat’ (conception) lagi.

Tujuannya adalah untuk menyediakan asid folik yang cukup dalam badan ibu untuk membina tiub neural janin nanti. Tiub ini seterusnya akan membentuk tulang belakang dan otak bayi.

Cuba bayangkan kalau asid folik tak mencukupi, tiub neural takkan terbentuk dengan sempurna. Boleh jadi saraf tunjang tidak tertutup dengan baik. Ada lubang di bahagian tulang belakang bayi menyebabkan saraf tunjang terdedah lalu merosakkannya. Ini dipanggil spina bifida macam dalam gambar di atas.

Contoh lain yang lebih teruk ialah bila otak pula tidak terbentuk dengan baik. Bayi yang terbentuk adalah dengan kepala yang tidak sempurna, dipanggil anencephaly. Oh kesian baby!

Kecacatan pembentukan tiub neural ni boleh berlaku awal ya. Iaitu sekitar hari ke-15 sehingga hari ke-28 selepas persenyawaan. Kalau dikira-kira, ini adalah antara minggu ke-2 hingga ke-5 kehamilan.

Logik sahaja jika ada wanita yang masih belum tahu pun yang dia sedang mengandung waktu tu.

Jadi, buat anda yang baru berkahwin, atau sedang merancang untuk zuriat, bolehlah ambil asid folik setiap hari mulai sekarang. Dos saranan ialah sebanyak 400mg sehari.

Lebih awal amalkan asid folik, lebih bagus untuk ibu yang sedang merancang.

Terutamanya bagi anda yang lebih berisiko – kencing manis, ada ambil ubat sawan (antiepileptic) juga dan yang obes (BMI>30).

Ibu yang sihat, janin yang terbentuk pun InsyaaAllah akan sihat juga.

.

Keistimewaan B Complex Shaklee

.

asid folik untuk ibu mengandung

.

  1. Dilengkapi dengan kesemua 8 vitamin B yang diperlukan ibu mengandung dan bayi dalam kandungan. Baca B Complex Penting Sebagai Vitamin di Awal Kehamilan.
  2. Mengandungi 100% biotin yang mahal harganya.
  3. Shaklee menghasilkan Sistem Penyaluran Bioaktivated Berpaten (Patented Bioactivated Delivery System) untuk meningkatkan penyerapan asid folik. Untuk pengetahuan, asid folik ialah sejenis vitamin kritikal yang tidak mudah diserap. Kerana telah dipatenkan, sistem ini adalah eksklusif dari B Complex Shaklee sahaja.
  4. Selamat untuk ibu mengandung. Baca entri Perbezaan Shaklee Berbanding Produk Jenama Lain untuk info lanjut.
  5. Berkelulusan KKM.
  6. Disahkan halal oleh JAKIM Malaysia.
  7. Harga yang sangat berpatutan, iaitu hanya RM58.75 sebotol yang mengandungi 120 tablet untuk kegunaan 4 bulan.

.

Ainniah Zulkefli
Pengedar Shaklee Butterworth
COD Butterworth,Seberang Jaya, Sungai Dua, Kepala Batas.
Poslaju ke seluruh Malaysia.
Ig @kedaivitaminbutterworth

Perlukah Cucuk Kancing Gigi Semasa Hamil?

Perlukah Cucuk Kancing Gigi Semasa Hamil?

cucuk kancing gigi semasa hamil Cucuk kancing gigi semasa hamil – kenapa perlu?

Kancing gigi (tetanus) ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh neurotoksin yang dihasilkan oleh kuman Clostridium tetani yang mudah dijumpai di mana-mana sahaja terutamanya di dalam tanah yang panas dan lembap.

Sesiapa sahaja boleh dijangkiti kuman ini.

Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai luka terbuka, sebagai contoh selepas kemalangan.

Kuman Clostridium tetani yang memasuki tubuh akan menghasilkan neurotoksin yang menyerang sistem saraf manusia, menyebabkan simptom-simptom berikut:

  • sakit kepala
  • kejang di bahagian rahang
  • kekejangan otot yang berlaku secara tiba-tiba tanpa kawalan (paling membahayakan jika melibatkan otot pernafasan – boleh mengakibatkan terhenti pernafasan yang boleh membawa maut jika tidak mendapatkan rawatan dengan segera!)
  • otot mengeras di mana-mana bahagian badan (boleh jadi seluruh badan juga) yang menyakitkan
  • masalah untuk menelan
  • tekanan darah tinggi, jantung berdebar
  • tarik / sawan

cucuk kancing gigi semasa hamil

Penyakit kancing gigi TIDAK berjangkit dari manusia ke manusia.

Namun, kerana komplikasi bahayanya yang boleh melibatkan otot-otot pernafasan (menyebabkan terhentinya pernafasan dan maut!), imuniti terhadap tetanus telah diwajibkan sejak dari bayi dilahirkan lagi.

Rawatan seseorang yang mengalami tetanus ialah dengan memberi sejenis antitoksin yang dipanggil human tetanus immunoglobulin yang hanya boleh didapati di hospital sahaja.

Selain itu, rawatan lain yang juga penting ialah penjagaan luka, dan pemberian ubat-ubat seperti antibiotik dan untuk mengawal kekejangan otot.

Untuk kes tetanus yang teruk (melibatkan pernafasan), pesakit memerlukan bantuan pernafasan daripada mesin sehingga sembuh.

Seseorang yang telah mengalami kancing gigi TIDAK mempunyai perlindungan sepenuhnya terhadap kancing gigi. Mereka masih memerlukan suntikan vaksin tetanus sebagai perlindungan.

Imuniti ‘penuh’ terhadap tetanus adalah satu-satunya langkah pencegahan yang paling berkesan.

cucuk kancing gigi semasa hamilKancing gigi pada bayi (neonatal tetanus) boleh membawa maut!

.

JADUAL IMUNISASI TETANUS

Di bawah Program Imunisasi Nasional oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, suntikan ATT menyasarkan golongan kanak-kanak dan ibu hamil.

Seperti kebanyakan kita sedia maklum terutamanya ibu bapa, anak-anak kita wajib diberi suntikan vaksin tetanus primer sebanyak 3 kali semasa mereka berusia 2, 3 dan 5 bulan.

Kemudiannya, booster dose akan disuntik apabila mereka berusia 7 dan 15 tahun.

CUCUK KANCING GIGI SEMASA HAMIL

cucuk kancing gigi semasa hamil

Bagi ibu hamil pula, diwajibkan suntikan vaksin tetanus untuk mencegah tetanus pada bayi (neonatal tetanus) apabila dilahirkan nanti.

Bayi yang bakal dilahirkan berisiko mengalami neonatal tetanus kerana dikhuatiri kuman Clostridium tetani yang mencemari alatan untuk menggunting tali pusat nanti.

Sebab itulah juga, selain cucuk kancing gigi semasa hamil, labor room hendaklah memastikan penggunaan alatan yang sterile sahaja ketika menyambut kelahiran bayi.

Di bawah ialah jadual suntikan vaksin tetanus semasa hamil.

 
Total 5 kali cucuk kancing gigi semasa hamil dikatakan mampu memberi perlindungan terhadap tetanus lebih dari 10 tahun (rujuk baris terakhir jadual).
Secara amnya, ibu hamil pertama kali akan diberi suntikan sebanyak 2 kali dengan jarak sekurang-kurangnya sebulan antara kedua-dua suntikan.
Kesimpulannya, mencegah adalah lebih baik dari mengubat yang mungkin sudah terlambat.

Set Hamil Shaklee lengkapkan nutrisi ibu hamil dan bayi dalam kandungan.

Pendarahan Implantasi – Normal Atau Tidak?

Pendarahan Implantasi – Normal Atau Tidak?

“Doktor, saya punya haid lewat beberapa hari bulan ini. Saya buat urine pregnancy test (UPT) keputusannya naik dua line (positif). Tetapi esoknya ada pendarahan pula. Apa maksudnya ini ya doktor?”

pendarahan implantasi

Pendarahan implantasi (implantation bleeding) merupakan tanda kehamilan terawal yang berlaku pada kira-kira 25% wanita hamil.

Apabila sperma (benih lelaki) dan ovum (telur wanita) disenyawakan di dalam tiub Fallopion, zygot yang terbentuk akan bergerak ke arah rahim untuk ‘menanamkan’ dirinya ke dalam dinding rahim yang dipanggil endometrium untuk terus membesar.

Dinding rahim pada ketika ini menebal dan kaya dengan salur darah.

Oleh itu, pada sesetengah wanita yang disahkan hamil boleh mengalami pendarahan yang dipanggil pendarahan implantasi (implantation bleeding).

Pendarahan implantasi adalah suatu proses yang normal dan TIDAK memerlukan rawatan perubatan.

Yang boleh mengelirukan ialah untuk membezakan sama ada ianya adalah pendarahan implantasi atau haid.

Mari kita teruskan membaca bagaimana untuk membezakan pendarahan ini.

.

Perbezaan Pendarahan Implantasi & Haid

.

Secara semulajadinya, implantasi zygot berlaku sekitar hari ke-6 hingga ke-12 selepas persenyawaan.

Manakala pendarahan haid berlaku bergantung kepada kitaran haid masing-masing.

Jadi, pendarahan implantasi biasanya berlaku lebih awal atau jatuh pada tarikh haid yang dijangka.

Warna darah yang turun juga berbeza, iaitu lebih pink atau coklat bagi pendarahan implantasi, berbanding darah haid yang berwarna merah terang.

Darah yang disebabkan implantation bleeding juga adalah sedikit sahaja dan makin berkurang dari hari ke hari (kebiasaannya 1-3 hari).

Dan darah haid pula di peringkat awalnya adalah sedikit, kemudiannya menjadi banyak dan berketul-ketul, berlanjutan sehingga 4 hingga 7 hari.

Seorang wanita hamil yang mengalami pendarahan implantasi boleh mengalami sakit perut ‘sikit2’ di bahagian rahim juga.

Tetapi kesakitan (senggugut) itu tidaklah sekuat ketika mengalami haid.

Tanda yang paling penting ialah, wanita yang mengalami implantation bleeding mempunyai UPT yang positif.

Wanita yang hamil TIDAK mungkin mengalami haid.

pendarahan implantasi

.

“Apa Masalah Lain Yang Perlu Saya Risau Jika Mengalami Pendarahan Di Awal Kehamilan, Selain Pendarahan Implantasi?”

.

Sekiranya anda mengalami pendarahan di awal kehamilan, segeralah ke klinik untuk pemeriksaan lanjut.

Kerana selain pendarahan implantasi, wanita hamil yang mengalami pendarahan di awal kehamilan juga dikhuatiri mengalami keguguran, kandungan anggur (molar pregnancy) atau mengandung luar rahim yang boleh mengancam nyawa ibu!

Selain itu, pendarahan di awal kehamilan juga boleh berlaku disebabkan :

  • iritasi terhadap pangkal rahim (cervix)
  • luka selepas bersama suami
  • senaman berlebihan
  • angkat berat melampau
  • jangkitan vagina

pendarahan implantasi

Kandungan luar rahim terjadi apabila zygot menempel SELAIN di dinding rahim. Gambar menunjukkan contoh-contoh kandungan luar rahim.

.

“Bolehkah saya solat dan puasa jika mengalami pendarahan implantasi?”

.

Kerana darah implantasi BUKAN darah haid atau nifas, wanita hamil yang mengalaminya bolehlah bersolat dan berpuasa seperti biasa.

Wallahu’alam.

.

Sumber:

  1. American Pregnancy Association
  2. Healthline
  3. WebMD

Berminat untuk mencuba Set Hamil yang memenuhi keperluan nutrisi ibu hamil?

UPT Positif, Ini Yang Anda Perlu Buat

UPT Positif, Ini Yang Anda Perlu Buat

upt positif

Bagi pasangan yang baru pertama kali bakal menerima cahaya mata terutamanya, berita UPT positif pastinya sesuatu yang sangat mengujakan!

Pasangan suami isteri biasanya akan membuat UPT di rumah selepas si isteri beberapa hari haid datang lewat dari yang sepatutnya (bagi ibu dengan haid yang teratur).

Pernahkah anda terfikir, apa yang perlu dilakukan sebaik mendapat ujian air kencing kehamilan dengan dua garisan selain brejumpa doktor untuk mengesahkannya?

Mari ikuti apa dan mengapa perkara-perkara di bawah penting untuk anda lakukan.

.

Bila Nak Buat Ultrasound Lepas UPT Positif?

Kerana terdapat beberapa kes ‘false positive’ UPT (iaitu UPT positif tetapi sebenarnya tidak mengandung), sebaiknya anda menjalankan ujian ultrasound untuk memastikan yang anda benar-benar hamil.

Iaitu dengan mengesan kantung di dalam rahim, terdapat janin di dalamnya, dan denyutan jantung bayi dapat dilihat dan didengar.

Ultrasound awal iaitu sebelum memasuki trimester kedua (sebelum minggu ke-12 kehamilan) adalah penting untuk mengetahui tarikh jangka bersalin (EDD) yang paling tepat.

Ini kerana, perkembangan bayi apabila memasuki trimester kedua akan dipengaruhi oleh pemakanan ibu, masalah kesihatan ibu, dan lain-lain.

Contohnya kalau scan lepas trimester kedua, saiz bayi lebih besar, EDD akan jadi lebih awal dari yang sepatutnya (dan sebaliknya).

Dan ujian ultrasound juga penting untuk memastikan anda TIDAK mengandung di luar rahim yang boleh membahayakan nyawa anda!

Seawal berapa minggu pula boleh buat ultrasound untuk tengok semua tadi tu?

Bergantung kepada klinik dan mesin scan di situ (tanya doktor kat situ).

Sekiranya mesin boleh mengesan kantung seawal 4-5 minggu kehamilan, anda mungkin akan diberi tarikh untuk mengulang ultrasound selepas 2-3 minggu untuk melihat janin, denyutan jantung pula.

Pendapat peribadi Ain, datanglah untuk ultrasound selepas 7 minggu kehamilan. Kerana kebanyakannya akan dapat lihat semua yang anda perlukan – kantung, ukuran janin, denyutan jantung dan tentukan EDD yang paling tepat – seperti yang telah dinyatakan di atas.

So, yang dah UPT positif tu, lepas 7 minggu dari tarikh last haid dan sebelum trimester kedua, terus ke klinik untuk buat ultrasound ya.

upt positif

Kantung boleh dikesan melalui ultrasound seawal 5 minggu kehamilan.

.

Buku Merah / Pink

Bagi ibu-ibu hamil, Buku Merah / Pink adalah umpama ‘nyawa’ mereka kerana mengandungi segala maklumat penting ibu dan bayi sepanjang kehamilan.

Setelah dipastikan anda hamil melalui ultrasound, segeralah ke klinik kesihatan atau swasta (ikut masing-masing) seawal mungkin sebelum trimester kedua untuk mendapatkan Buku Merah anda.

Bila dah ada Buku Merah / Pink ini, sentiasalah bawa ke mana-mana sahaja bersama anda.

Kena admit ke, balik kampung ke, pergi travel ke, bawa bersama ya.

upt positif

Sumber dari Google.

.

Ujian Darah Prenatal

Adalah penting untuk anda menjalankan ujian darah prenatal juga untuk direkod di dalam Buku Merah.

Antara ujian darah ‘basic’ yang wajib dijalankan ialah:

  • Full Blood Count : terutamanya untuk melihat sel darah merah (hemoglobin) (ibu hamil berisiko menghidap anemia – kurang darah merah)
  • Kumpulan darah : ibu hamil berisiko pendarahan sebelum, semasa dan selepas bersalin
  • Penyakit kelamin (HIV, VDRL, TPHA) dan Hepatitis B

Ujian-ujian lain yang special bergantung kepada ibu hamil contohnya jika ibu hamil mempunyai apa-apa penyakit kronik.

Terbaru, di negara kita, suami pun perlu menjalani ujian HIV sebagai screening awal untuk menentukan ibu dan bayi yang berisiko.

Selain ujian darah, ibu hamil juga akan di-screen air kencing mereka untuk mengesan kehadiran protein dan gula.

Ini adalah penting untuk mengesan penyakit kronik sedia ada seperti darah tinggi dan kencing manis sebelum hamil yang berisiko ke atas ibu dan bayi.

alahan mengandung

.

Semua Ibu Hamil Akan Alami Muntah-muntah Ke?

Tidak semua tetapi kebanyakan ibu hamil akan mengalami alahan mengandung di awal kehamilan (ada yang berlanjutan sehingga bersalin!).

Ibu hamil sepatutnya ‘expect’ alahan mengandung terjadi kerana paras hormon kehamilan yang tinggi semasa trimester pertama.

Anda boleh mengalami pening-pening, sakit kepala, loya tekak dan muntah-muntah yang berterusan.

Rujuk entri Alahan Mengandung – Apa Nak Buat? untuk bacaan lanjut.

.

5 Tips Kekalkan Kesihatan Semasa Hamil

Anda tidak dapat mengelak alahan dari terjadi. Tetapi anda boleh cuba untuk mengekalkan kesihatan anda semasa hamil dengan 5 tips berikut:

  1. Ambil vitamin-vitamin kehamilan seperti yang disarankan (Baca Set Hamil Shaklee Lengkapkan Nutrisi Ibu Hamil dan Bayi)
  2. Senaman secara berkala
  3. Amalkan pemakanan seimbang dengan kesemua kumpulan makanan mengikut masa yang teratur
  4. Minum air kosong secukupnya
  5. ELAKKAN perkara-perkara ini:
    • merokok dan perokok
    • senaman berlebihan
    • kerja berat
    • kafein berlebihan, iaitu melebihi secawan teh atau kopi sehari
    • pengambilan dadah berbahaya

Set Mengandung Shaklee melengkapkan nutrisi ibu hamil dan bayi anda.

Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Mengandung

Kepentingan Asid Folik Untuk Ibu Mengandung

asid folik untuk ibu mengandung

Asid Folik dan Ibu Mengandung | Bagi anda yang merancang inginkan zuriat ataupun yang sudah positif ujian air kencingnya, jangan culas untuk ambil suplemen B Complex setiap hari.

Vitamin B tergolong dalam kumpulan vitamin larut air, tidak dapat dihasilkan atau disimpan oleh badan kita.

Perlunya pengambilan vitamin B yang cukup dari pemakanan seharian atau pengambilan suplemen, terutamanya bagi mereka yang sedang merancang kehamilan atau yang sudah berada di awal kehamilan.

Mari kita terus membaca apakah kepentingan asid folik dan vitamin-vitamin B lain untuk ibu mengandung dan bayi dalam kandungan.

Secara amnya, kumpulan vitamin B dinamakan B Complex, terdiri daripada 7 jenis vitamin B.

.

Kepentingan Asid Folik dan Vitamin B Lain Untuk Ibu Mengandung

 

asid folik untuk ibu mengandung

.

Thiamine, B1, diperlukan untuk menyokong perkembangan otak bayi yang sihat.

Riboflavin, B2, pula baik untuk kesihatan mata.

Niacin, B5 pula, berdasarkan kajian boleh membantu menangan masalah aahan mengandung dan ketidakhadaman, terutamanya di awal kehamilan iaitu sepanjang trimester pertama.

Asid Pantothenic, B6, membntu perkembangan sistem saraf dan otak bayi.

Biotin, B7 untuk kesihatan rambut dan kuku serta membantu pertumbuhan bayi dalam kandungan.Harga biotin adalah mahal, menyebabkan kebanyakan manufacturer suplemen B Complex tidak atau memasukkan jumlah biotin yang tidak cukup.

Asid folik, B9, yang merupakan suplemen ‘wajib’ oleh Klinik Kesihatan kepada ibu hamil kerana ianya penting untuk mencegah kecacatan tiub neural pada bayi.

Asid folik diperlukan untuk pembentukan tiub neural bayi anda, yang kemudiannya akan membentuk tulang belakang dan otak.

.

Kekurangan asid folik boleh mengakibatkan kecacatan tiub neural yang boleh terjadi antara hari ke-15 dan 28 selepas persenyawaan, iaitu kira-kira 2 hingga 5 minggu kehamilan (yang mana anda sendiri masih tidak sedar yang anda mengandung).

.

Sebab itulah penting anda mendapat asid folik ketika sedang merancang lagi

.

Cobalamin, B12 pula menyokong perkembangan ibu dan sistem saraf bayi.

.

KENAPA B COMPLEX SHAKLEE?

  • Dilengkapi dengan kesemua 7 vitamin B di atas
  • Mengandungi 100% biotin
  • Dihasilkan menggunakan sistem penyaluran bioaktif berpaten (Patented Bioactivated Delivery System) untuk meningkatkan penyerapan asid folik (asid folik ialah sejenis vitamin B kritikal yang tidak mudah diserap)
  • Berkelulusan KKM (Baca entri tentang Cara Semak KKM)
  • Halal diiktiraf oleh JAKIM (Baca entri Sijil Halal Shaklee)
  • Harga mampu milik (sebotol B Complex didatangkan dengan harga runcit RM58.74 sahaja.
  • Berbaloi sebab sebotol (120 tablet) boleh tahan 4 bulan!

 

asid folik untuk ibu mengandung

.

Akhir kata, untuk dapatkan zuriat yang sihat, ibu pun kenalah bersedia sihat dari sebelum persenyawaan lagi.

Ikhtiar dan usaha dengan cara yang terbaik, hasil pun pasti yang terbaik InsyaaAllah. =)

Nak dapatkan B Complex dengan harga lebih menjimatkan?

Alahan Mengandung – Apa Nak Buat?

Alahan Mengandung – Apa Nak Buat?

alahan mengandung

Ain tanya soalan ni kat wall FB pagi ni. Antara jawapan yang popular…

“Morning sickness dan evening sickness tak larat sampai lembik” (Azniwati Azniwati)

“Makan ke minum memang muntah tak sampai 10 minit. Pergi mana2 bawak je plastik gulung tu sampai la masuk 9 bulan baru dapat merasa kenyang apa yang dimakan” (Nur Ain)

“Sickness” (Syarina Azreen Osman)

“Loya. Makan muntah makan muntah” (Eiha Zain)

“Kalau Ifa, alahan doc Ain!” (Noor Afifah Mohd Baharuddin)

“Hyperem. Itu la yang paling saya tak tahan” (Maznee Md Sapar)

Nampak sangat kebanyakan wanita, bila hamil, masalah first yang menerjah ialah alahan mengandung.

.

Info Ringkas Tentang Alahan Mengandung

.

1. Bila UPT dah positif tu, tiba2 ibu hamil alami pening2, sakit kepala, loya tekak dan muntah2, itulah alahan mengandung.

2. Punca terjadinya alahan mengandung ialah kerana faktor perubahan hormon

3. Alahan mengandung ni secara amnya tidak membahayakan tetapi kebanyakannya mengganggu. Muntah sekali dalam sehari pun kadang rasa tak seronok, apakan pula muntah berkali2 setiap hari!

4. Alahan mengandung berlaku semasa trimester pertama, boleh berlanjutan semasa 3 hingga 4 minggu, dan kebanyakannya hilang apabila memasuki trimester kedua.

5. Masalah alahan semasa mengandung yang teruk dipanggil hyperemesis gravidarum (HG) – loya dan muntah yang berterusan, makanan minuman (even air kosong) apa pun tak boleh masuk, lalu boleh mengakibatkan dehidrasi, ketidakseimbangan elektrolit dalam badan & penurunan berat badan melebihi 5%.

6. Hanya kira-kira 0.3 – 2% sahaja kes HG yang memerlukan admission ke hospital untuk drip (Ain la tu salah seorang – 2 kali pregnant, ketone 3+ (bermaksud sangat dehydrate), turun 4kg, admit 4 hari).

alahan mengandung

.

So, Apa Nak Buat Kalau Ada Alahan Mengandung?

.

Berdasarkan kajian, vitamin B6 (pyridoxine) membantu ibu hamil yang mengalami alahan mengandung.

Halia juga terbukti berkesan membantu ibu2 yang mengalami alahan ini.

Ubat tahan muntah Metoclopromide (Maxolon) telah terbukti selamat untuk diambil ibu mengandung. Berdasarkan kajian, ianya TIDAK meningkatkan risiko kecacatan kongenital, low birth weight, kelahiran pramatang dan kemstian bayi dalam kandungan.

Baca juga entri tentang Ubat Yang Selamat Untuk Ibu Mengandung.

Antara lain, saranan diet ibu hamil yang mengalami alahan ialah seperti berikut:

  • Makan apabila lapar, tak kira waktu rutin
  • Makan dalam amaun yang sedikit tetapi kerap
  • ELAKKAN makanan berminyak, pedas & bau meloyakan (ikut masing2, ada yang tak boleh bau ikan la, kari la, dan sebagainya)
  • Ambil tablet zat besi hanya selepas hilang alahan sahaja (salah satu kesan sampingan zat besi ialah loya dan muntah)
  • Digalakkan mengambil teh herba, halia dan peppermint untuk membantu menangani loya tekak

Berdasarkan kajian juga, pengambilan vitamin2 prenatal sebelum kehamilan akan mengurangkan risiko loya dan muntah disebabkan alahan mengandung.

So yang sedang merancang tu make sure ambil prenatal vitamins sebaik-baiknya 3 bulan sebelum conception ya.

Last but not least, kalau dah teruk sangat tu, mintak sahaja suami atau family bawa ke hospital untuk drip, monitoring & investigation yang perlu.

alahan mengandung

Testimoni Peppermint GingerPlus

.

alahan mengandung

Testimoni Peppermint GingerPlus

.

alahan mengandung

Testimoni Peppermint GingerPlus

.

Nak jadi seorang ibu bukanlah satu tugas yang kecil.

Anggap je semua ni ‘preparations’ untuk menghadapi dugaan yang lebih besar lepas baby dilahirkan, nak membesarkan mereka & yang paling penting nak jadikan mereka MANUSIA.

Peringatan untuk diri sendiri yang leka dan alpa juga.

Tercari-cari vitamin untuk lengkapkan nutrisi ibu hamil dan bayi dalam kandungan?